Jump to content

Featured Replies

Ljudi ja putujem u Portugaliju u Septembru oko 18-og sam planirao da rezervisem avionske karte pa ako neko odavde ide u to vreme super bi mi odgovaralo da idem sa nekim. Inace tamo cu ostati pola godine a presedao bi sa Wizz-om iz Rima pa bi posle uzeo Easy-Jet do Lisabona. Ako neko ima preporuku za jeftiniju i brzu varijantu neka napise svoja iskustva.

Hvala vam na preporukama! U Sinitru idem sigurno.

Inspector, ja idem 20. septembra preko Budimpešte RyanAir-om do Madrida, a odatle EasyJet. Gledao sam tu kombinaciju preko Rima, ali mnogo para.

Do Budimpešte vozom (povratna karta 25 evra), od Budimpešte (45), a od Madrida (60 evra). Ali tebi ne treba povratna, tako da uživaj.

Edit: Tj. sve ti je upola.

Evo sada sam proverio i ovu kombinaciju i otprilike me cena izadje isto stim sto je ovde prednost da postoji vise letova iz Madrida ka Lisabonu dnevno. Da li planiras da se zadrzis u Madridu ili direktno palis za Portugal ?

U Madridu bih se zadržavao onoliko koliko mi vremena treba za let za Lisabon.

Kako ti je ova "moja" varijanta ista? WizzAir je poprilično skuplji u odnosu na RyanAir, barem je za sada situacija takva. EasyJet je sada malo povećao cene, ali nadam se da će da se dozovu pameti...  :maddd:

Edit: Da, evo sada sam pogledao rutu preko Rima, skoro mu dođe pa isto. Juče kada sam gledao rutu preko Budimpešte uštedi se barem 30 evra. Valjda će se situacija promeniti u sledećih par nedelja kad anameravam da rezervišem karte.

• 2 weeks later...

u Lisabonu kada budes bio obavezno idi u muzej kocija i pomorstva,ako krenes rano ujutru u nedelju do 14h su besplatni ulazi u sve muzeje.konkretno ova dva se nalaze u delu grada Belem,poseti cascais,sintru,fado slusaj obavezno i klopaj sto vise ribe koja je tamo apsolutno najbolja i najpovoljnija,bila sam prosle godine 7-8e porcija !! takodje idi u freeport - ogroman outlet sa vrhunski jeftinim stvarima,ide se do njega besplatnima autobusom koji polazi sa trga marquez de pombal svaki dan u 10h ujutru cini mi se.i vraca se u pola 4. costa de caparika je plaza dugacka 17km prelepo je im,a puno kafica restorana pored nje, cabo da rocca....

• Author

Svirepi Blagoje, tema ti je spojena sa jednom ogromnom temom o tome sta treba posetiti u Portugalu.

• 1 month later...
  • Author

E sad posto prvi put idem u Lis imam par pitanja ...

1.kakav je sept u Lis...kako se obuci ,sta nositi od krpica,obuce

Pretpostavljam da je jedan od lepsih meseci...do koliko sati traje dan

30 C ako je temp preko dana znaci moze haljinice,kratak rukav,bermudice,sandalice.....

uvece kako je ,jel treba nesto sa dugim rukavom i zatvorena obuca...jel ne duva neki vetar sa okeana...jel nema

kisice i tako to....ili moze varijanta recimo kao peko dana

Sigurno je lepsi nego sept u BG !

2.od svih ovih soping molova...Amoreiras,Colombo,VascodeGama,Dolce Vita,El Corte Ingles,koji je najpovoljniji

da se nesto pazari...ili je ipak najbolje/najjeftinije u FP ...i da li jos uvek ima snizenja

3.posto ostajem 10-tak dana skoknula bih na 2 dana do Porta vozom ...e sad ili IC /AP

AP je 30e i stize  za 3 sata ...IC je oko22 i putuje pola sata duze

Da li je jeft. kupiti kartu preko cp.pt online ili moze i na licu mesta...npr.kad dodjem na zel. st pa za odredjeni sat

da li su skuplje i da li moze da se desi da nema mesta

Jel kad kupujem kartu online ja cekiram odredj. vreme polaska/povratka i ja to bas moram da postujem ili recimo moze i mozda +-koji termin u tom danu

Pretpostavljam da kad kupim kartu za voz online da mi oni to posalju na mail i ja odstampam taj papir-karta i samo pokazem jel da...to je to

neko mi je ovo poslao preko PP al ajde ovde da odgovorim mozda jos nekom bude korisno:

1 - mozda najbolji mesec za obilazak, mada moze da se desi kišica. u portugalu uveče generalno nigde i nikad nije jako toplo, tako da uvek imajte nešto dugačkih rukava

2 - u svim šoping molovima su ista sniženja i cene i većina radnji su iste jedino što može da se desi da u nekoj radnji ima neki artikl a u istoj toj negde drugde nema, s tim što mislim da kolombo ima malo veći izbor od ostalih. u septembru su već gotova sniženja tako da možda bolje da odeš u Kamepru ili Freeport - od ova dva po meni je FP bolji. u suštini nisu ni blizu i ne isplati se ići za 2 majčice, ali ako hoćeš da uzmeš nešto tipa kamper cipele, desigual kaput etc, mislim da vredi jer budu i do 70% sniženi stari modeli.

3 - cena voza je ista online i na stanici. prednost kupovine online je što može da se desi da nema mesta, u udarnim terminima. ako kupiš online moraš da tačno kažeš za koji voz kupuješ (u koliko sati je polazak). nema popusta ni na povratne karte. kad kupiš kartu ne moraš da je štampaš nego ti stigne sms sa tvojim kodom i to pokažeš kondukteru, zajedno sa tvojim pasošem.

e sad, ap ili ic - oba su super. ako nisi nikad putovala super brzim železnicama uzmi u jednom pravcu AP, super je doživljaj. s druge strane prednost IC je što barem možeš da gledaš kroz prozor. alfa kad se zajuri ne vidi se ništa, osećaj je kao da si u avionu. pritom, to su vozovi koji se u krivinama naginju pod velikim uglovima i čak može i da ti bude loše - ima i takvih iskustava

Preporucujem Porto...odlican grad ima dosta stvari za obici i pregledati,ali mostovi su najupecatljiviji...nocni zivot uz reku ma milina...lako se stize iz bilo kog pravca portugala moze bus ili voz,a izvan portugala treba koristiti Rayan Air

• 1 month later...

Pitanje....

Posto je cela obala Portugala prospartana (neki delovi i po vise puta) novembar ce biti mesec kontinentalnog Portugala.

Ako je neko bio (ili mozda ima informacije koje su kao da je bio) molim savete za sledecu marsrutu :

Lisabon - Evora - Castle of Almourol - Tomar - Coimbra - Obidos - Lisabon

• Author

Zar niste i to vec prospartali?

Meni je od svega ovoga najzanimljiviji Obidos (osim Lx) :)

Sta vas zanima tacno?

Pa posto imamo samo 4 dana jug otpada. Cak i zavlacenje ka Portu i Gimaraesu otpada.

Kroz Tomar smo prosli po mrklom mraku i to svakako planiramo. Pored Castle of Almourol smo prosli a nismo isli na ostrvo jer smo zakasnili na camac... Evoru svi hvale i ima dosta toga za videti. Coimbra jer je na putu...Obidos malo da udahnemo slanog vazduha... onda uz obalu do Sintre i Lisabon ako ostane jedan dan bice super...

• Author

Nisam ni ja bila do Castelo de Almourol, ali taj kraj Ribatežo je interesantan, barem je meni bio, zbog nekih specificnih polu-legalnih ribarskih naseobina koja tu postoje. Jedno je npr. Escaroupim - "aldeia Avieira". Ako naiđete tamo, bacite pogled. Evora je fina, tako za jedno popodne. Obidoš je presladak, ali baš baš, presladak. Isto ćete ga obići za sat vremena, ali ako volite fotografiju, jako je fotogenicno selo. Takođe, ako volite žinžinju, tamo se pravi / prodaje najbolja u PT.

U toj zoni je jedna od značajnijih znamenitosti manastir Batalja, ako ste u tom fazonu..

Vi ćete bogami uskoro da dopunjujete Vikipediju o Portugalu.

EDIT: šteta za Bragu i Gimaraiš... Prelepo. Posebno ove godine kada je Gimaraiš prestonica kulture, non stop ima raznih dešavanja.

Ili da ova 4 dana potrosimo na Bragu i Gimaraes i ako jos nesto ima na tu stranu (vidim dosta lepih pejzaza, nacionalnih parkova....).

Posto nam je avion do/od Lisabona to mi je bila ideja....tj MM koji vozi da onda napravimo polukrug i da se vratimo u Lis. Ovako, ima da se vozi do Brage prilicno mada ako se sada sve placa od puteva nema razloga da jurimo regionalne...a portugalskim autoputevima moze da se vozi koliko hoces tako da ni Braga nije na kraj sveta.

Severna tura sa skokom do Viga i Kompostele mi je nekako logicnija sa letom iz/do Porta.

Ovako, cim sletimo u Lisabon da krenemo ka Evori i tamo prespavamo i sutra pola dana za obilazak (nadam se da je dosta).

Onda bi krenuli na sever, obisli jezero Montargil (lepo izgleda na slikama), obisli  Castle of Almourol (ima muzej zeleznice u Entrocamente-u ali to je pod znak pitanja) i stigli do mraka u Tomar. Tu spavanjac pa ujutro obilazak.

Voznja do Coimbre pa Obidos i spavanjac u Peniche-u ili u blizini (samo da ima pogled na okean).

Na putu ka Lisabonu obici jos jednom nesto sto smo preskocili... slikanje kod svetionika na Cabo da Roca, odlazak u Sintru do Castelo dos Mouros i onda voznja uz okean...Cascais, Estoril, Oeiras....do Lisabona.

To je plan..

http://www.booking.com/hotel/pt/old-evora-hostel.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

http://www.booking.com/hotel/pt/residencial-o-forte.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

• Author

...

a i to sto kažeš, logičnije je iz porta.. a znajući vas, biće prilike..

i ovako ćete uživati ako se potrefi lepo vreme, a nadam se da hoće jer su ove kiše pravi užas... toplo, a nema sunca uopšte, znači sivo, i pada kiša a u isto vreme se kuvaš.  :o

• Author

...i pada kiša a u isto vreme se kuvaš.  :o

Idealno, za bose noge i ples po kisi  serenade

jao ne znam, mozda ako ti se desi jednom, dvaput u zivotu. al kad ti se vezu tako 3 meseca, malo je vise suicidno nego romanticno :)

plus, zaboravih vetar  :cry22:

Ko hoce da se rokne okruzenje mu je nebitno.  :death: 

Ja sam od ovih 30tak dana boravka u Portugalu samo 2 dana imala kisu. A jedan od ta dva je bio u Sagresu...na rtu st Vincenta.... sedim na vrh litice, kisa pljusti a okean se razbija o obalu. To je jedan od onih trenutaka kojeg se prvo setim kada pomislim na PT. Sve je super...i Sintra i Okeanarijum i kafici u Bairo A. i restorancici u Portu...a od svega, ovakva "glupost" ostane urezana u secanje.

Dodatno sto je trebalo da se vozimo do Albufeire gde smo bili smesteni pa smo mokri do gole koze usli u LIDL da kupimo nesto suvo a ko za baksuz imali samo neke radnicke kombinezone koje smo kupili, presvukli se ...a ulazak u Hotel Maritur je bio vise nego zapazen.  ::crazy:  Uzela sam tada i neke gumene cizme za bastu sa sve crtezima macaka po njima..

Naizgled nebitno...a secam ga se kao da je bilo pre 10min...

Ovaj OFF je inspirisan pomenom vetra, kise i sparine.... koji mi tooooliko nedostaju. Hm, jos manje od mesec dana  :king:

• Author

Ocigledno je razlicito iskustvo sa istim stvarima nekoga ko negde zivi i nekoga ko je dosao na odmor. Super ako ste svakako uzivali.

Mene to vreme ubija jer ne mogu da idem mokra i u gumenim cizmama po poslovnim sastancima, niti da se bavim nekim drugim stvarima koje najvise volim da radim u slobodno vreme. Takodje mislim da poseta Portugalu moze dosta da izgubi na kvalitetu ako nekog zadesi kisa (zavisi opet sta taj neko voli), zato moji uglavnom dolaze od aprila do septembra*

*kad mi u martu ostruzemo gljive sa zidova

Naravno. Mada, mislim da nikome ne moze da se svidi beogradska kosava i -5C

Opet, ima svakojakih mazohosta  :LOLLL:

Ovo je kao prica sa detetom koji uvek ali uvek najvise voli da cacka stvari kada ode u goste mada kod kuce ima 100* bolje igracke i ostale zezalice...

• 3 months later...

Pozdrav dobri ljudi,

Ja sam ovde novi clan ali mogu da  vas pohvalim da vec dugi niz godina kada putujem se savetujem ovde na forumu citajuci teme o raznim destinacijama,e sad da se ne biste previse uobrazili  :) necu vas vise hvaliti vec cu postaviti par pitanja .

1.Mene zanima da li je pametno ici u Portugal u martu ili aprilu ili je bolje ici leti?

2.Kakve su cene rent-a-car i da li je potrebno imati  medjunarodnu dozvolu da bi se iznajmio?

3.Koje destinacije  bi vi preporucili za nekog  ko ide tamo prvi put?

Unapred zahvalan

• Author

Pozdrav dobri ljudi,

Ja sam ovde novi clan ali mogu da  vas pohvalim da vec dugi niz godina kada putujem se savetujem ovde na forumu citajuci teme o raznim destinacijama,e sad da se ne biste previse uobrazili  :) necu vas vise hvaliti vec cu postaviti par pitanja .

1.Mene zanima da li je pametno ici u Portugal u martu ili aprilu ili je bolje ici leti?

2.Kakve su cene rent-a-car i da li je potrebno imati  medjunarodnu dozvolu da bi se iznajmio?

3.Koje destinacije  bi vi preporucili za nekog  ko ide tamo prvi put?

Unapred zahvalan

U Portugalu se kaze "Abril, aguas mil" sto doslovno znaci "April, hiljade voda". U principu do maja pada bas mnogo, mnogo kise, nije hladno, ali nije ni prijatno. Po meni je mnogo bolje ici leti, jer ni leti nije JAKO toplo kao kod nas vec prijatno toplo.

E sad jedino sto je leti sve skuplje - rentacar, smestaj, avion.

Sto se tice mesta, Portugal je predivna zemlja i sve zavisi od toga sta tebe zanima - more i plaze, surfing, priroda i zelenilo, ostrva, sela, gradovi, hrana?.....

Ranije sam na ovoj temi ostavila kontakt ubedljivo najjeftinijeg rentacara, van sezone bude i za 7 evra dnevno. Ne mogu sad da se setim imena, potrazi na temi.

EDIT: mozda ce me pingvini demantovati, ali marta i aprila nema kupanja u Portugalu! ako ti je buckanje u okeanu jedna od zelja, onda jul ili avgust.

Hvala puno na brzim odgovorima,Sto se tice interesovanja sve od kulture pa do kupanja,e sad kupanje niej  cilj jer nije leto a nije nam tesko da ponovimo i na leto pa da se kupamo,Eh sad mene interesuje kad je najpametnije pazariti low-cost karte za kraj martapocetak aprila (npr 2,3 april -12 april) Zelja nam je videti najzapadniju tacku Evrope i Lisabon i Porto a ostalo smo  otvoreni za predlog,i ideja je da imamo 10 dana auto tako da imate to u vidu tokom predlaganja  mesta tj da daljina nije problem :)

I hvala na linku za rent-a-car veoma su pristupacne cene to mi  se svidja :)