Jump to content

Platne kartice (kreditne, debitne i "ostale") - sve na jednom mestu!

Featured Replies

Ima online banking, mozes da proveris stanje online uvek, da prebacujes sa racuna na racun u okviru banke Intesa i placas neke uplatnice. U USA je nisam koristio, ali, jesam po Evropi i Brazilu. Kad placas na pos terminalima, svakako da je najisplativije, bolje nego da menjas evre u menjacnici za valutu date zemlje i ne naplacuju nikakve procente ni takse za takvu vrstu placanja. Kurs po kom obracunavaju je priblizan srednjem kursu. Na bankomatima u USA, kao i svuda drugde bi ti naplatili proviziju, ne znam koliko tacno, ima to negde na sajtu banke. Tako da, bez preke potrebe, ne koristiti je za te svrhe u inostranstvu.

Kurs po kojem ce ti biti obracunati dolari mozes videti ovde.

mozda je jednostavnije onda uplatiti dolare na racun tako da nece biti konvezije

mozda je jednostavnije onda uplatiti dolare na racun tako da nece biti konvezije

Iz Srbije su moguće uplate samo na dinarske račune, naravno u dinarima koji se posle konvertuju - u nekim bankama to ide po defoultu, konvertuje se kad podižeš na bankomatu u valutu zemlje u kojoj podižeš, a u nekima (kao u glupavoj Societe gde sam ja) morate da sami od sebe kupite devize.

Devizne uplate iz Srbije, na devizne račune otvorene u Srbiji, moguće su samo lično ili preko ovlašćene osobe: tako što ćete trajno ovlastiti jednu osobu koja će potpisati izjavu koju su bančini pravnici sastavili, ili tako što ćete jednokratno ovlastiti nekoga da vam uplati devize.

Ako vam neko uplaćuje devize iz inostranstva, vaša banka mora da vam da IBAN i SWIFT kod (zapravo broj) da bi taj neko mogao da vam uplati. Pri tom, banka uplatioca uzima proviziju i ona zavisi od banke u kojoj se uplaćuje. Obično je veoma visoka. (Npr: čovek mi je poslao 200 $ iz Njujorka a do mene je stiglo 166 $!) Često je mnogo isplativije poslati novac preko Western Uniona ili preko neke druge službe za brz prenos novca -- u svakom slučaju, proverite sve mogućnosti pre nego što vam neko iz inostranstva uplati na srpski račun devize.

Prethodno, morate imati otvoren račun u svojoj srpskoj banci za valutu koja će vam se uplatiti.

Na primer, 99% naših deviznih računa je vezano za evro i ako neko želi da vam uplati US iz nostranstva, neće moći dok vi ne otvorite i račun za US dolare. Ali to se može obaviti i preko mejla, dopisom vašem ličnom bankaru ili preko lica koje ste ovlastili za uplatu deviza (isti tip ovlašćenja podrazumeva i otvaranje novih deviznh računa u vaše ime).

Hvača Dragance na info, lepo je čuti da ima malo savremene tehnologije i da neću opet morati da pišem sebi gde sam i koliko potrošila (i onda po računici imaš još para, kad ono cvrc!) :D

visa electron banke intesa je vezana za devizni racun, koji nije ogranicen u smislu odredjene valute, nego bukvalno na taj racun mozes da uplacujes bilo koju valutu...

kad kupujes nesto karticom ili podizes pare, uvek se prvo skidaju evri koji su na racunu, a onda potom i ostale valute..s tim sto je kod nas u srbiji svaka druga valuta "vezana" za evro, tako da u slucaju da pazaris(ili podizes pare) nesto u zemlji koja nema evro, prvo konvertuju tu valutu koja ti je na racunu, u evro, pa onda u valutu u kojoj vrsis transakciju...znaci, najbolje je imati evro na racunu..dolar je nepotreban, iako kupujes ili podizes pare u americi, a imas na racunu dolar, prvo ce ti taj $ konvertovati u evro, pa potom ponovo taj evro prebaciti u $..i naravno uzeti neku proviziju pri toj duploj konverziji..znaci, sve strane valute moraju da "prodju " kroz evro...

najisplativije je, naravno, imati evro na racunu, i kupovati ili podizati pare u evrima ( po evropi ili jos nekim zemljama gde moze da se podigne evro na bankomatu), tada nema nikakve konverzije.

Hvala bam bam! Tako ću i uraditi. A to da se obračunava u evrima piše i na sajtu banke Intesa, samo ste mi to sad lepo pojasnili.  klanj::

• 1 year later...

Поздрав!

Видим, није се писало дуго, па хтедох да вас приупитам за савет, искуства, итд. Конкретно ме занима каква је ситуација са француским банкама које послују у Србији.

Наиме, за неких 2 или 3 недеље бих требао ићи у Француску на шест месеци, те ми је потребна могућност да ми породица шаље новац преко рачуна, итд.

У том смислу, занима ме у којој банци ми је најбоље отворити рачун, итд.? Битно ми је да знам где ћу проћи са најмање провизије, будући да ће сума новца бити поприлична, те бих да избегнем неке астрономске марже. Мени је падало на памет да је можда рачун најбоље отворити у некој од француских банака, Societe General или PNB, али ови други су ми изгледали прилично компликовани, тражећи да неко од мојих отовори један рачун овде, у Србији, а да ја отворим свој лични рачун у Француској, итд.

Будући да нећу много путовати са стране, готово сам сигуран да ћу све време бити само у Француској, волео бих да чујем ваше предлоге шта ми је најбоље радити.

Хвала и велики поздрав!

"Francuske banke koje posluju u Srbiji" su zaista srpske banke čiji su vlasnici francuski subjekti. Ne verujem da ćeš imati ikakve pogodnosti u transakcijama s Francuskom kod njih. Tako da otprilike možeš da otvoriš u bilo kojoj banci koja ti daje dobre uslove ili ti je blizu.

Ako izvadiš npr. Vizu elektron sa deviznim računom kao podlogom, provizija na transakcije je oko 1%, a na podizanje gotovine na bankomatima je 2-3%, zavisno od banke. (Recimo, kod Poštanske je 2% a minimum 3€). Tvojim roditeljima ćeš morati dati ovlašćenje na taj račun da bi mogli da ti uplaćuju (nisu dopuštene slobodne devizne uplate na tekuće račune od strane trećih lica). Ne znam da li je najjeftinije, ali verovatno je najzgodnije.

Najbolja opcija ti je definitivno ono sto je Duya napisao, dakle, izvadis neku Visa electron(npr, Intezinu, pisano je milion puta o njenim pogodnostima) i ovlastis roditelje na racun, oni ti uplate pare u bilo kojoj filijali u Srbiji, a ti placas tom karticom svuda po svetu, bez ikakve provizije. Ako bas zelis da dizes kes, onda ti uzmu, da li 3% ili 3 evra po transakciji, ne secam se sad, ali pise negde kod njih na sajtu.

Проверио сам био још са Societe General и да, најбоље је ослонити се на Intesa-у, тј. ово што сте ми већ предлагали.

Хвала вам најлепше на саветима и на помоћи!

Што би се рекло: "See you on the road"! :)

• 7 months later...

Ljudi, imam pitanje za MAESTRO karticu. Dakle, jel mogu odmah da izvadim u nekoj banci tu karticu, bez čekanja i da sa njom plaćam na netu? Po mogucstvu da 'održavanje' iste u banci teži nula dinara :) 

Ima neki sajt rumbo.es gde daju popust 20-ak evrica za povratne avio karte ako se placa maestro karticom. Posto je ja nemam, zanima me kako najbrze i najlakse da dodjem do nje? 

Pardoniram ako je vec bilo reči o ovome, nisam našao.

A da nadjes te neke povoljne cene na nekim drugim sajtovima? Mislim da je lakse nego da se cimas sa vadjenjem te nove kartice :)

@mveruovic

Videh negde na netu da moze bilo koje 3 cifre kod nekih banaka i da prolazi, sad zaboravi koje..

@Dragance

Kako sam gore opisao nije mi 'cimanje'. Teorijski, sa tim popustom karte kod wizza i ryana od 10 eur su besplatne :-) Pa sam hteo da to testiramo dok ih ima...

Ako znas za jos neki sajt da kod low costa daju 10ak evrica po smeru za placanje visa electronom, slobodno reci :-)

Ajde ljudi, jel moguce da nema nikoga da placa maestro karticom na netu???

@mveruovic

Videh negde na netu da moze bilo koje 3 cifre kod nekih banaka i da prolazi, sad zaboravi koje..

Da je to tako onda bi bilo ko mogao da zloupotrebi karticu ako zna njen broj. Taj cvv kod je dokaz da je kartica fizicki prisutna kod tebe i zbog toga se stampa na samoj kartici.

Sve kartice Erste banke kojima može da se plaća na Internetu imaju mehanizam zaštite baziran na 3-D Secure protokolu. Ovaj protokol poznatiji je po programima kod Visa i MasterCard-a: Verified by Visa i MasterCard SecureCode.

Maestro je debitna kartica vezana uz devizni tekući račun. Pored plaćanja na Internetu, može se koristiti u zemlji i inostranstvu za kupovinu u prodavnicama i za podizanje novca sa bankomata. Na poleđini Maestro kartice nije odštampan CVC2 broj i, ukoliko ga web formular za kupovinu zahteva, može se uneti bilo koji trocifreni broj, recimo 1 2 3 

https://www.erstebank.rs/rs/Stanovnistvo/Kartice/Korisni_saveti/Placanje_karticama_na_Internetu

Ako je moguce bez daljeg naklapanja i filozofiranja. Hvala :)

Pitacu i u sekciji 'jeftine karte', jer ne mogu da verujem da niko od forumasa ne koristi maestro za placanje na netu, pa molim moderatore da mi ne zamere  flowers::

Edited by kompe

• 1 year later...

Šta mi je trenutno najpovoljnija opcija za plaćanja u Švedskoj/Danskoj?

Imam Visa Inspire karticu i Visa Internet karticu, obe kod Intese. Visa Electron nemam, a ni vremena da je dobijem.

Visa internet ti sluzi samo za online placanja, dakle, nista bankomati, prodavnice i slicno, a za Visa Inspire ne znam detalje, ali, to ti je jedina opcija :biggrin: Proveri detalje na sajtu.

Edited by Dragance

10 minutes ago, Dragance said:

Visa internet ti sluzi samo za online placanja, dakle, nista bankomati, prodavnice i slicno, a za Visa Inspire ne znam detalje, ali, to ti je jedina opcija :biggrin: Proveri detalje na sajtu.

Inspire je vezana za dinarski račun, ako se ne varam, jer je "obična" debitna kartica.

Bojim se da njenim korišćenjem aktiviram duplu konverziju, već pominjanu ovde na topiku: krune u evre, pa evre u dinare i to po Intesinom kursu.

• 7 months later...

Ima li neko preporuku za neku debitnu Mastercard karticu, koja bi bila vezana za devizni racun? Nesto kao Intezina Visa electron kartica, samo da je Mastercard. I da ne kosta nista, naravno :smile: