Jump to content

Featured Replies

Posted

Sad vidim da cu imati na aerodromu u Frankfurtu neku dugacku pauzu izmedju letova. Sletecu tamo u 09h ujutru, a let na koji idem je u 14h30.

Nisam nikad bila u Frankfurtu niti na ovom aerodromu, pa me zanima da li se isplati ici do grada, moze li sta da se vidi, koliko uopste traje i kosta voznja itd.

Frankfurt mi zvuci kao smor, imam uzasne predrasude u vezi sa Nemackom, ali valjda je Frankfurt grad interesantniji od frankfurtskog aerodroma  :-\

Ja sam bio nekoliko puta u Frankfurtu i po meni je super gradic. Ne znam na koji aerodrom sleces, jer ja sam isao samo sa njihovog "glavnog" i to vozom (S-Bahn) i koliko se secam voznja traje oko pola sata i dolazis ispod glaven zeleznicke (Hauptbanhof) i tu si malte ne u centru. Koliko sam video i za Frankfurth Hann isto vozi S-bahn pretpostavljam da treba isto oko pola sata mozda malo jace.

Moj savet ti je da se obavezno prosetas makar centrom Frankfurta ;)

• Author

hvala, slobo.. slecem na taj "glavni". ako je pola sata, mozda se i isplati... mislim, kad vec nisam bila, makar da vidim kako izgleda i mozda razbijem poneku predrasudu :hihi:

Pa s obzirom da je taj glavni aerodrom neverovatno velik, razmisli da li ti se isplati da odlazis do grada. Jednom sam tamo presedao i trebalo mi je bukvalno dva sata da dodjem sa jednog na drugi izlaz. A sto se grada tice, meni je to, iskreno receno izuzetno nezanimljiv grad. Bio sam jedan dan tamo i jedino sto mi je bilo zanimljivo iz "profesionalnih razloga" bila je Goetheova kuca. Grad je jako stradao ratu i danas ne izgleda uopste lepo...Ako S-Bahn ne kosta mnogo, idi, a ako kosta mnogo, bolje sedi i cekaj

Platili smo mislim 3,5eur kartu za S-Bahn voz. Ide na nekih 20tak min. Izadjes u centru. Malo prozujis, lupis koju sliku da ovekovecis...i tako. Jeli smo tamo kobasice i pili pivo....to mi je ostalo u secanju. Mi smo imali 8 sati izmedju dva leta.

Po meni...sve je bolje nego se razvlaciti po aerodromu.

E da, setih se..mi smo sleteli na Frankfurt a za 8 sati smo poletali sa Frankfurt Hahn-a za Oslo. Tu smo uhvatili kartu za 4.99eur free online check in. Iz Frankfurta za Hahn ide isto s-bahn, oko 40min i sad, mislim da je 8e karta ali sam zaboravila. Valjda ima da se proveri na site-u aerodroma.

Marko, u pravu si...sad sam pitala muza. Kaze da smo isli busom (mora da sam prespavala) i da smo platili preko 10e.

Eto, pocela sam da brkam aerodrome... skleroza.  lol:: lol:: lol::

Do Frankfurt Hahn-a nema S-Bahna. On je 130km od Frankfurta, cak je i u sasvim drugoj pokrajini.

U pravu si, ja sam mislio na Hanau  :bag:

Popni se na Main Tower, plaća se 5 jura, sa studentskom karticom je 2 jura, bar letos bilo. Ima, ako me sećanje ne vara 62 sprata. Fenomenalan pogled...

• Author

dobro kaze Vasko, posto je aerodrom ogroman, to komplikuje stvari  :-\. ... jos meni veliki aerodromi stvaraju neverovatnu nervozu, uvek mislim da necu naci to sto mi treba.. ili da cu naci, a da ce biti kasno   :roll:

Platili smo mislim 3,5eur kartu za S-Bahn voz

u jednom pravcu ili povratnu? :)

u jednom pravcu...do centra grada. A u povratku smo seli na bus (koga se uzgred i ne secam..) i opet smo prosli pored glavnog aerodroma i odatle isli na hahn....

Povratna je 7eur mislim (onda je u jednom pravcu 3,7-8)...znam da je nesto kao pola evra jeftinija povratna.

Popni se na Main Tower, plaća se 5 jura, sa studentskom karticom je 2 jura, bar letos bilo. Ima, ako me sećanje ne vara 62 sprata. Fenomenalan pogled...

U pa ti si dobro prosao ja sam platio jedno 7 ojra ako se dobro secam. A da je pogled super jeste samo vodi racuna da bude vedro. I lift je najbrzi u kojem sam se ikada vozio, mislim da u jednom momentu ide i 15 ili 18 metara/sec imam negde sliku iz lifta  :roll:

Mozda da se iscimas do ovog zamka...

http://www.anselms.net/pics/gallery/mespelbrunn.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Mespelbrunn_Castle

Eventualno da unapred iznajmis kola na par sati. Viamichelin kaze da ima oko 60 km i 40 minuta voznje, sto je u principu izvodljivo sa vremenom koje imas na raspolaganju, ali je i dosta cimanja. U svakom slucaju interesantna opcija za one koji se na duze nadju u dosadnom Frankfurtu :).

Jezivo velik aerodrom.

Ja sam imao oko 2 sata između letova, i rečeno mi je lepo da su ogromne razdaljine, ali mi opušteno preko sat vremena blejali (aj da smo u nešto pametno gledali)...

I kad smo krenuli, i zamakli iza nekih velikih vrata- i videli koliko je samo taj hodnik dugačak (ispostaviće se jedan od 5)!

Mislim da u životu nisam brže trčao :lol:

Stigli smo, zakoračili u avion, i za nama zalupili vrata.

(a u povratku smo leteli preko Minhena, pa smo žurili kao blesavi, a razdaljina bila 5 minuta možda :o )

• Author

Jezivo velik aerodrom.

....................

kad uzmem u obzir svoju nervozu od velikih aerodroma bolje da sedim i da cutim. jel imaju barem free internet? :)

a predlog sa zamkom i kolima ne dolazi u obzir jer sam smotana u vozackoj poziciji na drumovima koje ne poznajem (a doduse malo i na onima koje poznajem)... pa jos sama... mada zamak dobro zvuci, moram priznati. ali ako bih se usudila na vozikanje kolima, verovatno bi Behemot i Elefteros na svom sledecem putovanju u Nemacku jeli kobasice u mom kiosku pored autoputa. garant bih se izgubila i zaglibila tamo.

Imas neke kao City kombije. Mislim da te oni voze i vrate za 20eur. Nisam sigurna ali imam negde zapisano pa cu da iskopam. Nama se "kao: nije isplatilo jer smo menjali aerodrom a ispostavilo se da smo se vracali istim putem.

Totalno sam se pogubila i sve mi je nelogicno sa tim main i hahn aerodromima u FRA...

Jezivo velik aerodrom.

....................

kad uzmem u obzir svoju nervozu od velikih aerodroma bolje da sedim i da cutim.

A najgori deo je što ti trčiš, gledaš na sat, ima još 10 minuta, dođeš do vrata i taman pomisliš to je to! Kad ono... nije... samo se još duži hodnik otvori ispred tebe  lol::

Bome, od tad mi se više nikad neće desiti da presedam a ne proguglam mapu aerodroma.

Bio sam i ja na onom glavnom aerodromu ali se secam da su imali one "horizontalne" pokretne stepenice (ili pokretni pod?) pa sam se brzo kretao. Ili mozda moja dva leta nisu bila toliko udaljena? :?

ako se ipak odlucis da pauzu izmedju letova provedes u obilasku grada, evo i nekih mojih impresija:

grad je, kao uostalom i vecina drugih nemackih gradova, bio bukvalno sravnjen sa zemljom tokom rata, tako da od razgledanja nekih znamenitosti iz prethodnih vekova nema nista. U centru doduse postoji "stari grad" ali to je samo rekonstrukcija tog dela grada onako kako je on nekada izgledao. Taj deo grada je izgradjen nekih 60-tih ili 70-tih godina proslog veka i kolikogod da je rekonstrukcija verna originalu i da taj trgic sa sarenim zgradama oko njega izgleda zaista simpaticno, iz aviona se vidi da je to ipak staro tek nekih 50-ak godina.

Gradom dominiraju ogromne poslovne zgradurine, izgradjene u kombinaciji stakla i metala, ali to i nije nesto posebno interesantno, osim eventualno vec predlozenog penjanja na Tower, odakle je stvarno super pogled.

Jos bih izdvojio i lep pogled sa nekog od mostova preko Majne i za kraj odlicnu shopping zonu - ulicu Zeil i jos jednu obliznju ulicu kojoj sam zaboravio naziv a u kojoj su locirane radnje maltene svih svetskih top modnih brendova.

Sve u svemu, meni je grad ostao u lepoj uspomeni, lep je osecaj setati i razgledati, ali neces nista znacajno propustiti ako ostanes na aerodromu tih nekoliko sati.

Sto se prevoza do grada tice, ja sam bio poslovno tako da su mi ljubazni domacini obezbedili taksi prevoz, koji je u jednom pravcu kostao oko 40 evra. Taksisti su inace posebna atrakcija Frankfurta, u velikoj vecini su indu-nesto porekla, sa turbanima na glavi i sa mnogo simpaticnim brkovima i bradama...

Eto to su moji utisci ovako iz glave, pa sad ti vidi sta ces...

Orio Al Serio je velicine beogradske autobuske stanice sa dolaznim peronom.

Treba ti 5 minuta laganog hoda da stignes s jednog kraja na drugi, ni toliko.

Odlazni terminali jedan je u prizemlju jedan na spratu.

Pre nekoliko godina cesto sam letela preko Frankfurta i secam se setanja i trcanja po nekom ogromnom terminalu sa puno fancy radnji u koje nije bilo smisla da virim, itd. Frka me fatala i za dva sata izmedju letova.

Medjutim, prosle godine na istoj relaciji zapadne mi neki terminal koji ima svega par radnjica i gejtovi su bili jako blizu, pa sam se pitala jesam li ja to stvarno sletela na onaj ogromantni Frankfurtski aerodrom  :o Gotovo sam sigurna da se zvao Terminal 1, mada i on sigurno ima nekoliko delova, pa mozda i od toga zavisi.

Posto sam imala 10 sati pauze, a nista da radim na tom terminalcicu, odlucih se da prosetam do grada u kome nikada nisam bila. Super jednostavno stici do grada, nije bilo ni skupo, simpatican grad, taman ima sta da se vidi za tih nekoliko sati koliko sam imala. Duze ne bih ni znala sta tamo da radim.

Inace, na "mom" terminalcicu bio je WiFi internet ali uzasno bezobrazno skup.  nono

Aerodorom se nalazi na pola puta izmedju Frankfurta i Vizbadena koji su spojeni metro mrezom, pa je moguce obici i Vizbaden umesto Frankfurta, ko zeli.

Vizbaden je jedan od retkih gradova u Nemackoj koji gotovo da nije bombardovan u WW2 i zaista ima sta videti.

Izmedju ostalog Kazino u kom je  gent Dostojevski izgubio sve pare...