Jump to content

Featured Replies

Sinoć mi je bila Luda u gostima sa jednim Nemcem. Kaže čovek da je volontirao negde u Meksiku na obali. Posao mu je bio da uveče prebroji kornjače, 3-4 sata posla. Ostatak dana je provodio na predivnoj plaži u pletenoj ljuljašci ispijajući pivo. Nema struje, nema vodovoda, nema ničega sem prirode. Prvo selo je na pola sata hoda gde jedva da imaju struje (da lade pivo) i svi žive kao pre 100 godina. A sledeće mesto je na 3 sata vožnje kolima.  ;D

Pravi raj na zemlji!

Ove godine idem garant ponovo, al imam nekih obaveza tokom leta, pa se nadam da cu negde u avgustu uspeti da zapalim na neki kamp. Nas je bilo osmoro al smo upoznali jos dosta mase. Fantastican nacin putovanja!

Kampovi su sjajna stvar da se lepo zabavi, upoznaju novi ljudi, putuje, totalno super iskustvo. Bila sam na 4 kampa, i dva vodila..Svakom ih preporucujem, nema granica sto se tice godina, tj 18+ je pozeljno. Postoje dve organizacije kod nas u Srbiji, jedni su MIS Mladi Istrazivaci Srbije u Begradu, a druga VCV Volonterski Centar Vojvodine, pa sta je kom blize..Zvanicna lista kampova u svim zemljama izlazi sredinom marta i najbolje je prijaviti se sto pre jel se najzanimljiviji kampovi brzo popune..Srecno! :mah:

• 4 weeks later...

Koliko je vas culo ili islo na neki medjunarodni volonterski kamp? Ideja je fenomenalna i za male pare mozete da obidjete stvarno lepe zemlje (Skoro sve u svetu). Upozorenje: Jednom kad se prijavite za kamp postajete zavisni i vise nikada necete propustiti godinu. To su i meni pricali i meni se tako desilo :)

KO nije nikad a voleo bi prijavljivanje za ovu sezonu pocinje u ponedeljak. Da ne bih pisao sve informacije imate na www.mis.org.rs pa kliknete na volonterske programe. To je za one koji nisu culi za to a verujem da nema mnogo takvih. Zar ne?

:kamp:

• Author

pssst, pocelo je prijavljivanje za 2011 ;) baza se nalazi na www.workcamps.info

ukoliko imate pitanja, postavite ih slobodno na forumu

nisam bas nesto zainteresovan ali moze li neko nesto vise napisati o tome ko ima iskustva kako sta kako se prijavljuje il vec kakve sanse da pozovu.... ko zna mozda mi i dune pa batalim neke stvari  :P :P :P :P

• Author

Pa nema tu zvanja, intervjua, rokova i sl. Jednostavno, primaju dokle god ima mesta. I nema veze sta studiras, da li studiras, kakva iskustva imas i sl. To ti je zaista poseban oblik alternativnog putovanja jer boravis u nekoj zemlji/gradu dve nedelje i provodis vreme na nacin na koji ne bi mogao sigurno ni preko turisticke agencije, a ni sam.ljude koje ces upoznati svemu daju samo posebnu "čar" :)

o tehnikalijama ne bih puno nego poseti http://www.volontiraj.rs/volontiraj.php?page=koraci-za-prijavljivanje

Каква је ствар за ове кампове с нама који смо прешли неке године, рецимо тридесете? И ако није забрањено, дал бисмо се међу дечурлијом осећали као крме у Техерану?

Sve zavisi od grupe u koju zapadnes. Negde je kamp 16-25 a cine ga 15 klinaca i 3-4 starijih, njima je bezveze, osecaju se kao zalutali... Ako si stariji najbolje je da ides sa nekim ortakom/ortakinjom ili sa svojom ekipom. Znam da je onda teze upoznati druge ljude ali jbg.

Neko moje misljenje je da na kampove u zemlje zapadne Evrope idu mladji, dok stariji(oko23+) idu u druge zemlje kao sto su Litvanija, Estonija, Island itd... Naravno, treba u obzir uzeti i tematiku kampa. 

Elem, jel zna neko mogucnost za prijavljivanje na volonterske kampove(ili druge vidove volontiranja) a da to nije preko MIS i VCV?

• Author

Većina organizacija, koji organizuju kampove i ostale volonterske projekte pokušavaju biti što inkluzivniji, i to ne samo po pitanju socio-ekonomskih backgrounda već i po pitanju godina, pola, nacionalnosti itd. Tako da kod oglašavanja kampova postoji nekoliko "labela" kao što su npr "family camp" ili "mixed age camp". Family camp se ogleda u tome da stariji volonteri mogu povesti svoju maloletnu decu, a mixed age camp su oni u kojima se teži da polovina učesnika bude ispod 30, a polovina iznad 30 godina. Naravno svako iznad 30 godina se može prijaviti na bilo koji kamp, ali ovi sa mixed age oznakom koliko toliko ukazuju da će biti još "veterana" :) A što se dečurlije tiče, oni čim se za ovakve stvari prijavljuju nisu opterećeni godinama drugih učesnika. Na velikoj većini kampove je 18 godina min za učešće.

U Srbiji ne postoji više organizacija za prijavljivanje na kampove, VCV je zvaničan ogranak mreže Service Civil International (www.sciint.org), a MIS za mrežu Alliance. Postoji u NS nekoliko NVO koje imaju volonterske pozicije za svoje aktivnosti (NSHC).

• 2 weeks later...

Drugarica i ja smo se prijavile u MIS-u pre dve nedelje ali jos uvek nismo dobile nikakav odg o tome jesmo li i gde smo primljene :)

U pitanju je Italija pa me zanima ima li neko iskustva sa tim koliko se odgovor ceka? Postajemo blago nestrpljive  ;D

Ciao!Jeste odmah aplicirale i za kampove? Čudno, jer u prinicipu, zvanično, odgovor se čeka tri dana maximum. Mada kod Italijana sve kasni, tako je isto bilo i prošle godine na početku sezone. Najbolje nazovite Jelenu i MIS i pitajte o čemu se radi.. Trebale bi da dobijete odgovor.. Ako je do Italijana, onda ih MISovci mogu požuriti i pitati o čemu se radi! Sa srećom  clap.gif' alt=':clap:'>

Ciao!Jeste odmah aplicirale i za kampove? Čudno, jer u prinicipu, zvanično, odgovor se čeka tri dana maximum. Mada kod Italijana sve kasni, tako je isto bilo i prošle godine na početku sezone. Najbolje nazovite Jelenu i MIS i pitajte o čemu se radi.. Trebale bi da dobijete odgovor.. Ako je do Italijana, onda ih MISovci mogu požuriti i pitati o čemu se radi! Sa srećom  clap.gif' alt=':clap:'>

Odabrale smo odmah 4 kampa, bili su slobodni jos uvek tada kada smo aplicirale. Sada vidim da za tri pise OFF a jedan je jos uvek slobodan. Ni meni nije jasno zasto nas niko nije obavestio jos uvek, nadam se da ce sve biti ok, posto smo mi vec kupile kartu za avion  ;D haha, pa nadam se da je u pitanju lenjost :)

Nemojte čekati, nego zovite i pitajte. Ponekad je potrebno pogurati organizacije, i naše i italijanske (govorim iz iskustva).

Hvala na savetu, zvala sam ih, nego mi nesto ne zvuce previse informativno....Cimacu ih ovih dana....pa valjda urodi plodom. Nesto mi ovo nije zvucalo ovako komplikovano kad sam aplicirala, tad su bili bas optimisticni :)

Nemojte čekati, nego zovite i pitajte. Ponekad je potrebno pogurati organizacije, i naše i italijanske (govorim iz iskustva).

Hvala na savetu, zvala sam ih, nego mi nesto ne zvuce previse informativno....Cimacu ih ovih dana....pa valjda urodi plodom. Nesto mi ovo nije zvucalo ovako komplikovano kad sam aplicirala, tad su bili bas optimisticni :)

samo da javim da su nas prvo odbili - samo sto nam to niko nije javio ;)) ali smo posle podnele jos prijava i jedna je prosla :) jeeee :))

• 1 year later...

Da pitam one koji su bili, nema veze sto je stara tema.... Na sajtu MIS ima bas mnogo kampova i definitivno bih hteo negde da idem.... E sad kako ide procedura i koje su sanse mene da izaberu, em sto sam iz Srbije em sto na svaki kamp ide oko 20 ljudi  :mah:

Сада су ти велике шансе јер је онај највећи налет већ прошао у априлу. Тада кампови нпр. у Шпанији постају попуњени за дан, а постоје и атрактивне дестинације које се исто брзо попуне (већи градови и места на мору). Процедура ти је следећа: 1. изабереш неколико кампова који ти се свиђају, 2. наведеш њих 5 у пријави, први ти је онај на који би најрадије ишао (мислим да од ове године мора да се наведе 5 кампова, а не 1 као што је било раније), 3. уплатиш неке паре на рачун истраживача (нешто преко 4000 хиљаде) и однесеш им уплатницу, 4. они твоју пријаву проследе организацијама у страним државама и ти чекаш пар дана док ти не јаве где си примљен и не пошаљу информације на мејл. 5. контактираш камп лидере пре кампа ако је потребно (добијеш њихове бројеве и мејл ваљда) 6. путујеш :) На камповима се води рачуна да волонтери долазе из различитих земаља, на тим већим камповима ћеш имати евентуално 2-3 човека из исте државе. Веће шансе имаш да те приме ако идеш сам, а не са још неким. Обрати пажњу да на неким камповима треба да се плати нешто мало, или да примају само маторце, или децу, али пише ти то све у опису. Иначе, ово је супер искуство, упознаћеш фине људе, с некима и остати у контакту. Ја сам пре две године био у Грчкој на једном острву, било је сјајно, за те две недеље смо се и спријатељили са локалцима, обећао сам себи да ћу ићи поново, али ме факултет зеза, а ни са новцем не стојим најбоље, па тешко да ће бити било шта овог лета. Иначе, кад смо већ код новца, Канцеларија за младе из Обреновца је сваком волонтеру ове године давала 10.000 за пут, то не би било лоше искористити, чисто да знају људи из Обреновца.

Sad vidim da treba da se plati 6800(kasnije ti vrate 2000) stvarno ne znam sta ce njima pare al dobro. I sta se desava sa parama ako me ne prime na kamp?

Jos uvek razmisljam i gledam cene prevoza jer ni to nije bas jeftino, moje misljenje je da je najbolje gledati Nemacku i Cesku jer je najjeftinije stici, da li sam u pravu? Mada veeeelika zelja mi je kamp i upoznavanje sa ljudima u Rusiji/Ukrajini. Koliko je tebe kostao prevoz u Grckoj?

Ма зато се и наводи неколико жеља, јер ако те не приме на прву, сигурно ће на другу или трећу, посебно сад јер је налет прошао, то не мораш да бринеш, а ако не упаднеш на неки од тих 5 кампова (што је готово немогуће), зваће те поново да изабереш друге кампове. А паре им требају јер имају као неке трошкове да проследе твоју пријаву, да ти обезбеде папире у случају да те на царини зауставе, да се они уграде мало, мада и ја мислим да је то превише. Опет, девојка из Америке која је била на кампу је те трошкове платила око 300 долара тада, па ми је било мало лакше кад сам то чуо :hihi: Е сад, ја сам на путу по Грчкој све укупно пукао можда 130 еура, али тада је ишао међународни воз (не иде више) за који сам узео карту Балканфлексипас за 50 еура, 15 еура за локалне и градске аутобусе по Атини и Солуну и остало на трајекте (Атина-Тинос јер је тамо био камп и Тинос-Миконос, како бисмо мало дивљали за викенд :evil:). Углавном, трајекти и нису баш јефтини и не може да се шверцује :psuje: Што се тиче Немачке, момак који је са мном ишао у Грчку је био 2 пута на камповима у Немачкој, каже да су јако добро организовани, имају и фин буџет, био је презадовољан, али ја некако више волим да се чварим негде јужније... Ако тражиш што јефтинији превоз, имаш доста low cost летова из Будимпеште и Темишвара, чак и из Београда за Рим ваљда. Наравно, јефтин је и воз из Београда до Истанбула, доста наших се ове године пријавило на кампове у Турској, ја сам снимио неколико у околини Измира, па одох доле ако непланирано дођем до неких пара :)