Jump to content

Platne kartice (kreditne, debitne i "ostale") - sve na jednom mestu!

Featured Replies

14 hours ago, jms_uk said:

Mozda zavisi od radnika/ekspoziture.

To svakako, uvek je tako. Ali taj radnik je reprezent banke, pa sve dozivljavamo kao pozitivno ili negativno iskustvo u komunikaciji sa bankom. Sto nije uvek najpostenije i svodi se na generalizaciju, ali tako je kako je. Ali, kao sto je receno, samo je bio pokusaj da se "isprazne" racuni do nule, jer sa saldom nula se ne naplacuju usluge. A zatvoricu ih ja kad budem stigao do Srbije.

• 8 months later...

Primetio sam da su banke podigle cene mesečnog održavanja računa. Našao sam jedan članak o tome za Hrvatsku, i jedan članak za Kanadu, ali generalno se malo piše o tome. Izgleda da je to trend u svetu, od početka pandemije su jako skočile cene bankovnih usluga. Meni Raiffeisen banka sada naplaćuje 443 dinara mesečno za održavanje računa. Kakve su cene u ostalim bankama u Srbiji? Rado bih zatvorio račun u Raiffeisenu, između ostalog i zato što su me ostavili na cedilu kada mi je kartica istekla, a ja sam bio u Kini i nisam se mogao vratiti zbog pandemije. Koju banku preporučujete? 

Poskupljuje sve nakon 2 godine pandemije, pa tako i usluge banaka. Svima su umanjeni prihodi, pa je valjda to onda jedino resenje za njih.

Sto se racuna tice, jeste to puno da placas za odrzavanje i ja se ne bih dalje kod njih zadrzavao. Doduse, ne znam sta tacno dobijas za 443 dinara mesecno. Diskutovali smo o ovome na prethodnoj strani, pre oko godinu dana, pa hajde da samo malo azuriram, sto iz licnog ugla, sto iz brzinske pretrage po netu. 

Ako govorimo o deviznom racunu, ipak sam zadrzao svoj racun u Intezi, sad placam valjda nesto oko 1 evro mesecno odrzavanje, debitna kartica je gratis. Redukovao sam troskove tako sto su svi clanovi familije, koje sam svojrevremeno uputio da otvore devizni racun tamo i uzmu karticu, podigli sav svoj novac sa racuna. Kad nema novca, ne skidaju nista za troskove. Kartice i otvoren devizni racun su zadrzali, ako nekad budu trebali, pa da po potrebi uplate neki novac i koriste nekad negde, u inostranstvu, recimo.

Posle par predloga sa prethodne stranice, otvorio sam dinarski racun u Mobi banci, koji je gratis, kao i Dina kartica koja ide uz njega. U sustini, posluzio je svrsi, a i imam dinarski racun za neke transakcije. Sve radi preko aplikacije, to mi odgovara. Ono sto mi se ne svidja, to je da je relativno slaba mreza bankomata, preko kojih se i uplacuje i isplacuje novac. Takodje, ne svidja mi se sto svaku transakciju naplate 50 din. Hteo sam da koristim i devizni racun kod njih, jer je bio gratis, ali su ubrzo poceli i njega da naplacuju 50 din mesecno. Jeste sitno, ali, ipak sam resio da zadrzim nesto skuplji Intezin, zbog bolje mreze poslovnica i bankomata, a i dugogodisnjeg iskustva.

Od ostalih ranije pominjanih banaka, bacio sam oko na sajtove Erste i Komercijalne. Kako stvari stoje, izgleda da Erste i dalje nudi sve gratis. Devizni racun i kartica su gratis, bez odrzavanja, dok za dinarski racun, jeste sve gratis, ali prvih 12 meseci, nakon toga se placa odrzavanje racuna. Komercijalna banka izgleda takodje nudi devizni racun i karticu gratis i bez odrzavanja. Ipak, savetujem da se sve detaljno proveri i u nekoj od filijala.

Koju bih ti banku preporucio, nemam pojma. Iskustva imam sa Intezom, kako dobrih, tako i losih. Verovatno da bi i kod njih ostao na cedilu, ako ti istekne kartica, a ostao si u inostranstvu, desavalo mi se. Odgovarali su na mejlove, ali, za vecinu stvari, mora da dodjes licno u poslovnicu. Ali, prednost im je velika mreza poslovnica i bankomata, istovremeno i mana, jer je uglavnom svuda guzva. Imao sam svojevremeno posla i sa AIK bankom, ali otkad ih je preuzeo MK, poskupele su sve usluge, rekao bih i opao kvalitet, a sa naknadanama su poceli da deru, pa sam i kod njih sve zatvorio. Za Komercijalnu banku sam video da je bese bilo nekih problema, valjda je i njih neko nedavno preuzeo, pa su ljudima nestajale pare sa racuna, da li nisu ni kartice radile, dok su "resetovali" sistem, bilo bas haoticno, ne znam kako je sad. U Erste banku sam jednom usao, pre mozda 5 godina, da se raspitam za uslove i to je sve. Eto, vec dugo (prilicno pasivno) "koketiram" s njima, bas zbog toga sto im je devizni racun izgleda i dalje gratis, mozda se resim da nesto i uradim. Ako neko ima iskustva s njima, neka podeli, znacilo bi i meni, @bam-bam kako te slusaju u Erste banci:biggrin:

Edited by Dragance

On 2/25/2022 at 12:27 PM, Dragance said:

Verovatno da bi i kod njih ostao na cedilu, ako ti istekne kartica, a ostao si u inostranstvu, desavalo mi se. Odgovarali su na mejlove, ali, za vecinu stvari, mora da dodjes licno u poslovnicu. 

Ja sam kod njih bio u poslovnici u januaru 2020. i podneo zahtev za nove kartice (istekla prethodna viza debit, a sad ima i obavezna dina), i kako nisam bio od tada, dina je vec istekla (izdaje se na dve godine) a viza valjda jos stoji u poslovnici (vidim na online banking-u da vazi do januara 2024). Nisu mi dali ni da neko drugo podigne uz moje ovlascenje...

Drzim (osnovni) dinarski racun kod njih, jer na njega mogu lako da prebacim kintu odavde i placam racune roditeljima - naplacuju 220 din mesecno, nezavisno da li ima prometa na racunu ili ne.

On 2/25/2022 at 1:27 PM, Dragance said:

Posle par predloga sa prethodne stranice, otvorio sam dinarski racun u Mobi banci, koji je gratis, kao i Dina kartica koja ide uz njega. U sustini, posluzio je svrsi, a i imam dinarski racun za neke transakcije. Sve radi preko aplikacije, to mi odgovara. Ono sto mi se ne svidja, to je da je relativno slaba mreza bankomata, preko kojih se i uplacuje i isplacuje novac. Takodje, ne svidja mi se sto svaku transakciju naplate 50 din. Hteo sam da koristim i devizni racun kod njih, jer je bio gratis, ali su ubrzo poceli i njega da naplacuju 50 din mesecno. Jeste sitno, ali, ipak sam resio da zadrzim nesto skuplji Intezin, zbog bolje mreze poslovnica i bankomata, a i dugogodisnjeg iskustva.

Jos da dodam da sam nedavno dobio godisnji izvestaj naplacenih naknada, gde sam video da u Mobi banci naplacuju 10 din za svaki poslat SMS o promeni stanja na racunu. Ne razumem cemu to, ako vec aplikacija treba da minimalizuje troskove. Ali, istina, sve je to bilo prilicno transparentno i vrlo jasno istaknuto na stranici koja se tice otvaranja osnovnog racuna, samo nisam obratio paznju. Lako sam eliminisao tu naknadu, iskljucujuci tu opciju u aplikaciji, tako da vise necu dobijati SMS poruke o promeni stanja, samo e-mail obavestenja, koja su besplatna.

Edited by Dragance

On 2/25/2022 at 1:27 PM, Dragance said:

Poskupljuje sve nakon 2 godine pandemije, pa tako i usluge banaka. Svima su umanjeni prihodi, pa je valjda to onda jedino resenje za njih.

Sto se racuna tice, jeste to puno da placas za odrzavanje i ja se ne bih dalje kod njih zadrzavao. Doduse, ne znam sta tacno dobijas za 443 dinara mesecno. Diskutovali smo o ovome na prethodnoj strani, pre oko godinu dana, pa hajde da samo malo azuriram, sto iz licnog ugla, sto iz brzinske pretrage po netu. 

Ako govorimo o deviznom racunu, ipak sam zadrzao svoj racun u Intezi, sad placam valjda nesto oko 1 evro mesecno odrzavanje, debitna kartica je gratis. Redukovao sam troskove tako sto su svi clanovi familije, koje sam svojrevremeno uputio da otvore devizni racun tamo i uzmu karticu, podigli sav svoj novac sa racuna. Kad nema novca, ne skidaju nista za troskove. Kartice i otvoren devizni racun su zadrzali, ako nekad budu trebali, pa da po potrebi uplate neki novac i koriste nekad negde, u inostranstvu, recimo.

Od ostalih ranije pominjanih banaka, bacio sam oko na sajtove Erste i Komercijalne. Kako stvari stoje, izgleda da Erste i dalje nudi sve gratis. Devizni racun i kartica su gratis, bez odrzavanja, dok za dinarski racun, jeste sve gratis, ali prvih 12 meseci, nakon toga se placa odrzavanje racuna. Komercijalna banka izgleda takodje nudi devizni racun i karticu gratis i bez odrzavanja. Ipak, savetujem da se sve detaljno proveri i u nekoj od filijala.

Koju bih ti banku preporucio, nemam pojma. Iskustva imam sa Intezom, kako dobrih, tako i losih. Verovatno da bi i kod njih ostao na cedilu, ako ti istekne kartica, a ostao si u inostranstvu, desavalo mi se. Odgovarali su na mejlove, ali, za vecinu stvari, mora da dodjes licno u poslovnicu. Ali, prednost im je velika mreza poslovnica i bankomata, istovremeno i mana, jer je uglavnom svuda guzva. Imao sam svojevremeno posla i sa AIK bankom, ali otkad ih je preuzeo MK, poskupele su sve usluge, rekao bih i opao kvalitet, a sa naknadanama su poceli da deru, pa sam i kod njih sve zatvorio. Za Komercijalnu banku sam video da je bese bilo nekih problema, valjda je i njih neko nedavno preuzeo, pa su ljudima nestajale pare sa racuna, da li nisu ni kartice radile, dok su "resetovali" sistem, bilo bas haoticno, ne znam kako je sad. U Erste banku sam jednom usao, pre mozda 5 godina, da se raspitam za uslove i to je sve. Eto, vec dugo (prilicno pasivno) "koketiram" s njima, bas zbog toga sto im je devizni racun izgleda i dalje gratis, mozda se resim da nesto i uradim. Ako neko ima iskustva s njima, neka podeli, znacilo bi i meni, @bam-bam kako te slusaju u Erste banci:biggrin:

za sad mi je kul erste, otvorila se jos jedna poslovnica neposredno u mojoj blizini, u takovskoj kod rudarskog faxa, a nije mi bila daleko ni poslovnica u 27. marta....nikad nije guzva, odma dodjem na red...devizni racun je besplatan, i sto mi je ubedljivo najbolje od svega, na njega mozes da stavis koje god hoces valute, i ako kupujes nesto u inostranstvu ili preko neta u valuti koju imas na racunu, direktno ti nju skidaju, a ne racunaju ono preko evra, kao sto vecina banaka radi, i napravi troduplu konverziju, izmedju ostalih inteza je tu drala, jer uvek uzme najlosiji kurs za konverziju....to mi je ustedelo poprilicno novca, jer cesto placam nesto u dolarima, i tacno toliko dolara mi skinu sa racuna, koliko sam potrosio...znaci nikakve konverzije nema....takodje, svakog meseca mi redovno salju izvestaje, i kad god ih nesto pitam mailom, odgovore istog dana....komuniciram direkt sa sluzbenicama iz dve poslovnice, imenom i prezimenom, tako da ne ide preko onih cuvenih kontakt centara kojima nekad treba 10 dana da skapiraju o cemu se radi.....

inace, mislio sam da je odrzavanje deviznog racuna u intesi 200 din. mesecno? takodje naplacuju izdavanje kartice za svaki racun....a svaka valuta mora da ima poseban racun ( i posebnu karticu),  tako da je ta suma poprilicna ko nema samo evro, nego i druge valute...pri tom ti racuni nisu povezani, pa ako nestane evra na racunu, ne mozes automatski da povuces dolare, kao sto npr. moze u erste....

sto se tice komercijalne, tamo nije mogao da se otvori besplatan dezivni racun, ako se ne otvori dinarski, morao je da bude povezan.....devizni jeste bio besplatan, ali se dinarski placao...postojao je samo stedni devizni racun koji je besplatan, ali za njega nema kartice, znaci ono bukvalno- stavis pare na racun i stedis, ne podizes,...to mu je namena..i nista ne mozes sa njim, niti provera online, niti bilo sta

13 hours ago, bam-bam said:

sto se tice komercijalne, tamo nije mogao da se otvori besplatan dezivni racun, ako se ne otvori dinarski, morao je da bude povezan.....devizni jeste bio besplatan, ali se dinarski placao...postojao je samo stedni devizni racun koji je besplatan, ali za njega nema kartice, znaci ono bukvalno- stavis pare na racun i stedis, ne podizes,...to mu je namena..i nista ne mozes sa njim, niti provera online, niti bilo sta

Jel si siguran u ovo?

Pre 2-3 god imali su oni devizne račune namenjene kupo-prodaji nekretnina i sl. nije se plaćalo održavanje, ni otvaranje, nisi morao da imaš tekući. Ni s njim nisi imao kartice, pretpostavljam ni online usluge, ali ti to i ne treba jer ti služi samo za jednu transakciju, kojoj i onako moraš lično da prisustvuješ u filijali. :)Transakcija je bila jeftinija negu u Intezi.

Malo mi čudno da su to ukinuli tj. uslovili tekućim. Treba im 2min posla da ti otvore račun, da bi ti naplatili proviziju za jednu jedinu transakciju koju ćeš izvršiti. :shrug:

5 hours ago, marica said:

Jel si siguran u ovo?

Pre 2-3 god imali su oni devizne račune namenjene kupo-prodaji nekretnina i sl. nije se plaćalo održavanje, ni otvaranje, nisi morao da imaš tekući. Ni s njim nisi imao kartice, pretpostavljam ni online usluge, ali ti to i ne treba jer ti služi samo za jednu transakciju, kojoj i onako moraš lično da prisustvuješ u filijali. :)Transakcija je bila jeftinija negu u Intezi.

Malo mi čudno da su to ukinuli tj. uslovili tekućim. Treba im 2min posla da ti otvore račun, da bi ti naplatili proviziju za jednu jedinu transakciju koju ćeš izvršiti. :shrug:

pa upravo sam i napisao da postoji takav stedni devizni racun koji si opisala, i koji je besplatan,  ali da on nema ni karticu niti bilo kakvu drugu opciju, sluzi bukvalno za stednju...nisi dobro procitala moj post

20 hours ago, bam-bam said:

inace, mislio sam da je odrzavanje deviznog racuna u intesi 200 din. mesecno? takodje naplacuju izdavanje kartice za svaki racun....a svaka valuta mora da ima poseban racun ( i posebnu karticu),  tako da je ta suma poprilicna ko nema samo evro, nego i druge valute...pri tom ti racuni nisu povezani, pa ako nestane evra na racunu, ne mozes automatski da povuces dolare, kao sto npr. moze u erste....

120 din kosta odrzavanje deviznog racuna mesecno u Intesi. Ukoliko nema dovoljno sredstava na racunu, ne skidaju nista i ne potrazuju kasnije.

Sta znam, ja sam uvek samo evre uplacivao na taj racun, pa me nije pogadjalo nista sto se tice nekih drugih valuta, kao sto su dolar, funta ili slicno. I dobro mi je bilo sto za placanja karticom u inostranstvu u bilo kojoj drugoj valuti, konverzija je isla po karticarskom kursu, sto mi je bilo isplativije nego da menjam kes u menjacnici, npr. u madjarskoj evre za forinte. Izdavanje neke osnovne debitne kartice kosta 200 din, jednokratno, i kasnije svaki put kad istekne, platis isto za izdavanje nove.

Inace, prilicno mi je neverovatno i jadno da naplacuju proveru stanja na bankomatu, kao i promenu PINa na bankomatu:blink: Ali, nisu jedina banka koja to radi.

Razmislicu jos jednom da se prebacim na Erste banku, ako nisu dosad poceli da naplacuju nista, kad vec sve druge banke jesu, nadam se da nece ni ubuduce. Osim ako neko drugi ne "uskoci" sa nekim boljim resenjem za devizni racun u srpskoj banci, @Lazar, mislim da ces tesko naci bolje od ove ponude. S tim da podizanje nove kartice i dalje ostaje problematicno kad nisi u zemlji. To probaj da razradis unapred u nekoj filijali, najbolje preko nekog koga znas, jer tako to ide u Srbiji zvizhd

• 3 months later...

Kod Inspire Intese kartice mi u poslednje vrijeme posle online plaćanja i plaćanja direktno na kasi u drugim državama, naknadno stiže naknada za konverziju.

Na sajtu pogledam od kraja prošle godine su uveli 1% naknada za konverziju. Prilikom plaćanja mi računaju srednji kurs.

Da li je kod ostalih tako u poslednje vrijeme?

Ne vidim tu stavku na spisku naknada, ma da sam malo brzinski pregledao. Odnosi se na karticu izdatu u BiH ili Srbiji? Nisam davno placao, a i mislim da je moja kartica Visa Classic Debit.

20 hours ago, Dragance said:

Ne vidim tu stavku na spisku naknada, ma da sam malo brzinski pregledao. Odnosi se na karticu izdatu u BiH ili Srbiji? Nisam davno placao, a i mislim da je moja kartica Visa Classic Debit.

Poštovani klijenti, Od 15.12.2021 godine doći će do izmjene/dopune sljedećih članova Opštih uslova u poslovanju po tekućim, žiro i deviznim računima: Član 4.1. je izmijenjen za dio koji se odnosi na knjiženje transakcija izvršenih debitnim karticama u inostranstvu. Ključna izmjena je u tome da će naknada za konverziju biti transparentno prikazana kao naknada za konverziju, a ne kao dio transakcije (transakcija uvećana za naknadu za konverziju). Za isplate gotovine i plaćanja izvršena bankovnom karticom u inostranstvu, Banka će teretiti račun u domicilnoj valuti za protuvrijednost deviza. Za nastalu transakciju učinjenu u inostranstvu prvobitno se vrši preračun iz valute u kojoj je učinjena transakcija u obračunsku valutu ugovorenu sa kartičnom kućom (EUR) u skladu sa važećom kursnom listom kartične kuće na dan izvršenja transakcije (autorizacije), dok se preračun iz obračunske valute u domicilnu valutu vrši prema važećoj kursnoj listi Banke na dan prihvata transakcije (procesiranja) primjenom prodajnog kursa. Član 3.3. je izbrisan. Gotovinsku uplatu na račun, osim Vlasnika računa i po tom računu opunomoćena lica, mogu obaviti i druga fizička lica uz obavezu identifikacije istog i davanja razloga za vršenje ovakve transakcije.

1.9.9. Podizanje gotovine VISA Inspire karticom na bankomatima članica Intesa Sanpaolo Grupe 0,00 KM

1.9.10. Naknada za konverziju transakcija nastalih u inostranstvu 1,00%

1.9.11. Upit na stanje – bankomati drugih banaka 1,00 KM po transakciji

Prije ovoga je manji iznos bio za konverziju , ako je uopšte i bio.

Edited by berzas
Dopuna

OK, dakle, odnosi se na BiH. Rekao bih da se u Srbiji to (jos) ne primenjuje, a i ne secam se da sam dobio ikakav mejl sa takvim obavestenjem.

• 11 months later...

Ima li u Srbiji nešto poput Revolut, N26 ili tako neke online "banke" koja ne naplaćuje održavanje računa, podizanje keša sa banomata i sve ostale stavke koje naše banke sa zadovoljstvom naplaćuju?

Ili ako nema, zna li neko da li je moguće na neki način doći do takve kartice (tipa vezati je za neki račun otvoren u inostranstvu, bez stalne adrese tamo ili tako neka muljavina)?

Imam račun u Mobi banci, ali baš bih ga rado zatvorio sad dok sam u Srbiji, ako bih imao bilo koju drugu alternativu.

Ima iRacun u Raiffeisen banci sve je besplatno i sve se odvija online, a da li ti odgovara, zavisi zbog cega ti je potrebno. Odrzavanje se ne placa i nalozi su besplatni i dostupni su web i mbanking, postoje dinarski i devizni racun i poenta je da se sve odvija online ili na smart bankomatu (bez sluzbenika).

Hvala na odgovoru. Treba mi najviše za plaćanje u inostranstvu, tako da bi bilo dobro da uz to što si nabrojao imaju u neki korektan kurs za obračun u strane valute. Kažeš smart bankomat... to znači da pored podizanja i plaćanja računa može i novac da se uplati na njemu?

Jesi ti imao nekad neki problem sa korišćenjem njihove kartice u inostranstvu? Jesi generalno zadovoljan njihovim korisničkim servisom?

1 hour ago, Wazza said:

Hvala na odgovoru. Treba mi najviše za plaćanje u inostranstvu, tako da bi bilo dobro da uz to što si nabrojao imaju u neki korektan kurs za obračun u strane valute. Kažeš smart bankomat... to znači da pored podizanja i plaćanja računa može i novac da se uplati na njemu?

Jesi ti imao nekad neki problem sa korišćenjem njihove kartice u inostranstvu? Jesi generalno zadovoljan njihovim korisničkim servisom?

Ja sam skoro prešla sa Intese na Raiffeisen. Normalan račun doduše, ne iRačun. Koristila u Evropi Visu, tamo gde moram PIN da koristim, radila je.

Na njihovim bankomatima u Srbiji možeš da vršiš i uplate i isplate, kako u RSD, tako i u EUR..

Korisnički servis mi se čini bolji nego Intesin za sad. U smislu, kulturniji su. Ali, zvala ih samo jednom, možda sam imala sreće. Ono što im je ogroman minus je što imaju ograničenja za visine transakcije. Na telefonu i računaru je 300.000 RSD max iznos. Moraš biti dostupan na srpski broj ili otići do filijale da bi podigao taj limit. A čak i tad postoji maksimum, 2 miliona na mob aplikaciji i 6 miliona na web aplikaciji. Možda tebe ovo i neće pogađati, i možda su drugi uslovi za iRačun, ali reko’ da ispišem ako neko naleti na post kome je i to bitno. Mene prilično nervira ideja da neko može da mi ograničava šta ću ja da radim sa svojim parama. 

Takođe, ovo za limite sam otkrila dok sam bila u Singapuru, a jbn A1 nije bio u stanju da mi obezbedi roming tamo, pa nisam mogla da podignem limit. Intesa nema ove limite, ili su možda viši, možda mi nisu ni trebale tako visoke transakcije, pa nisam primetila. I svkom slučaju, to  je moja jedina zamerka za sad. 

Raiffeisen ima proviziju 1% za sva placanja u inostranstvu. Dobija se viza kartica (nemaju mastercard).

Moze da se uplacuje novac na bankomatima to je i svrha racuna da nemas posla s ljudima, racun se i otvara online.

Za Srbiju je idealan ako ti treba za racune, placanja telefonom i sl. Mobilni i web banking su odlicni.

Edit: Da zovu telefonom da potvrdis ako je veci iznos transakcije u pitanju, ali mislim samo prvi put (ovo treba proveriti), mene su zvali za sumu tipa 1000e. To je za tvoju bezbednost, ali razumem da je problem kada si u inostranstvu. A gornji limit imaju sve banke..

Edited by sasha16

Hmmm... Gornji limit mi obično nije problem jer retko dižem veće svote, a i za plaćanja to je uglavnom par stotina do recimo hiljadu evra, ako bi bilo za neku avio kartu, recimo.

Ali smara taj procenat (jer ja bih je isključivo i koristio u inostranstvu) i najviše smara to za dostupnost broja mobilnog telefona iz Srbije. Ja sam gubio i telefone i kartice i to će se verovatno dešavati i ubuduće... ali izgleda da kod nas sve banke tako funkcionišu, nije moguće zameniti taj registrovani broj za neki strani.

No opet mi i taj Raiffeisen zvuči bolje od ovoga što trenutno imam.?

Sad kad mi je nesto jasnije sta ti je potebno, mozda bi ti ovaj racun bio najisplativiji

https://www.erstebank.rs/sr/Stanovnistvo/racuni/Devizni-tekuci-racun?gclid=CjwKCAjw-IWkBhBTEiwA2exyO4lvYhVt06hAKuLoGBfzmt74CcbqmW0EQqQyTHHKVJKSzG77F1aaQBoCdU0QAvD_BwE (Ako ne sme link izvinjavam se, brisite ga. )

Znam da ovaj racun hvale ljudi kojima je samo devizni potreban. Ja ga nemam, ali deluje da bi ti odgovarao pa ga mozda vredi razmotriti. Pritom zbog placanja u trecoj valuti mnogo je bolje imati mastercard nego vizu koja ima svoju proviziju od 2% na konverziju u evro.

EDIT: Podrska je najbolja preko chat-a, smislis lepo sta da napises i neko obucen se pripremi, istrazi i odgovori ti i ostane trag prepiske. Mail ako bas treba neki prilog. Salteri i telefon ne. 

Edited by sasha16

ja imam taj racun u erste banci....samo devizni..

nema nikakve provizije za placanja u inostranstvu, niti naplacuju odrzavanje racuna...koristio sam karticu svudapo svetu i fercera odlicno, cak im je i kurs dobar...jedna svar je bila vrhunska, ali to su od pre par nedelja promenili...na isti racun si mogao da deponujes bilo koju valutu, i ako u inostranstvu nesto placas u toj valuti, nju ti i skidaju bez ikakve konverzije u evro npr, kao sto radi vecina nasih banaka...znaci ako na racunu imas svedske krune, i kupujes preko neta u svedskim krunama nesto, ili si u svedskoj pa kupujes nesto, skidaju se te krune sa tvog racuna bez ikakve konverzije i gluposti...nazalost, sad su razdvojili valute i svaka valuta mora da bude na posebnom racunu, i saposebnom karticom, ali princip ostaje isti...imas dolar na racunu, kupujes nesto u dolarima, toliko ti skidaju i to je to, nema konverzije u evro....

nadam se samo da ovo bespotrebno multipliciranje racuna nije i uvod u naplacivanje istih, kao sto je intesa svojevremeno uradila...s tim sto je intesa uvek sve troskove konvertovala prvo u evro, pa se tako gubilo duplo ukoliko ste na racunu imali ikakvu drugu valutu osim evra...

Hvala ljudi! Ovaj devizni u Erste banci mi deluje odlično. ?? Vidim da može odmah da se otvori preko neta, mada ću da svratim ovih dana do neke filijale, pa da vidim još neke detalje. Imao sam ja nekada dinarski račun u Erste, pre desetak godina i bio sam jako zadovoljan.