Jump to content

Featured Replies

Sad u junu ili julu trebam da diplomiram, nakon toga planiram da krenem na put po Evropi od minimum dva meseca pa nadalje, možda i godinu dana, nemam konkretno isplanirano pošto ću se snalaziti u hodu i nalaziti neke poslove ako ostanem bez para.

Zanima me koja varijanta je najeftinija pošto ne planiram nešto puno para da dajem za to, nemam zdravstvenih problema i najverovatnije mi neće trebati, ali nikad se ne zna.

Imam tekući račun u intesa banci i visa deviznu i dinarsku karticu.

Šestomesečno osigurnaje košta 65 evra kod Uniqe. Barem sam ja toliko platila u novemvbru kada sam nastacila pzutovanje.

• 2 weeks later...

Ja se do sad uopste nisam bavila ovom temom sve dok nedavno nisam boravila u Budimpesti uzela sam dddr novi za dva dana za dve osobe 870din gde god idem uvek placam osiguranje e sad prvi put sam je do kraja procitala pise da osiguranje ne pokriva nikakve troskove hronicnih bolesti.Za asmaticara to je vrlo zabrinjavajuce.Znali neko nesto o ovome

Naravno da ne pokriva, zavisi iz koje firme uzimas, u savi je najjeftinije ali zato pokriva samo ako se izlomis, generali i unika pokrivaju i prehladu ako doplatis i lekove, a takve bolesti ni jedno osiguranje koliko ja znam

Jel postoji mogućnost da prevarim sistem tako što, na primer, dobijem neko trovanje hranom u inostranstvu, i onda tada uplatim online osiguranje, naravno za to vreme bih bio u kontaktu sa svojima preko skajpa.

Razbolim se, uplatim osiguranje, tih nekoliko dana dok se to ne realizuje i ne proradi pokrijem se nekako brufenima, čajevima ili čime već, nakon toga mi moji pošalju broj, kod i sve ostalo što je potrebno.

Mnogo mi je da dam 40 000 dinara na 6 meseci osiguranja, najverovatnije mi neće trebati i bolje je to da se potroši u neke druge svrhe.

Eto, nije ni krenuo na put, a vec razmislja kako da prevari sistem...

Kao prvo, osiguranje uzimas uvek zbog sebe. To sto si 100% zdrav ti nece biti ni od kakve koristi ako te udari auto na ulici ili dozivis saobracajnu nesrecu, ili hodas ulicom i izvrnes zglob i moras da budes hospitalizovan. Kao drugo, osiguranje za zemlje Evrope se smatra obaveznim i postoji mogucnost da te vrate sa granice ukoliko ga nemas. I kao trece, ne mozes prevariti sistem na nacin na koji zelis, jer putno osiguranje ne moze da se vadi dok si u inostranstvu. 

Lepo ti je predlozeno u jednom od postova iznad, ako imas manje od 30god, izvadi Evropsku omladinsku karticu za 900din i osiguran si na godinu dana. Osiguranje je jako bazicno, sa premijom do 5000evra, ako se ne varam, ali, dovoljno da pokrije troskove u slucaju neke nezgode. To su stvarno smesne pare i od tog ne moze jeftinije! Ako ipak hoces polisu do 30000evra, uzmi istu karticu i izvadi posebno osiguranje kod Uniqe, ostvarices 25% popusta. Na period od 6 meseci, opet ti se isplati. Cene mozes proveriti i online na sajtu Uniqe.

Edited by Dragance

http://www.mondial-assistance.com/

Prostudirajte i ovu opciju.

Cuo sam za njih, ali nema Srbije na listi zemalja. Inace, cesto daju neki kod za popust od 15% na svojoj stranici na FBu, barem na brazilskoj verziji.

Jos jedna dobra opcija za one koji zive van Srbije je http://www.worldnomads.com/ Takodje nekad imaju popuste na svojoj stranici na FBu. Koristio sam ih jednom i ono sto je dobro je sto imaju pokrice za slucaj kasnjenja ili gubitka prtljaga, sto se meni bas tad i desilo :) Ako prtljag kasni vise od 24h, imate pravo da kupite neke osnovne stvari za higijenu i garderobu u vrednosti do 100 evra. I taman kad sam krenuo u taj soping, zvoni interfon i isporucuju mi prtljag :D

Edited by Dragance

Pa sto placamo putno osiguranje ako nista ne pokriva.Ja sam ga zbog asmaticarskih probleme placala. Hvala bogu pa do sad nisam na putu imala problema ali sad bas brinem. Ne ocekujrm zaista da slomijem nogu na putu al zato napad asmaticar nezna kad moze da ga snadje.

Edited by Dragance

Ne znam, detaljnije se raspitaj koji nivo osiguranja tj paket pokriva tvoju bolest. 

Edited by Dragance

Ne ocekujrm zaista da slomijem nogu na putu al zato napad asmaticar nezna kad moze da ga snadje.

Niko ne ocekuje da slomi nogu, ali je to nesto sto moze da se desi i zato se i kupuje osiguranje, za slucaj nezgode. Eto, recimo, ja sam slomio nogu. I nisam ocekivao. Ali sam imao osiguranje koje je pokrilo sve troskove, koji nisu bili mali. Procitaj dobro sve detalje osiguranja da vidis da li pokrivaju i to sto tebe konkretno zanima.

Za ubuduce cu se svakako raspitati i obavezno citati ona sitna slova ostala nikada se nisam raspitivala o tome uvek kad bih pitala odg je bio da pokrivaji sve osim intervencija kod zubara

Od moje dobre drugarice drugarica Ruskinja se porodila u Americi, otisla je ciljano tamo mesec i po dana ranije, uplatila je putno osiguranje, platila je dodatno 65$ neke troskove i to je to. Njoj su priznali taj pakt, sve zavisi koji uzmes.

To za trudnice znam moja sestra je u 8 mesecu uzimala za letovanje.I sto se tice tih malverzacija sa osiguranjem to ne pokusavajte nemate sanse :D

Eto, nije ni krenuo na put, a vec razmislja kako da prevari sistem...

Kao prvo, osiguranje uzimas uvek zbog sebe. To sto si 100% zdrav ti nece biti ni od kakve koristi ako te udari auto na ulici ili dozivis saobracajnu nesrecu, ili hodas ulicom i izvrnes zglob i moras da budes hospitalizovan. Kao drugo, osiguranje za zemlje Evrope se smatra obaveznim i postoji mogucnost da te vrate sa granice ukoliko ga nemas. I kao trece, ne mozes prevariti sistem na nacin na koji zelis, jer putno osiguranje ne moze da se vadi dok si u inostranstvu. 

Lepo ti je predlozeno u jednom od postova iznad, ako imas manje od 30god, izvadi Evropsku omladinsku karticu za 900din i osiguran si na godinu dana. Osiguranje je jako bazicno, sa premijom do 5000evra, ako se ne varam, ali, dovoljno da pokrije troskove u slucaju neke nezgode. To su stvarno smesne pare i od tog ne moze jeftinije! Ako ipak hoces polisu do 30000evra, uzmi istu karticu i izvadi posebno osiguranje kod Uniqe, ostvarices 25% popusta. Na period od 6 meseci, opet ti se isplati. Cene mozes proveriti i online na sajtu Uniqe.

Nemam ispod 30 godina, otpada ta varijanta sa 900 kinti, iako je realno najbolja. 

Ako imas zdravstvenu knjizicu, onda prostudiraj ovo.

U protivnom, odes na ovu adresu i odaberes sta te zanima. Recimo, osiguranje za Nemacku za 181 dan kosta nesto malo ispod 12000din. Ako planiras da ostanes godinu dana(ne znam kako si mislio sa vizom to da resis), savetujem ti da uzmes osiguranje na 181 dan, pa kad bude 15-20ak dana pred istek polise, posaljes mejl na [email protected] i trazis produzenje osiguranja. Oni ti posalju formular, popunis ga i pod uslovom da do tad nisi koristio osiguranje, bice ti produzeno na zahtevani period, recimo, jos 181 dan za oko 12000din. Ako bi uzeo odmah na godinu dana, kostalo bi te 60000din.

• 1 month later...

da li zdravstveno osiguranje mora da se kupi u zemlji iz koje se polazi, ili iz zemlje odakle ste, (ili bi to trebalo da bude oba) ili moze preko neta neko "trece"? 

Hm, ja bih rekao iz zemlje iz koje se polazi, tj, gde si rezident, ili si na nekom privremenom boravku.

Jer, npr, ako si iz Srbije, a zivis u Nemackoj i putujes u Japan, nijedna osiguravajuca kuca iz Srbije ti nece prodati putno osiguranje za put u Japan, dok si u inostranstvu. Tj, ti ga mozes mozda kupiti online, ali ti nece vaziti.

Mozda je za neke druge zemlje drugacije, ne znam.

Ja sam svega dva puta u zivotu kupila osiguranje, i shvatam da je to strasna greska, tako da od sada planiram na svakom putovanju da ga kupim. ako me pitate zasto nisam do sad, ne bih znala kako da odgovorim :)

jedini put kad mi je trebala lekarska pomoc je bilo u buenos airesu, (zavrsila sam u urgentnom- dosla ambulatna kola da me prevezu iz hotela, sve sa sirenom! - nisam ni imala osiguranje, ali kad smo pitali koliko smo duzni, rekli su nam nista, ovo je urgentni. od sada, necu nigde da idem bez osiguranja jer to iskustvo smatram samo da sam imala srece.  

• 2 weeks later...

Preporuka je da se obavezno uzme osiguranje. Pre neki dan sam saznao da banka Credit Agricole nudi kartice putnog-zdravstvenog osiguranja 2000 din za Evropu a 3000 din za svet. To je godisnje osiguranje. Ne trebate da posedujete njihovu kreditnu karticu, vec samo da otvorite obican dinarski racun kod njih. Sa tim racunom nemate cak ni mesecno odrzavanje, znaci apsolutno nikakve troskove. To se isplati zato sto ces toliko novca dati za 20 dana boravka bilo kojoj drugoj osiguravajucoj kuci. Moj drug je koristio i kaze da su ispostovali sve iz ugovora. On je imao temperaturu i probleme zbog promene klime. Do 100 e placas sam troskove, refundiraju ti sve, cim se vratis u Srbiju. Preko 100 e oni placaju bolnici. Osigurana suma 40.000 eura. Vrlo profesionalno.

Edited by travelino

da li zdravstveno osiguranje mora da se kupi u zemlji iz koje se polazi, ili iz zemlje odakle ste, (ili bi to trebalo da bude oba) ili moze preko neta neko "trece"?

Putno zdravstveno osiguranje se kupuje u zemlji koja ti je izdala pasos i sa cijim pasosem putujes. Procitaj post o kartici putnog osiguranja o kojoj sam ovde pisao, to ti se najvise isplati.

Hvala za link, iskopao sam ga i sam u medjuvremenu. Tu pise da se uz tu maestro karticu, kartica putnog osiguranja dobija potpuno besplatno  :shockkk: To mi malo deluje nadrealno. Mozda se kartica dobija besplatno, ali se osiguranje placa toliko koliko si naveo, medjutim, tu cifru ne videh nigde  :) Pisacu im mejl, pa cu vec pitati za detalje. I hvala sto si podelio ovu korisnu informaciju s nama.

Putno zdravstveno osiguranje se kupuje u zemlji koja ti je izdala pasos i sa cijim pasosem putujes.

Ovo ipak nije tacno. Delimicno sam i obrazlozio u jednom od prethodnih postova. Dakle, nemoguce je kupiti vazece putno osiguranje u zemlji u kojoj ti je izdat pasos(barem kad je rec o Srbiji), ako se nalazis u inostranstvu i putujes u neku trecu zemlju, za koju ti treba osiguranje. A moguce je kupiti osiguranje u zemlji u kojoj zivis, a koja ti nije izdala pasos, a za putovanje u neku trecu zemlju. Provereno na licnom primeru. Moguce je da ipak postoje neki izuzeci, neka me neko demantuje.  

Edited by Dragance

Nema na cemu :-) da maestro se dobija besplatno uz dinarski racun. Moj drug je platio 2999 din exclusive card. Ona je za svet, dok je standard za evropu i cena je 1999 din. Pisi im, odgovorice sigurno. Inace, kao sto sam napisao, nije fora, vec ozbiljna stvar. Provereno.

Hvala za link, iskopao sam ga i sam u medjuvremenu. Tu pise da se uz tu maestro karticu, kartica putnog osiguranja dobija potpuno besplatno :shockkk: To mi malo deluje nadrealno. Mozda se kartica dobija besplatno, ali se osiguranje placa toliko koliko si naveo, medjutim, tu cifru ne videh nigde :) Pisacu im mejl, pa cu vec pitati za detalje. I hvala sto si podelio ovu korisnu informaciju s nama.

Ovo ipak nije tacno. Delimicno sam i obrazlozio u jednom od prethodnih postova. Dakle, nemoguce je kupiti vazece putno osiguranje u zemlji u kojoj ti je izdat pasos(barem kad je rec o Srbiji), ako se nalazis u inostranstvu i putujes u neku trecu zemlju, za koju ti treba osiguranje. A moguce je kupiti osiguranje u zemlji u kojoj zivis, a koja ti nije izdala pasos, a za putovanje u neku trecu zemlju. Provereno na licnom primeru. Moguce je da ipak postoje neki izuzeci, neka me neko demantuje.

Moj slucaj je od pre 5 god. :-) mozda se nesto promenilo. Bio sam u Crnoj Gori. Odatle sam trazio ( drug mi je radio u osig.delta u Srbiji ) da mi odradi osiguranje za Italiju. Poslao mi je osiguranje. Poslao sam mu skeniran pasos i preuzeo je novac u Srbiji. Mozda je on to meni ucinio uslugu, mada mi on nista napomenuo nije da to ne moze ili ne sme :-). Isto znam da sam ga pitao da li mogu negde u CG da uzmem osiguranje i dobio odgovor da ne mogu, vec moram u svojoj zemlji.