Jump to content

Featured Replies

Posted

Molim vas za pomoć.

:cry22:

Naime, juče smo dobili informaciju da bi bilo poželjno da imamo pozivno pismo po ulasku u Švedsku.

Ima li iko pozivno pismo na engleskom da mi pošalje kako bih poslala rođaku kod koga idemo da ga dopuni sa svojim podacima?

Unapred zahvalna!

• Author

Ma ljudi totalno je ne bitno da li je za Švedsku ili bilo koju drugu državu. Meni je bitno kako se ono piše!!!

(ovo je moj komentar na prepravljeni Subject od strane, pretpostavljam, administratora)

Imas biometriski pasos?

Ako je tako, tada taj sta ti je rekao da je pozeljno imati pozivno pismo (to moze biti samo ambasada ili MUP) neka ti kaze i koliko pare je pozeljno nositi sa sobom, i koje osiguranje je pozeljno uzeti....    :cryy:

A mogu ti reci i kakvu odecu da poneses, i koja zubna pasta je pozeljno koristiti  ::crazy:

Ne, salim se  :LOLLL:

Naravno da ti ne treba nista, osim pasos (a pare, osiguranje, odecu i zubnu pastu je pozeljno poneti da bi tebi bilo lagodnije)  :spot:

Za ovo je vec dosta pisano na forum.

• Author

Naravno da ti ne treba nista, osim pasos (a pare, osiguranje, odecu i zubnu pastu je pozeljno poneti da bi tebi bilo lagodnije)  :spot:

Za ovo je vec dosta pisano na forum.

Ovog trenutka sam ponovo zvala Švedsku ambasadu u Beogradu i rekli su mi da bi trebalo da imam pozivno pismo .

p.s. da li sad da slušam tebe ili da me zbog tog tupavog papira vraćaju nazad!?!?!

NE treba ti pozivno pismo, ali reservisi fiktivno hostel, pa otkazi za svaki slucaj jer mozda budu trazili rezervaciju. Pisano je vec na forumu o tome, pogledaj.

• Author

NE treba ti pozivno pismo, ali reservisi fiktivno hostel, pa otkazi za svaki slucaj jer mozda budu trazili rezervaciju. Pisano je vec na forumu o tome, pogledaj.

u hostel sa bebom i moja malenkost u 6. mesecu trudnoće !?!?!

Pa onda rezervisi neki bolji hotel, pa otkazi po istim principu. Sto se novca tice, podrazumeva se da ces nesto poneti sa sobom. I zdrvastveno osiguranje, naravno.

To pismo je najobicniji papir A4 formata, overen u opstini. Na njemu tvoj rodjak treba da navede u kakvom ste rodbinskom odnosu i da izjavi da ce garantovati za tebe da ces imati gde da spavas, da se hranis itd. Naravno, na papiru treba da se nalazi njegova adresa i broj telefona.

Ako mislis da je obican papir neozbiljan i da su Svedjani veoma formalan narod, onda nek tvoj rodjak ode u Svedskoj u neku papirnicu i trazi sablon za licnu izjavu.

E sad, to je bilo garantno pismo dok su nam jos trebale vize, sad ti to vise nece traziti na aerodromu. Ali ako nama ne verujes i zelis da ti bude lakse, nek ti rodjak napravi ovo, i posalje ti DHL-om na kucnu adresu. Cena oko 20-30 evra. Zatim ti nosis taj original sa sobom na granici, i pokazujes samo ako ti je traze.

Ne razumem kako mozete da dajete takve proizvoljne savete: ako je zvala ambasadu i ako su joj rekli da treba, onda treba, i tu joj rezervacija hotela nece pomoci. Pa vidite sta se desava sa ovim azilantima (Svedska je pored Belgije primila najvise zahteva). Verujem da ako se pojavi na granici bez tog pisma ima da je cimaju kao kriminalca, zasto da sebe dovodi u takvu situaciju. Pozivno pismo za Svedsku je standardan formular, koji moze da se skine ovde:

http://www.migrationsverket.se/download/18.56e4f4801246221d25680001164/blvisa_e_213031_en.pdf

Neka tvoj rodjak popuni, skenira i posalje ti na e-mail. Ne mora da se overava u policiji. Ovo ti savetujem kao neko ko zivi u Svedskoj i ko je popunjavao i slao pozivna pisma rodbini X puta.

Ne razumem kako mozete da dajete takve proizvoljne savete: ako je zvala ambasadu i ako su joj rekli da treba, onda treba, i tu joj rezervacija hotela nece pomoci. Pa vidite sta se desava sa ovim azilantima (Svedska je pored Belgije primila najvise zahteva). Verujem da ako se pojavi na granici bez tog pisma ima da je cimaju kao kriminalca, zasto da sebe dovodi u takvu situaciju. Pozivno pismo za Svedsku je standardan formular, koji moze da se skine ovde:

http://www.migrationsverket.se/download/18.56e4f4801246221d25680001164/blvisa_e_213031_en.pdf

Neka tvoj rodjak popuni, skenira i posalje ti na e-mail. Ne mora da se overava u policiji. Ovo ti savetujem kao neko ko zivi u Svedskoj i ko je popunjavao i slao pozivna pisma rodbini X puta.

rece azilant! :-)

Mi joj savetujemo iz iskustva, jer nama niko nista trazio nije. A naravno da nije na odmet da ima, njeno je da odluci!

I sta ako je, u svetlu povecanog broja zahteva za azil, poostrena procedura na granici (kao sto verovatno jeste)? Sta onda vredi to vase iskustvo? Dati nekome savet tipa "Ma pusti sta ti kazu u ambasadi, ne treba ti pozivno pismo..." je nadobudno i neodgovorno i moze nekome da napravi ozbiljne probleme.

Realno, ako su oni zaista poostrili kriterijume za ulazak u Svedsku, sto je moguce zbog incidenta sa azilantima,  onda je pitanje  i da li ce je pustiti i sa pozivnim pismom. Mozda bolje da saceka sa putem s obzirom da je zena i trudna da je ne bi bez veze cimali i ispitivali.

• Author

Hvala vam, svima!

Ja idem pa šta nam Bog da.

Javiću vam kako sam prošla.  ;D

• 3 years later...

Molim nekog ko je u skorije vreme putovao u Svedsku kod prijatelja da me posavetuje pred moj put...naime idem kod prijatelja na 7 dana, imam povratnu kartu, osiguranje i novac, sve po propisu, da li mi treba i pozivno pismo i da li ono mora biti u ovom formatu

http://www.migrationsverket.se/download/18.57c92aec130eb7a09cf800025401/Inbjudan_241011_eng.pdf

jer na sajtu ministarstva inostranih poslova pise da je to neophodno zbog nase policijske kontrole zbog laznih azilanata, svima je to poznato...evo i tog sajta

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vize-za-inostranstvo-i-informacije-o-drzavama/100-spisak-zemalja-za-putovanje-u-inostranstvo/10580-svedska-konz?lang=cyr

ili moze i druga vrsta izjave, iz opstine, poreskog ili kako god, i ako moze sta u tom pismu sve treba da stoji navedeno.

Hvala unapred

U junu sam ulazio u Švedsku, na aerodromu u Geteburgu (Save, onaj na koji sleće wizz-air) iz Beograda, i od papira sam samo posedovao povratnu kartu i nešto novca. Nisu tražili ništa i bez ikakve fame smo prešli granicu (manje cimanja nego na npr. Rumunskoj ili Bugarskoj granici).

Drugaru koji je putovao sa mnom je pasoš bio oštećen od vode i imao nešto krvi na njemu, ni njega nisu ništa pitali.  ::crazy:

U junu sam ulazio u Švedsku, na aerodromu u Geteburgu (Save, onaj na koji sleće wizz-air) iz Beograda, i od papira sam samo posedovao povratnu kartu i nešto novca. Nisu tražili ništa i bez ikakve fame smo prešli granicu (manje cimanja nego na npr. Rumunskoj ili Bugarskoj granici).

Drugaru koji je putovao sa mnom je pasoš bio oštećen od vode i imao nešto krvi na njemu, ni njega nisu ništa pitali.  ::crazy:

Hvala puno na odgovoru :)