Jump to content

Featured Replies

da bi bili politichki korektni, navedimo i Mlade Istrazivache Srbije, i njihov sajt

www.mis.org.yu gde mozete naci pretrazivach svih kampova koje oni trenutno imaju u ponudi.

iz prve ruke, manje vishe svi kampovi se svode na:  pijjj pijjj pijjj i tu i tamo  :tt: :smoke:

• 2 weeks later...

hocu kamp u paris jel ima neki i kolko kosta put do tamo naj jaftinije naravno  serenade

• Author

hocu kamp u paris jel ima neki i kolko kosta put do tamo naj jaftinije naravno? serenade

Pogledaj u katalogu (imaš linkove u prethodnim postovima)... mada, ako je i bilo nešto u Parizu ::artist: verujem da je već zauzeto, pošto je to prilično popularna destinacija.?

Dajte malo stvarnih iskustava sa kampova.Idem na kamp u Če?ku, pa mi treba malo saveta-odeća,obuća,lova,Prag...

Eh da, i ja bih volela cuti nekog ko je bio u nekom kampu, pozitivna i negativna iskustva,please, raspisite se malo :comp:

Ja sam jedan od čini mi se mnogobrojnih?volontera sa foruma. Bila sam do sada na tri?vol. kampa: u Nemačkoj (u zamku, u brdima), Beču i na Dojranskom jezeru u Makedoniji, ovog leta idem u Istanbul

Juče sam poslala Lazaru kratku priču sa kampa u Beču pa pitajte njega kada će vam je staviti na raspolaganje/čitanje, biće uskoro, nadam se

Dajte malo stvarnih iskustava sa kampova.Idem na kamp u Če?ku, pa mi treba malo saveta-odeća,obuća,lova,Prag...

?to se tiče saveta, sve zavisi od kampa. Za kamp na kom ima fizičkog posla, bitno je da ponese? i obuću i odeću za rad, znači ne?to starije. Ako ide? na kamp u Pragu ili bilo kom većem gradu, sigurno će? potro?iti vi?e para nego ako ide? u zamak koji je u brdima udaljen kilometrima od prvog naselja. U principu, za ovu prvu vrstu kampova potro?iće? onoliko para u zavisnosti koliko voli? da izlazi? i ide? u ?oping, za devojke je to najče?će nezaobilazno. Ako je u pitanju ova druga vrsta kampa, tu će? imati zaista minimalne tro?kove, za razglednice ako ih ?alje? i neko piće ako se uveče organizuje ?urka

Sve ovo i jo? mnogo toga (npr. kakvu garderobu da ponesete, da li su noći hladne pa ti treba topla odeća, koliko ko?taju neke osnovne stvari voda, piće, cigare, prevoz po gradu itd) najverovatnije će pisati u infosheetu koji će ti poslati orginizacija koja te poziva

Eh da, i ja bih volela cuti nekog ko je bio u nekom kampu, pozitivna i negativna iskustva,please, raspisite se malo :comp:

Kada su lo?a iskustva u pitanju, mislim da je jedini bedakmo?e biti ako zapadne? među volontere koji ili nisu dru?eljubivi ili ne pričaju engleski. Pozitivnih iskustava ima jaaaaaako mnogo, bitno je da iz svega izvuče? ne?to lepo i korisno. Pisala bih i o tome ali ne volim monologe, i to ovako pisano, zato, ako imate ne?to ?to vas posebno zanima, sigurno će se naći neko da odgovori

• Author

Ja sam bio na kampovima u Grčkoj, Turskoj i Srbiji. U Grčkoj smo promovisali festival i bili "domaćini" izvođaćima za vreme festivala. U Turskoj smo gradili terene za ko?arku i tenis (ručno me?anje betona i sl.). Posle ta dva kampa, organizovao sam kamp u svom rodnom gradiću, Kuli, gde smo radili na krčenju ?ume za trim-stazu pored Planinarskog doma (Da, da, u Kuli postoji planinarski dom. Nemoj da se neko nasmejao!).

Sa sva tri kampa imam različita iskustva, iako pozitivnih imam neuporedivo vi?e nego negativnih.  :dance:

Kao ?to reče Viajerita, najbolje je da pitate ne?to konkretno, jer inače mogu da pi?em satima.... Ako hoćete da čujete ne?to detaljno, mo?emo se i dogovoriti da se nađemo offline pa da se damo u priču... :gossip:

evo ja sam pisao za mailing listu neko svoje iskustvo, sreca da sam sacuvao to negde po disku, pa eto ako nekom koristi, toliko bolje:

-------------------------------------------------

Pa evo i ja da napisem kako je meni bilo. A bilo je sjajno.

Leta 2005 sam odabrao kamp u Ukrajini, deklarativno bratskoj zemlji, a razlog, pa valjda zato sto su mi se preko glave popele vize, troskovi, cekanja po ambasadama, itd itd. Kad niste iz Beograda ili se ne osecate tako, e onda je to nocna mora, cak i viza za Madjarsku je neka vrsta problema. Sto naravno svi vec znamo :)

Za Ukrajinu je potrebna viza, ali se vadi za nekih 900 dinara i to istog dana, eventualno sutradan. Konzulat im se nalazi preko puta Marakane, tacnije, preko puta istocne tribine. Vredno je napomenuti da uopste nisu ljubazni kao osoblje, da ih ima ukupno dvoje (konzul + neka zena, moguce njegova supruga ali nije utvrdjeno :), i da se cude zbog cega bi iko ishao u Ukrajinu da, kako oni kazu, resava Ukrajinske probleme kad Srbija u problemima ni malo ne zaostaje. Takodje, ako budete vadili vizu, morate da znate da vam pored pozivnog pisma treba i neki birokratski papir iz Ukrajine, poslat faksom, meni se cini da je to bila neka potvrda da pravni subjekt koji vas poziva (organizacija u ukrajini) izmiruje poreze drzavi, i uopste postoji kao takva. Taj papir valjda zovu registracijom, tako nekako. Vazno je da se spomene da, npr, za organizaciju iks, registracija je ista skroz na skroz ako je vi dobijete faksom, ili neko ko ide preko iste organizacije iks, a dobio je pre dve nedelje. Znaci, raspitajte se ko takodje ide preko iste organizacije na kamp (ne mora da je isti kamp, naravno), i ako ima navedeni dokument, iskopirajte i to je to. Sve ovo navodim jer sam imao grdne muke da isti dobijem, a kada su ga ljudi iz Ukrajinske volonterske organizacije poslali MISu, vec je bilo kasno i ambasada se bila zatvorila. Treba li da kazem da je bio petak, a da nisam iz Beograda. E da, bio je i junski ispitni rok.

Sve u svemu, isao sam sa drugom Dushanom, znaci nas dvojica smo isli na isti kamp, i vize smo izvadili u ponedeljak sledece nedelje, vozne karte kupili sledeceg dana, sledila je madjarska viza i to je to :)

E da, nas kamp je bio u malom gradicu koji se zove Busk, ima 9000 stanovnika i infrastrukturu koja me je neodoljivo podsecala na Springfield u Simpsonovima. Dakle, ima veliki shopping mall u centru, koji je glavna prodavnica za to mesto i svi bas sve kupuju bas tu (mada je sve to novogradnja, ne govorim o necemu nalik na socijalisticke robne kuce isl..), onda ima pristojnu biblioteku, skolu, hotel, povecu sportsku salu sa bazenom koji je samo tako oronuo a na spoljasnjem zidu sale se nalazi velika slika nekih sportista, u neverovatno uverljivom sovjetskom stilu, bez puno detalja, ljudi sa stilizovanim udovima, muskarci sa velikim grudima, devojke u trikoima, na sve strane petokrake itd itd :) E da, Busk ima jos i par novoizgradjenih crkava, popa koji pretenduje da bude gazda i vozi skupa kola, onda zgradu opstine, i neku zgradu neobicnog izgleda (kao neka velika garaza) koja sluzi da se ljudi u njoj trezne. Bukvalno, ako imate problem sa pijancima u sopstvenoj kuci, onda sacekate da se oleshe dovoljno da ne mogu da se krecu, strpate ih u ladu (ili moskvicha) i istresete unutar onog prostora (da ga tako nazovem :) bas sam ulazio da vidim kako sve to izgleda, i nije ni malo hi-tech, sve sam goli beton, resetke na prozorima, i pijanci polumrtvi spavaju onaokolo. Ko se kako probudi, ustane i ode u obliznji park da pije ponovo. Sistem odlicno funkcionise, jer bas ispred izlaza te iste zgrade ima najjeftinije pivo u gradu, na tocenje, a pored je park sa klupicama.

E mi smo trebali da sredjujemo taj park. Naime, Busk slavi neku godisnjicu postojanja, e sad, pojma nemam koju, jer Ukrajinci, po mom misljenju, imaju krizu identiteta, pa sam procitao da su 1997me slavili 1000 godina postojanja grada, a ove 2005te su trebali da slave valjda 1300. Pretpostavljam da su u medjuvremenu pronasli jos 'uverljivije' dokaze o sebi samima i svom prisustvu na toj teritoriji pa tako.. Ma nije to nista novo, i mi nismo bolji. Sve u svemu, da se vratim malo unazad na pocetak price.

Ja i Dushan smo kupili te karte, povratne. Taj Busk, e da, zaboravio sam da spomenem, nalazi se na 50 kilometara od Lavova (L'viv ili Lvov ili Lavov, zovite ga kako hocete :) E to je tek grad! Apsolutno je u rangu sa Pragom, Budimpestom, Krakovom, po arhitekturi, mada je ipak manji. Kazu da ima oko 750 hiljada stanovnika, a ja ga cenim da u 'starom' gradu, znaci onde gde nema sovjetskih blokova, zgradurina isl, zivi makar sve trecine ljudi. Mozete li samo da zamislite koliki je to istorijski centar, sa onoliko lepih zgrada! Ma cudo..

Karte Beograd-Lviv povratne, vozne, kostaju oko 110 eura. U vozu ste u kupeu sa dva lezaja (jel to beshe zovu spavacim kolima?), svaki vagon ima neku zenu koja se brine o putnicima, nazovimo je hostesom :) Koliko sam mogao da primetim u Budimpesti, gde voz pravi pauzu od nekih 3-4 sata, hostese svih vagona su otprilike slicnih godina, od 40 do 50 :) Kao neki profesionalno obuceni specijalci, u Budimpesti najednom promene odecu, izgled, naprave neke frizure, obuku uniforme, ma havarija koliko se uljude za tih par minuta dok voz ulazi na stanicu. Do pre toga, sve nose neke papuce, trenerice, ponasaju se kao da su kod kuce, i nije ih briga ni za koga :) Sta vise, nasa hostesa je uposlila mene da joj natovarim 8 kartona Crnogorskog Vranca, jos u Beogradu na stanici :) pa mora i oni da zive od necega, jel da :) E ali ipak njima nesto fali, kada se onako preobuku. To je atmosfera, znaci, pocnu da lice na okrutne sovjetske dame iz spijunskih filmova, ono, uvek nasmejane, plave, sa viskom kilograma, akcentom na r, i podmuklim pogledom :) Sve u svemu, put traje oko 24 sata. Distanca i nije nesto velika, ali voz, kao st osam rekao, ceka neko vreme u Budimpesti (valjda neke vagone, sta li), onda minimum 3 sata gubi na granici sa Ukrajinom da bi zamenili kompletan donji postroj vagona jer su sovjetske pruge drugacije od evropskih, itd itd.

E kad se dodje u Lviv, a mi smo dosli tamo oko 8 izjutra, tek tu nastaju novi momenti. Npr, ja i Dushan smo hteli da kupimo rezervacije za povratak, i upustili smo se u avanturu zvanu 'snadji se na eks-sovjetskoj zeleznickoj stanici ako mozes'. Ima oko 30tak saltera, zovu se kase, ni jedna kasa nije obelezena za sta sluzi, sem one gde se menja novac. Zeleznicka stanica ogromna, podseca na saveznu skupstinu u beogradu, i po obliku i po velicini. E, mi smo cekali nekoliko puta u razlicitim redovima, da bi uvek bili odbijeni, engleski zaboravite kao da ne postoji. E onda smo nasli sprat te iste stanice gde se ukazala neka kitnjasta velika sala sa sve pozlacenim lusterima, kvakama, mesinganim aplikacijama itd itd, i vidi cuda, pise VIP ROOM. Prelepo, znaci, posto smo stranci, mora da tu pripadamo. Cekali smo na par saltera kad ono nista. Em niko ne ume da nam objasni gde da idemo, em niko i nece! A ljudi, ma koji VIP stalez, ono je bre rulja. Sve sami Poljaci koliko sam primetio, poneki nemac, i svi neocekivano nekulturni. Onda se nasao nas spasitelj, neki visoki muskarac koji nam je na tecnom engleskom rekao da sidjemo dole i cekamo na kasi br. 2 :) Dobar lik, jos lepsu devojku ima, i sidjemo dole, sacekamo nas red, i kad ono, rezervazije mogu da se kupe istog dana kada ide i taj voz, pocevsi od 16h popodne!!! Znaci, ako nemate srece pa je voz popunjen pre nego sto dodje u Lviv (dolazi iz Moskve cak, preko Kijeva), epa onda sacekajte sledeci dan u 16h i molite boga da imate srece. Ako je opet isto, ne ocajavajte, dodjite narednog dana, mozda cete bas tada biti srecne ruke! Eto tako vam radi zeleznica u Ukrajini. Inace nemaju ni kompjutere ni bilo sta od tehnike (a imaju 30+ saltera!) tako da na svakih 45minuta rada sledi 15 minuta 'tehnicke pauze', da one tete tamo spreme papire u fascikle. Lepota..

Nas dvojica nista nismo obavili. Iscrpljeni, izasli smo sa stanice pa pravac na tramvaj do kancelarije gde je trebalo da se nadjemo sa ostalima. Inace, tramvajske karte kostaju, za jednu neprekidnu voznju, 7 dinara :) ako kupite kartu za vise dana, moze biti jos jeftinija, pa vi uporedite sa nasim cenama :)

Kancelarija volonterske organizacije nalazila se u samom centru grada, iza poznatog George (Zhorzh) hotela. Bas fino po onoj vrucini kad udjete u onako prijatnu prostoriju, koja jos ima i klimu. Neprijatno iznenadjenje je kada vam kazu da pola grada u letnjim mesecima nema vodu :) Pa onda idete da kupite flasu vode da bi se umivali ili sta vec. Tush? zaboravite. Vode u Lviv-u ima samo nocu, i to ne uvek (mislim na letnje mesece). Bar tako oni kazu.

Ekipa koja se prikupila tamo bila je obecavajuca. Par Finaca, starijih od vecine nas (70&75to godiste :), Spanac (74to :), mi, dve Cehinje, dva Slovaka, Poljak, Italijanka, tri Ukrajinke i Austrijanka/Francuskinja (sta li je vec). Od ove tri ukrajinke, Tanja i Julija bile su i vodje kampa, definitivno najmladje od svih nas, al shta fali mladim Ukrajinkama?

E da, mislim da je zabluda da su Ukrajinke nesto ekstra.. ne znam odakle taj mit, za dve nedelje provede tamo, i puno opazenih mladih Ukrajinki, samo sam bio srecan kad sam se vratio kuci :) Znaci, bar sa te strane, mora da je da sam imao velika ocekivanja pa mi se to nije obistinilo :) ne znam..

E posle nekog rucka i nekog skroz bezveze jela, dosao je original Krstic&sin kombi, zute boje, da nas nedge valjda vozi :) Srecom, odvezao nas je do autobuske stanice, gde smo trebali da uhvatimo bus za Busk. Ahaha, kakva prevara, pa znate li da Ukrajinci nemaju autobuse! Za svo vreme tamo, video sam par autobusa, i to su bili iskljucivo Poljski turisti! Tako da smo posedali u neku marshrutku (kombi sto kod nas njime snabdevaju trafike ili ga koriste u miliciji (popularno-marica), a kod njih nameste sedista i teraj :) Nakon sat vremena najneudobnije voznje ikad, stigosmo u Busk. Jos par minuta marsiranja sa stvarima, i eto smo u nekom hotelu. EEEeeeee koji je to hotel bio. Originalan, definitivno. Znatno iznad mojih ocekivanja, dakle, dobili smo smestaj u upravo renoviranom hotelu, sjajno! Sta drugo da kazem, meni je i livada bila okej opcija, a oni mi dali hotelsku sobu :) tako da smo Dushan i ja upali u neku dvokrevetnu sobu, sa kupatilom, glanc novim stvarima, i jos se osecao zid na sveze, valjda je bio okrecen nedavno :)

..................nastavak na sledecoj stranici  ::arabia:

drugi deo (tzv. nastavak):

Hrana.. U hotelskom restoranu! koji je bio u podrumu, ali sasvim super mesto, radnice su nas jednostavno obozavale (citaj: mlade ukrajinke iz provincije, koje verovatno zive losije nego mi, sta vise, siguran sam u to.). Ali hrana je bila vrh, jela su uvek bila razlicita, od kontinentalne hrane do ukrajinskih jela. I obavezno se tu nalazio i borshch. E sad ne znam koji je koji, meni se najvise dopao onaj sto je skroz crven, valjda zbog cvekle. Ukrajinski hleb je fantastican, uopste ne jedu beli hleb, nema ni da se kupi. Pivo piju kao ne znam gde na svetu, ono je katastrofa. A flase ne menjaju, nego kad kupis pivo, imas i flasu. Tako da ima razbacanih flasa gde god vam pogled seze.

Da li smo nesto radili.. Ehm.. Park je poprilicno veliki bio, zapusten kao i sve ostalo :) Zadatak nam je bio da pokosimo travu, ofarbamo neki mostic preko reke, uredimo staze cisteci ivice odavno zarasle u korov. Nista posebno. Prvi dan smo kao i radili. Radno vreme je bilo od 10 do 14. Medjutim, vec drugog dana, pocinjali smo u 11,  jer nas mrzi da po vrucini pocinjemo bilo sta, a zavrsavali oko 12 :) mada, kobajagi, radili smo mi, al gde je park tu su i klupe, pa se sedne i tako. ceka se taj rucak :) Preko puta parka je autobuska stanica (ako je ono stanica :), i klasican, kao kod kuce, mini buvljak! E tu ima jedna prchvarnica, gde za 15 dinara dobijete neshto shto oni tamo jedu kao sto nasi prodavci sa buvljaka redovno kupuju burek, cak se i slicno zove - cheburek, ali tu slicnost prestaje. Lici na debelu palacinku ili lepinju, napunjenu mlevenim mesom i lukom, pa tako preklopljenu na pola, isprzenu u ulju. Ekstra je masno, i vrelo, i ekstra je sam dozivljaj da se ode u najgoru rupu svih rupa koje sam ikad video od kafane, gde ti debeli kuvar prljavim rukama donese dva chebureka, ladno pivo, a oko tebe sve sama socijala, penzioneri, ljudi sa sela sto prodaju povrce na pijaci/buvljaku, i slicno.. Ono piche ukrajinski narodnjaci, od dima se ne vidi nista, sve masno, redovno se ljudi raspravljaju tu i tamo, valjda isto kao mi o politici. Ja i Slovak poneli neke paradajze pa ih secemo da napravimo salatu, onaj kuvar/pekar/sta li je, nece da nam da so da posolimo :) E to je za mene ekstra atmosfera. :)

Onda se vratimo u park, onako osnazeni od piva i holesterola, pa se malo izivljavamo kosom, kosimo i travu i sta se  stigne :) Umor brzo dodje, ali tu su klupe. E da, redovno su po parku bili mrtvi pijani muskarci (oni sa pocetka price) tako da je bilo, ehm, nezgodno, da se nepazljivo kosi trava. Malo nepaznje i ode Ukrajinac pod kosu :) Nije smesno, al stvarno ih je bilo po travi, ispod klupa, na mostu, gde sve ne, izgleda se svi oni trezne u parku. U sred bela dana :) Havarija totalna.

Pomagale su nam devojcice mlade, od 14-17 godina, tu iz Buska. Doveo ih je pop, a njima je bilo bas super da ubijaju vreme, mogu samo da zamislim koliko im je dosadno u onoj provinciji da provode raspust. Kod popa smo neko vece isli na rostilj, i ocigledno, da nas sva moguca deca upoznaju :) pa im je Everisto (Spanac) svirao neke spanske pesme, sta li su, posto on svira po svadbama tamo u Burgosu, a inace je inzenjer valjda :) E to je bio lik od coveka, jedno veliko dete, sobzirom na njegove godine (napunio je 31. godinu na kampu). Konstantno je spopadao Juliju, ubedjivao ostale kampere da smo ja i Dushan homoseksualne orijentacije :), i sta sve ne.

Ostala ekipa takodje ekstra, i nekim cudom smo vecinom bili metalci :) Mada mogu da kazem evo slobodno, da smo Dushan i ja bili naj-troo, ipak smo mi thrasheri, stara skola :) Finac Artu i Finkinja Sanna su neki, hm, new-school ali okej :) i tako to.. Slovaci su bili interesantni likovi, Lukash je bio tu prvog dana sa nama, a Andrej je doshao treceg dana, jer, kako kaze, spustao se biciklom sa nekog brda, sa sve backpack rancem, do Lukasheve kuce, odakle su trebali da krenu. I onda mu je izleteo neki Reno Klio, nekako iznenada valjda, ovaj unishtio bicikl i jedva ostao citav jer je pao na ranac! :) Ukupna steta je bila jedna noga u zavojima ali bez naprsnuca, i gomila modrica, ogrebotina.. :) Inace su obojica stopirali od Bratislave do Lviva, i imaju neku foru da kad god idu stopom, jedu samo hleb i piju vodu :) Kazu da su tako obisli celu evropu, bas sam ih pitao da nisu u nekoj sekti, zbog te specificne ishrane, al kazu da nisu, nego im se to uhvati najjeftinije valjda :) E da, rada je bila postedjena ova Austrijanka (sto se oseca kao francuskinja), posto je ona neka umetnica pa je sve vreme crtala neke ulice i one crkve, jer se to mnogo dopalo gradonacelniku, a i njoj valjda. To je prva devojka da sam video da iskljucivo jede meso i mesne preradjevine :)

Lagano mrzi povrce, voce i slicno :)

E da, gradonacelnik je diplomirao srpskohrvatski jezik i knjizevnost u Kijevu! kakve slucajnosti. tako da se i on lepo uklopio u nase drustvo, a pogotovu mu je bilo drago da prica sa nama dvojicom. Bas je bio okej lik, mozda je i bio malo mladji od ovih Finaca i Spanca :) Jedno vece je dosao sa nekom super zgodnom devojkom (okej, nista narocito al meni se dopala), ja mu kazem, lii Rastislave, sto ti je zgodna devojka, ima li jos neka tako ukrajinka za mene? A on ce, ma jok, kakva devojka, to mene prijateljica za jedna noc! Evo donesem ti ja sutra slike pa ti biraj! :) I doneo ih je!! I opet je bio sa njom, te sledece veceri, i ona se sve vreme osmehivala i jako cudno me gledala. Znaci, ne mogu da verujem, svako ima neki biznis tamo, od drzavne plate se ne zivi :)

Kao pop sto nas je pozvao na misu (inace, pop je katolik, to su pola Poljaci tamo), a na pola mise mu zvoni mobilni, on ode iza nekog zida, prica, i vraca se i kaze nesto na ukrajinskom. Mi ga pitamo sta je bilo, a on mase rukama, znaci prekida misu, to smo shvatili, i kao objasnjenje, ce da kaze 'Biznis, biznis!' i nasmejan, ode u dzip :)

E da, posle onog naseg nerada, dolazio je rucak, pa onda dokolica. Super vreme da se pije pivo, opet pije pivo, svrati do onog supermarketa da se kupe votke za uvece, i tako. Onda uvece ili pijemo u tom kaficu u hotelu tu ispod, ili smo isli na bilijar u obliznji klub. Bas smo delovali nekako slozno kao grupa, valjda smo i morali, jer oni ukrajinci su sve samo ne blagonakloni na prisustvo 'stranaca' na njihovoj 'teritoriji' :) tako da su se veceri obicno zavrsavale verbalnim konfliktima sa lokalnim herojima asfalta :) za neke je obicno dolazila potpuna pomrachina na ochi (Dushanu na primer :), koji se obicno nista nije secao ujutru, cak ni toga da je dva puta dolazila milicija jer smo uznemiravali miran narod u po noci praveci galamu po ulicama, imitirajuci momente iz zivota Dzima Morisona (pogadjate da je to bio Dushan :), pa smo jedno vece zaratili sa nekim radnicima iz obliznje secerane sto spavaju u hotelu gde i mi :) pa smo sutra dan svi slozno pili votku i pivo i ono, niko nije kriv, mi vashi prijatelji :) E da, bilo je i mirnijih trenutaka, evo Italijanka poseduje razne kompromitujuce snimke jer je jedina imala kameru, npr, kako ja ubedjujem italijane (koji ce gledati snimke kad se ova vrati kuci) kako treba da voze iskljucivo 'domestico' vozila, znaci Alfe Romeo i ostale, naravno, sve to na tecnom srpskom i kakvim takvim italijanskom jeziku (par nedelja pre toga bila je ona serija Srecni ljudi, i onaj 'konte italiano' Djuza Stoiljkovic, pa sam odatle pokupio znanje :). Dakle, uz vodke, piva, sta se god nadje, nikad nije dosadno! A Ukrajina izgleda obecana zemlja za to =]

A onaj Lviv. E taj grad treba da se vidi, rekao sam vec. Mislim da sve lepe zgrade u takvom fazonu iz Srbije da se sastave na jednom mestu, ne bi ih bilo onoliko koliko ih ima u Lvivu. Kazu da je grad imao srece u drugom svetskom ratu, te da uopste nije bombardovan niti rusen. Osim sto smo razgledali grad, isli smo i u posetu do nekih zamkova u okolini. Ukupno tri, i ono sto sam tamo video je neverovatno. Koji je ono samo raskosh bio. Valjda su taj kraj Evrope drzali Poljaci, Litvanci, Nemci i Austrougari, svako po malo. E da, i Prusi. Zamkovi, mada ne u nekom besprekornom stanju, jesu impresivni, i ima ih desetak samo u krugu od 60ak kilometara. Pidhirtski zamok, kako ga zovu, toliko je bio velik da nisam mogao da ga uslikam celog cak ni iz neke daljine. Tu su i zlatne kugle na vrhovima kupola, i zidine sa onim masivnim po dva metra velikim reljefnim grbovima. Ma cudo. Ima u Oleski zamku ona slika iz nasih udzbenika istorije, valjda se zove Bechka bitka, gde austrijanci biju Turke. Prilicno je ogromna, nekih 8x5 metara, i interesantno je da na celoj slici nema ni kapi krvi (nacrtane, naravno) jer je valjda slika bila planirana da stoji u nekoj crkvi pa nije bilo podesno.. Ma oni zamkovi su chudo jedno.. Veliki hendikep za Lviv i uopste tu regiju je sto pripada Ukrajini, mislim, zemlja je siromasna i jos uvek bez turistickog znacaja, a ne da ima sta da se vidi nego stvarno..

E i tako, mrzi me vishe da pishem, otprilike je to to. Cene u Ukrajini su ili iste ili nizhe nego kod nas, cenim da su cene usluga nize (prevoz, smestaj, kafici, restorani..), a roba slicne. Hrana slicno kosta, ili nesto jeftinije, ali tehnicka roba kosta vise ili u najboljem slucaju isto.

Tako da su 2 nedelje prosle vrlo vrlo brzo :) Dushan je zbog nekih licnih razloga morao da se vrati kuci koji dan ranije, nije uspeo da rezervise kartu :) tako da smo podmitili konduktera za do Budimpeste, a posle je valjda voz prazniji :) tako je i bilo. I jedna interesantna stvar. Kad smo polazili iz Beograda, u celom vagonu su bile iskljucivo zene sa malom decom (srecno udate ruskinje&ukrajinke koje idu u posetu rodbini), ali je u kupeu pored nasheg bila Leposava, jedna lepa fina pametna devojka sto je isla do Kijeva na volonterski kamp :) I ona je imala skroz neki drugi plan za povratak, sta znam kako vec, i kada sam ulazio u voz za Beograd, na stanici u Lavovu, od cele one kompozicije sa preko 20 vagona, ja sam dobio kartu za kupe u kome je neka devojka citala knjigu i zamislite, bila ona ista Leposava :)

ma fini su ti kampovi. prijavite se =]

------------------------------------------------------------

Leee, putopis ti je strava? klanj:: Procitao sam ga u dahu. Gledajuci koje kampove da izaberem, pozvao sam zel. stanicu i rekose mi da BG-Kijev povr. kosta 16000 din. Ono sto si ti dao za kartu nije puno, bas tacno toliko sam ja dao? za BG-Krakow. E, nisi napisao nesto o mogucnostima da se putuje u druge gradove za vikend, ili pre/posle kampa (doduse Ukrajina je ogromna da bi se sad moglo preko noci stici, recimo, u Kijev). Ja sam primljen na kamp u Nemackoj, blizu Berlina, pa me interesuje da li je u principu obavezno da se ostane do poslednjeg dana, i moze li se uzeti neki day off, recimo petak pa da odem na tri dana da svrljam po svapskoj teritoriji.? ?zvizhd

E da, jos nesto... Procitao sam na forumu da ce neka devojka traziti sponzora-donatora za svoj vol. kamp. Da li je moguce naci ga? Ja sam ranije trazio za neke esperanto kongrese i mogu se naci samo uz ludu srecu i pokoju vezu. Ne znam koja bi prica mogla da pali za dobijanje pomoci. Mozda: "Okupili se mladi iz vise zemalja kako bi zajednickim, dobrovoljnim radom doprineli razvitku lokalne zajednice, kao i negovanju intercultural experience-a"? ?::artist:

E da, jos nesto... Procitao sam na forumu da ce neka devojka traziti sponzora-donatora za svoj vol. kamp. Da li je moguce naci ga?

Pro?le godine je op?tina čini mi se Bajine Ba?te pripomogla svojim volonterima koji su i?li na neki kamp preko Mladih Istra?ivača tako ?to im je platila članarinu. Mo?e? probati sa ovim a mo?e? im predlo?iti recimo da naredne godine orginizuje? kamp u svom mestu a da oni imaju neke koristi od toga, ne mora biti u pitanju op?tina, mo?e i neka firma, bitno je da obe strane budu zadovoljene

E, nisi napisao nesto o mogucnostima da se putuje u druge gradove za vikend, ili pre/posle kampa (doduse Ukrajina je ogromna da bi se sad moglo preko noci stici, recimo, u Kijev). Ja sam primljen na kamp u Nemackoj, blizu Berlina, pa me interesuje da li je u principu obavezno da se ostane do poslednjeg dana, i moze li se uzeti neki day off, recimo petak pa da odem na tri dana da svrljam po svapskoj teritoriji.? ?zvizhd

?to se tiče obila?enja jo? nekih gradova, kod mene se to podrazumeva. U principu nije lepo odlaziti ranije ili kasniti na početak kampa? nono ali zato su vikendi slobodni, znači ima? dva-dva i po dana da ode? do nekog većeg grada i sigurno će jo? neko sa kampa biti zainteresovan? :gossip:. Ako ste blizu Berlina, mo?da će vam oni organizovati obila?enje istog i to u toku radne nedelje

Leee, putopis ti je strava? klanj:: Procitao sam ga u dahu. Gledajuci koje kampove da izaberem, pozvao sam zel. stanicu i rekose mi da BG-Kijev povr. kosta 16000 din. Ono sto si ti dao za kartu nije puno, bas tacno toliko sam ja dao? za BG-Krakow. E, nisi napisao nesto o mogucnostima da se putuje u druge gradove za vikend, ili pre/posle kampa (doduse Ukrajina je ogromna da bi se sad moglo preko noci stici, recimo, u Kijev). Ja sam primljen na kamp u Nemackoj, blizu Berlina, pa me interesuje da li je u principu obavezno da se ostane do poslednjeg dana, i moze li se uzeti neki day off, recimo petak pa da odem na tri dana da svrljam po svapskoj teritoriji.? ?zvizhd

obavezno skokni u Potsdam (oko 25 km jugo-zapadno od Belina, ide gradska zeleznica S1, ako se ne varam). Gradic je lep ali park Sansuzi je jedan od najlepsih u Evropi.  :spot:

^ agree.. ali Sansuzi? zar nije San Sosi?

elem, evo kako se pishe:

moj telefon se izvinjava zbog losheg kvaliteta slike:

Sanssouci3.jpg

a ovo je pogled sa terase zamka..

Sansscouci2.jpg

potsdam je prelep gradic.. obavezno svrati tamo..

elem, evo kako se pishe:

San Sosi bi rekli francuzi, onako kako se cita, a nemci kazu Sansuzi

pise se Sanssouci i znaci "bez brige"

na toj palati pise odvojeno ali na svim brosurama i vodicima zajedno.....

bilo kako bilo, nije za zaobilazenje!

imam puno slika ali su puno "teske", te bi preopteretile forum...

uvek moze link, ne?

anywho, Keine Sorgen (sad se malo i ja razmecem sa svojim znanjem..)

kazu nemci.. za "bez brige"..

uvek moze link, ne?

anywho, Keine Sorgen (sad se malo i ja razmecem sa svojim znanjem..)

kazu nemci.. za "bez brige"..

pogresno sam se izrazio.... hteo sam da kazem da nemci tako citaju tu rec, sto se i moglo pretpostaviti....

nemam link i sumnjam da cu se skoro baviti time, jer bih onda morao da napisem i tekst. A vec sam ga napisao i objavljen je u jednom drugom mediju te ne smem da zloupotrebim isti.... a novi cu napisati na jesen, verovatno....

E Marko blago tebi,imas vremena na pretek. Crkoh dok procitah tvoj komentarcic,ali fino,fino...

E ja idem u neki zamak 50 km od Praga,nadam se da nece biti kao u filmovima strave i uzasa-konjanici bez glava i skripa vrata  ::crazy:

Pa zamak je u nekom mestascu Zbiroh,na fotkama s neta su po hodnicima stvarno konjanici,sa sve oklopima, nadam se da nece mrdati :) inace cu se  :potty: od straha :)

elem, evo kako se pishe:

San Sosi bi rekli francuzi, onako kako se cita, a nemci kazu Sansuzi

pise se Sanssouci i znaci "bez brige"

na toj palati pise odvojeno ali na svim brosurama i vodicima zajedno.....

bilo kako bilo, nije za zaobilazenje!

imam puno slika ali su puno "teske", te bi preopteretile forum...

ali znaci moram: Sansusi  :spot:    "ou" na franc. se cita "u"

Leee, putopis ti je strava? klanj:: Procitao sam ga u dahu. Gledajuci koje kampove da izaberem, pozvao sam zel. stanicu i rekose mi da BG-Kijev povr. kosta 16000 din. Ono sto si ti dao za kartu nije puno, bas tacno toliko sam ja dao? za BG-Krakow.

16000 do Kijeva je bizarno davati!  :shockkk:

->> 20 evra do Peste i nazad + 13 evra do granice sa UA (Zahony) + 4 evra do Chopa (prvo mesto u UA) + 4 evra do Lavova (do Kijeva moze biti max 10 evra) = sve ukupno = 20+2*13+2*4+2*10 = 74 evra = 6438 din. !!!!

...a i do Krakowa moze za manje, o tome drugi put :))

Taj Busk, e da, zaboravio sam da spomenem, nalazi se na 50 kilometara od Lavova (L'viv ili Lvov ili Lavov, zovite ga kako hocete :) E to je tek grad! Apsolutno je u rangu sa Pragom, Budimpestom, Krakovom, po arhitekturi, mada je ipak manji. Kazu da ima oko 750 hiljada stanovnika, a ja ga cenim da u 'starom' gradu, znaci onde gde nema sovjetskih blokova, zgradurina isl, zivi makar sve trecine ljudi. Mozete li samo da zamislite koliki je to istorijski centar, sa onoliko lepih zgrada! Ma cudo..

Lavov je stvarno super! Ja sam bas bio odusevljen, jedino je stvarno steta sto mu treba dosta renoviranja, ali taman kad se ljudi zasite Praga i Krakova, dotle ce Lavov zasijati  :king:

Marko, hvala ti jos jednom, tvoja predjasnja pisanija su me i inspirisala da posetim ovaj grad na putu za Poljsku  :-D