Jump to content

Featured Replies

Ne brini Natasa, nisam ja uvredjena, samo sam malo htela da osvetlam obraz sredovecnima i pozelim svima ostalima mnogo lepih sredovecnih i seniorskih putovanja  :)

Moj su slabo gde putovali. Ako ne racunamo ono na more jednom godisnje. I to da nisam imo asmu i da nije lekar reko nebi ni tamo isli.

Medjutim majka mi je citala mnogo knjiga o putovanjima i kupila mi atlas i globus koji svetli jos pre polaska u skolu. Pa mi se oduvek svidjalo da odlazim negde, bilo gde.

• 2 weeks later...

Moja majka je kao mlada (od 18-29, tj. dok me nije rodila) putovala aktivno, minimum 2x godisnje, sa najboljom drugaricom, iskljucivo stopom (par puta je samo prevalila neku destinaciju vozom ili busom). Sto je najlepse, pare za to je sama zaradjivala, prodavala je cestitke na ulici (tada su  ljudi svima slali cestitke :), nekako ta tradicija kod nas, mladjih generacija, iscezava). Obilazila je pritom samo Evropu, nije isla nikad van. Jako su uzbudljive price sa njenih putovanja i divna su to secanja. Mama pamti kao slon, pa se cesto seti i sta je tacno gde jela i kako je izgledao restoran, prodavnica, ljudi...

Naravno, onda su dosle devedesete i to je prestalo. Ali, sa dolaskom ovih "jedva" boljih vremena, opet se aktivirala. Doduse, sada to nije autostop, ali ide kad god moze, pa makar to bilo do Temisvara na dan ili do Slovenije...Trudi se koliko moze. Ljubav prema putovanjima, i to individualnim, sam definitivno od nje nasledila, i cesto, kada posetim neko mesto gde je ona vec bila dodjemo u situaciju da nam se impresije poklope. Nekad joj i pricam koliko se neko mesto u kome je bila pre 20 godina promenilo i kako sada izgleda :)

Volela bih da jednog dana mogu da sakupim novac da je vodim na neka mesta koja joj je zelja da vidi... :)

Nazalost, moja mama je neko ko apsolutno ne voli putovanja. Ja se nekim cudom umetnula na mog ujaka koji je proputovao skoro ceo svet i evo i dalje sa svojih blizu 60 godina ne moze da stane. Doduse, zivi u Portugaliji, zaradjuje dobro, pa moze sebi i da priusti stalne putesestvije na sve strane.

Ne znam kakva je situacija kod vas ali ja sam primetio da starije osobe generalno slabo putuje, i to u glavnom sto imaju neki strah od putovanja i nepoznatog. Meni je trebalo dve godine da nagovorim mamu da ode na neki put. Ranije je putovala mnogo i po nekoliko puta godisnje, uglavnom po bivsoj SFRJ i Evroopi. Pare nisu bile problem. Stalno ima neki izgovor, da je guzva, da je hladno, da je toplo, da su poplave, da su putevi zavijeni, kako sama da putuje.....i slicno. Moj utisak je strah.