Jump to content

Featured Replies

Posted

drugari treba nam pomoc...shta ne treba propustiti da se vidi u palermu? ko ima iskustva neka pise i takodje preporuka za neki jeftinii hostel bi bila vishe nego dobrodoshla:) hvala unapred, i pozdrav iz rima

Mozda si vec u Palermu,ali ipak. Mi smo bili pre 2 godine na Siciliji 10 dana i odseli u hotelu Kalsuite (ne znam adresu, pogledaj na netu). Platili smo ako se dobro secam 32€. Hotel je intiman i super.Preporucujem. E sad, ne znam da li ti je cena ok.

• 10 months later...

Jel ima neko ideju za neki jeftin smestaj u Palermu?

Privatne sobe, hostel... moze i neki kamp.  I da li je neko mozda koristio CS tamo? Cuo sam da moze biti opasno pa zato pitam.

Ima nas 3-4 koji bi isli u aprilu Ryanom iz Treviza za Palermo. Ostali bi 4-5 dana.

Sta jos videti a da je blizu Palerma i da je jeftino? Koliko je rent a car tamo? Ili oni skuteri kojima se moze dosta obici...

Koristio ja CS i usrao se ko nikad u zivotu ;D Mislio sam da ce da nas kidnapuju, bio neki sumnjiv lik, pokeras, zivi u nekom selu u brdima iznad Palerma. Usput mu tu bila neka plavusa, Poljakinja, vec 20 dana, preko CSa, nisu bila cista posla. I kad nas vozio tamo negde po brdima u po noci, sa jos jednim drugarem, starijim cikom, pitao nas iz zezanja da probamo da otvorimo vrata od kola, kad smo shvatili da su automatski zakljucana, a mi u nedodjiji. I jos se zezaju, kao, mene ce da upucaju, a devojku ce da uzmu. Uf, bas smo se istraumirali i osecali potpuno bespomocno. Jos kad smo usput videli putokaz "Corleone-10km", moz' misliti sta nam se sve vrtelo po glavi :D

Ipak, preziveli smo tu noc i ispostavilo se da su se zadnja vrata automatski zakljucavala zbog male dece, koju je imao taj cika. Inace, drugar CSer nas je narednih dana vozao svojim kolima po citavom severozapadu Sicilije, svasta nam pokazao, za sta god smo na pijaci pitali sta je, on nam kupovao. Na kraju nas i odvezao do Trapanija, 100km dalje, odakle smo imali let. Valjda je skontao da smo se istraumirali, pa da se iskupi :)

I na kraju, kad smo pomislili da smo se to samo istripovali, videli smo rupu od metka na njegovim kolima ;D Kaze, to je skoro kupio polovna... Sta reci! Lepo i ludo iskustvo, al' ne bih preporucio :)

Uuu jbt, iskljucujem CS onda. :)

Ajd' ti napisi sta videti u Palermu za 2 dana i gde otici 3-eg. dana a da je blizu/jeftino...  Vidim da je taj Korleone udaljen nekih 50km. Ima li voza do tamo i da li se uopste isplati ici?

Sto se Palerma tice, mogu samo da kazem da je jedan moj poznanik koji je inace rodom odande kopao rukama i nogama da odande ode. Nije bas mnogo hteo da prica o tome kakav je zivot tamo, a li uglavnom uspeo je da zbrise na kraju i  vrlo je srecan sto tamo vise ne zivi ;D  Medjutim moj rodjak je isao cisto na letovanje u hotel i proveo se lepo. Tako da...sve zavisi gde se smestis:) Kao sto rece Dragance, mozda je bolje izbegavati CS tamo.

I ja planiram Siciliju pocetkom jula, ukupno sest dana. Da li da rezervisem svih 6 nocenja u Palermu koji bi mi bio baza pa odatle da obilazim ostala mesta ili imate neki drugi predlog? Mislim da cu sutra uzeti karte, Milano-Palermo i Palermo-Rim, ukupno 32e.

Probaj mozda kombinaciju da letis do Trapanija, bude cesto jeftinih karata, provedes 1-2 dana tamo, posle busom do Palerma, pa odatle i povratni let. Naravno, svakako da valja posetiti i jugoistok ostrva, videti Etnu, Kataniju, Sirakuzu, ali ja tamo, nazalost, nisam zalazio, pa i nemam predlog sta i kako.

Meni se Sicilija bas svidela i voleo bih da sam mogao i duze da ostanem tamo i obidjem vise. Generalno, vise su mi se svidela seoca u kojima sam boravio, nego npr Palermo. Em vidis tipicne ljude, lokalce, em su cene u prodavnici smesno jeftine. Zanimljivo mi je da tamo po selima na ulici vidjas samo muskarce, koji se sve nesto domundjavaju kad vide nepoznate ljude, kao sto kod nas rade babe po selima :D Jako su religiozni, pa tako recimo, selo od 6000 ljudi ima 14 crkava! Inace, selo gde sam bio se zove Marineo, na vrhu nekog brda, ispod stencuge na kojoj je krst, mene blago podseca na Macu Pikcu po polozaju.

Sto se Palerma tice, doziveo sam ga kao jedan prilicno velik i konfuzan, pa mogu reci i prljav grad, gde svi nesto jurcaju, trube, zure... Ali, svakako da ima svoju draz. Nisam puno istrazivao sta cu posetiti tamo, vec sam se oslonio na CS hosta, koji nas je vodao kojekude za ta 2 dana. Svidela mi se pijaca, takva mesta su valjda uvek zanimljiva. Ima dosta starih i znacajnih gradjevina, pa smo vidjali i neke crkve iz 12. i 13. veka. Katedrala je bas upecatljiva, onako, okruzena palmicama. Svratili smo i u neku botanicku bastu ili sta vec, ne secam se. Da, u Trapaniju ima jedan zanimljiv park usred grada, sa tropskim vrstama iz celog sveta, vredi obici. Inace, stari deo Trapanija je na poluostrvu, pa kad setate ulicom, u jednom trenutku, sa 3 strane vidite more, odmah iza coska, zanimljivo je.

Gore u brdima iznad Trapanije je Erice, kazu da svakako treba posetiti, ja nisam stigao. Preporuka je i San Vito lo Kapo, nedaleko odatle, nacionalni park, kazu da su jako lepe plaze. Vredi videti i Castelamare del Golfo, na putu ka Palermu.

Na Siciliji ma dosta Arapa sa severa Afrike, pa pored italijanskih jela, valja probati i kuskus, recimo. Inace, u Trapaniju sam jeo najbolju picu u zivotu, mala picerija je pored hostela Novecento, pogledajte na hostelworldu za tacnu adresu. Inace, i sam hostel je za preporuku, nigde nisam video toliki nivo higijene u hostelu.

Sto se tice mesta oko Palerma, kazu da Corleone nije vredan posete, jer nema nista da se vidi. Ali, vredi zapucati prema istoku i mestu Cefalu, kazu da je bas zivopisno, rekao bih i poznatije turisticko mesto.

Ispisah sve navrat nanos, nadam se da cete pronaci info koji vam treba:)

I jos jedna preporuka, od Trapanija do Palerma koristite bus, vozovi su jako spori. I nemojte se iznenaditi kad naletite na lanac Sisa supermarketa :D

I da li je neko mozda koristio CS tamo? Cuo sam da moze biti opasno

Inace, drugar CSer nas je narednih dana vozao svojim kolima po citavom severozapadu Sicilije, svasta nam pokazao, za sta god smo na pijaci pitali sta je, on nam kupovao. Na kraju nas i odvezao do Trapanija, 100km dalje, odakle smo imali let.

Kao sto vidis izuzetno je opasno  :) I ja sam koristio cs u samom gradu i ziv sam jos uvek!

Voz do Korleonea ne postoji, samo bus ide i to zadnji nazad za Palermo oko 4-5 popodne, obrati paznju na to!

@ivanaste: ljudi kopaju i rukama i nogama da odu odatle, jer je Sicilija najsiromasnija oblast u Italiji.

Ovo sam napisao na nekoj drugoj temi...

Ako ti nesto znaci evo ti moj raspored...

Spavao sam 5 dana u Palermu, s' tim sto sam realno u samom gradu bio 2-3 dana. Ostalo vreme sam koristio za dnevne ili poludnevne izlete u Cefalu (gotivno malo mesto, mahom turisticko, ali meni se svidelo. Imas plazu na koju ide dosta ljudi iz Palerma. Regionalnim vozom si za oko 45 min-sat vremena i super je put, samo sto voz ne udje u more koliko blizu majstor gazi :) ), Selinunte (ne tako blizu Palerma, moras 2 busa da promenis, ali usput vidis pravu Siciliju, maslinjake itd..) malo mesto Korleone( tu imas 'no mafia' muzej i niko ne prica engleski, sto je meni bilo mnogo  gotivno :) ), Monreale ( to ti je predgradje Palerma, odakle se vidi ceo grad i crkva iz valjda 11-og, 12-og veka u kojoj sve iznutra u mozaiku, ako me secanje ne vara). U Trapaniju sam spavao jednu noc. Imas izmedju Palerma i Trapanija plazu 'san vito lo capo' ili tako nesto, za koju kazu da je jedna od najlepsih na Siciliji. Kod Trapanija imas Erice, brdo, na koje ja nisam isao zbog magle gore u julu mesecu na preko 30 stepeni dole :)

Dragance je dao super opis, samo bih rekao da vredi otici u Korleone. Prvenstveno zbog 'no mafia' muzeja, gde saznate koliko je zajebano izboriti se sa mafijom (mada ljudi koji zive u Srbiji to dobro znaju) ali i zbog te atmosfere gde dekice sede na klupici, koja je odmah pored ulice i nesto se domundjavaju, a kad pitate nekoga nesto svi se polome da vam objasne iako nemaju pojma engleski :)  

Da dodam i piazzu Magione (ili tako nesto) u samom gradu uvece gde se skupi gomila mladih, super trip :)

Tipicna klopa/pice sa Sicilije su: Arancina, granita i olive scolana

koliko je opasno, zavisi... mom burazeru i snaji su na  pustom trgu na Siciliji na kome su sedeli , projurili motorom i  otrgli  ranac :x.... kao u filmovima!

ipak sve ostalo je bilo fenomenalno

Ja sam planirao Trst-Trapani a povratak Palermo-Trevizo. E sad, ovaj avion slece u Trapani u 16:15 tako da cu za prvu noc da iskoristim hostel Novecento a drugi dan da krenem za Palermo i usput obidjem San Vito lo Copo i eventualno Castellammare del Golfo. E sad, kako ja to da izvedem? Kontam da bus Trapani-Palermo ide autoputem, znaci ne prolazi tuda. Da li mogu da uzmem bus/voz do San Vito lo Copo, obidjem ga za par sati i uzmem novi bus/voz do Castallammare/Palerma?

Ako ima neko link sa cenama za bus :) P) I kako na sajtu Trenitalia da vidim cene vozova? Izbacuje mi samo raspored i kad hocu da npr kupim neku kartu on kaze 'the choosen solution is not purchesable'. Veze.

Jos sam ovoo, stvarno :) Kako od aerodroma do centra? I za Trapani i za Palermo.

I kako na sajtu Trenitalia da vidim cene vozova? Izbacuje mi samo raspored i kad hocu da npr kupim neku kartu on kaze 'the choosen solution is not purchesable'. Veze.

U pitanju su regionalni vozovi, a za regionalne vozove izlazi cena samo za današnji datum, tako da samo ukucaj današnji datum i izbaciće ti cene. Nema potrebe da kupuješ unapred preko neta za regionalne vozove već uradi to na licu mesta

Razmisljala sam da pored Palerma i eventualno Trapanija, odvojim jedno ili dva nocenja za Taorminu. Svi kazu da je prelepo mesto, prepuno cveca itd, ali su i cene tu jace. Imate li neki predlog kada je smestaj u pitanju? Ili eventualno otici u neko selo pored gde je puno jeftinije? Da li ste smestaj unapred rezervisali ili na licu mesta? Kako uopste funkcionise prevoz izmedju tih sela, koliko kostaju karte otprilike? Sudeci prema svemu sto ste napisali rekla bih da nije bas idealno i da je mozda zbog toga bolje biti negde u centru.

https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=2463.msg53035#msg53035

Ovde imas malo impresije o Siciliji. S' obzirom da ide vise vas, isplati se uzeti rent a car, iskljucivo preko neta. Znaj da je Sicilija veliko brdovito ostrvo na kome ima svasta da se vidi i svuda da se zadje, pogotovo ta seoca, da se oseti duh starih vremena i zadje medju lokalnim stanovnistvom...

P.S. Kada budes bio dole, obrati paznju kako parkiraju! (bukvalno 6cm razmaka izmedju branika!!!) :D

Razmisljala sam da pored Palerma i eventualno Trapanija, odvojim jedno ili dva nocenja za Taorminu. Svi kazu da je prelepo mesto, prepuno cveca itd, ali su i cene tu jace. Imate li neki predlog kada je smestaj u pitanju? Ili eventualno otici u neko selo pored gde je puno jeftinije? Da li ste smestaj unapred rezervisali ili na licu mesta? Kako uopste funkcionise prevoz izmedju tih sela, koliko kostaju karte otprilike? Sudeci prema svemu sto ste napisali rekla bih da nije bas idealno i da je mozda zbog toga bolje biti negde u centru.

Da sam ja na tvom mestu, baza bi mi bila Palermo. Odatle lako mozes doci do "udarnih" tacaka Sicilije, tj. Messine, Catanie, Agrigenta, Taormine... Siracusa je malo udaljenija, mada su lokalni putevi odlicni i vrlo brzo se stize od grada do grada. Na severu ostrva ti se nalaze i Castellamare del Golfo, Cefalu, Mondello, Erice...

Dajte link za medjugradske buseve na Siciliji posto nema pruge do San Vito lo Capo. Kako stici do tamo?

shit/fuck  :psuje:

Nema prevoza iz San Vito-a  za Castellammare. Tj ima, ali ide preko Trapanija tako da se mora vracati nazad, bzvz.

Koliko sam te ja skapirala, ti letis Ts- Tr i sleces na Birgi. Odatle obilazis Erice, Valderice, San Vito lo Capo, Zingaro, Segestu, Scopello, Castellammare del Golfo. Prvi put kad smo bili na Siciliji, mi smo, recimo, bili locirani u Scopello, koji je blizi C. del Golfo, ali u neposrednoj blizini i SV lo Capo. Put je jako los i preporucljivo je, cak i odatle, da se vrati na SS187, pa regionalnim putem do SV lo Capo. Cene smestaja i hrane nize u odnosu na istok i severoistok ostrva.

Posle avanture, mozes da krenes ka Palermu, tamo se lociras i obilazis ostatak Sicilije. Nema potrebe vise da se vracas na SZ ostrva.

Iz Palerma (odakle kasnije i letis, zar ne?), obilazis ostatak velikih gradova i lokaliteta, poput Cefalu, Messine, Etne, Catanie, Taormine, Agrigenta, Siracuse itd.

Uzmi mape, pa vidi sam sta te zanima, privlaci i kolike su udaljenosti. Putevi su im odlicni, sem ono sto ti rekoh (od Scopello ako krenes ka Zingaro i SVLC). Scopello ide i posle toga brdo i more. Priroda na sve strane. Cak ces manje ljudi sresti u tom Scopelu, nego recimo, u Zingaru, koji je prirodni rezervat. Za Scopello def trebaju kola... prvo selo je udaljeno cca 1,5 h hoda uz brdo.

• 5 weeks later...

Evo i ja da napisem neke moje impresije sa Sicilije, sigurno ce nekom koristiti iako sam ocajan u pisanju putopisa.

Trapani - 2 sata je dovoljno za stari deo grada tj onu kapicu koja ide sve do luke. Grad nije n ista posebno, cak bih mogao reci da je ruzan. U starom delu grada su ulice klasicno uske a cim se ide dalje ka zeleznickoj i autobuskoj stanici ulice su bas siroke i prazne. U luci nema nista sem sumnjivih faca i prosjaka. Saobracaj je ok, ako ga poredimo sa Palermom.

Jedna vazna napomena - od aerodroma do centra voze 2 prevoznika  - terravision(8e) i ast(4e). Koliko sam video vecina putnika ide sa terravisionom-razlog mi nije jasan.

San Vito lo Capo - definitivno must see

Castellammare del Golfo - Lep gradic koji vredi videti. Plaza nije nista posebno, mislim da je u Scopellu i SVlC mnogo lepsa. Mi smo dosli bez rezervacije smestaja u ovaj grad i trazili smo ga na licu mesta. Cene su svuda 25e za 1 nocenje ali posle cenjkanja smo dobili za 18e privatnu sobu sa kablovskom i satelitskom. Evo i mesta http://www.egestamare.it/.

Palermo - najludji grad u kom sam ikada bio. Jednom recju - ludnica. Policije kao da ima samo radi formalnosti. Saobracaj u haosu; niko ne staje pesacima; ljudi prelaze ulicu gde stignu; skutera i motora kao mrava. Preporucljivo je kretati se glavnim ulicama jer cim se zadje u male, uske ulicice turista se ne oseca prijatno. Prilaze ljudi i traze nesto, pitaju, gledaju... Ne kazem, treba videti i tu stranu Palerma ali najbolje bi bilo da ne izgledate kao turista - bez ranaca, obuceni nekako obicno i neupadljivo. Nocu NIKAKO ne ici u te male ulice i oko luke. Eh sad, da ne ispadne kako samo hejtujem, Palermo ipak ima nesto. Uprkos svoj prljavstini na ulicama i psima lutalicama koji napadaju prolaznike, Palermo je prelep - katedrala; trg politeama i ostale piazze, teatro massimo, desetine breathtaking crkava; jako zanimljivih pijaca; razne ville,parkovi i drugi cvetni vrtovi. Kapucini katakombe ,koje svi spominju kao atrakciju broj 1 u Palermu, nisu nista posebno i ne znam da li vrede 3e placanja.  Obavezno probajte tipicnu sicilijansku hranu. 'Arancina' je fenomalna i kosta oko 1.5-2e.

Preporuka za hostel-B&B u Palermu: Ai Quattro Canti u ulici Via Maqueda, 5 min od glavne zeleznicke. Drze ga Andrea i Pepe, fenomalni domacini i jos bolji ljudi koji ce vam pomoci oko svega. 15e je nocenje - najjeftnije u Palermu i zbog toga u hostelu uvek ima turista iz celog sveta, nikad nije dosadno i uvece noobs-i pricaju svoju pricu:)

Iako smo svuda citali da je bolje kretati se busevima na Siciliji, mi smo se opredelili za voz. Razlog - bus uglavnom ide autoputem i onda ne moze toliko da se vidi. Vozovi su bas stari ali nikako spori, cesto idu uz obalu pa je bas fino. Mozda malo duze traje putovanje vozom nego busem. Unutra su bas cisti i udobni. Samo da napomenem da do San Vito lo Capo-a nema pruge pa se mora ici busem i ako dolazite u Palermo vozom iz npr Trapanija ili Castellammare trebate znati da voz ne ide do glavne stanice nego do nekog predgradja iz kog vam treba nekih 40min peske do centra.

Toliko od mene.