Jump to content

Featured Replies

Posted

Planiram ovog leta jednu veoma ambicioznu autostop turu. Planiram da idem stopom preko centralne Evrope, Danske, Norveske obale do Nordkapa, pa Murmansk pa da se spustim vozom do St. Petersburga i onda dalje za Srbiju stopom uz dosta usputnih pauza.

Posto planiram da usput dosta stajem odeca mi predstavlja veliki problem posto ce u centralnoj Evropi i delu Skandinavije biti vrucina a na Norveskoj obali i u polarnom krugu hladno i vetrovito. Zimska jakna mi je preteska za nositi pa sam odlucio da kupim neku mnogo jeftinu jaknu koju bi mogao baciti kad izadjem iz polarnog kruga. Na vojnom otpadu kupio sam vojnu vetrovku koja je mnogo prakticna jakna, moze da se skine postava, kapuljaca i krznena kragna tako da imate zimsko-jesenje-prolecnu jaknu za samo 500 dinara, a i super je kao poklon nekom CS domacinu u povratku.

E sad problem je u glupim predrasudama koje ljudi imaju prema osobama koje  nose staru vojnu garderobu. U Srbiji se takvi nepravedno smatraju klosarima, a i u americkim filmovima masovne ubice, ljudi sa fles-bekovima iz Vijetnama se uglavnom tako oblace , tako da sam u nedoumici da li da nosim takvu jaknu posto se bojim da mi ljudi nece stajati zbog glupih predrasuda i holividskih filmova. Vecina ljudi sa kojima sam pricao misli da ce mi ljudi manje stajati ako budem nosio tu jaknu.

Zanima me sta vi mislite o tome, i vase misljenje kakva garderoba je dobra za stopiranje, ne iz onog funkcionalnog ugla vec u kakvoj odeci covek izgleda dovoljno poverljivo da bi ga neko povezao??????????

Hvala na odgovorima, i izvinjavam se zbog duzine posta. 

:?:)

Evo jedna glupa ideja: nađi nekoga u Norveškoj na Couchsurfingu i pošalji mu svoju zimsku jaknu poštom. Pa kad stigneš ona će te već čekati ;D

Ja sam, kao sto znas proslog leta bio u polarnom krugu i nije bas toliko hladno. Ipak tamo u toku leta sunce uopste ne zalazi. Dakle ne treba ti zimska jakna vec neka jaknica (ja sam nosio dzemper ... mozes da vidis u mom albumu na facebooku)! Mislim da nije dobro stopirati u vojnoj opremi!

Узи и купи неку јакну синтетичког порекла која ем је мала ем је лагана ем ћеш да личиш на човека. ;D

Ne znam kako izgleda ta jakna koju si kupio, ali ako ti se cini da ti je ona dovoljno prakticna, a jedini problem je u  izgledu... da li ce mozda izgledati manje vojno, ako je prosto ofarbas bojom za tkaninu,  u na primer crnu?  :?  Mozda malo komplikujem...  ;D

Kad budes stopirao, obuci preko nje onaj drecavo narandzasti ili drecavo zeleni marker i problem resen! Em ce te lakse spaziti, em neces biti sumnjiv, a verovatno ce ti i cesce stajati, mislice da si neko zvanicno lice iz automoto saveza :)

Meni nekako ta vojna vetrovka sasvim lepo ide uz tebe. A kad ti neko stane, uđi u kola i počni da se dereš na njega na ruskom ili nemačkom... a onda reci "ma šalim se" :) :)

lol:: lol:: lol::

Ondak ga tako isprepadanog priupitaj 'oce da se menjate jakni.:-)

Ako je vojna maskirna onda svako izbjegni, no ako je maslinasto zelena mislim da u toj nekoj brzini neće niko ni primjetiti. Možda da stvarno probaš s tim reflektirajućim prslukom ako ga imaš, ako ne možda dobro dođe da okreneš jaknu naopačke pa je obučeš s one strane koju bi sakrio, tako da ti postava bude s vanjske strane. Naravno, ako ne izgledaš u tome pre debilno.

Ono što ti lokalci gledaju svugdje po svijetu prilikom stopiranja je dal poznaju tu facu. Ako te prepoznaju prije će ti stati. Makar to nije pravilo.

Drago mi je da recikliraš staru robu i sretan put :mah:

ja sam primetio da od kad mi je kosa porasla, ljudi mi bash manje staju. a za stop uzmem pa je zavezem u rep, i opet isto, sta ga znam.. mozda je neki drugi razlog u pitanju, al mislim da je to.

a pretprosli vikend sam uzalud stopirao oko 3 sata na proverenoj odlicnoj lokaciji, stao je samo neki lokalac. posle sam razmislio sta bi moglo da bude objasnjenje, i mislim da je army jakna dodushe sivo plavkasta, combat chizme sa nogavicama uvucenim u njih, i neutralna maslinasta boja pantalona. i duga kosa. i definitivno, oblachno i hladno vreme.

tako da vodi si red..

Ili nositi neki mali kanister i stati na stop pored nekog auta. "Moze samo do benzinske, u Rusiji?"

Kad budes stopirao, obuci preko nje onaj drecavo narandzasti ili drecavo zeleni marker i problem resen! Em ce te lakse spaziti, em neces biti sumnjiv, a verovatno ce ti i cesce stajati, mislice da si neko zvanicno lice iz automoto saveza :)

:LOLLL:

A šta misliš da, ako već stopiraš po Rusiji, probaš sa nekom majicom na kojoj piše SRBIJA? Tamo su svi dosta radoznali u pogledu Srba, pa možda da se ovajdiš od spoljne politike... Meni je recimo padalo na pamet da u Turskoj kupim onu crvenu majicu sa polumesecom, pa sa tim stopiram po Srbiji... I tako su mi dosta puta stali turski kamioni, ovo bi ih možda učinilo još prijemčivijim :)

Šalu na stranu, ja sam po Africi nosio neku extra tanku McKinley jaknu koju sam kupio u Inter Sportu (valjda se tako zove) u novosadskom Merkatoru. Prilično je topla, odlično štiti od vetra, izgleda civilizovano, a kad je toplo možeš da je sabiješ tako da ima neverovatno malu zapreminu i gurneš je na dno ranca (doduše, veći deo tog putovanja provela je upravo tamo, na dnu ranca).

• Author

Ma nista se Rambu nije desilo.... samo su ga uhapsili, isprskali smrkom, tukli, maltretirali.... pa je morao sve da ih pobije.  ;D

Ovo za marker je dobra ideja, verovatno cu to i da uradim. Kad sam zimus stopirao do Budimpeste sam nosio marker i stigao ekspresno brzo.

Inace vetrovka izgleda ovako:

http://www.vs.rs/content/images/vesti/090115_Obuka_decembarci-01.jpg

Bilo je i maslinasto zelenih JNA jakni i kaputa, ali su ove maskirne bilo mnogo bolje ocuvane.

Hvala na savetima :)

jesi ti ovaj u prvom planu ili jedan od onih tamo?  lol::

Onda možda dobiješ i gratis vožnje kao vojno lice ;D

Bar poskidaj te bezvezne oznake vojske ako ih imaš na ramenima, prsima i sl, mislim da se ne osramotiš! Vojska ipak nije dobrodošla svagdje a i pacifisti bi mogli napraviti sačekušu :hihi:

• Author

Nisam ja taj, ali jakna e kao ova u prvom planu.

Mogu uz vec postojece oznake da prisijem prisivac kluba putnika, ali ne bi da ljudi pomisle da je klub neka militantna organizacija. :D

Jesi li mozda razmisljao da jaknu kupis kada tek kada budes stigao do hladnih krajeva. Siguran sam da mozes naci nesto jeftino - na popustima, ili nesto za sta te nece biti zao da ostavis kada zavrsis put ( mozda i nekom doniras).

Siguran sam da ces naci nekog kineza koji prodaje zimske jakne. Mozda neko od Couchsurfera moze da ti pokaze jeftine radnje.

p.s. chuo sam da u Rusiji pripremaju (ili su evc doneli) zakon po kome je zabranjeno nositi delove vojne unifrome.

• Author

Jesi li mozda razmisljao da jaknu kupis kada tek kada budes stigao do hladnih krajeva. Siguran sam da mozes naci nesto jeftino - na popustima, ili nesto za sta te nece biti zao da ostavis kada zavrsis put ( mozda i nekom doniras).

Siguran sam da ces naci nekog kineza koji prodaje zimske jakne. Mozda neko od Couchsurfera moze da ti pokaze jeftine radnje.

p.s. chuo sam da u Rusiji pripremaju (ili su evc doneli) zakon po kome je zabranjeno nositi delove vojne unifrome.

Jaknu sam vec kupio, doduse razmislicu da li da je ponesem ili da kupim neku drugu.

Ovo za uniformu u Rusiji nisam znao. Kad sam bio tamo primetio sam da dosta ljudi nosi delove uniformi, kao i one mornarske majice koje se nose ispod uniforme, sto je najjace imam i tu majicu kupio sam je letos u Volgogradu. Kad bi se tako obukao uhapsili bi me jedan kroz jedan. :)

Ja te podrzavan da nosis tu jaknu! Ali moras pustiti kosu i nabaciti viklere i samo malo kriviti jednu stranu lica dok pricas. Rambo je planetarni hit tako ce ti svi stajati i mozda ti traze jos i autogram.

Ja te podrzavan da nosis tu jaknu! Ali moras pustiti kosu i nabaciti viklere i samo malo kriviti jednu stranu lica dok pricas. Rambo je planetarni hit tako ce ti svi stajati i mozda ti traze jos i autogram.

;D ;D ;D ;D

Mozes da joj nasijes  neke cvetice, bolje da stopiras u hipi nego u militari fazonu :D

Иако ја много волим да носим војну одећу никада не бих стао стоперу који носи исту баш због разлога које си навео у својој уводној поруци. То све дође у фазону ''ја сам једини нормалан који носи војну одећу'' а остали су клошари, пијанци и умно поремећени. ::crazy: Тако на пример за мене кажу да имам фацу ко убица, а уз то обично носим фармерке и спифајерку, кратко сам ошишан па примећујем да се људи на улици склањају, :o а ко ме познаје зна да мрава не бих згазио. Ово све говори да је приви утисак, у овом случају визуелни најважнији, што значи да ти се тако обученом шансе да те неко повезе доста смањују.

И обично носим фармерке и спифајерку, кратко сам ошишан па примећујем да се људи на улици склањају, :o а ко ме познаје зна да мрава не бих згазио.

ohoho, lep opis, ce dodjes vidim i ti meni na dnevni red..