Jump to content

Featured Replies

I da li znate kako se vrši provera Engleskog jezika,ako su testovi koliko su teški...?

U suštini mojim roditeljima za rad tamo ne treba Eng jer ce raditi sa Srbima.

Medjutim, ambasada to traži koliko sam razumeo?

U 'sustini', u Australiji je engleski jezik sluzbeni, a ne srpski. Naravno da im je potreban test poznavanja engleskog, jer kako ce npr da potpisu ugovor o radu koji mora biti na engleskom iako bi radili kod Srba i sa Srbima? Osim toga, oni nece raditi 24/7, vec ce morati da idu i u kupovinu, u banku, posetu lekaru i slicno gde im znanje srpskog uopste nije vazno, a nepoznavanje englekog veliki problem.

Test se zove IELTS i polaze se u British Council-u u Beogradu. Ocenjuje se od 1 do 9, gde je jedan nedovoljan a devet potpuno poznavanje. Koja je ocena dovoljna za prolazak odredjuje imigraciono iz Australije koje se bavi njihovom radnom e457 vizom u zavisnosti od posla koji bi trebalo da rade. Ja sam pre koju godinu isao na tu istu vizu i trazili su mi prosek od 5.0. Kad zakazes test, nakon 6 nedelja se test odrzava a nakon toga se ceka tacno 14 dana na rezultate.

O tome koliko je test 'tezak', od cega se sastoji i slicno, mozes pogledati na www.ielts.org

Sretno!

Hvala puno. Pogledaću ove testove.

Svako dobro,Pozdrav.

nadam se da ovo jos uvek neko gleda i daje odgovore... :)

moja situacija je sledeca:

uskoro mi dolazi decko iz au (rodjen tamo), vencavamo se i apliciramo za moju partner temporary 309 vizu. sve mi je jasno, iscitala sam sve ovo ovde, kao i na zvanicnom sajtu. jedino sto nisam uspela nigde da nadjem jeste koliko cemo mi cekati na tu vizu.

on tamo radi i trebalo bi da uzme odmor da bi to sve ovde pozavrsavali, i naravno ne zeli da se vrati bez mene, a opet ne moze ovde da ceka samnom mesecima. negde sam nacula da se dobija za nekoliko nedelja, ali nije mi to bas pouzdan izvor informacija.

ja sam bila sad u maju kod njega na 3 nedelje preko turisticke vize, koju sam inace dobila za 15 min.

dakle, ukoliko imamo sva potrebna dokumenta, koliko se ceka na dobijanje 309, partner temporary vize?

hvala unapred!

moja situacija je sledeca:

uskoro mi dolazi decko iz au (rodjen tamo), vencavamo se i apliciramo za moju partner temporary 309 vizu.

ukoliko imamo sva potrebna dokumenta, koliko se ceka na dobijanje 309, partner temporary vize?

hvala unapred!

Moj ti je savet da upravo ovo posaljes na e-mail adresu australijske ambasade u Beogradu i bez sumnje ces dobiti najprecizniji moguci odgovor.

Srecno!

hvala magic, ali ipak ako neko zna nesto o tome, neka mi javne ovde.

i jos nesto, nisam sad sigurna, jel se aplicira u au ambasadi ili dorektno u migracionom odeljenju u au?

nesto je kao izmenjeno od marta 2013, pa ako neko nesto zna o tome, molila bih da mi kaze.

hvala!!!

• 3 weeks later...

Partner vizu cekaces godinu dana.  Mozda malo krace. Pogledaj bolje na internetu,imas forume o tome na krstarici i na sajtu immi imas sve napisano.. Moras da radis lekarski,intervju,da te provere da nisi osudjivana. Citav proces koji traje oko god dana

• 1 month later...

da, da...

partnerska viza se ceka od 9-12 meseci i gle cuda, srbija je u grupi zemalja gde se viza ceka 12 meseci.

Super sto se uzimate.. to je " najbrzi" nacin i sigurnija varijanta da ces dobiti vizu.. ali eto Srbija je U toj famoznoj grupi kao neke banana drzave tako da se nazalost duugoo ceka.. srecno

hvala magic, ali ipak ako neko zna nesto o tome, neka mi javne ovde.

i jos nesto, nisam sad sigurna, jel se aplicira u au ambasadi ili dorektno u migracionom odeljenju u au?

nesto je kao izmenjeno od marta 2013, pa ako neko nesto zna o tome, molila bih da mi kaze.

hvala!!!

Nova pravila postoje od marta 2013. Imas ovde http://www.serbia-australia.rs/information/vize-za-kvalifikovane-poslovne-ljude-nova-pravila-od-1-marta-2003-167.html

Ma da je sve to mnogo komplikovano  :)

• 4 weeks later...

Pozdrav svima,nov sam na forumu i imam jedno pitanje na ovu temu...

Zivim sa zenom i detetom,zena mi je profesionalni kuvar po zanimanju ja sam M.tehnicar ali se oduvek bavim muzikom,u australiji imam 2 ujaka i tetku i svako od njih ima po dvoje dece svako od njih svoju kucu itd...tamo zive 20 godina i naravno razgovarali smo o tome da se ja sa mojom porodicom preselim i za prvo vreme budem kod njih,nije nikakav problem i godinu dana,za koju vizu bi trebalo da apliciram i kako bi i na koju varijantu najlakse proso i dobio vizu....hvala

Pozdrav svima,nov sam na forumu i imam jedno pitanje na ovu temu...

Zivim sa zenom i detetom,zena mi je profesionalni kuvar po zanimanju ja sam M.tehnicar ali se oduvek bavim muzikom,u australiji imam 2 ujaka i tetku i svako od njih ima po dvoje dece svako od njih svoju kucu itd...tamo zive 20 godina i naravno razgovarali smo o tome da se ja sa mojom porodicom preselim i za prvo vreme budem kod njih,nije nikakav problem i godinu dana,za koju vizu bi trebalo da apliciram i kako bi i na koju varijantu najlakse proso i dobio vizu....hvala

Mrka kapa za vizu za spajanje porodice posto nisu u pitanju roditelji, braca i sestre (ili deca) koji jedini mogu da sponzorisu clanove porodice da dodju - prvo koleno.

Jedino da gledas useljenicku vizu - prvo da li je profesija na listi deficitarnih, drugo da li mozes da dobijes licencu za nju i trece mozes li da dobijes dovoljan broj bodova da bi mogao da se prijavis. Postaje sve teze i teze. Nekada si mogao da se prijavis odmah i podneses aplikaciju, a sada mozes samo da izrazis interesovanje i da bi predao aplikaciju imigraciono treba da ti potvrdi da su i oni zainteresovani za tebe. Nema vise nigde lake emigracije nazalost.

A da li neko mozda zna kakve su sanse za dobijanje Boravisne vize ako smo decko i ja odavde i vencamo se ovde,i naravno apliciramo zajedno ?

:) Imamo dosta blisku rodbinu tamo..

A cula sam i za fazon,gde moze da se radi tamo godinu dana i dobije se boravisna viza,jel to tacno?  :o

A da li neko mozda zna kakve su sanse za dobijanje Boravisne vize ako smo decko i ja odavde i vencamo se ovde,i naravno apliciramo zajedno ?

A cula sam i za fazon,gde moze da se radi tamo godinu dana i dobije se boravisna viza,jel to tacno?   :o

Vazno je da bilo ko ko se prijavljuje za useljenicku vizu ispunjava uslove. Ako nijedno od vas ne ispunjava uslove brak nista ne menja. Brak je u smislu dobijanja vize koristan jedino ako jedna osoba ispunjava uslove, a druga ne ili ako je jedna osoba vec drzavljanin ili permanent resident Australije.

Robina moze da pomogne jedino ako je prvo koleno u pitanju: roditelji i (polu) braca i sestre od istog roditelja. Niko vise ne moze direktno da sponzorise za spajanje porodice. Indirektna varijanta je viza za rodjaka koji se brine o invalidnom ili starom licu koje u Australiji nema bilo kakvu rodbinu - specificna viza koja se ne dobija lako.

U principu postoje pet nacina da se dodje: direktno spajanje porodice - prvo koleno, brak sa drzavljaninom/PR, useljenicka viza za deficitarne profesije - bodovni sistem, sponzorstvo poslodavca ili da se dodje na privremenu vizu - studentsku pa da se diplomira i prijavi za neku od drugih viza (useljenicku ili sponzorstvo). Ima i drugih nacina, ali su oni vrlo specificni kao izbeglicka viza, usvajanje, politicki azil...

A cula sam i za fazon,gde moze da se radi tamo godinu dana i dobije se boravisna viza,jel to tacno?   :o

Vazno je da bilo ko ko se prijavljuje za useljenicku vizu ispunjava uslove. Ako nijedno od vas ne ispunjava uslove brak nista ne menja. Brak je u smislu dobijanja vize koristan jedino ako jedna osoba ispunjava uslove, a druga ne ili ako je jedna osoba vec drzavljanin ili permanent resident Australije.

Robina moze da pomogne jedino ako je prvo koleno u pitanju: roditelji i (polu) braca i sestre od istog roditelja. Niko vise ne moze direktno da sponzorise za spajanje porodice. Indirektna varijanta je viza za rodjaka koji se brine o invalidnom ili starom licu koje u Australiji nema bilo kakvu rodbinu - specificna viza koja se ne dobija lako.

U principu postoje pet nacina da se dodje: direktno spajanje porodice - prvo koleno, brak sa drzavljaninom/PR, useljenicka viza za deficitarne profesije - bodovni sistem, sponzorstvo poslodavca ili da se dodje na privremenu vizu - studentsku pa da se diplomira i prijavi za neku od drugih viza (useljenicku ili sponzorstvo). Ima i drugih nacina, ali su oni vrlo specificni kao izbeglicka viza, usvajanje, politicki azil...

Hvala puno,dosta mi znaci ova informacija..  :)

Pomoc! Moja porodica je u Au vec 3 godine na permanent visu i hteli bi da dovedemo u goste na 3-6 meseci jednog drugara naseg sina, da mu malo pokazemo Australiju a i da provede malo vremena sa nasim sinom ( koji inace putuje u Srbiju svakih 6 meseci, jako je tesko podneo dolazak u Au , imao je 17b godina tada) a sada od seprembra ove godine do septembra sledece nece moci ngde da izadje iz Au da bi mogao da uzme Australsko drzavljanstvo. Dakle taj decko u Srbiji ima posao, platu dobija u kesu ( kao i 80% stanovnistva) radi godinu i nesto dana u toj firmi, odobrili bi mu neplaceno odstustvo i godisnji odmor na koji ima pravo i posao ce ga cekati kad se vrati. Dali neko zna sta je bitno da se navede u toj potvrdi koju treba firma da mu da ? Hvala unapred!

• 2 weeks later...

Pozdrav svima, procitala sam sve postove, proucila sajt ambasade, ali nisam nasla odgovor na svoje pitanje. Mene zanima za koju vizu mogu aplicirati ako hocu da cuvam decu u porodici od 6 meseci do godinu dana? Drzavljani Srbije nemaju pravo ni na au pair program, ni na work and holiday, kao ni na working holiday. Da li mogu dobiti turisticku vizu na godinu dana, pa raditi "na crno"? imam dokaze koji me vezuju za Srbiju, nekretninu, student sam.. hvala unapred

Vidim da su ponovo menjali nesto i sad imaju streamove, a kao da ima manje brojeva...

Anyways, ja ne verujem da ce ti dati turistcku na godinu ako ti je to prva viza (pretpostavljam nisi imala ranije australijanske vize), a nisi prvi stepen srodstva, i.e. roditelj australijanskog gradjanina.

Ja sam uvek vadila business short stay i temporary work, ali na osnovu tudjih iskustava, mislim da bi ti dali turisticku, koja vazi godinu dana, jedan ulaz i maksimalna duzina boravka 6 nedelja.

U ambasadi u Bgd su skroz OK i mozes da im posaljes mail, opises svoj slucaj i pitas sta hoces (goes without saying: neces im pisati da bi radila "na crno"), kolika je maksimalna duzina, sta ti treba od papira, u kom obliku i formi, etc. Odgovore zaista brzo, istog dana uglavnom. Mozes i da ih zovnes i popricas - pogledaj na sajtu, ima tacno vreme kad mozes da zoves za info.

Ja sam poslednji put aplicirala u decembru prosle godine, ne znam da li nesto bitno promenilo od tad...

Na 6 nedelja mi stvarno ne vredi ici, ipak je to dalek put. Hvala ti mnogo u svakom slucaju na odgovoru.

Nisam htela da te obeshrabrim, to je samo moja pretpostavka. Put je dalek, ali vredi.

Napisi im e-mail, moze na srpskom - odgovorice ti lokalno osoblje. Idem i za telefon... Pokusaj, nista ne kosta.

hitno mi treba pomoc ili savet.pre mesec i po sam se vratio iz srbije,tamo sam upoznao devojku u koju sam se zaljubio,naravno i ona u mene Smiley

bili smo zajedno samo nekoliko dana,za to vreme ona je ostala u drugom stanju.sad pokusavam da je dovedem u australiju sto pre da bi bili zajedno.

oboje smo presretni sto cekamo bebu.mi smo resili da idemo preko verenicke vize ali plasim se da to nece uspeti jer znamo se jako malo vremena.da li moze neko da mi kaze sta bi u ovoj situaciji bilo najbolje da uradimo,unapred hvala

Reply

Pozdrav svima, procitala sam sve postove, proucila sajt ambasade, ali nisam nasla odgovor na svoje pitanje. Mene zanima za koju vizu mogu aplicirati ako hocu da cuvam decu u porodici od 6 meseci do godinu dana? Drzavljani Srbije nemaju pravo ni na au pair program, ni na work and holiday, kao ni na working holiday. Da li mogu dobiti turisticku vizu na godinu dana, pa raditi "na crno"? imam dokaze koji me vezuju za Srbiju, nekretninu, student sam.. hvala unapred

Teoretski mozes, ali u praksi Australija ne izdaje visemesecne turisticke vize. Obicno to bude mesec dana do dva maksimum. Osim ako imas rodbinu koja bi garantovala za tebe. Ko ima prvo koleno tipa brat ili sestra moze se dobiti viza na godinu ili par godina. Cak i za tu vizu od mesec dana bi se posteno namucila da dobijes ako nemas rodbinu. 

hitno mi treba pomoc ili savet.pre mesec i po sam se vratio iz srbije,tamo sam upoznao devojku u koju sam se zaljubio,naravno i ona u mene Smiley

bili smo zajedno samo nekoliko dana,za to vreme ona je ostala u drugom stanju.sad pokusavam da je dovedem u australiju sto pre da bi bili zajedno.

oboje smo presretni sto cekamo bebu.mi smo resili da idemo preko verenicke vize ali plasim se da to nece uspeti jer znamo se jako malo vremena.da li moze neko da mi kaze sta bi u ovoj situaciji bilo najbolje da uradimo,unapred hvala

Reply

Stvarno ne vidim razlog da se ide na verenicku vizu i sebi komplikuje zivot kad je vec beba na putu. Bolje odradite brak i bice daleko lakse. To sa stanovista vize.

S druge strane ovo je sad licna stvar, ali razmisli malo, ti tu osobu poznajes kao sto kazes `samo nekoliko dana` a vec si odlucio da zasnujes porodicu sa njom.  

Ne znam gde zivis, ako ti nije jasan sajt immi.gov.au onda lepo idi do kancelarije imigracionog odeljenja i pitaj ih na licu mesta. Bolje nego na forumu putnika Srbije.

Teoretski mozes, ali u praksi Australija ne izdaje visemesecne turisticke vize. Obicno to bude mesec dana do dva maksimum. Osim ako imas rodbinu koja bi garantovala za tebe. Ko ima prvo koleno tipa brat ili sestra moze se dobiti viza na godinu ili par godina. Cak i za tu vizu od mesec dana bi se posteno namucila da dobijes ako nemas rodbinu. 

ipak vredi pokusati...

ja sam dobio australijsku vizu na 6 meseci, vaznost je bila godinu dana, a prvi put sam aplicirao za nju...jedini razlog putovanja mi je bila poseta prijatelju...a brzo sam je i dobio...e sad, ne znam da li je znacilo to sto sam imao puno drugih viza u pasosu , i americkih nekoliko, kao i njihovu vazecu, ili nesto drugo....treba pokusati, svaki slucaj je za sebe...

Hvala vam na odgovorima, poslala sam im mail, pa cu videti sta kazu, da li je izvodljivo, i na koliko. pozdrav