Jump to content

Featured Replies

Posted

Cao

Potrebna mi je hitno informacija o ulasku i izlaz iz Kosova u Srbiju. Imeno, hocu da putujem iz makedonije/makedonka sam ;) pa moram da udjem legalno preko Preseva u Srbiju. Dal postoi linija iz Bujanovac, Vranja, Leskovac do Pristine,pa da onda produzim do Novog pazara il moram da uzmem opciju ekrkurzija niz Srbije preko Kraljeva?

Interesuje me ako bilo ko ima iskustva il zna linije koje ima autobusom da skratim put.

Hvala na pomoc i info.

Veliki pozdrav

Na zalost moras na ekskurziju jer ako dobijes kosovski pecat u pasos neces moci da izadjes sa Kosova u Srbiju. Provereno.

Na zalost moras na ekskurziju jer ako dobijes kosovski pecat u pasos neces moci da izadjes sa Kosova u Srbiju. Provereno.

Ja prvi put cujem za ovo sa pecatom. Strasno. I sta smo sad time dobili? Valjda mi ovde treba prvi da budemo protiv takvog debilnog ogranicenja kretanja...

Cek cek, bilo je reci da ako se udje legalno u Srbiju (sto podrazumeva da se ne ulazi preko Kosova) moze da se ide na Kosovo i izadje iz njega bez problema. Nasi sluzbenici onda ponistavaju pecat Kosova u pasosu.

Sve zavisi na koga naidje na granici. Ako vec hoce kroz Kosovo onda nek zamoli carinike da nelupaju pecat jer ovi nasi nekada vrate sa granice i onda ostanes zaglavljen na Kosovu. Takodje ima i ta varijanta sa ponistavanjem pecata ali ako naidje neki nadrndani nista nepomaze.

Sad mene ovde nesto buni. Ako ja sa mojim srpskim pasosem udjem na Kosovo iz Makedonije ili Crne Gore i oni mi lupe njihov pecat, je l to onda znaci da me posle nece pustiti da udjem u Srbiju? Onda valjda postajem apatrid ili sta vec :?

• Author

Sad mene ovde nesto buni. Ako ja sa mojim srpskim pasosem udjem na Kosovo iz Makedonije ili Crne Gore i oni mi lupe njihov pecat, je l to onda znaci da me posle nece pustiti da udjem u Srbiju? Onda valjda postajem apatrid ili sta vec :?

I ja zbunjena :?...al kad se zuris i nemas vremena za avanturisticke egzibicije i politicka dokazivanja sa nekom ko zeli da zaradi,nepreostaje ti ekskurzija...

sa srpski pasos takav problem ne postoi  :angel:

a zna li neko neke agencije koje prevoze od vranja,bujanovac ili preseva do pristine?

hvala

Poznaješ li nekoga koga su vratili? Niko od mojih poznanika nije imao problema, ako su imali redovan pečat za ulazak u Srbiju. 

A sta se desava ako se udje na Kosovu sa severa samo uz licnu kartu a pokusa izadji na prelazu Dj. Jankovic tj produziti ka Makedoniji? Da li bi njihovi carinici pravili problem sto nema tog kosovskog pecata!?

Kolega Japanac je bio na Kosovu, ušao je iz Makedonije i tamo se i vratio. Posle kad je samnom dolazio u Srbiju preko Hrvatske, na granici su ga samo oštro i neljubazno pitali šta je on to radio na Kosovu, a posle ga kao proveravali preko toki-vokija. Znači osim maltretiranja, nema drugih problema :)

E sad, moguće da je drugačije ako dolaziš iz Kosova. Možda je bolje prvo otići u Crnu Goru pa onda u Srbiju? :?

Poznaješ li nekoga koga su vratili? Niko od mojih poznanika nije imao problema, ako su imali redovan pečat za ulazak u Srbiju. 

Da makedonac iz Skoplja

Da makedonac iz Skoplja

Pa ukoliko je usao direktno iz Makedonije na Kosovo pa je sa Kosova hteo u ostatak Srbije onda je logicno da su ga vratili.

Situacija kod Papaye je drugacija. Ona hoce da udje legalno u Srbiju, kod Preseva, pa onda da udje na Kosovo, tj. tranzitira kroz Kosovo. Tu ne vidim nikakav problem.

Ја колико сам упућен наши не праве проблем никоме ко је посетио Косово и Метохију већ само поништавају њихове печате.

Ukoliko mozes da sacekas za informacije  da li ima neka agencija ili bus iz Preseva za Pristinu do sutra predvece pokusacu da dodjem do informacije.

A sto se tice komentara da se Srbi mogu LK_tom na Kosovo, mislim da vise nije tacna, sada je potreban pasos.

Djevojka i ja smo bili prosle godine u 4/5 mj na kosovu. usli smo sa sjevera negdje na kos mitrovicu, prosli cijelo kosovo uzduz i poprijeko, otisli do skopja na skopsko pivo i po malo finih zacina i vratili se nazad u pristinu gdje smo bili smjesteni tih dana. uopce nismo imali losih iskustva sa policijom ni sa albancima. jedino lose iskustvo imali smo na srpskom djelu kosovske mitrovice gdje su nas neki naci klinci pokušali provjeriti jesmo li albanci (posto su nas vidili da dolazimo s albanske strane grada) Sjedili su ispod sata a pitali nas koliko je sati. hm, da.

na ulazu sa sjeverne strane kosova nismo dobili pecat u putovnicu (policajac uopce nije ni usao u autobus da kontrolira lol:: a nismo ni na tom izlasku i povratku prema makedoniji, nego smo ga dobili tek kad smo se vracali iz kosova u srbiju nakon tih desetak dana sto smo bili dole.) Nakon toga, tek smo krajem prošle godine ponovo usli u srbiju iz hrvatske i iz nje izasli pa ponovo usli da bi nam nakon tih 4, 5 srpskih kontrola neki revni policajac primjetio kosovski pecat i u trenu ga ponistio - sto samo hoce reci da srbija ne priznaje kosovo ali vecih problema nebi trebala imati.

ehm, sto se tice busa ide ih par iz skopja za pristinu. jedino sta je veeliiiki problem sto ni jedan ne vozi iza 18h ili 19h. ovo vrijedi za sve buseve skopje-pristina-skopje i za lokalne po kosovu.

taksi je jedina alternativa pa pripazi kad putujes

Nije samo taksi alternativa. Ima i voz Priština - Skoplje, sa polaskom iz Prištine u 07:10 i dolaskom u Skoplje u 09:51 i polaskom iz Skoplja u 16:25 i dolaskom u Prištinu u 19:27. Karta u jednom pravcu je 4 evra, na povratnu se ostvaruje 20% popusta, a studenti, učenici, deca i penzioneri dobijaju 50% popust. U redu vožnje postoji i još jedan voz Kosovo Polje - Skoplje, ali on trenutno ne saobraća.

Kada sam rekao da je taksi jedina alternativa mislio sam na iza 18 ili 19h...inaće nama su rekli da ne saobračaju putnički vlakovi po kosovu iako bi bila prava avantura provozati se jednim :hihi:

Ja mislim da oni vrlo retko udiraju pecate u pasos. A pogotovo za Makedonske pasose cak trebas traziti da ti udare pecat, ako zelis, jer je mozda pravilo da netreba da se udara pecat.

Problem moze da nastane samo ako se udze na Kosovo iz Makedonije, Crne Gore ili Albanije (tj. ne iz Srbije), i ondak se produzi u Srbija. Posto tada nemate ulazni Srpski pecat znaci da ste ilegalno usli u Srbiju  :o  To i nemora biti jako strasno ako se opet vratite na Kosovo i otamo izaci u Makedoniju, Crnu Goru ili Albaniji, ali ako se ne vracate i trebate izaci iz Srbiju, mislim da tu nastaje problemi.

O ovome ima puno po internetu pisano, jer se putnici, koji naravno ne zele se vracati po isti put, produze niz Srbiju.

Problem moze da nastane samo ako se udze na Kosovo iz Makedonije, Crne Gore ili Albanije (tj. ne iz Srbije), i ondak se produzi u Srbija. Posto tada nemate ulazni Srpski pecat znaci da ste ilegalno usli u Srbiju  :o  To i nemora biti jako strasno ako se opet vratite na Kosovo i otamo izaci u Makedoniju, Crnu Goru ili Albaniji, ali ako se ne vracate i trebate izaci iz Srbiju, mislim da tu nastaje problemi.

O ovome ima puno po internetu pisano, jer se putnici, koji naravno ne zele se vracati po isti put, produze niz Srbiju.

da, to je sustina problema. lepo napisano.

Cao

Potrebna mi je hitno informacija o ulasku i izlaz iz Kosova u Srbiju. Imeno, hocu da putujem iz makedonije/makedonka sam ;) pa moram da udjem legalno preko Preseva u Srbiju. Dal postoi linija iz Bujanovac, Vranja, Leskovac do Pristine,pa da onda produzim do Novog pazara il moram da uzmem opciju ekrkurzija niz Srbije preko Kraljeva?

Interesuje me ako bilo ko ima iskustva il zna linije koje ima autobusom da skratim put.

Hvala na pomoc i info.

Veliki pozdrav

papaya, ne razumem zasto bi isla preko Preseva (tj. Bujanovac, jer od tamo ima buseve i kombija do Pristine) do Novog Pazara  :?

Svaki dan ima 2-3 autobusa iz Skopja direktno do Novog Pazara.

PS. Iako ti se obracam direktno tebi, ovo je ipak Srpski forum i zato pricamo Srpski  :LOLLL:

A sta ako se iz Srbije udje na Kosovo pa ode do Makedonije, pa se potom zeli vratiti u Srbiju preko Preseva. Da li bi tada bilo problema na nasoj granici, jer bi ispalo ispalo (posto nemamo izlazni pecat) kao da smo ilegalno napustili Srbiji?

Ukoliko mozes da sacekas za informacije  da li ima neka agencija ili bus iz Preseva za Pristinu do sutra predvece pokusacu da dodjem do informacije.

A sto se tice komentara da se Srbi mogu LK_tom na Kosovo, mislim da vise nije tacna, sada je potreban pasos.

Потребна је само лична карта, често путујем на Космет и говорим из личног искуства. Ако путујеш редовном аутобуском линијом малтене није потребна ни лична карта, мени се бар није десило да пандури уђу у аутобус и траже документа на увид