Jump to content

Platne kartice (kreditne, debitne i "ostale") - sve na jednom mestu!

Featured Replies

Da ozivimo malo ovu praistorijsku temu. Dobio sam danas mejl od Intese gde me obavestavaju da, pocev od 31. maja 2021., "u sklopu sveobuhvatnog procesa digitalne transformacije uvodi novu platformu za digitalno bankarstvo i unapređenja u okviru platnih računa koje su uslovile izmenu Opštih uslova poslovanja". Dalje kazu: "Nova platforma nam je dala mogućnost dodatnih unapređenja paketa platnih računa, krojenih prema Vašim potrebama, te smo pored već standardnih: Osnovnog, Hit i Magnifica, kreirali i Hit Plus paket za sve one koji žele više..." Dakle, reklo bi se, sve bajno sjajno, za dobrobit klijenta. Samo jos treba proveriti nove Tarife naknada. A tamo kaze da ce da naplacuju mesecno odrzavanje kartice 120 din, rec je o onim cuvenim "gratis" karticama, debitnoj (nekadasnjoj electron) i internet. Takodje, naplacivace se jednokratno izdavanje istih kartica, kao i obnova, cena 200 din. A i online bankarstvo ce da bude 50 din mesecno, za one koji nemaju neki dinarski platni racun. Inace, to online bankarstvo je bilo ocajno, osim online provere stanja, nista drugo nisam mogao da uradim.

Realno, te nadoknade jesu male, ali i frekvencija koriscenja tih kartica poslednjih godina je u mom slucaju zanemarljiva, pa mislim da je doslo vreme da se pozdravljamo. Hvalio sam im i reklamirao kartice ovde vise od 10 godina, bez nadoknade i racunao da ce mozda da me se sete na Dan bezbednosti, ali avaj lol:: 

Iz nekih prakticnih razloga, voleo bih da ipak zadrzim barem neki (devizni) racun u Srbiji i uz njega i karticu, a da bude bez nadoknade za odrzavanje. Kakva su vasa trenutna iskustva, da li ima nesto takvo vredno pomena? Koja banka, koja kartica? Da li mozda postoji neki gratis dinarski racun, eto, recimo i to mi je trebalo skorije za naplatu nekog osiguranja, nisam imao, pa ispao problem. 

Edited by Dragance

Isti problemi i mene trenuno muče, srećom pa sam na vreme zatvorio sve račune u Intesi i trenutno koristim Mobi Banku dok se ne odlučim za trajno rešenje. Ujedno to je i jedina preporuka koju mogu da ti dam - na osnovnom paketu za koji se ne plaća mesečno održavanje imaš besplatan tekući i viševalutni devizni račun i to šljaka super. Mana tog paketa je što nemaš međunarodnu debitnu karticu a kamo li kreditnu - dobiješ samo domaću Dina karticu koja ti je beskorisna u inostranstvu.

S druge strane, uplate od spolja na devizni račun funkcionišu besprekorno - dobiješ PDF sa instrukcijama za plaćanje, stigne ti notifikacija na mejl da imaš uplatu, unutar aplikacije popuniš izjavu o osnovu deviznog priliva i u roku od 24 - 48 sati su ti pare raspoložive na računu. Probao u praksi više puta.

Ono što je mana je to što im je podrška apsolutno nesposobna za bilo koje ozbiljnije pitanje koje ispada iz okvira uobičajenih svakodnevnih upita, tako da je ne bih preporučio kao primarnu banku, možda samo privremeno :-)

Ako ti ipak treba i "krštena" debitna kartica, Starter paket košta 150 RSD mesečno i uz njega dobiješ standardnu MasterCard debitnu, jeftinije od toga teško da ima negde drugde. Kreditna je već dosta skuplja i po meni ne vredi te pare jer osim putnog osiguranja nemaš nikakve druge benefite. Za vrlo slične pare možeš da uganjaš mnogo bolje ponude kod drugih banaka, a to je nešto čime se i ja zanimam dok čekam da se granice otvore još malo pa da to putno osiguranje koje dobijem uz karticu ponovo dobije neki smisao...

Ja placam 195 mesecno Intezi za osnovni dinarski racun, ali ga koristim stalno (nasao sam opciju da prebacim kintu sa UK racuna na taj dinarski preko WU-a bez provizije) za placanje racuna majci, pa mi je to onda ok.

Edited by jms_uk

Ja sam u Raiffeisen banci. Ajd što naplaćuju "održavanje" dinarskog računa 250 dinara mesečno, o tome i ne razmišljam, ali postoji veći problem. Naime, sad mi ističu i Virtuon i Elektron kartice, a oni neće mojoj kevi da daju novu karticu, iako već ima ovlašćenje za moj račun. Rekli su mi da im moram dostaviti posebno ovlašćenje, overeno u srpskoj ambasadi u zemlji u kojoj se trenutno nalazim, kojim ovlašćujem svoju kevu specijalno za to da podigne karticu umesto mene. Ovde u Kini to znači odlazak kod prevodioca, pa kod notara, pa u Ministarstvo spoljnih poslova, pa onda slanje srpskoj ambasadi, pa slanje preporučeno u Srbiju - sve zajedno nekih 200-250 evra troška, i bezbroj sati provedenih u njakanju po kojekakvim kancelarijama. Što mi naravno ne pada na pamet. Tako da eto, kad mi kartice isteknu sledećeg meseca, ostajem odsečen od svojih para koje su u Raiffeisen banci, a s obzirom da najverovatnije ni ove godine neću odlaziti u Srbiju, to znači da sam odsečen od svog bankovnog računa bar do 2022. Neverovatno je da oni u 21. veku nisu čuli za koncept da neko boravi u inostranstvu, i da nakon godinu dana pandemije i dalje očekuju da ću ja iz Kine otići na šalter u Novom Sadu, ili obijati pragove kancelarija i ambasada da bih njima poslao taj jedan papir. I sve to samo da bi moja keva mogla da preuzme moju karticu za račun za koji je već ovlašćena. Ne znam kako druge banke to rešavaju, ali ja definitivno ne bih preporučio Raiffeisen banku za korišćenje kartica ako živite ili duže boravite van Srbije, da se ne biste doveli u ovu situaciju.

@ppetrovic, bas sam bio pogledao tu Mobi banku, na osnovu poslednjeg posta koji je postavio poodavno @deleter. To je nekadasnja Telenor banka. Mislim da bi mi to mozda bila prihvatljiva opcija, da mogu da prebacim pare iz inostranstva i placam tom Dina karticom dok sam u Srbiji, dakle, samo povremeno koriscenje. Neka druga, medjunarodno validna kartica vezana za racun iz Srbije mi realno i ne treba, imam drugih za tu svrhu. Ako sam dobro razumeo, funkcionise uglavnom preko aplikacije (sto mi savrseno odgovara) i valjda bih mogao i da online popunim zahtev za otvaranje racuna, iako nisam u Srbiji? Mislim da cu to pokusati. Nego, razmisljam, da li postoji opcija fizicke uplate novca na racun, ili je sve online? Vidim da imaju samo jednu ekspozituru, u Beogradu, zar ne?

12 hours ago, jms_uk said:

Ja placam 195 mesecno Intezi za osnovni dinarski racun, ali ga koristim stalno (nasao sam opciju da prebacim kintu sa UK racuna na taj dinarski preko WU-a bez provizije) za placanje racuna majci, pa mi je to onda ok.

Je l' to nesto ekskluzivno samo za UK i samo za Intesa banku? Ako bi vazilo i za druge zemlje, podeli opciju:-) Inace, mozda mozes preko ove Mobi banke, gde je racun gratis?

@Lazar, imao sam apsolutno identicno iskustvo, godinama unazad, sa Intesa bankom, tako da, nije do banke, vec do propisa, ocigledno neuskladjenih sa modernim vremenom. I meni su trubili istu pricu, jednom spomenuli da mi treba "apostil", misleci da cu tu da ustuknem i uplasim se te "strasne, nepoznate" reci. Onda sam ih pitao da li znaju sta je to i cemu sluzi, nisu znali, pa sam im objasnio. Onda su se zbunili, zvali sefa i nekako smo nasli "resenje", koje nije za pisanije po forumu. Svakako, njakanje po ambasadama je van pameti. Bilo je par prilika kad sam "premoscavao" periode bez kartice tako sto bih za online placanja koristio majcinu karticu iz iste banke, gde bi majka samo prebacila sredstva sa mog racuna na njen. To ti je jedna od opcija.

Inace, malo sam ceprkao, pise i na sajtu Komercijalne banke da im je otvaranje i vodjenje i dinarskog i deviznog racuna gratis. Ne znam da li naplacuju neku obaveznu karticu koja ide uz neki od tih racuna. Takodje, Erste banka nudi osnovni dinarski racun i karticu bez ikakve nadoknade, s tim da posle 1 godine pocinju da naplacuju odrzavanje dinarskog racuna. Takodje, nude devizni racun trajno, bez nadoknade, verovatno i karticu bez odrzavanja, ali to bas nisam video eksplicitno navedeno. 

Je l' ima neko iskustva sa ove dve banke?

3 hours ago, Dragance said:

Ako sam dobro razumeo, funkcionise uglavnom preko aplikacije (sto mi savrseno odgovara) i valjda bih mogao i da online popunim zahtev za otvaranje racuna, iako nisam u Srbiji? Mislim da cu to pokusati. Nego, razmisljam, da li postoji opcija fizicke uplate novca na racun, ili je sve online? Vidim da imaju samo jednu ekspozituru, u Beogradu, zar ne?

Moguće da sad može da se otvori račun skroz na daljinu - 2015. kad sam ja otvarao, mogao je da se podnese zahtev kroz aplikaciju ali si ipak morao lično da se pojaviš u bilo kojoj Telenor poslovnici da potpišeš ugovore i tek tad ti je račun aktivan. Da li je danas nešto drugačije, ne bih znao.

Inače, da, 99% stvari se završava kroz aplikaciju, a pare mogu fizički da se uplate na njihovim bankomatima (ima ih po Beogradu dosta, i u drugim većim gradovima, osim dinara možeš da uplaćuješ i evre, kao i da ih podižeš, kurs nije baš idealan ali nije ni katastrofalan) tako da ti ne treba poslovnica u Airport City - u, zapravo, koristim tu banku kao sekundarnu već dugi niz godina a ni ne znam kako im izgleda poslovnica pošto nikad nisam imao potrebu da idem tamo :-)

Isto je super stvar što ako si u manjem mestu, možeš sa njima preko call centra da organizuješ neke stvari za koje bi se inače cimao do poslovnice - recimo izvode sa računa i razne potvrde mogu da ti pošalju preporučenom poštom na kućnu adresu (to zadovoljstvo košta oko 400 RSD doduše ali bar ne moraš da se cimaš da ideš bilo gde) tako da i to može da ti bude zanimljivo ako ti pritreba.

5 hours ago, Dragance said:

Je l' to nesto ekskluzivno samo za UK i samo za Intesa banku? Ako bi vazilo i za druge zemlje, podeli opciju:-) Inace, mozda mozes preko ove Mobi banke, gde je racun gratis?

Ne znam da li je ekskluzivno za UK i njih, nego (znas da) sam ja ovde; a i samo u Intesi imam dinarski racun. 

Kad odes na slanje kinte na WU, izaberes zemlje (slanja i primanja) i onda ti nudi nekoliko opcija i za slanje i za primanje. Vecina ima neki iznos provizije, osim kad namestis da se prebacuje sa bankovnog racuna i da se prima na bankovni racun. To sve radim online ili kroz WU aplikaciju.

Ono sto moze da bude mali problem je da se nadje IBAN za dinarski racun. Znam da u nekim bankama tvrde da to ne postoji, kao i da se ne mogu slati dinari iz inostranstva (kod jedne moje banke, HSBC, npr. moze i to, ali uzimaju Intesa i korespodentna banka puno za provizije). Mislim da moze da se iskonstruise IBAN od BIC/SWIFT-a i broja racuna, ali meni su u Intesi odstampali A4 papir sa podacima za primanje dinara iz inostranstva.

7 hours ago, ppetrovic said:

Moguće da sad može da se otvori račun skroz na daljinu - 2015. kad sam ja otvarao, mogao je da se podnese zahtev kroz aplikaciju ali si ipak morao lično da se pojaviš u bilo kojoj Telenor poslovnici da potpišeš ugovore i tek tad ti je račun aktivan. Da li je danas nešto drugačije, ne bih znao.

Kladim se da je i dalje isto, dok ja preoptimisticno verujem da se sve moze online.

5 hours ago, jms_uk said:

Kad odes na slanje kinte na WU, izaberes zemlje (slanja i primanja) i onda ti nudi nekoliko opcija i za slanje i za primanje. Vecina ima neki iznos provizije, osim kad namestis da se prebacuje sa bankovnog racuna i da se prima na bankovni racun. To sve radim online ili kroz WU aplikaciju.

Ono sto moze da bude mali problem je da se nadje IBAN za dinarski racun. Znam da u nekim bankama tvrde da to ne postoji, kao i da se ne mogu slati dinari iz inostranstva (kod jedne moje banke, HSBC, npr. moze i to, ali uzimaju Intesa i korespodentna banka puno za provizije). Mislim da moze da se iskonstruise IBAN od BIC/SWIFT-a i broja racuna, ali meni su u Intesi odstampali A4 papir sa podacima za primanje dinara iz inostranstva.

Gledao sam neke opcije kod WU i shvatio da ta opcija sa bankovnog racuna na bankovni racun ima minimalnu taksu. Ja sam gledao da saljem eure i primam eure, na devizni racun u Srbiji (uplata na devizni racun je sama po sebi vec problem, koji valjda moze da se resi nekako), jer kad saljem da primim dinare, menjanju po nekom njihovom, ocajnom kursu.

IBAN je posebna prica, ja sam ga isto za devizni racun dobio odstampanog u poslovnici. A to bi valjda trebalo da mi bude osnovna informacija dostupna i vidljiva na online nalogu. Da ih pitam mejlom, verovatno ne bi smeli da mi daju taj podatak.

Edited by Dragance

1 hour ago, Dragance said:

Gledao sam neke opcije kod WU i shvatio da ta opcija sa bankovnog racuna na bankovni racun ima minimalnu taksu. Ja sam gledao da saljem eure i primam eure, na devizni racun u Srbiji (uplata na devizni racun je sama po sebi vec problem, koji valjda moze da se resi nekako), jer kad saljem da primim dinare, menjanju po nekom njihovom, ocajnom kursu.

Interesantno da ti pokazuje tako, jer je meni upravo mnogo bolji kurs za slanje na racun (134 din za funtu, bez provizije) nego za podizanje kesa (123 din, plus provizija). 

Poredjenja radi, kod Intese kupovni je 126din, srednji 137din.

Edited by jms_uk

Da, sad bas gledam, kod funte je dobar kurs, cak ti se vise isplati da saljes online, nego da zamenis funte u menjacnici u Srbiji.

Za transfer iz evra u dinar ipak nije tako. Kurs po kom vrse konverziju je 114.58 din za 1 EUR kad saljem na racun. A kad saljem za isplatu u kesu, onda je 112.33 din.

Edited by Dragance

A jel zna neko možda, da li je moguće u nekoj banci u Srbiji otvoriti zajednički račun? Ili je račun uvek vezan za jedno fizičko lice? Takođe, da li je to regulisano od strane Narodne banke ili kog već nadležnog tela, ili je to samo do odluke banke? 

Znam za ova ovlašćenja, to već imamo u Srbiji, ali to ima silna ograničenja. Lazar je npr. spomenuo problem sa izdavanjem novih kartica, a mi smo iskusili i neke dodatne.

U Singapuru npr. mi smo oboje vlasnici istog računa, kada sam ja ulogovana i vršim transakcije vidi se moje ime kao vlasnika računa, kada je moj muž ulogovan, onda se vidi njegovo. Samo se u izveštajima o transakcijama štampaju oba imena. Jel postoji tako nešto u Srbiji?

Zakon kaže da postoji.

"Zajednički tekući račun je tekući račun koji banka vodi za dva rezidenta, odnosno nerezidenta - imaoca tog računa ili za više njih, u skladu sa zakonom kojim se uređuju platne usluge i odredbama ove odluke." 

"Uz zahtev za otvaranje zajedničkog računa, svako fizičko lice - pojedinačni imalac tog računa podnosi dokumentaciju propisanu ovom tačkom."

("Sl. glasnik RS", br. 51/2015, 82/2017, 69/2018 i 96/2018)

Koliko je meni poznato kada sam to trazio pre 4-5 godina u Srbiji ni jedna banka nije imala zajednicki racun vec ovlascenja. U Americi postoji zajednicki racun i to moze da bude vise od dva lica, i svako ima podjednaka prava i ne moze nesto drasticno da uradi na racunu bez da prisustvuju svi ostali vlasnici racuna u banci.

I ja mislim da smo ovaj postojeći račun kod Intese otvarali pre 4-5 godina. I nije postojala opcija tog zajedničkog računa u kojem su fizička lica jednaki nosioci prava na račun. Moguće da neka druga banka ima nešto približnije tome. Zato i pitah da li neko zna šta zakon kaže. Bar sad imam info da je takva opcija predviđena zakonom.

Mada, može biti da i kulturološki jednostavno nema interesovanja za takvim oblikom računa u Srbiji, pa banke zato i ne nude takve pakete. Svakako, sad možda ima smisla ponovo potražiti to i kod drugih banaka kad sledeći put budem odlazila za Srbiju.

Edited by marica

• 1 month later...

Opportunity Bank ima dinarski racun bez mesecnih troskova.

Medjutim, mora da se ide direktno u banku za sve, nista online ili preko mobilnog, a imaju 30+ ekspozitura po Srbiji od kojih samo 4, u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i mislim da je cetvrta u Nisu (nisam siguran) rade obicne bankarske poslove, ostale samo daju kredite malim privrednicima, zanatlijama, poljoprivrednicima isl.

U Beogradu su negde u novobeogradskoj zabiti, mislim da je kod Gandijeve, Nehruove, Jurija Gagarina, ili vec tako nesto tamo po blokovima, par stanica iza kineskog trznog centra.

• 1 month later...
On 3/28/2021 at 1:05 PM, Dragance said:

@ppetrovic, bas sam bio pogledao tu Mobi banku, na osnovu poslednjeg posta koji je postavio poodavno @deleter. To je nekadasnja Telenor banka. Mislim da bi mi to mozda bila prihvatljiva opcija, da mogu da prebacim pare iz inostranstva i placam tom Dina karticom dok sam u Srbiji, dakle, samo povremeno koriscenje. Neka druga, medjunarodno validna kartica vezana za racun iz Srbije mi realno i ne treba, imam drugih za tu svrhu. Ako sam dobro razumeo, funkcionise uglavnom preko aplikacije (sto mi savrseno odgovara) i valjda bih mogao i da online popunim zahtev za otvaranje racuna, iako nisam u Srbiji? Mislim da cu to pokusati. Nego, razmisljam, da li postoji opcija fizicke uplate novca na racun, ili je sve online? Vidim da imaju samo jednu ekspozituru, u Beogradu, zar ne?

@Lazar, imao sam apsolutno identicno iskustvo, godinama unazad, sa Intesa bankom, tako da, nije do banke, vec do propisa, ocigledno neuskladjenih sa modernim vremenom. I meni su trubili istu pricu, jednom spomenuli da mi treba "apostil", misleci da cu tu da ustuknem i uplasim se te "strasne, nepoznate" reci. Onda sam ih pitao da li znaju sta je to i cemu sluzi, nisu znali, pa sam im objasnio. Onda su se zbunili, zvali sefa i nekako smo nasli "resenje", koje nije za pisanije po forumu. Svakako, njakanje po ambasadama je van pameti. Bilo je par prilika kad sam "premoscavao" periode bez kartice tako sto bih za online placanja koristio majcinu karticu iz iste banke, gde bi majka samo prebacila sredstva sa mog racuna na njen. To ti je jedna od opcija.

Inace, malo sam ceprkao, pise i na sajtu Komercijalne banke da im je otvaranje i vodjenje i dinarskog i deviznog racuna gratis. Ne znam da li naplacuju neku obaveznu karticu koja ide uz neki od tih racuna. Takodje, Erste banka nudi osnovni dinarski racun i karticu bez ikakve nadoknade, s tim da posle 1 godine pocinju da naplacuju odrzavanje dinarskog racuna. Takodje, nude devizni racun trajno, bez nadoknade, verovatno i karticu bez odrzavanja, ali to bas nisam video eksplicitno navedeno. 

Je l' ima neko iskustva sa ove dve banke?

Dragance, pre par dana sam otvorio devizni racun u Erste banci, uz koji se dobija i debitna kartica Mastercard...odrzavanje racuna je potpuno besplatno, i racun nije nicim vezan za dinarski tekuci, tj. njega nisam ni otvorio, jer mi je trebo samo devizni sa nekom debitnom karticom koju mogu svuda da koristim...Koliko sam istrazivao, a licno sa bio i kod savetnika u jedno 9 banaka u mom kraju, niko vise ne nudi ovu opciju...Vecina banaka nudi paket , tekuci dinarski + besplatan devizni, i kartica, ali naravno za dinarski se placa mesecno odrzavanje....Ima i par banaka, tipa Komercijalne, kod kojih moze da se otvori i samo devizni racun cije je odrzavanje besplatno, ali uz njega ne dobijes nista, ni karticu ni bilo koje druge mogucnosti, samo puka stednja...

U Erste banci je dobro i to sto je devizni racun vezan za sve valute, u smislu da ti ako imas dolare na racunu, a kupujes nesto u dolarima u inostranstvu, oni ti direkt povlace dolare sa racuna, bez prebacivanja u evro, kao sto radi vecina nasih banaka....ova opcija za direkt povlacenje se primenjuje na sve konvertibilne valute, znaci i svajcarski franak, kanadski dolar, jen itd, sto mi je super....priliv sredstava iz inostranstva se naplacuje 0,4%, min 500. din, a podizanje para sa bankomata u inostranstvu je 2%, min 200. din...Max koji mozes da podignes u jednom danu je 50000 din, a za kupovinu do 2500 evra..Jedini trosak je jednokratno placanje kartice prilikom prvog izdavanja od 4 evra...

Ako neko zna jos neku banku gde dobijes devizni racun uz besplatno odrzavanje, i debitnu karticu uz njega, nek pise, da imamo vise opcija....

Inace, i ja sam pozatvarao sve racune u Intezi....Mislili su da ce biti jako lukavi, ali koliko vidim , dok sam cekao kod njih u redu, brdo ljudi je bilo doslo samo da bi zatvorili racune...Oni su pre jedno godinu i po 2 moj jedan devizni racun koji sam imao za sve valute podelili na 3 , za zvaku valutu koju sam imao na racunu posebno, i izdali mi po platnu karticu za svaki racun....ogromno bacanje plastike i trosenje vremena, mislio sam...pri tom racuni nisu povezani, tako da nije moglo ko ranije, da ako kupujes nesto sa karticom zajednickog racuna , ako ti nestanu evri, kartica automatski krece da povlaci dolare , pa funte itd...ali ne lezi vraze, sad se pojavljuju sa naplacivanjem svakog racuna posebno, na mesecnom nivou, plus naplata za izdavanje svake od tih bespotrebnih kartica , i to svaki put kad ih menjas....lepo su to bili smislili, ali nisu ni ljudi blesavi....

Intesa je super za ljude koji primaju ogromne plate u dinarima jer onda osim svih mogućih kartica (debitne i kreditne) imaju i ličnog savetnika i čitav niz drugih pogodnosti koje obično trebaju takvima.

Za one koji traže “budžet” varijante, Intesa je verovatno najgori mogući izbor kod nas, bežati što dalje i što pre

@bam-bam, Erste banka je jedna od opcija, hvala za doprinos iz licnog iskustva. Jedino sto, koliko pise, online (tj., Net i M) banking je dostupan samo ako imas otvoren i dinarski racun. Sto se Intese tice, zbog novouvedenih tarifa, resio sam nedavno da podignem sav novac sa deviznih racuna (kasnije i zatvorim), pa sam poslao majku da to obavi 31. maja, jer ima ovlascenje. Majka je naglasila da zeli da podigne sav novac, do nule. Prvo je bilo neko neckanje, kao, ne mogu sve da isplate sitno, moze samo u dinarima. I onda isplatili sto se moglo u papirnim evrima, a 2-3 evra u dinarima. Iako je izricito bilo naglaseno da zeli da se isplati sav novac sa racuna, posle par dana stize mejlom izvestaj o stanju i na racunima ostavljeno po nekoliko centi, na jednom samo 1 cent. Dakle, cist bezobrazluk, sa namerom da se ipak naplati odrzavanje. Niti cu ja propasti, niti ce se oni obogatiti, ali je krajnje pokvareno i sa namerom uradjeno. 

@ppetrovic, dugo i jesu bili budzet varijanta, barem sto se deviznog racuna i kartice tice (nekih 15-ak godina sam korisnik) ali vise nisu. Za neki sveukupni utisak iz svih ovih godina, nije mi se svidjalo sto su uvek i svuda bile guzve, sto mi se desavalo da nece da prihvate evre, jer novcanica ima bukvalno milimetarsko ostecenje i slicno. Tu i tamo pokoji nadrndan ili neupucen sluzbenik, ali to je manje-vise standard svuda. Ostalo je uglavnom bilo prihvatljivo, izlazili su su susret kad je moglo, na mejlove su azurno odgovarali, ma da nije bas uvek moglo da se resi sve. Sve u svemu, fino smo se poslovno druzili prethodnih godina, ali vise necemo.

Da, “obična” Intesa odavno više nije što je bila i definitivno se ne isplati za 90% ljudi kod nas. Jedino što kod njih stvarno vredi je Magnifica ponuda gde dobiješ ličnog savetnika koji ti završava sve što poželiš, tako da šalter ni ne vidiš, a dobiješ svašta nešto od usluga, kreditne kartice sa putnim osiguranjima koje pokrivaju ceo svet, pristup ložama na aerodromima kome treba, itd. Poenta je što je sve to nepotrebno većini ljudi, pa samim tim je i masovna bežanija u toku posle poskupljenja usluga.

"Bezanija" je prvenstveno zbog poskupljenja osnovnih usluga, koje su dosad bile gratis. Licno, ne vidim smisao da placam bilo sta za karticu i devizne racune koje tek povremeno koristim. Kao sto ni banka verovatno vise ne vidi smisao da takve klijente zadrzi. Tako samo pre neku godinu "odjavio" i AIK banku, pa cu i sad potraziti alternativu za ono sitno od usluga banaka u Srbiji sto mi trenutno treba. 

Nisam se raspitivao za Magnifica ponudu, to je neki drugi nivo, verovatno sa uslugama koje su meni nepotrebne sve dok ne zivim u Srbiji. Osiguranje i aerodromski "laundzevi" jesu nesto sto bi potencijalno moglo da me zanima, ali obzirom da nemam primanja u Srbiji, verovatno se samim tim i ne kvalifikujem za bilo sta od toga.

Da bi dobio Magnifica paket moraš da imaš ili 1500 EUR mesečnih primanja ili da deponuješ 30 000 EUR, ali pošto ne živiš u Srbiji, za tebe Magnifica nema nikakvog smisla, samim tim Intesa ti ne radi posao i treba da nađeš budžet varijantu kod druge banke.

Magnifica ima smisla za ljude koji žive ovde i imaju velika primanja, onda sve privilegije koje idu uz paket dosta znače, naročito ko ima potrebu često da putuje, naročito ako ide poslom. Imas pristup ložama, sva moguća zdravstvena osiguranja, bukvalno samo odeš i ne razmišljaš ni o čemu.

Raiffeisen je pre neki dan lansirao iRačun paket koji je besplatan, s tim što ne znam koliko je upotrebljiv za ljude koji ne žive ovde ili koji često putuju i rade sa devizama, ali treba baciti pogled svakako, možda nekome bude odgovarala ponuda, bez obzira što ni Raiffeisen nije jeftin u globalu

4 hours ago, Dragance said:

@bam-bam, Erste banka je jedna od opcija, hvala za doprinos iz licnog iskustva. Jedino sto, koliko pise, online (tj., Net i M) banking je dostupan samo ako imas otvoren i dinarski racun. Sto se Intese tice, zbog novouvedenih tarifa, resio sam nedavno da podignem sav novac sa deviznih racuna (kasnije i zatvorim), pa sam poslao majku da to obavi 31. maja, jer ima ovlascenje. Majka je naglasila da zeli da podigne sav novac, do nule. Prvo je bilo neko neckanje, kao, ne mogu sve da isplate sitno, moze samo u dinarima. I onda isplatili sto se moglo u papirnim evrima, a 2-3 evra u dinarima. Iako je izricito bilo naglaseno da zeli da se isplati sav novac sa racuna, posle par dana stize mejlom izvestaj o stanju i na racunima ostavljeno po nekoliko centi, na jednom samo 1 cent. Dakle, cist bezobrazluk, sa namerom da se ipak naplati odrzavanje. Niti cu ja propasti, niti ce se oni obogatiti, ali je krajnje pokvareno i sa namerom uradjeno. 

@ppetrovic, dugo i jesu bili budzet varijanta, barem sto se deviznog racuna i kartice tice (nekih 15-ak godina sam korisnik) ali vise nisu. Za neki sveukupni utisak iz svih ovih godina, nije mi se svidjalo sto su uvek i svuda bile guzve, sto mi se desavalo da nece da prihvate evre, jer novcanica ima bukvalno milimetarsko ostecenje i slicno. Tu i tamo pokoji nadrndan ili neupucen sluzbenik, ali to je manje-vise standard svuda. Ostalo je uglavnom bilo prihvatljivo, izlazili su su susret kad je moglo, na mejlove su azurno odgovarali, ma da nije bas uvek moglo da se resi sve. Sve u svemu, fino smo se poslovno druzili prethodnih godina, ali vise necemo.

da, u pravu si, nemaju opciju e bankinga za erste devizni racun..mada me sluzbenica uveravala da rade na tome, ali u ovom trenutku mi to i nije toliko bitno..svakako mogu da proverim stanje na racunu na samom bankomatu ubacivanjem kartice, i to je valjda besplatno....nisam siguran ukoliko se proverava na drugim bankomatima, ali na njihovim je besplatno....

Inace sto se tice Intese, mislim da je krajnje debilski da naplacuju odrzavanje deviznog racuna, kad ljudi tamo drze pare i kao stednju....oni mogu da koriste i vrte te pare, i jos da mi naplate za racun....ja sam kod njih uvek imao vise vrsta deviza, i to sam drzao poprilicno para, ali sad sam sve podigao, necu iz principa ni dinara da im platim kad su ovako na pokvareno zeleli da uzmu kintu, jos sa razdvajanjima svake valute na poseban racun...

S njima sa i inace par puta bio jako nezadovoljan, ali uvek mi bilo muka da se prebacujem u drugu banku...jednom su me ostavili bez dinara u boliviji, kad je za Novu 2005 god. uvedeno da samo lice sa ovlascenjem moze da uplacuje devize na racun...ja sam te zime instruirao kevu da mi na svakih 7 dana uplacuje na devizni racun u intezi odredjenu sumu deviza, jer sam se motao cele zime po juznoj americi i nisam hteo da mi puno para stoji na racunu, da neko ne skine sa kartice sve, ili ne daj boze da me kidnapuju i nateraju da sam skinem sve pare sa bankomata heheh....mislim, setao sam se po prilicno rizicnim podrucjima rizicnih zemalja heheh...u sv. slucaju, keva je redovno na svakih 7 dana uplacivala odredjenu sumu, zadnji put je to uradila par dana pred Novu 2005, i kad je dosla 4-5 dana posle Nove god. da ponovo uplati, sluzbenica joj je samo rekla- sad vise ne moze , po novom zakonu, ako nemate ovlascenje...ni jednom joj to nisu napomenuli za svih tih predhodnih 2 meseca koliko je dolazila, i tako me ostavili bez prebijena dinara...tad mi nismo ni imali ove platne transfere, moneygram, western itd, pa je neko isao u madjarsku da bi mi poslao novac....drugi put su me ostavili bez prebijene pare u sred sumatranske dzungle, tako sto  mi je debitna devizna kartica volsebno otisla u minus za onoliko evra za koliko je bila u plusu...zvao sam ih bezuspesno 3 dana iz sela po sumatri, potrosio brdo para za telefon, i njihov odgovor je uvek bio da samo licno mogu da dodjem u poslovnicu da proverim o cemu je problem, preko telefona ne daju takve informacije hahahahah...na kraju sam zvao ambasadu u dzakarti, koja je intervenisala kod ministarstva inostranih poslova u bgu, i u subotu nocu mi je banka odblokirala racun....kad zove neko odozgo, onda sve moze .....inace sam se vec bio 4 dana zajmio kod lokalaca za telefon, smestaj i hranu hahah..divni ljudi sumatranci :) 

tako da, kad sad bolje pogledam sta su mi sve radili, ciaooo  :) 

11 hours ago, Dragance said:

Mozda zavisi od radnika/ekspoziture.

Moji roditelji su zatvorili sad skoro prazne devizne racune u Intesi (ostalo nesto sitno, tipa 1-3 evra) i oboje su isplatili sve u dinarima i (jos bitnije) izdali potvrde da su im ti racuni zatvoreni i da nema nikakvih potrazivanja od strane banke. Dve razlicite ekspoziture.

22 minutes ago, jms_uk said:

Mozda zavisi od radnika/ekspoziture.

Moji roditelji su zatvorili sad skoro prazne devizne racune u Intesi (ostalo nesto sitno, tipa 1-3 evra) i oboje su isplatili sve u dinarima i (jos bitnije) izdali potvrde da su im ti racuni zatvoreni i da nema nikakvih potrazivanja od strane banke. Dve razlicite ekspoziture.

tvoji su zatvorili, ali dragancetova majka nije, ona je samo htela da podigne sve pare, ali oni joj nisu dali sve pare, nego su nesto ostavili na racunu....samo vlasnik moze da zatvori racun, ovlasceno lice to ne moze.....ja sam sad bio i isto zatvarao racune, i dali su mi sve do zadnje pare, jer drugacije ne bi mogli da ociste racun i da ti izdaju potvrdu o zatvaranju...

Edited by bam-bam

16 minutes ago, bam-bam said:

tvoji su zatvorili, ali dragancetova majka nije, ona je samo htela da podigne sve pare, ali oni joj nisu dali sve pare, nego su nesto ostavili na racunu....samo vlasnik moze da zatvori racun, ovlasceno lice to ne moze.....ja sam sad bio i isto zatvarao racune, i dali su mi sve do zadnje pare, jer drugacije ne bi mogli da ociste racun i da ti izdaju potvrdu o zatvaranju...

Thx - moj previd.