Jump to content

Featured Replies

@travelman

Hmm... ne bih se složio sa tobom :) Od Golupca do Kladova ima dosta zanimljivih mesta, zavisi samo šta tražiš i šta očekuješ da vidiš...

Odmah posle Golupca, par km dalje, sa desne strane, pored kamenoloma, postoji jedan mali simpatičan vodopad. Mislim da nije prirodnog porekla već da su u kamenolomu presekli neku žicu ali svejedno, super izgleda.

Na početku Ljupkovske kotline nalazi se naselje Brnjica. Kanjon Brnjičke reke spada u jedan od najlepših kanjona na ovom potezu.

U klisuri Lepenski vir, par kilometra posle arheološkog nalazišta, nalazi se kanjon Boljetinske reke. Na njemu postoji ogroman pofil usečen u steni, na kojem se, za one koji poznaju bar malo geologiju i evoluciju reljefa na našim prostorima, može videti evolucija od mezozoika do današnjih dana. Stena je inače prepuna fosila.

Jedan od najlepših pogleda na Dunav pruža se iz klisure Kazani. a koga ne mrzi, može se prilično lako popeti na vrh veliki Štrbac.

naravno nezaobilazno je arheološko nalazište Diana kod Karataša. U kladovu je tvrđava Fetislam a nedaleko odatle i ostaci Trajanovog mosta... U Kladovu se, u brodogradilištu na ulazu u grad, nalazi i najstariji srpski parobrod, koji je plovio krajem 19. veka Dunavom...                                                                                                                                                                                             

Ko ima vremena može da svrati i do Petrovog sela, pisao sam skoro o tome u nekoj temi... :))

Ovo su samo neka od zanimljivih mesta na Dunavu, ali naravno ime ih još dosta, samo je bitno šta želiš da vidiš ;)

@vagabundo

slazem se sa tobom a moj komentar je dat iz ugla nekoga ko vise uziva u voznji predelima kroz koje prolazi.

P.S. Hvala ti na predlozima za istocnu Srbiju.Odvozao sam je onako kako si mi  ti predlozio. clap.

Ako krećeš za Đerdap iz Obrenovca, mogu da ti predložim malo duži put, ali sigurno lepši......

Kreneš kroz Beograd, pređeš za Pančevo i odatle putem kroz Deliblatsku peščaru, kroz Kovin. (alternativno, odmah od Obrenovca na onaj most na putu Smederevo - Kovin, ako se ne varam, ne znam da li ti je to možda lakše ili brže) Put kroz Deliblato je lep, možete da navratite i u neku od onih čuvenih inkognito šumskih kafana, na prvu usputnu kafu. Odatle kad idete ka Beloj Crkvi ima skretanje za Palanku, mislim na ulasku u Vračev Gaj, ili tu negde. Prođete kroz Banatsku Palanku i stižete u Staru Palanku. E, to je mesto za ručak! Najbolja rečna riba na svetu  :eat: ubedljivo! Pritom je ja čak ni ne volim  :)  Nije što je riba dobra, nego što je mesto predivno. Selo se sastoji od šest kuća i osam kafana, ako je za verovati im. Na tom mestu se u Dunav ulivaju kraj kanala D-T-D sa jedne strane i reka Nera sa druge strane, a sam Dunav je nenormalno širok i pravi okret od 90 stepeni i odlazi dalje uz Rumuniju, kroz uski procep između dva brda. Kad staneš na kraj nasipa izgleda nekako nerealno, kao da si u Boki Kotorskoj ili tako negde, zbunjujuća količina vode. Nera može da izgleda kao potok ili kao bujica, zavisno od doba godine, nekad je prepoznaš samo po visokoj drvenoj čeki u kojoj sede graničari. Na tom mestu je prelaz preko Dunava samo skelom, ide na otprilike dva sata, ako se ne varam, i to poslednja bude oko 3-4h van sezone, nisam sigurna baš kad, a prelaz za jedna kola je prošle godine bio oko 800din. Ljudi džabe, naravno. Kad pređeš preko, stigao si u Ram, ima i mala tvrđava. Odatle je svega par kilometara do Srebrnog jezera, i odatle dalje do Đerdapa. Jezero, naravno, preskočiš pošto je dosadno, ali možeš da skratiš preko nasipa, pored Dunava, a ne uz jezero, odatle pravo maltene ulaziš u Gradište, a onda Golubac i Đerdap....

Eto, malo je duži put nego onaj preko Požarevca, a neuporedivo je lepši. Izvinjavam se ako sam smorila o nečemu opšte poznatom, ali podsetila si me na jednu od mojih omiljenih jednodnevnih tura  :-[

Vidi kako je na dobrom mestu Palanka:

http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=44.820081,21.315022&spn=0.0677,0.169086&t=h&z=13

anka, što više razmišljam o tvom predlogu sve mi se više dopada, i mislim da ću upravo okrenuti na tu stranu :)

Jedino me zanima kako ta skela ide, na koja dva sata? Plašim se da ne dođem a ona taman otišla. I jel to sve može da se stigne da se vidi, i vrati kući, za jedan dan?

Ako se još nečeg setim pitaću :)

Pazi, mi smo uspevali da odemo i da se vratimo sve za videla, a i to nam je najčešća porodična tura za ručak (uključuje i dva penzionera-avanturiste  ;D), tako da je sigurno moguće da se postigne.

Skela van sezone vozi do dva-tri, u sezoni mislim i do 7h. Najbolje je da se posadite u kafanu koja je na samom prelazu (preporučujem onu jedinu sa leve strane...mmmmmm  :eat: kakav smuđ), a na kući prekoputa je nalepljen red vožnje, tako da odmah vidite koliko vam je ostalo za blejanje. Ja sam za put Ram-Srebrno jezero išla sa čovekom koji je radio na setu kada su tu snimane ''Seobe'', tako da mi je prošlo neosetno, a zaista je lepa priroda na toj maloj deonici. Put nije toliko lep, malo je....hmmm...lokalan.

Povratak može i da se nagari brže, ako je baš frka, jer se tamo posle Požarevca uključujete na auto-put. Ima čak i dobrih varijacija - posle skele odete za Kostolac, u arheološki park, da vidite našeg mamuta  ::crazy: Ili, ne odete preko, nego produžite u Belu Crkvu koja ima baš romantičan centar grada, gomila različitih crkava u istoj ulici, ruski dom gde su završili svi oni Rusi koji su pobegli od komunista, lepu napuštenu železničku stanicu sa velikim parkom ispred koja je nekad bila najveće trgovačko čvorište pred rumunsku granicu, a danas je tu potpuno raspad kafe. Pre par godina smu tu bili na odličnim r'n'r karaokama  ;D

Svo ono čvornovato drveće uz put do Palanke je niz dudova koje je posadila Marija Terezija kad je pravila svilare po Banatu. Više nemamo svilene bube, ali je lepo znati da je to hlad koji su nam Austro-Ugari napravili pre trocifren-broj-godina...

Moji penzioneri možda voze malo brže, ali ako volite lagano usput ima mnogo mesta da se odsedne, a ima i  :kamp: Vračevgajsko jezero, Srebrno jezero, Stara Palanka....

Najbolje je da se posadite u kafanu koja je na samom prelazu (preporučujem onu jedinu sa leve strane...mmmmmm  :eat: kakav smuđ)

Не знам за смуђа, али ћевапи, вешалице и којекакво мешано месо је било ужасно. Боље попити само кафу. ;D

pa ne mereš doći u dunavsku kafanu i tražiti nešto što je kopneno  :P

to kao kad kod mene, u Zemunu, cica u alaskoj kafani traži lignje.....pa se posle žali kako baš i nisu sveže. a konobar je molio da ne uzima  :?

Био је и неки помфрит који је такође био одвратан.  ;D Ал' нема везе, свеједно ту је кафана да се одмори и скела да се превезе. :D

• 8 months later...

Praktično upozorenje onima koji bi da idu iz Rama u Požarevac zaobilaznim, pejzažnijim putem uz Dunav. Ukoliko idete kolima i zaglibite se u blato namučićete se da se izvučete jer u selu Ram postoje samo 4 traktora i od toga dva ne mogu da se upale a treći se pali samo na gurku, tako da ako onaj sa četvrtim nije kod kuće moraćete da spavate u blatu.  lol::

Ozbiljno. Informacija iz prve ruke.

Sto je najbolje taj put je ucrtan i na Google mapu :) Steta sto nemogu da se postavljaju napomene "Pazi blato" :D

Mali savet od of-roudera svima onima koji vole da istražuju sporedne puteve - iskeširajte 500 evrića za vitlo i nikad više sličan problem nećete imati  ;D

Di da zakacim vitlo u nekom vojvodjanskom ataru kad tu ni kamena nema a ne nako ozbiljnije drvo. Ja sam se vec usavrsio za izvlacanje iz snega sa patosnicama  :roll: a ko zna mozda moze da pomogne i za blato, javim cim isprobam :D

Коме не сметају мало гори путеви, лично сам одушевљен следећим рутама:

Бела Паланка - Сврљиг, ал не аутопутем већ преко планина, не знам како се зову.

Димитровград - Бабушница преко Звонца и Звоначке Бање, ближе Бабушници мање више, али овај део од Димитровграда, плус ту је и манастир Поганово...

Није лоше ни Бела Паланка - Бабушница те Бабушница - Власотинце и Књажевац - Пирот преко Калне.

Умало да заборавим, после ДМГ - БАБ, можда најлепши део Србије којим сам прошао је пут од Бабушнице преко Црне Траве до Власинског језера... какве шуме, каква брда, каква луда места/села...

Di da zakacim vitlo u nekom vojvodjanskom ataru kad tu ni kamena nema a ne nako ozbiljnije drvo.

A, pa postoji i za to lek - uz vitlo se u gepeku nosi i sidro  :D . Sprava je tako konstruisana da, što ga jače vučeš, ono se jače zabija u zemlju. Nema da omane  8-)

Relja, što se tiče puteva koje si pomenuo, potpuno se slažem. Planine koje nisi znao kako se zovu, zovu se - Svrljiške planine  :D . A prvi deo od Dimitrovgrada ka Babušnici je čuveni kanjon Jerme. Generalno, istočna Srbija je raj za ljude koji traže potpuno odsustvo urbanog, mir, tišinu, širinu, odsustvo klasične turističke infrastrukture... Predeo koji meni ne bi dosadio da proživim još nekoliko života tamo.

Relja, što se tiče puteva koje si pomenuo, potpuno se slažem. Planine koje nisi znao kako se zovu, zovu se - Svrljiške planine  :D . A prvi deo od Dimitrovgrada ka Babušnici je čuveni kanjon Jerme. Generalno, istočna Srbija je raj za ljude koji traže potpuno odsustvo urbanog, mir, tišinu, širinu, odsustvo klasične turističke infrastrukture... Predeo koji meni ne bi dosadio da proživim još nekoliko života tamo.

Нисам сигуран али мислим да пут Бела Паланка - Сврљиг иде обронцима Старе Планине, између Сврљишких и Старе.

Да, кањон Јерме :)

Иначе, ни неки "главни" правци по мени нису лоши за обилазак - Сићево и клисура, Дунавска магистрала, Грделичка клисура...

Ako ćemo baš da cepamo dlaku na pola, put od Bele Palanke ka Svrljigu prelazi preko prevoja između Svrljiških planina (tj. njihovog naistočnijeg dela, Rinjske planine) i Paješkog kamena, koji bi geomorfološki pre pripadao Svrljiškim planinama nego Staroj, ali je u suštini jedan zaseban manji krečnjački masiv visok nekih 1162 m (taman koliko i Tupižnica :-)). Granica Stare planine ide dolinom Trgoviškog Timoka, a južno od Kalne dolinom Stanjanske i Šugrinske reke.

Ako ćemo baš da cepamo dlaku na pola, put od Bele Palanke ka Svrljigu prelazi preko prevoja između Svrljiških planina (tj. njihovog naistočnijeg dela, Rinjske planine) i Paješkog kamena, koji bi geomorfološki pre pripadao Svrljiškim planinama nego Staroj, ali je u suštini jedan zaseban manji krečnjački masiv visok nekih 1162 m (taman koliko i Tupižnica :-)). Granica Stare planine ide dolinom Trgoviškog Timoka, a južno od Kalne dolinom Stanjanske i Šugrinske reke.

klanj::

• 6 months later...

Da li neko zna je li još uvek radi skela do Rama? Ovog vikenda će pasti jedna turica po Ankinom receptu  :dance:

Relja, hvala na munjevitom odgovoru!  klanj:: Zvala sam, kažu da se drže tog reda vožnje. Cena za putnički automobil je 1000 din.

• 1 year later...

Kreneš kroz Beograd, pređeš za Pančevo i odatle putem kroz Deliblatsku peščaru, kroz Kovin.

Не знам који је ово пут, али путем од Шушара до Делиблата не идите ни за живу главу...

Zbog cega? Jel mozes biti malo precizniji posto sam upravo planirao da tuda prodjem kolima?

Hvala

Kreneš kroz Beograd, pređeš za Pančevo i odatle putem kroz Deliblatsku peščaru, kroz Kovin.

Не знам који је ово пут, али путем од Шушара до Делиблата не идите ни за живу главу...

Zbog cega? Jel mozes biti malo precizniji posto sam upravo planirao da tuda prodjem kolima?

Hvala

Ok, ja sam mislio ako se ne ide nekim terencem... put je užasan, asfalt je loš, na mnogim mestima ga i nema, oko puta je šiblje koje ti često zapinje za kola dok prolaziš... šumska staza a ne put...

• 1 month later...

Probaj sa zapadnom srbijom posebno Tarom,mada nije toliko turisticki popularna kao Kopaonik ili Zlatibor ali sto se prirodnih lepota tice po meni joj nema ravne kod nas.Takodje postoji i privatni smestaj ili hoteli,pa ko sta voli.Procunjaj malo po netu vidi sta ima.

Moj predlog Veliko Gradiste,vikend naselje Vinci i Golubac  :mah:

A posle toga najlepsi deo Srbije,Djerdapska klisura,do Kladova.

Drugi predlog Despotovac i ceo taj kraj  :)

Mada u principu sta reci kad se manje vise vec sve zna.

• 1 month later...