Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li neko zna da li se mogu koristiti kartice Raiffeisen banke u Italiji? Da li postoji neka veca provizija posto je banka van EU?

Sve kartice na kojima imas mogucnost deviznog placanja se mogu koristiti u inostranstvu. To ce ti najbolje tvoja banka objasniti.

Provizija je neminovna s obzirom da je Raiffeisen banka u Srbiji samo fransiza austrijske banke a Austrija je u EU koliko ja znam.

Drugim recima Raiffeisen banka nije cerka banka austrijske banke vec samo koristi njeno ime iz cega proizilazi placanje provizije bilo gde u Evropi kada podizes pare na bankomatima. Ukoliko placas karticom po restoranima i u shoping centrima nema provizije.

;D

• Author

Hvala na brzom odgovoru :)

Da znam da ona Raiffeisen banka u Srbiji nije ista kao ona u Austriji. Ja sam u Sloveniji u Raiffeisen banci pitao da li mogu da podignem pare sa svog racuna, jer jelte kod njih sam stranka, a oni su mi rekli da oni ustvari po zakonu nisu ista banka...  :roll:

Tacno tako, nisu ista banka. Jedina strana banka u  Srbiji je Societe Generale.

Iance mozes da koristis karticu gde god hoces samo ces imati neku proviziju, uobicajeno od 0.3-1.5% u zavisnosti od kartice, banke i mesta placanja.

Ako imate karticu Erste banke, podizanje na svim njihovim bankomatima je besplatno, dakle, u Srbiji, Madjarskoj, Austriji, Hrvatskoj i gde ih jos ima. Naravno, treba praviti razliku izmedju Erste bank i Sparkasse (koja je cesta u Nemackoj, ali na njihovim bankomatima postoji najredovnija provizija).

Kad vec spominjete raznorazne kartice, kako radi visa electron u inostranstvu? Da li je neko podizao novac? Mene konkretno zanima Intesa banka. Posto je pun naziv te grupacije Intesa Sanpaolo, zanima me da li u Sao Paolu (ili generalno u Brazilu) ima provizije :D

Pretpostavlajm da da, zbog svega prethodnog ovde navedenog. A pitao sam i u jednoj ekspozituri Intesa banke, ali, naravno, nisu imali pojma da mi kazu kolika je provizija.

• 2 weeks later...

Dakle, sa visa electron karticom mogu da platim, na primer, smestaj u hotelu u inostranstvu, bez ikakve provizije?

Dakle, sa visa electron karticom mogu da platim, na primer, smestaj u hotelu u inostranstvu, bez ikakve provizije?

Placanje je bez provizije, a podizanje sa bankomata je sa provizijom...u svakom slucaju, najbolje je posetiti svoju banku pre polaska na put.

Sve kartice na kojima imas mogucnost deviznog placanja se mogu koristiti u inostranstvu. To ce ti najbolje tvoja banka objasniti.

Provizija je neminovna s obzirom da je Raiffeisen banka u Srbiji samo fransiza austrijske banke a Austrija je u EU koliko ja znam.

Drugim recima Raiffeisen banka nije cerka banka austrijske banke vec samo koristi njeno ime iz cega proizilazi placanje provizije bilo gde u Evropi kada podizes pare na bankomatima. Ukoliko placas karticom po restoranima i u shoping centrima nema provizije.

;D

Da li se moze u inostranstvu u restoranima, shoping centrima placati debitnom karticom?

;D

Da li se moze u inostranstvu u restoranima, shoping centrima placati debitnom karticom?

Moze, ja sam placao vec milion puta od Turske do USA i svugde je radilo bez problema

Ja imam ovu Rajfajzen virtuon debitnu za placanje na internetu. Jesi li msilio na tu?

Ne ta, ta je samo za plaćanje preko interneta. Misli se na VISA/VISA Electron platne kartice.

Da li ja kao fizicko nezaposleno lice imam mogucnost da izvadim Visa Electron karticu? Ili moram biti zaposlen... :102:

Naravno da imaš. Odeš u bilo koju banku i sa ličnom kartom tražiš da otvoriš račun i uz taj račun ćeš dobiti i karticu, Visa Electron ili Mastercard Maestro. Moj ti je savet da izabereš neku banku u kojoj nećeš plaćati mesečno održavanje računa koje košta oko 100-150din u zavisnosti od banke, ali ima i onih koje to ne naplaćuju.

Posto vec imam Visa Virtuon i devizni racun u Rajfajzenu, kod njih cu otvoriti i tu Electron karticu.

Hvala na odgovoru. :mah:

Odlično, ali ne daj da ti otvaraju dinarski račun već je veži za devizni. To znači da će ti plaćanje u inostranstvu biti povljnije jer neće biti konvezije din u eur po njihovom lopovskom kursu, ali s druge strane, plaćanje u Srbiji ti neće biti povoljno. Takođe, nećeš plaćati održavanje računa jer toga nema za devizne račune. Znači obavezno naglasi da hoćeš karticu da vežeš za devizni račun, bez otvaranja dinarskog, moja kartica kod njih je takva.

Da li ja kao fizicko nezaposleno lice imam mogucnost da izvadim Visa Electron karticu? Ili moram biti zaposlen... :102:

Mozes...

Moj predlog (ne znaci i najbolje resenje ;) ) je da odes do OTP banke i trazis da ti otvore racun, da bi imao mogucnost da placas preko neta (ne spominjes nista oko svog statusa)...trebalo bi da ti ponude izradu kartica (i VISA i MAESTRO) i to kartica sa kojima mozes placati preko neta i koristiti redovno kao debitnu...ovo ti je moj predlog upravo zbog obe opcije, ali i zbog toga sto se ne placa odrzavanje racuna.

Odlično, ali ne daj da ti otvaraju dinarski račun već je veži za devizni. To znači da će ti plaćanje u inostranstvu biti povljnije jer neće biti konvezije din u eur po njihovom lopovskom kursu, ali s druge strane, plaćanje u Srbiji ti neće biti povoljno. Takođe, nećeš plaćati održavanje računa jer toga nema za devizne račune. Znači obavezno naglasi da hoćeš karticu da vežeš za devizni račun, bez otvaranja dinarskog, moja kartica kod njih je takva.

Ovo je najbitiniji deo.

Ja u Credit Agricole imam i devizni račun i dinarski. I lepo sam ih pitao, ako uplatim evre, da li skida direktno, bez konverzija i odgovor je bio da.

Ali, ne lezi vraže...

Skidaju oni te evre, samo tako što ih prvo prodaju u dinare pa ponovo u evre!!! :bang:

Neverovatno.