Jump to content

Featured Replies

Posted

Dragari, nedavno je počalo prijavljivanje na međunarodne volonterske kampove. U ponudi je više od 60 zemalja sa svojim kampovima. Definitivno jedan od boljih načina da upoznate neku zemlju, stopite se sa lokalcima, naučite lokalne psovke i sl. :D

Na www.workcamps.info se nalazi pretraživač kampova. Za više detalja o kampovima posetite www.volontiraj.rs ;)

Za iskustva možete pitati i neke ovde prisutne iskusne volontere :)

• 5 weeks later...

mislim da bi trebalo da editujes taj link u mis.org.RS, posto ovako ne radi.....cisto da se ljudi ne zbunjuju.

a kad smo vec kod toga, jel' ima neko sa iskustvom sa ovih kampova, meni to zvuci jako interesantno!

evo nesto u portugalu.

kopiram ovako sa maila, nemam nikakav link...

Detalji o radnom kampu

Portugal: PT-IPJ 9.1

Naslov: AVANCA 2010 (PT-AV-35-10) - Aveiro

Opis:

Info about the Camp (aims, tasks and activities – work, leisure and visits) Volunteers in this work camp are involved in various levels of the organization, providing a determinant support for the success of this International Meeting. Being AVANCA an idea sharing favored space, creative fusion and cultural interchange between, professionals, students and cinema and multimedia lovers, IWC volunteers will naturally participate and dive in this international, culture and creative atmosphere.

To moments dedicated to cultural animation and discovering of surroundings, Cine-Clube de Avanca offers a set of activities, which will give an insight of the social realities, cultural and gastronomical, between others, from the village of Avanca and the region that extends betweens the cities of Aveiro and Porto. In the working periods, IWC volunteers will do the following tasks: During preparation and setting phase • Sinalethic setting for the different spaces in AVANCA’10; • Poster and pending poster distribution; • Exposition setting and Organization; • Adaptation of the EB2.3 Egas Moniz school classrooms for workshops attainment; • Workshop related Video-Informatics equipment instalation and testing;

• Cleaning and preparation of the Auditorium of Avanca for competitive sessions of Cinema and Video; • Organization of the EB2.3 Egas Moniz School’s polyvalent for the Television competitive sessions; • Airport reception and welcoming of the AVANCA’10 international guests – directors, actors, producers, technicians, etc... • Cleaning and maintenance of spaces and sanitary installations used by the IWC;

During the International Meeting: • Check-in support for the AVANCA’10 participants and guests; • Organization of the available camping for the workshop participants; • Gestation and maintenance of the Workshop rooms; • Cantina support; • AVANCA’10 sale posts support (Which will have several articles related with the festival); • AVANCA’10 Secretariat support; • AVANCA’10 Press Cabinet Support; • Film Projection support during competitive sessions; • Cleaning and maintenance of the AVANCA’10 related installations; • Exposition Safety; • Support to Gastronomy Festival held in AVANCA’10 weekend;

After AVANCA’10 ending • Collecting and verifying workshops’ equipment; • Reposition of the used spaces on their initial configuration and cleaning of the same spaces; • Unmounting of the expositions and wrapping the exposed works; • Collecting AVANCA’10 posters and pending posters in Avanca and in Aveiro region.

Accommodation/Food (kind of lodgement, number of meals, other services) Lodgment will be in tents in a specific place of Egas Moniz School, in Avanca. School cook will provide meals. Some of these meals will take place in restaurants of Avanca

Država: Portugal

Datum početka: 2010-07-20

Broj volontera: 20

Šifra: PT-IPJ

Datum završetka: 2010-08-03

Slobodna mesta za osobe muškog pola: Yes

Broj: 9.1

Minimalan broj godina: 18/18

Slobodna mesta za osobe ženskog pola: Yes

Tema: 9: Umetnost, kultura, istorija

Maksimalan broj godina: 30/30

Hvala na editu Chivitli :)

Za mene volonterski kampovi predstavljaju jedan od najboljih načina da se provede leto. Aktivan i društveno koristan odmor, zanimljivo društvo sličnih shvatanja i ideja, locirani u uglavnom manje poznatim mestima kroz koja možda nikada ne bi obišao, samo su neki od glavnih aduta. Imaš pretraživač na sajtu MISa tako da lako možeš da nađeš nešto zanimljivo...

Nakon boravka na nekom kampu pruža ti se mogućnost da prođeš obuku za kamp lidera i da učestvuješ u vođenju nekog od mnogobrojnih u Srbiji...

Mene ne moraš da ubeđuješ, ja već kupljena  :dance:

Videla sam te ponuđene na sajtu, i imam neke favorite, samo me to sad zanima malo detaljnije..... Našla sam super interesantan kamp u Sintri, u Portugalu, koji se bavi pločnicima (čuvena popločanja Lisabona su mi uvek bila strašno zabavna, a da ne spominjem njihove super kamenoresce i keramičare), a i malo sam zagrejanija kad čitam sve komenetare i priče gđice Gološine, priznajem  :-[

Kad bi se sad našao neko sa iskustvom, da vidimo kako je prošao, koliko je tu zaista posla, kako život tu, pošto banane....  :hihi:

Ne bih da se izvlačim od posla, naravno, nego bi bio smor da ne možeš za sve to vreme da šmugneš na po neko popodne u okolne gradove, ili da stigneš da vidiš nešto od kulture, i slično....

Bio sam na par tih kampova, a neke sam i organizovao... ideja je da se radi oko 6 sati dnevno, 5 dana u nedelji. Pored toga, domaćini se obično potrude da vam organizuju i program za slobodno vreme, upoznavanje sa lokalnom kulturom, znamenitostima, žurkama. :) Vikendom se obično ide na ekskurzije. Otvoreno je za sve starije od 18 godina, ali većina ljudi ima do 30 godina. E sad, Portugalci su poznati po tome što vrlo "opušteno" prilaze organizaciji ovih kampova, pa se ponekad baš i ne potrude oko slobodnog vremena volontera. Najbolje je da pažljivo pročitaš opis kampa, pa da se raspitaš u VCV-u ili MIS-u da vidiš da li mogu još nešto da ti kažu (ili da te povežu sa volonterima koji su ranijih godina išli u Portugal na kampove).

• 2 weeks later...

Moram da se pohvalim da nakon 2 god planiranja konacno idem na kamp u Poljsku! clap.gif' alt=':clap:'> Pre dve god mi nesto pokvarilo planove, prosle isto tako al sad je vreme za osvetu :P

Pa u sustini, organizovanje nekih aktivnosti za decu koja nisu otisla nigde za leto. Deluje onako bas interesantno :D

uu pa super ;) bolje to nego ona okopavanja i sađenje biljaka kakva uglavnom nude ;) Sve što ne predstavlja manual labor je ok;)

• 1 month later...

Psto sam novajlija na forumu,a volim putovanja,druzenje i ne bezim

od posla,moze li neko da mi pojasni kakve su sanse za taj volonterski rad?

Zavrsio sam Visu medicindku skolu,smer zubni tehnicar,ali mogu da radim

i van struke,ili jos boje ako ima neko ideju gde bi mogao da konkurisem za posao u struci

u inostranstvu bio bih neizmerno zahvalan.pozz

Ovde je reč o volonterskim kampovima (što ne mora da znači da se i kampuje) koji traju po nekoliko nedelja. Na sajtu MISa imaš odeljak koji se zove pretraživač kampova, pa pogledaj da li ima nešto što ti se sviđa. U struci sigurno ništa nećeš naći, uglanom su u pitanju kampovi sa temama zaštite životne sredine, čišćenje, uređivanje, edukacija, umetnički kampovi...

Pored volonterskih kampova postoje još i EVS (European Voluntary Service), MTV i LTV (Long Term Volunteering) programi na kojim učestvuješ od par meseci do pola godine i godinu. Uglavnom se radi kao ispomoć u raznim organizacijama i za to se dobija neka skromna nadoknada a obezbeđeni su smeštaj i hrana.

Uglavnom, pretraži sajt, sve tamo piše :))

• 2 months later...

SVaka cast Silbas! Srecan put.  ;D

Imam jednu drugaricu koja stalno ide po tim kampovima. Kaze da posla ima samo prvih nekoliko dana jer su poslovi jako laki. Skupljanje kesa po nekoj sumi, sredjivanje nekog zemljista... Uglavnom to bude opsta zajebancija.

• 4 weeks later...

Jeste, mada poželjno je organizovati posao za bar po nekoliko sati dnevno. Prisustvovao sam kao gost na jednom kampu gde nisu gotovo ništa radili i većina učesnika je bila jako razočarana :)

Samo cu reci da sam blago receno odusevljen kampom na kome sam bio. Najbolji provod ikada...

• 1 month later...

Samo cu reci da sam blago receno odusevljen kampom na kome sam bio. Najbolji provod ikada...

pa de reci malo opsirnije! Sta s' radio, koga si upoznao, je l' bilo tesko?

Jednom prilikom ti uzivo kazem, da ne piskaram toliko. Predao sam moderatorima tekst i slike za putopis, al izgleda da bas nisu odusevljeni cim ga nema vec toliko dugo :-[

• 4 months later...

ja sam isao prosle godine da volontiram preko MIS. isao sam u mesto koje se nalazi u blizini Pariza. kamp je bio tinejdzerski i  trajao je 3 nedelje. bilo je bas super! clap.gif' alt=':clap:'> :banana: spavali smo u satorima, a ponekad bi se dogovorili i spavali napolju pored vatre  :music:pijjj  bilo nas je 25-oro u kampu. bilo nas je iz nemacke, italije, koreje, francuske, srbije, sa kariba, iz malija, turske, ceske... i za te tri nedelje smo se bas svi zblizili.

a sto se posla tice, farbali smo neku ogradu pored puta ili pravili zid u nekom parkicu, i uglavnom smo radili oko 4 sata (sa pauzom za uzinu). a vikendom smo obilazili pariz.

sve u svemu, to je bilo bas dobro iskustvo i upoznao sam mnogo ljudi!

Ja pocinjem da se interesujem za ove volonterske kampove. Zanima me od ljudi vise o uslovima, konkretno o placanju. Verovatno sam placas prevoz do mesta, ali me zanima sto se tice smestaja, da li ti placas nesto ili ti je u vecini kampova to besplatno ? Isto, da li je hrana obezbedjena ili to moras sam da obezbedis ?

Hteo bih da nadjem neki kamp gde ima vise ljudi, gledam sad na sajtu mladih istrazivaca srbije i vecina volonterskih ponuda je za 2-3 ljudi, ne mogu da nadjem nista da trazi grupu od 20 - 30 ljudi ?

Obezbedjeni su smestaj i hrana a ti snosis troskove puta do kampa.

To sto si ti video 2-3 ljudi se verovatno odnosi na to da primaju 2-3 iz iste drzave. Kampovi su uglavnom od 20-30 ljudi.

Ako gledas preko MIS tamo ti pise sve... Ne znam da li su vec izbacili kampove za leto 2011 ali ako nisu, uskoro ce... U martu i aprilu se uglavnom prijavljuje na kampove...

kao sto je @mire_zr rekao hrana i smestaj su obezbedjeni na kampu. smestaj moze biti sator ili neka skola ili neki pansion i dr. sve zavisi od kampa. kao i hrana, na nekom kampu volonteri spremaju hranu ( jednom nedeljno si u kitchen team-u i taj dan ne ides na "posao" vec spremas dorucak, rucak i veceru za citavu grupu; u kitchen team-u je vas 4-5-oro i dogovarate se sta cete spremati) dok u nekim kampovima ne moras da spremas.

u kampu u kom sam ja bio, mi smo morali da spremamo hranu. jednom smo organizovali i internacionalno vece, pa je svako pravio neko jelo  iz svoje zemlje. onda smo razglasili po tom mestu gde se nalazio kamp da organizujemo internacionalno vece, pa su dosli i ljudi koji zive tu. mi iz srbije (nas dvoje) smo pravili proju i svima se svidela!  :dance:smartass:hihi:

tako da kad idete na kamp ponesite neke recepte...

p.s. nemojte da se brinete ako ne znate da kuvate, organizatori vam pomazu oko spremanja :);D