Jump to content

Featured Replies

Posted

2011. u maju planiram sa autom da obiđem Grčku, što bi se reklo od "A do Š" i praktično već sada imam skoro sve informacije o turističkim mestim, kampovima, cenama i itd., MEĐUTIM apsolutno ništa nisam našao o auto-putevima u Grčkoj. To znači, da nemam pojma da li imaju vinjetu ili funkcionišu kao i mi sa sistemom rampi na auto-putu!? Koliko košta, koji god sistem naplaćivanja da imaju na auto-putu i sl... STOGA, molim sve koji imaju ama baš bilo kakve informacije ili savete u vezi sa običnim putevim ili auto-putevima u Grčkoj! H V A L A

Imaju naplatne rampe, računaj da ćeš platiti 2-3 evra na svakih 100 kilometara, ne sećam se baš tačno.

Chivitli, da li si siguran za ovo?

Juce sam bas pricao sa prijateljem o tome, jer je on putovao prosle godine kolima i rekao je da nema placanja za auto-put  :o !

Ja sam isao prosle godine i placala se putarina na svim delovima autoputa osim na onom novom kroz Epir koji ide od Janjine, tamo nigde nismo platili putarinu.

Колико сам упућен (а нисам нешто) северни део Грчке се сматра неразвијеним подручјем па је ту другачија политика, мањи је ПДВ и остало. Не држ'те ме за реч. Када се крене ка Атини па и даље западно, то је друга прича.

autoput ka atini se placa na 2 ili 3 mesta neku sicu po 2 eura cini mi se,a novi autoput do krfa(egnatia odos) se jos ne placa,postavili su naplatne kucice ,pa ce verovatno poceti sa naplatom,mada posto je taj put izgradila eu mozda se desi da ostane besplatan

Ja sam pre par godina išao od Turske do Soluna i taj deo se nije plaćao, nije bilo ni naplatnih rampi.

• 5 weeks later...

Ja malo uskačem u temu, sa pitanjem kojem ovde možda i nije mesto..

Planiram u junu isto kolima u Grčku, do Stavrosa.

Da li je za ulazak u Grčku neophodno zdravstveno osiguranje? U agenciji mi kažu da bi bilo poželjno da se osiguramo (drugačiji odgovor od njih nisam ni očekivala).  Navodno je obavezno od 01.01.2010. Ima li tu istine? Ne daje mi se, ako ne mora, još 20-30 evra..

tebi ide u prilog da imas osiguranje ....zbog one cuvene "sta ako..."

ja nikad ne bi otisao bez osiguranja van zemlje....

Ja malo uskačem u temu, sa pitanjem kojem ovde možda i nije mesto..

Planiram u junu isto kolima u Grčku, do Stavrosa.

Da li je za ulazak u Grčku neophodno zdravstveno osiguranje? U agenciji mi kažu da bi bilo poželjno da se osiguramo (drugačiji odgovor od njih nisam ni očekivala).  Navodno je obavezno od 01.01.2010. Ima li tu istine? Ne daje mi se, ako ne mora, još 20-30 evra..

20-30eur za osiguranje? Koliko ces da ostajes tamo, 2 meseca?

Sigurno moze da se nadze osiguranje za 0,5eur po dan, ja stalno uzimam osiguranje kada putujem, plus 5-10eur na celi trosak nije nista.

Jedino ako idem na vikend pa da ne uzmem, za 2-3 dana.

autoput ka atini se placa na 2 ili 3 mesta neku sicu po 2 eura cini mi se,a novi autoput do krfa(egnatia odos) se jos ne placa,postavili su naplatne kucice ,pa ce verovatno poceti sa naplatom,mada posto je taj put izgradila eu mozda se desi da ostane besplatan

Od soluna do volosa se placa na 4 mesta, a do atine ima jos toliko auto puta...

20-30eur za osiguranje? Koliko ces da ostajes tamo, 2 meseca?

Sigurno moze da se nadze osiguranje za 0,5eur po dan, ja stalno uzimam osiguranje kada putujem, plus 5-10eur na celi trosak nije nista.

Jedino ako idem na vikend pa da ne uzmem, za 2-3 dana.

Zaboravila sam napisati da je to za nas troje, bračni par i bebu :), zato je mislim oko 30 evra. Ja eto kud god dosad da sam putovala nisam uplaćivala osiguranje. Ne kažem da ne treba zvizhd Sad prvi put čujem da je osiguranje obavezno..

• 1 month later...

ovako stoje  stvari,da  su ím jeftini autoputevi  to je bagatale kad  ih poredis sa nasima  samo od  nisa  do  topole  te oderu nekih 30  evra a  nemoze  se  ni nazvati  autoput!

u grckoj  na primer  od  soluna prema  larisi i greveni imas  samo jednu naplatnu rampu znaci nekih 200 km i to  ti je dva  eura!

pazite  se  kamera  kamere  vas  pice otpozadi i  cekaju vas  na  granici racuni  zato n prilagodi  voznju!

dok je u drugim  evropskim zemljama  kkamera  ti vata lice i kazna  ti ide  na  vozacku dozvolu  kod  njih je  na  registraciju!

sretno!

ovako stoje  stvari,da  su ím jeftini autoputevi  to je bagatale kad  ih poredis sa nasima  samo od  nisa  do  topole  te oderu nekih 30  evra a  nemoze  se  ni nazvati  autoput!

u grckoj  na primer  od  soluna prema  larisi i greveni imas  samo jednu naplatnu rampu znaci nekih 200 km i to  ti je dva  eura!

pazite  se  kamera  kamere  vas  pice otpozadi i  cekaju vas  na  granici racuni  zato n prilagodi  voznju!

dok je u drugim  evropskim zemljama  kkamera  ti vata lice i kazna  ti ide  na  vozacku dozvolu  kod  njih je  na  registraciju!

sretno!

Koliko su kazne?

Kazne su ogromne. Pre neki dan sam gledao onu emisiju SAT na RTS-u, i pao sam na teme kad sam video cifre. Mislim da je nevezivanje pojasa 150 eur, a za prekoračenje brzine da i ne govorim.

Оно што сам чуо од разних људи то је да је ограничење на аутопутевима 130, ал' да сви возе 160 и да Грци не дирају туристе. Е сада, неш ми то сумњиво, мада опет, реко када су и пре дирали туристе.

Мене занима, ако је неко ишао на Крф новим аутопутем ка Игуменици, да каже какав је пут, поред тога што је добар. Дакле пумпе итд и колико се тим путем скраћује пут.

• 2 weeks later...

Ja isao tim novim auto putem proslo leto. Odlican je, vozili smo tuda nocu tako da se bas ne secam da li ima pratece infrastrukture. Cini mi se da bas i nema puno, ali dobro, snabdej se benzinom pre toga :)

A na putu nije bilo nikoga! Po 15 minuta smo vozili a da ne vidimo nijedno vozilo, ni ispred ni iza! Putarina se nije placala, nije bilo naplatnih rampi. Put ti se skracuje sigurno jer mozes neometano da picis tuda.

na Tasosu sam bio dva puta i kampovi....sta je to....nisam video nista da lici na nas kamp.... postoji jedan ali to je vise elitni hotel sa kamp kucicama...tj kaletama kako ih zovu i papreno je.....ima par nekim mini kampova ali su stvarno smesni....ne preporucujem kamp jer je smestaj i onako jeftin a imas krevet i toplu vodu i kljuc od vrata...

;o))