Jump to content

Featured Replies

Prvo, problem je dobiti turisticku vizu, a i kada je dobijes nemas pravo da na licu mesta trazis radnu ili permanent vizu. :(

Turisticka viza se ne moze zameniti ni za jednu drugu unutar Australije.

Ako ostanes na crno nemas nikakve sanse da to legalizujes.

ziggy015 i noskich hvala na odgovorima, imam jos neka pitanja za vas.

jel ste vi sada u Au?(ako jeste, na koji nacin ste otisli?)

Sta mislite koji je najbolji i najlaksi nacin da se ode za Au? (imam gde da odem,samo me interesuju sve opcije koje postoje, jer se vec par meseci raspitujem oko ove teme i pregledao sam brdo sajtova i foruma prikupljajuci informacije, pa me zanima vase misljenje)

Turisticku vizu inace mogu da dobijem lako, pa mi je u planu bilo da odem na turisticku i onda iz Au da pokusavam dalje da se borim za ono sto zelim s tim da se ne vracam ovde...

Ja sam bio dosao na master studije i onda se nakon diplomiranja prijavio za permanent residence vizu i dobio je.

Kazem ti opet preko turisticke nista ne moze unutar Australije. Morao bi da napustis Australiju pa da apliciras za novu vizu u ambasadi Australije u nekoj drugoj zemlji.

Koji je nacin najlaksi sve zavisi od tvojih licnih okolnosti.

U principu najlaksi su usvajanje ako si maloletan i imas nekoga ko je drzavljanin i usvojio bi te i brak - onda cekas 2 godine na PR nakon svadbe.

Tezi nacini su sponzorstvo poslodavca - moras imati dosta radnog iskustva u struci koja je na listi trazenih i imati ponudu firme da te zaposli - prilicno tezak nacin realan samo za nekoga ko ima makar 4-5 godina iskustva u nekoj od zapadnih zemalja ili ima preporuku nekoga ko vec radi u firmi.

I konacno imas varijantu kao ja - preko studija. Problem ovog nacina je: treba ti dosta novca, rezultat je neizvestan i moras studirati u oblastima koje su trazene.

I da, mozes se direktno prijaviti za imigracionu vizu iz Srbije, ali je to opet jako komplikovana varijanta kao i preko studija jer se ceka u proseku oko 1-2-3-X godina na odobrenje, pravila se stalno menjaju na svakih 5-6 meseci. Vrlo neizvesna varijanta i nije za one sa slabim zivcima i koji ne mogu da cekaju. Plus sto ti isto kao i za sponzorstvo poslodavca trebaju godine radnog iskustva, obrazovanje, poznavanje jezika, neosudjivanost itd.

Turisticku vizu inace mogu da dobijem lako, pa mi je u planu bilo da odem na turisticku i onda iz Au da pokusavam dalje da se borim za ono sto zelim s tim da se ne vracam ovde...

Ja mogu dobiti turisticku tako sto sam student, sto imam deo imanja i nekretnina koji se vode na moje ime(to je dokaz da me nesto vezuje za zemlju odakle sam) Pricam o tipu turisticke vize (Osobe koje žele posetiti Australiju u turističke ili druge rekreacijske svrhe, uključujući posetu rođacima...to je viza "sub class 676") Tako da ce mi rodbina srediti sve papire i poslati, a ja cu ovde obaviti sto je do mene. ( prikupiti potrebna dokumenta i otici u ambasadu)

Meni je vecina rodbine u AU zadnjih 30-40 god. Prosle godine sam trebao da idem na turisticku ali nisam mogao zbog fakulteta, tako da je samo moja majka otisla, koja je inace i bila drzavljanik AU. Ona je vizu dobila bukvalno za 5 min. Ja sam druga prica ali ipak, ne bi trebalo biti problema.

Inace sada trazim najbolje resenje za mene. U kontaktu sam sa rodbinom, tako da ce oni sigurno naci idealno resenje za mene(jako je bitno sto oni zele da mi pomognu)

Mislim da svi koji zele da idu ne smeju da se predaju, i moraju se boriti za cilj koji su postavili ispred sebe.

kopriva6 ovo sam zaboravio da ti napisem: moj drug je prosle godine aplicirao za radnu vizu za ameriku i dobio vizu. mozes i ti probati tako... potrebno je da nadjes nekog "svog" ko ima privatnu firmu, da te kao "zaposli" i da ti izda potvrdu da radis kod njega. tako da time mozes dokazati da imas "posao" koji te ceka kada se "vratis" iz AU.

E sad, ne znam da li traze u ambasadi dokaze o uplacenim platama na tvoj ziro racun...to se moras raspitati. Ambasada proveru vrsi telefonom, tako sto pozove tu firmu, i dovoljno je da neko samo potvrdi da si ti njihov radnik...

Raspitaj se da li moze nesto da se uradi na ovaj nacin... u svakom slucaju ti zelim sve najbolje i nemoj da odustajes!!! (Ovo je slucaj koji sam zeleo da ti porenesem, ali nisam siguran koliko je uspesan vezano za odlazak u AU)

@plavi hvala na informaciji  klanj::

Vidi ovako,ovo sto si spomenuo "potrebno je da nadjes nekog "svog" ko ima privatnu firmu, da te kao "zaposli" i da ti izda potvrdu da radis kod njega. tako da time mozes dokazati da imas "posao" koji te ceka kada se "vratis" iz AU. ja sam to uradio jer drug ima firmu i sve mi je to zavrsio.medjutim sta je se desilo.Posto mi je cura iz Zenice (Bosna) a tamo je vec 15 god i ima drzavljanstvo AU mi je rekla da saljem u Bec Vien.Ja poslao tamo i oni me obaveste na mail da samo treba da njena keva odobri da oni skinu sa njenog racuna 80 EURA sto je i pristala jer mi finansiraju celi put i boravak tamo.Ona je nazvala da vidi kako da posalje odobrenje i tad joj kazu da nemam pravo da apliciram u Becu nego vec u BG i vrate mi dokumenta.Poenta je u svemu tome sto se ja plasim da posaljem za BG zbog provere,jer ja nisam radnik kod druga,a nisam ni prijavljen (znas da je u SR sve moguce pa i to)...Danas sam razgovarao sa curom i dogovorili smo se da mi ona salje mesecno da ja sam placam svoje doprinose a drug da me prijavi i odradi sve sto je potrebno cak i da mi da ugovor na 2 godine kako bi ih uverio.Ako budem uspeo nesto tako da uradim javicu se i reci kako sam sve odradio.

@plavi ako mozda dodjes do informacije da prodjem sa ovime sto imam sada javi da znam da ne bacam pare za dzabe i ne trazim od cure.HVALA

kopriva6 koliko sam razumeo devojka ti ima drzavljanstvo AU? Sta cekas covece, pravac opstina, uzimajte se i onda vencani list nosite u ambasadu, nakon toga idete zajedno u Au! Mislim da je to najpametnije, a ne da se kocis i cimas sa ostalim stvarima. Znam da je lako kad ti ja ovako to govorim, ali vidi pa popricaj sa njom... Ukoliko jos nesto saznam za ono o cemu smo ranije pisali, javljam ti, to nije problem ali vidi ovo kao jos jednu mogucnost.

noskich video sam ovo sto si postavio, raspitivao sam se i oko toga, gledam da nadjem najbolje i najbrze resenje za odlazak... Imam pomoc i iz Au jer i oni tamo gledaju kako cemo sve da napravimo i sta cemo da uradimo na kraju. 

Jos jednom u ime svih nas kojima pomazes oko saveta zelim da se zahvalim sto imas volje da pomognes. Hvala ti puno  klanj::

p.s.ako imam jos neka pitanja, potrazicu te ovde  :)

kopriva6 koliko sam razumeo devojka ti ima drzavljanstvo AU? Sta cekas covece, pravac opstina, uzimajte se i onda vencani list nosite u ambasadu, nakon toga idete zajedno u Au! Mislim da je to najpametnije, a ne da se kocis i cimas sa ostalim stvarima. Znam da je lako kad ti ja ovako to govorim, ali vidi pa popricaj sa njom... Ukoliko jos nesto saznam za ono o cemu smo ranije pisali, javljam ti, to nije problem ali vidi ovo kao jos jednu mogucnost.

Ma pokusao sam brate.ali smo 6 meseci u vezi,a znamo se godinu i nesto pre pocetka veze.malo je to da bi pristala na brak koji hoce tek za godinu dana.ne bi da je teram na to.jer pokusam li jos jednom na tu soluciju moze se desiti da i kao turista ne odem  :LOLLL:

Ali ipak hvala na savetu.pozzz

noskich ovo sam zaboravio da te pitam, kazi mi sto se tice nekih poslova u Au koje mozes raditi na "crno" kako tu stoje stvari? to sam trazio na netu ali niko nije komentarisao za to... znas li nesto o tome? cisto me zanima... Cuo sam price od drugih koji rade na "crno" ali nisu povezane za Au, nego za neke Evropske zemlje... pa me zanima kako stoje stvari vezano za to u AU?

Poslovi na crno su naravno vrlo slabo placeni jer poslodavac moze da ti daje platu ispod minimalca. U prodavnicama, restoranima i mestima tog tipa cak se placa samo oko 8-10 dolara na sat. Za tebe bi bilo tesko naci ovakav posao jer ga uglavnom rade Kinezi tako da i zaposljavaju samo Kineze.

Bolja varijanta je fizikalisanje gde mozes dobiti 15-25 na sat (gradjevina, selidbe). Za devojke je solidna varijanta bejbisiting i ciscenje (15-20 na sat).

Bas je bilo pre par nedelja da je imigraciono odeljenje sa policijom upalo u jedan restoran u petak uvece kada je spic vreme i tada su uhvatili desetak ljudi. Svi su deportovani. Ne desava se cesto, ali moze da se desi.

Ako ne moras bolje ne raditi na crno. Ako moras onda bolje radi u nekoj manjoj firmi koja ne upada u oci.

• 2 weeks later...

Zna li neko nesto o tome a to je...kako naci neku skolu ili neki kurs trening,da kazem to study,recimo da bih dobio certificat AU za Security Officer,Parking Officer,i tome slicno,radio u MUP-u,10 godina,ne bitno imam neke kursice zavrsene po tom pitanju,inace profi sam Kelner..haha..ne salim se istina...pa eto ako neko nesto zna...vrlo ozbiljno pitam..same ne zamerite mom duhu a uvek sam rasplozen..pozdrav svima..hvala unapred..e da..nesto sam pokusao i stupio u kontakt sa jednim agentom registrovanim naravno od MARA Company..

Pozdrav drustvo!

Imao bih pitanje za nekoga ko je imao ili zna za slican slucaj a tice se turisticke posete Australiji:

Naime, vlasnik sam srpskog pasosa, zivim u Srbiji, 30 i kusur mi je godina, nezaposlen sam (drzim privatno casove iz hemije i fizike za osnovce i srednjoskolce, ali se to ne racuna naravno kao posao) ali na svom bankovnom računu imam 5.000 eura (dakle, nekih 10.000 AUD).

Zanima me da li bi na osnovu gore iznesenog vredelo uopste aplicirati za turisticku posetu Australiji na najduze 3 meseca i to familiji kod koje sam ziveo pre koju godinu dok sam bio na radnoj 457 vizi u Australiji? Oni bi mi naravno bili garant da cu kod njih imati besplatan smestaj i hranu svo vreme mog boravka u Australiji tako da mi ovih 5.000 eura ide za "baksis".

Dakle, imam gde i kod koga da odem (australijski državljani), o cijem trosku da tamo boravim i uz sve to sa sobom nosim oko 10.000 AUD recimo a i imam vec jednu odobrenu ulaznu vizu, doduse radnu, a koju sam naravno ispostovao, tj nisam imao nikakav prekrsaj oko datuma izlaska kao ni za vreme boravka tamo.

Da li bi to bilo dovoljno da je dobijem? Pitam to posto sam nezaposlen i sto nisam ozenjen, nemam nekretninu na svom imenu, ali zivim u domacinstvu sa jos 2 clana u stanu od 120kvm, pa mi nekretnine nisu ni potrebne posto nam je i ovo previse a i nekretnina ce na kraju biti moja..

Da li je cash na racunu u banci dovoljan za turisticku vizu?

Drugo.

Kad bi kao turista otisao tamo i u roku od ta tri meseca se vencao tamo za Aussy girl, da li bi morao da napustim Australiju pa resavam trajnu vizu preko ambasade u Beogradu ili mogu to tamo da zavrsim na licu mesta s tim da ne napustam Australiju? Ili je mozda najbolje da partnerka iz Australije dodje ovde, tu se vencamo i onda ovde apliciram za vizu? Ova poslednja varijanta mi je nekako najsigurnija, ali ima dve mane: prvo - nije ekonomicna i drugi, gori razlog je sam let do Australije. Ko je leteo, zna o cemu pricam. Cela vecnost u metalnoj konzervi..:)

HVala u napred.

Na meilove mi nijedna ambasada do sad nije odgovorila :(Al mogu da probam

Na koliko si ti ambasada pisala? :)

Ja sam se malte ne dopisivao s ambasadom Australije u Beogradu (na srpskom) i bili su korektni, sto vise slali su mi attachment-e u vidu formulara koji su potrebni za verenicku vizu a za koju sam se raspitivao u sestrino ime. Ako ti ne odgovore jednom, poslaji isti mejl i sutra. I prekosutra i tako svaki dan dok ti ne odgovore. "Ne mogu oni toliko da te ignorisu koliko ti mejlova njima mozes da posaljes" :)  Uostalom, zbog cega imaju kontakt e-mail ako ne radi gradjana zainteresovanih za putovanje na kraj sveta?!

Srecno.

• 2 weeks later...

Pozzz svima..

Interesuje me da li ima neko neke nove informacije o turistickim vizama ili se one stare od 12. jula 2010. nisu menjale nikako?Zovem ambasadu svakog dana ali nikako da ih dobijem,e-mail sam slao nekoliko puta ali me samo upute na www.immi.gov.au...

Da li iko zna ista o necemu novom.mislim koja su dokumenta potrebna i ostala papirologija kao i koliko moraju biti stara....

HVALA SVIMA UNAPRED

• 1 month later...

treba mi pomoc.. ja i moj verenik zelimo otici za australiju.. e sad ovako on ima on ima sve sto treba za au samo treba da polozi test. da li je lakse da ja dobijem vizu da se vencamo ovde? sta meni treba oko papira to ne mogu nigde da nadjem?koliko je potrebno vremenski za odobravanje vize za oboje? unapred hvala

Pozdrav svima...

Treba mi misljenje nekog ko je iskusniji od mene po ovom pitanju.

Radim na brodovima za krstarenje vec nekoliko godina. 1.juna se ukrcavam na brod koji ce od oktobra ploviti po Novom Zelandu i Australiji i iskrcavam se u decembru, u Sidneju. Posto mi je uvek bila zelja da posetim Australiju, razmisljam da iskoristim priliku, probam da dobijem turisticku vizu i posle iskrcavanja ostanem par nedelja. Kompanija mi placa put nazad, tako da bi se moji troskovi sveli na boravak tamo sto nije mala olaksica uzimajuci u obzir cenu puta. E sad...problem je sto moja kompanije ne izdaje nikakva uverenja potrebna za dobijanje bilo koje vize, osim u slucaju da je vezana za posao. Jedino sto bih mogla da iskoristim je ugovor u kom pise da se na brod ukrcavam 1.juna i iskrcavam 5.decembra i prethodne ugovore kao dokaz da vec neko vreme radim za tu kompaniju, ali bilo koji pisani dokaz da cu nastaviti posle decembra- nemam. Platu primam u kesu i nemam sredstava na racunu. Imam prijatelja u Australiji koji bi mogao da mi posalje svoje izvode iz banke i pozivno pismo. Ah da...takodje se nista od imovine ovde ne vodi na mene. Proputovala sam vise od 20% sveta ali u pasosu imam samo vazecu C1D americku vizu, jer mi je samo ona potrebna da plovim i Kanadsku tranzitnu vizu sa vise ulazaka na perion od godinu dana, jer se na sledeci brod ukrcavam u Vankuveru.

Sve u svemu, shvatam da je moj problem sto nemam cvrstih dokaza da cu se vratiti u svoju zemlju ali Realno (sa moje tacke gledista ;D ) ja cu svakako biti u Australiji krajem godine i da mi je cilj da ilegalno ostanem, ne bih se maltretirala sa prikupljanjem papira za turisticku vizu !?

Ako neko ima bilo koji savet ili slicno iskustvo.....

Hvala unapred :)

• 2 months later...

Ljudi..mene interesuje..posto planiram sledece godine da idem na Work and Travel USA...da li postoje neke sanse..da ja nakon zavrsenog posla..dobijem vizu(turisticku..ili studentsku posto sam planirao da tamo upisem kurs) u USA za Australiju...?

Ljudi..mene interesuje..posto planiram sledece godine da idem na Work and Travel USA...da li postoje neke sanse..da ja nakon zavrsenog posla..dobijem vizu(turisticku..ili studentsku posto sam planirao da tamo upisem kurs) u USA za Australiju...?

Ne vidim zasto ne bi mogao da se u US prijavis za australijsku vizu ako za nju ispunjavas uslove.

U svakom slucaju ne bi bilo zgoreg da kontaktiras australijsku ambasadu u US i proveris direktno.

• 2 weeks later...

Cao svima,

Nova sam na ovom forumu i molim za vasu pomoc..Citajuci forume u poslednje tri nedelje,shvatila sam da je Australija jako teska po pitanju izdavanja viza..I skroz sam se ubedacila ali to ne znaci da cu odustati..Putovala bih turisticki i to na mesec dana.Moj OZ prijatelj bi finansirao sve sto je potrebno-ako to ista znaci. Zaposlena sam dva meseca,prethodno radila u ok firmi ali smo zavrsili kao viskovi,putovala sam poslovno po Evropi,ali prijavljena na minimalac, a ostatak na ruke..U procesu sam dobijanja neke nekretnine van Bgda na svoje ime. Nisam sigurna da li bi me sef pustio na mesec dana..Molim vas za bilo kakav savet tipa:koliko para u banci, da li je dovoljno to sto sam navela, da li prijatelj moze da me sponzorise (izjava da snosi sve troskovem bukvalno sve...Cak je spreman da mi plati i usavrsavanje jezika ako je to fora koja je bezbolnija :)Svaki savet mi je dobrodosao jer sam se prestravila od iskustava ljudi na forumima..Ah,kada emocije vuku,nekako jos teze pada.. ;)

Da sam ja neko ko radi u ambasadi, uopste ne bih bio siguran da ti je to "prijatelj" :) Niti bih bio siguran da ti nemas nameru da odes tamo i ne vratis se...