Jump to content

Featured Replies

Znam kakve su zene :D Prosle godine sam bio svedok da jedna devojka nosi dva kofera (doduse u autobus) ,u jednom odeca u drugom cipele :D

Ne znam koliki kofer treba da ima da u njega moze da stane 32 kile :D. Prosle godine kad je ogranicenje bilo 20 kila ja sam imao veliku torbu i kofer sa gitarom i bio sam ispod 20 kila.

uvek putujem sa rucnim prtljagom, meni skoro nikad prtljag ne prelazi 7 kg (torba sama je 2 kg) a i tu otpadne dosta na fotoaparat, punjace ipad ili netbook, znaci ima nas zenskog sveta i drugacijeg :)

i ja uvek sa rucnim prtljagom - pa cak i za 3 nedelje po egiptu & 4 nedelje po srbiji mi je bilo dosta da ponesem samo rucni prtljag.

od kad sam otkrila kako da se spakujem i da putujem samo sa rucnim prtljagom, ne putujem sa kofercinama ni kad idem poslovno pa ne placam kartu.

Jbg, a sta ako sam kupio kartu samo sa rucnim prtljagom i 2 dana pred let odlucim da cu ipak imati vise prtljaga? Jel se placa na aerodromu ili...?

ako nisi cekirao kartu, sve do tog momenta mozes da dodajes dodatne usluge, kao osiguranje, "vise mesta za noge", prtljag, prioritetni ulazak itd. i u tom slucaju ti nece biti naplacena provizija za kreditnu karticu. ali, ako to nisii uradio pre toga, onda moras platiti doplatu na aerodromu i to se razlikuje od kompanije do kompanije.

• 3 weeks later...

Na prethodnom letu Wizza sam videla da skoro svi nose samo one male kofere i naravno, nose ih sa sobom u avion. Imam ideju da kupim jedan takav mali koji zadovoljava dimenzije ručnog prtljaga, ali imam par pitanja...

- da li je naka od devojaka ovde nosila PINCETU? To mi je stvarno neophodna oprema, a negde sam pročitala da je zabranjena u ručnom prtljagu  :cry22: (da, mogu nekoga da ubijem pincetom  ::crazy:)

- parfemi... da li ste nosili? Naravno, u plastičnoj kesici i manje od 100ml, ali nisam sigurna da li smeju uopšte da se nose.

- na kraju, da li te kesice na zatvaranje mogu i moraju samo na aerodromu da se kupe ili može i negde prethodno, pa da spakujem kod kuće (sve male treba u jednu veću, je l' tako?)?

Pozdrav svima i hvala na odgovorima  flowers::

Sto se tice parfema, to je tecnost, jelte (a oni i pomade racunaju u tecnost kao i kaladont) moze ako je flasica do 100 ml. Meni se desilo da sam jednom nosila jedan parfem od 100 ml (poluprazan), ali flasica je izgledala da je kao cokanjce od 2 dcl, zezali su me dok  nisam pokazala da na flasici pise da je 100 ml. A jednom u Rimu, zaboravim da im pokazem tecni puder (koji mi je to vrag trebalo uopste ne da nosim, nego da kupujem....) i tako stavim svoj rucni prtljag na proveru i kad sam posla da ga uzmem, pojavi se policajka, sta li je vec, sa sve plasticnim rukavicama, kao da imam koleru) i dade mi znak da podjem za njom. .... umrla sam ziva jer je to bilo 2007 i htela sam avionom preko Sofije da se dovucem do Srbije, a malo nelogicno da je Bugarska tranzit iz Italije u Srbiju.... i tako poce da otvara moju torbu, izvadi par paketica lavazze, zatim jednu krostatu, jedan paketic grana padano sira...pa gleda cudno u kolegu koji radi za onim skenerom, u stilu ti to mene zezas....i na kraju nadje taj nesrecni tecni puder, koji nije bas bio jeftin....i uz smeh zbog krostate sira i kafe, pustila me je da prodjem i zadrzim puder. Jednom su me u Trevizu zezali zbog pesto baziliko (bila neka spec vrsta koje nema kod nas) i za to sam uspela da prenesem svoj plen uz obecanje da cu mu policajca pozvati na veceru kad spremim pastu sa pestom :)

Salu na stranu, nekad zaista umeju da budu rigorozni sto se tice tih tecnosti, a nekad i ne pogledaju. Sto se tice pincete, probaj da je poneses, pa ako ti oduzmu, nije sto dukata...

@Floria

Providnu kesu mozes uzeti na aerodromu, mada kazu i da prolaze one najobicne za zamrzivac. :) Meni su samo Nemci trazili da bude sve spakovano po propisu i detaljno proveravali ambalazu. Dakle, parfem ili dezodorans do 100ml. Isto vazi i kada su losioni i kreme u pitanju. Pincetu i grickalicu uvek nosim, nigde nisu pravili problem oko toga.

Hvala na korisnim informacijama  klanj:: Ovo za pincetu i grickalicu mi je drago da čujem  clap.gif' alt=':clap:'> Ne čudi me da samo kod Nemaca mora da bude sve po propisu, mada nije na odmet uvek spakovati tako kako traže.

• 2 months later...

planirao sam da wizz air-om letim iz temisvara za veneciju pa nadam se da bi neko mogao da mi kaze sta se sve placa pored navedene cene za let,mislim koje jos takse i ostalo?

milosk, sto puta je ovde objasnjeno, ali ajde nek bude i 101. :) U cenu karte ulazi: karta, lokalne takse i naknada za rezervaciju - koja zavisi od toga da li placas bank transferom, viza karticom, maestrom ili imas wizzair racun (sto verovatno nemas). Prilikom kupovine karte prvo oznacis let, potom ide nacin placanja. Tu ce ti se pokazati ukupni iznos cene. S obzirom da letis iz Temisvara, cene ce ti biti prikazane u rumunskoj valuti. Konvertuj u dinare ili eure i sta ti vec odgovara i to je to. Nakon toga cekiras opciju da si razumeo pravila putovanja i onda prelazis na drugi prozor. Cena koju tu vidis je UKUPNO, nema nikakvih dodatnih placanja, jedino ako ces da dodas opcije za prtljag, osiguranje i slicno, ali uglavnom kad platis kartu to je to, nema vise nikakvih placanja. Obavezno upisi da ces se cekirati preko interneta jer cekiranje na aerodromu kosta dodatnih 10 eura a preko interneta je besplatno. Ostaje ti samo da se 7 dana pred let cekiras online i odstampas bording pass (dobices dva papira i treba ih odstampati odvojeno). Nadam se da je sad jasno

• 3 weeks later...

Ljudi, pozdrav iz Spanije!

Moze se primetiti da sam nov na forumu, koji sam inace konsultovao x puta do sada, rek'o sad i da se aktivno angazujem, kako i pitanjima tako i odgovorima.  :)

Elem, situacija je sledeca. Ovde sam vec 15-ak dana (gradic je Mataro, veoma blizu Barselone) na studentskoj praksi i ostajem jos nekih mesec i po dana, kada se vracam nazad. Da, gore vreme nisam mogao da pogodim, usred katolickog Bozica, ali sta cu ne pitam se ja. Pitanje. Da li bi prosla kombinacija lap-top u svojoj torbi naramenice + mala torba na tockice sve zajedno kao rucni prtljag? U sustini, s obzirom da je limit za tezinu cekiranog prtljaga 32 kg sa Wizz-om, sto smatram da je vise nego dovoljno, mogao bih da vecinu stvari strpam dole, i da mi koferce i torba sa lap-topom zajedno ne prelaze 10 kg, ali je poenta sto bih ih uneo odvojeno, pa me zanima da li ce to racunati kao dve torbe ili ce me pustiti da udjem bez smaranja? Bas mi se ne placa dodatna taksa na aerodromu. :)

Inace, do Barse sam dosao SpanAir-om iz Beograda, sve je proslo glatko bez ikakvih problema. Ako ikoga zanima bilo kakav info u vezi tog leta ili uopste Barselone, prevoza sa aerodroma itd., ne ustrucuvajte se, doktorirao sam sve. :)

Ne moze i laptop i kofer na tockice odvojeno. Mozes da strpas laptop u kofer pa da zajedno prodje kao rucni prtljag pod uslovom da ne prebacis 10 kilograma.

Da, mora sve da stane u jednu torbu, ali svakako, kad prolazis security control, pitaju te da li u rucnom prtljagu imas laptop, i ako ga imas, moras da ga izvadis da posebno prodje kroz skener. Tako da, probaj da se napravis blesav i da ga izvadis pre prolaska kroz skener, pre i nego sto te pitaju, pa ako nista ne prigovore, to je to :)

Kakav danak iskustvu  clap

Vazi, pokusacu, ima jos vremena do tad, ali opcija ostaje otvorena. :)

jel prolaze koferi ovih dimenzije kao rucni prtljag 

-53x35x22 cm

-56x35x22 cm

- 57 x 34 x 23

-56 x 37 x 20,5 cm

35 cm x 52 cm x 21 cm

nasao sam ih dosta na ebay dobrih al nijedan nije tacnih dimenzija od tih sto mi se svidjaju

Ima metalni ram na aerodromu dimenzija 55x40x20. Ako možeš da uglaviš kofer u taj ram, onda prolazi :D Ja lično ne bih rizikovala sa većim dimenzijama. Videla sam scene gde ljudi pošto-poto hoće da uglave kofer u taj ram, al ne ide. Možda žak i nije bio većih dimenzija nego prepunjen.

Ah, bilo je scena da se uspe ugurati kofer u ram,ali ne i izvuci :) za skrivenu kameru je

Ah, bilo je scena da se uspe ugurati kofer u ram,ali ne i izvuci :) za skrivenu kameru je

:LOLLL:

Pa ja mislim da je njemu osetljivo mesto, boarding gate, a ne security control  ;)

Onda iz torbe izvuce dva duksa i obuce ih, a uglavi laptop tamo :D

U svakom slucaju je preporucljivo da uspe da uglavi laptop u rucni prtljag, a sve ostale slucajeve, ko se kako snadje :) A ponajvise zavisi od same srece i raspolozenja onih koji te proveravaju.