Šta posetiti u Portugalu + praktični saveti

394 posts in this topic

Pazljivo čitam ove redove i polako odlučujem u korist Lagosa na dve nedelje odmora...Smeštaj je po cenama priblizno sličan u Albufeiri i Lagosu, ali verujem vašim preporukama. Ako neko ima bilo kakav savet, pozeljan je ! Hvaaala klanj::

Da me ostavis na Sejselima mislim da bi vec posle 7 dana poceo da ludim i da se vrtim u krug od nervoze. Moje  osecanje kada sam na jednom mestu duze od 4-5 dana je da cu poceti da ujedam sve koji su mi u blizini.

Opet, ako volite lenskarenje, suncanje, dimljenje...potpuno je sve jedno gde cete biti. Ni Ada nije losa.

Kada ste vec dole...rent a car za volan i u obilazak.

1. Tavira voziti se vozicem pa onda brodicem po pescanim sprudovima....restoran na mestu odakle krece brodic ima odlicne cene za sjajnu ribu koju svako malo donose lokalni ribari. Pored restorana, mislim, najmanji wc na svetu...nema sanse da se sa 1,80 i 85kg okrenes da cestito obrises zadnjicu..

2. Faro....sjajno mestasce...posebno stari deo grada.....Prelepa plaza sa mosticem preko pescanih ostrva....

3. Albufeira....juzno Portugalska Budva.....turizam, Britanci, pijano ludo i u navijackom fazonu... Ima lepih plaza u i oko ovog mesta ali je to vec uobicajeno za ceo Portugal...Meni se najvise svidela plaza Sao Rafael, malo izvan Albufeire ka Lagosu, kao i Olhos de Aqua na kontra stranu...

4. Portimao

5. Lagos

6. Sagres...meni najlepse mesto za izlet na Jugu. Zbog svetionika, starog zamka, tvrdjave, sjajnog pogleda sa litica...nekako mi taj deo najvise prija. Da ima para u izobilju mislim da bi to bilo idealno mesto za jednu malu kamenu kucu u kojoj bi provodio penzionerske dane....

7. Lulle

8. Sela pod must visit : Barao de sao Miguel...kao iz stripa o brzom gonzalesu. Ima jedna kafana, zena zna odlicno engleski i kaze da je jedini gazda tog lokala macak Ambrozijo. Inace, taj macor spava na jednom od stolova dok gosti jedu salate, supe ili kao neka gospodja igraju jer ih je pogodila pesma na TV-u. Vreme kao da je stalo pre 150god (izuzev TV-a)...zena vas sve ispita i onda kao radio mileva svim gostima odruka da ste iz srbije, Beograda...

Spremite se na mali milion pitanja...i saznacete da u Lagosu neki slikar iz Smedereva crta portrete na setalistu a zena mu je Japanka i radi ikebane... Mi te likove nismo videli a ne verujem da bi omasili Smederevca i Japanku...

Barao de Sao Joao...slicno kao gore opisano....ima posta gde je sve kao pre ihaha godina. Gospodja koja udara suvi zig na pismo, sanduce koje ima vise od 100 godina, jedan telefon sa merenjem impulsa, izbor razglednica komada 3...

Inace, razglednica je doputovala iz Barao de Sao Joao do Beograda za 6 dana.

Tu je i mali zooloski vrt....kako idete tim puticem izmedju sela videcete oooogromnog simpanzu od mislim kamena. E tu je iza ulaz u taj Zoo i Botanicki vrt. Nismo ulazili, delovalo nam je skupo 10e po osobi...

Ako ste za avanturu imate krstarenja, aqua grad, safari, voznju parasejlerom....ronjenje.....

Eto...ja se raspisao al sam milion posto zaboravio nesto vazno tako da...pitajte. Generalno, mislim da nema zabiti u Algarveu gde nismo provirili bar na sat-dva...

Mnooogo ti hvala ! Upravo mi vracaju upite za smestaj i za nekih 240e po osobi  bez problema moze da se odsedne 14 dana. Smestaji su sjajni ! Mi za to vreme planiramo da rentiramo auto pa od grada do grada tj. od plaze do plaze, tako da nam ni 20 dana ne bi bilo mnogo. E a onda se selimo u Lisboa na 10ak dana  clap.gif' alt=':clap:'> Tako da od ovog letovanja ocekujem bas dosta ! Jos i karte da uklopimo povoljnne...

Ne brini, pre nego krenemo, verovatno cemo te jos smarati  ;D Hvala na svemu jos jednom !

Mi smo bili u hotelima :  Velamar, Maritur, Estrela da luz, Jardim (Lulle), Mareta Beach, Cabanas Park i Belavista da Luz.

Jednu noc i u LowCost ho(s)telu u Faru zbog aviona...

Ako ti trebaju neke informacije o ovim hotelima pitaj. I mi smo za otprilike slicne pare boravili u ovim hotelima i to kako je za koji bila promocija tako smo ih bukirali. 

Pozdrav svima! Hvala na infoima do detalja.

Moze li samo neki link ka mestima gde rezervisete hotele za ove pare i na koje adrese saljete upite..tnx :)

Evo linkova pa srećna potraga ! Ovo su uglavnom apartmani, jer ja to tražim, mada mogu i hoteli da se nađu.http://www.holidaylettings.co.uk/http://www.sunny-rentals.co.uk/http://www.portugalholidayaccommodation.com/http://www.algarvevillarentals.co.uk/ , takođe, ne smemo zaboraviti ni alpharooms.com

booking.com je najbolji i za apartmane i za hotele.

Na vecini .co.uk sajtova provizija je veca a i apartmani budu Bogu iza tregera posebno u Albufeiri...To su mahom apartmani koji su u njihovom vlasnistvu ili su u podzakupu... i to najcesce iznajmljuju penzioneri iz V.B.

I Venere.com je slican booking.com, moze neki hotel da bude i jeftiniji.

Takodje, uglavnom ne skidaju nista sa kartice unapred i fleksibilni su po pitanju otkaza rezervacije.

hvala ;)

jaooo ma posetih vec skoro sve ove linkove plus mnoge druge..ali uveliko mi se vec glava cepa jer ne znam kuda tacno da se uputim..shodno tome ne znam za gde ni da trazim smestaj..ne mogu bas da pogledam svaki appt i hotel na celoj juznoj obali u svakom mestu kojih je gomila..eto ne znam gde cu na potezu od spanske granice do lagosa...naravno ne moram u jedno mesto al ne bih ni ispod 5 dana na svakom..znaci negde na 2, eventualno 3 mesta spavanje..ako neko ima nesto pametno da predlozi, pozdravicu najnaj..pregledah sve moguce teme o Portugalu i sto vise gledam to mi je manje jasno. tnx jos jednom svima.

Nije mi jasno....da li si postavila pitanje na koje ti niko najverovatnije ne moze dati odgovor ili samo kukas? Pa samo na temama o portugalu na ovom sajtu imas dovoljno materijala za 2-3 putovanja. Za prvi put se baziraj na "glavna"mesta i nema promasaja. Bilo koji hotel od 3* pa na vise u Lagosu, Portimau,Villamouri, Taviri ili Albufeiri...neces pogresiti ako iscitas kritike na pretrazivacima smestaja. Sve iznad ocene 7,5 na booking.com je ok.

a moje pitanje je : zasto ides u Portugal?

Ako odgovoris na to prosto pitanje onda cemo lako... 

Izvin'te, al svakako ne idem da bi mi neko drzao predavanje na forumu..nit se zalim, nit postavljam nuklearna pitanja..nebitno.

Hvala lepo, hvala najlepse.

Na zalost izgleda da ni dobra volja nuklearnim fizicarima ne pomaze.

btw,ako se meni zahvaljujes... nema na cemu posto ocigledno da nista od svega sto sam pisao nisi procitala.

molim vas oboje da se ne udaljavate od teme koja glasi: Sta posetiti u Portugalu. u suprotnom sledi brisanje postova.

Hostel "Travelers House" u Lisabonu je stvarno super. Moderan, udoban i na najboljoj mogucoj lokaciji... Nije mi osoblje ostavilo neki utisak velike ljubaznosti (deluju malo uobrazeno, mozda je zbog nagrade), ali sve u svemu, ok.

U Aveiru inace ima dva hostela i oba su prelepa i na dobrim lokacijama.

http://aveirorossiohostel.blogspot.com/

http://binibag.blogspot.com/

Ja sam sa društvom bila u Kitsch hostelu u Lisabonu i preporučujem ga svakom. Ljubazno osoblje koje ti postanu prijatelji :) čiste sobe, kod restauradores stanice, što znači na sjajnom mestu, jeftino...

Inače hvala svima na informacijama koje ste ovde podelili, bile su mi mnogo korisne. Ne znam da li bih imala šta da dodam. Možda samo da pripazite kada sednete u restoran u kojima možete da jedete i za 5e sasvim fin ručak ili večeru, da ne uzimate predjela koja oni donose, deluje kao da je na račun kuće, a izađe skuplje od večere.

Neko je napisao da se ne isplati dati pare da se uđe u Belem toranj i bio je u pravu, ja sam ušla na foru, ali dati 5e za to ne vredi. Ako se setim još čega ili ko ima šta da pita  ;)

Nedeljom od 10h do 14h je slobodan ulaz i za manastir Jeronimos i za Belem.

Rekoh da malo oživimo zapostavljenu temu pijjj Bila, prošla, videla i zaljubila se u Portugal !!! Ako treba nekome neka informacija od obale Algarve, pa preko Lisabona do Porta, izvolte, a da to ovde već nije napisano. Zahvaljujem još jednom svima koji su mi pomogli u organizaciji putovanja, a posebno Nataši i Wolfu, ama baš svima drugima hvala  klanj::

Joooj....nisam ni videla da je neko pisao, zahvaljivao se....uzivao u Portugalu....

Avaj....iskopala sam dzabe karte Bg-Memmingen-Porto i Faro-Brisel -Bgd za period 29.11-04.12. Sve karte sa provizijama i torbom na nazad za dvoje ispalo 180e (wizz bio 840din, ryan 9,99e pa ryan 14,99 i wizz 11,99).

e sad, kasno 29 stizemo u Porto, cekace nas rent a car.... kako najbolje da iskoristimo tih par dana do 04.12 kada nam polece avion iz Fara. Ako je neko isao nekim stazama i bogazama a da to nisu vec utabane rute dobro poznate svima ...neka napise....

Mali je vremenski period da lutamo, idemo na proverene i ispitane kombinacije.

On 11/9/2011 at 5:32 PM, wolfbgd said:

period 29.11-04.12.

(...)

stazama i bogazama a da to nisu vec utabane rute dobro poznate svima ...neka napise....

Mali je vremenski period da lutamo, idemo na proverene i ispitane kombinacije.

ne bih da vas razocaram i ne mora nista da znaci, ali ovde je vreme ODVRATNO. valjda vam nece duvati vetar i pljustati kisa kao svih ovih poslednjih dana. u svakom slucaju, preporucujem vam da ovaj put malo ispitate zapadnu obalu :D od figueira da foz pa do nazaré imate "estrada atlantica". tako izbegavate i putarine koje su dranje koze s ledja, i guzve, jer tim putem ne ide niko, a blizu je mora, prolazite non stop kroz borice i izlazite na nazare koji je prelepo mesto! malo tamo cackajte, pa posle polako na jug.

evo ovde albuma putesestvija vespom dvoje ludaka koji su isli od aveira na jug tim putem, i nazad, kroz unutrasnjost. bacite pogled na 1. (estrada atlantica) i 2. dan da vidite o cemu vam pricam.

http://www.facebook.com/media/albums/?id=176269725760535

ako jos nesto treba, tu sam  :comp:

e a da znas....bas me briga za vreme. Prosle godine nas u februaru omlatila i kisa i magla al smo se opet super proveli. A za ovo dvoje.....uzivancija, zavidim im..i krencemo njihovim stopama a tvojim predlogom. S tim sto MORAM ali bolesno MORAM da svratim do Zare i Cortefielda u Freeportu u Lisabonu. Profi deformacija kupoholicarke sa pancevackog buvljaka...

Moja preporuka: ukoliko ste u Portu i imate vise dana na raspolaganju, odvojite jedan dan za izlet u Aveiro (sat vremena voznje vozom, sa Sao Bento stanice, povratna karta kosta 5,60e). Grad je mnogo lep i odise skroz pozitivnom atmosferom. Izgleda kao mini-Venecija zbog svojih kanala i voznja barkom je obavezna, ako vas vreme posluzi (karta je 5e). Probajte lokalni specijalitet-slatkis-ovos moles, u nekoj od poslasticarnica. Ne podnosim trzne centre, ali njihov "Forum" izgleda sjajno. U svakom slucaju, Aveiro je bio jedno od najvecih iznenadjenja za mene na mom putu po Portugalu u avgustu. Veliki pozzz...  :D

Slažem se sve za Aveiro osim za ovos moles.. ja ih nikako ne volim. Recept za ovaj "kolač" koji su osmislile kaluđerice iz Aveira, je: pomešana jaja i šećer, pa ko voli nek proba.

Ako ste kolima, pored Aveira (10km) je Košta Nova, prelepo preslatko seoce koje sa jedne strane izlazi na "Ria de Aveiro" - fenomenalna geografska pojava koju ne umem da objasnim bez crtanja, a dve ulice iza je Atlantik. Nešto super, i dan danas kad odem tamo još uvek me oduševi.

edit: ovo je Ria - neverovatno je što se te reke, kanali itd prostiru, mislim i oko 40 km u dužinu, prave razne lavirinte itd, a onda se, u širini od svega 30ak metara sva ta voda uliva u Atlantik.

http://4.bp.blogspot.com/_EeaRx3tfOuo/SF5rLQKOAhI/AAAAAAAACfI/U2LsSOBHXN8/s400/987-985_new.jpg

http://slowtalk.com/groupee/forums/a/tpc/f/5031043523/m/789006232001

procitao sam malo sta se prica po ovom forumu i malo mi je kilavo razjasnjena situacija. Kako se izbegava ta elektronska naplata i da li je moguce istu izbeci kada se napusta aerodrom u Portu? Slecemo u 23.00 pa ne vidim neku sansu da mnogo eksperimentisem sa prevozom.

I kakva je situacija sa A29 iliti IC1?

Ja sam planirao da idemo N109 pa N327 pa onda nekako da nadjemo opet N109 pa na N242