Jump to content

Featured Replies

Posted

Nisam znao gde da stavim temu,pa reko' da je spustim ovde:)

Pitanje je,nosite li svoje notebook/netbook ili koje vec kompove sa vama kad idete

na put (duzi,pretpostavlja se) ?

Koje su "za'' i ''protiv'' ovakvog nacina putovanja?

Ja licno volim da ponesem netbook,mali je,jedva meri kg,a wirelessa je sve vise svuda.

Plus,gde nema bezicnog,utaknem usb telenor modem i sljakam:)

O korisnosti interneta na putu necemo ni diskutovati:)

Da cujem vasa iskustva. :kamp:

mi smo imali dilemu da li da nosimo laptop u maroko. iako smo isli kolima i kompjuter je malecki, ipak smo se odlucili da ne, da se ne bismo gnjavili da li cemo ga negde zaboraviti, izgubiti, ostaviti u kolima na vidnom mestu, biti opljackani itd.

cak i u maroku u svakom i manjem gradu bilo je internet kafea, nisu nesto prebrzi kompjuteri, ali za tih 5 minuta koliko nam je ponekad zatrebao internet, bilo je ok. u egipat (bekpeking) takodje ne planiram da ga nosim.

• Author

Kradja je svakako problem.Moras misliti o kompu non stop na takvim turama,to zna

da smara.Tezina (ko ima teske modele) takodje ume da bude teret.

S druge strane,konst. veza sa netom,navigacija,mogucnost blogovanja/emaila/slanja

slika,slusanja muzike i gledanja filmova,predstavljaju veliki plus.

Opet,individ. stvar.Licno se osecam sigurnije kad je malo govance tu :)

Uvek je dobro krstariti gooogle earthom dok sedis kraj puta i cekas neekog da te poveze

(mada od blejanja u ekran taj neko najcesce pobegne) :)

Gde god Apple ima svoju prodavnicu mozes besplatno da proveris mejl i sl. Pa i u Beogradu.

Laptop moze donekle da zameni i neki moderni mobilni telefon.

Немам лептоп па немам ни таких проблема. :)

Али...

Када путујем негде обично не носим ни мобилни. Једноставно, ако идем негде на одмор, а свако путовање сматрам одмором, не желим да имам контакт са свакодневницом. Углавном онај ко путује са мном носи мобилни па коме требам има тај број, а сви остали знају да нећу бити ту хх дана.

Једино зашто бих носио неку справу то је због мапа, ал' претпостављам да се добро испланиран пут може извршити и без сталног гледања у екран.

Хоћу да кажем да што се више бавим технологијом то ме више смара. :)

Пре неколико година сам био на неким водопадима. Мир тишина, лепота, а онда је нека риба извадила мобилни и пустила музику. 'Волко ... ми је фалило да је удавим у оној 'ладној води. ;D

• Author

Haha:)Ko kad puste muziku u GSPu sa mobilnog i tripuju da su zanimljivi ljudima :)

Sta znam,vrlo je individualno to sa tehnikom,cak i ja nekad zaboravim namerno

i komp i fon i otpalim negde:)

Ume da bude frustrirajuce rvati se u busu i vozu sa ljudima da ti ne polome skupu

tehniku u tiorbi (fotoaparat,komp,mob,mp3,itd),mada sam pre par nedelja toliko

zalepio neka dva tipa koji su se gurali u vozu sa svojom 7+kg laptop torbom,da

su se momentalno pomerili:)A Acer-u unutra nije falio ni pixel ;)

Otkako sam utvrdio da mogu da proveravam mejl sa mobilnog (i to još sa onog čuvenog Nokia 3510i telefona), nemam potrebe da nosim druge uređaje sa sobom... A sad imam telefon koji ima i radio! Šta ćeš više?! Inače, pre putovanja uvek razglasim kolegama i familiji da ću biti nedostupan narednih nedelja, da ne bi previše pokušavali da me cimaju... Ako baš i vidim neki hitan mejl, mogu kratko da odgovorim na njega s telefona sa bilo kojeg mesta koje ima signal za mobilni, uglavnom za male pare. I to je to. :)

Ne pada mi na pamet da ga nosim. Em je težak, em bih morao stalno da razmišljam o njemu, ne bi mi bilo prijatno da u torbi imam nešto toliko vredno. S druge strane, dok smo bili u Africi sanjali smo o netbooku, prilično bi nam olakšao život...

A što kaže panonski, za mejl mi je tu mobilni, ako mi je nešto hitno.

• Author

Ne pada mi na pamet da ga nosim. Em je težak, em bih morao stalno da razmišljam o njemu, ne bi mi bilo prijatno da u torbi imam nešto toliko vredno. S druge strane, dok smo bili u Africi sanjali smo o netbooku, prilično bi nam olakšao život...

A što kaže panonski, za mejl mi je tu mobilni, ako mi je nešto hitno.

Kupi primerak od kilo tezine i uzivaj:) Bacis ga u torbu kao parce slanine i cepaj:)

On je tu da sluzi a ne da se o njemu brinemo kao o detetu :blob: Moj svaki laptop

zaradi oziljke i ogrebotine u prva tri dana,haha,posle je sve lakse kad je izubijan,

nekako ocvrsne  ;)

nemam laptop ali ne znam da li bi ga nosio. Ne bi ga nosio da je tezi od kilograma. Ima sad da se kupi mali notbuk oko 100 evra, 'vata wireles, ima skromnu memoriju, mozes pisati i tako to.

Ako vam je bitno da nosite svoj racunar sa sobom, odnosno da imate sve podesene parametre kako vama odgovaraju i da nosite svoj hard disk sa sobom imam super resenje. Sve sto vam je potrebno je USB Flash memorija veca od 1 GB i pristup internetu.

Sve sto treba da uradite je da skinete light verziju linuxa koja iznosi oko 50 MB sa sve neophodnim programima (pisanje, digitron, web brouser, GIMP photo editor...) i da ga instalirate na vas flash. Zauzece vam samo oko 50 megabajta a ostatak prostora na flesu ce biti vasa slobodna memorija za skladistenje tekstova, slika, muzike i cega vec. U zavisnosti koliko vam treba slobodnog prostora takav i odaberite flash (1GB,2GB, 4GB, 8GB...).

Cela stvar radi tako sto ubacite vas flash u bilo koji kompjuter, restartujete ga i pokrenuce se operativni sistem sa vasom memorijom, vasim programima, kao da ste kod kuce. :D

Prednosti:

Linux operativni sistem je potpuno besplatan, open source, postoje gomila programa za sve sto vam treba. Jedna od najbitnijih stvari je to sto NEMA VIRUSA. Mnogo je brzi od windowsa i stabilniji.

Mane:

Linux nije isto sto i windows! To su potpuno razliciti operativni sistemi. Novajlijama on deluje jako komplikovan, i ne snalaze se u pocetku najbolje, ali ako progurate prvih nedelju dana sve cete skontati. Neki windowsovi programi ne mogu da se instaliraju na Linux, poput photoshopa ali postoja dosta dobra zamena GIMP koja moze da odradi dosta toga skoro kao u photosopu.

Sve je ovo jedna velika tema o kojoj se moze jako dugo pricati. Ako je neko zainteresovan za ovo slobodno moze da mi se javi da ga malo uputim. Ne znam ni ja nesto preterano puno, ali za pocetak sasvim dovoljno.  ;)

Na dobrom si tragu Nikola, samo ti je realizacija loša :) Ne možeš tek tako butovati neki drugi sistem u internet kafeima - nemaš pravo da restartuješ komp niti pravo da izađeš iz sistema za merenje vremena, koji je program koji obično trči pod windowsom. Da ne pominjem da se mora promeniti boot opcija biosa kompa kome pristupaš, čemu takođe ne bi trebao da imaš pristup. Ne treba nikom portabilni operativni sistem, već portabilni programi, tako da na fleš instaliraš portabilne verzije browsera, gimpa, editora itd. Skoro sve može da se nađe u portabilnom izdanju.

• Author

Sta znam....moj netbuk ima oko 1kg,i sve potrebne programe:)Kad nema wifi,

tu uskace 3g modem :) U vozovima ume da bude korisna stvar,izodgovaras na

emailove,prosvrljas mapama,izblogujes se i put gotov :) Dosadne deonice,nikad

vise :)

Netkafe mi je nekako uvek bio nuzno zlo.Bolji je trip cepati neciji wireless sa klupe,

uz pivo i kobasicu u lepinji :pivoooo::eat:

Nosim netbuk, ali nisam siguran da li bih umeo da odbranim svoj stav zasto je to tako. Obicno zbog muzike i filmova, a i nije glomazan, niti tezak... Internet je tu naravno, a nekad kada hocu da ubijem vreme, "napadnem" karte na kompu i tako...

Obicno zbog muzike i filmova

kad stignete da gledate filmove na putovanjima ?? :)

Pa u vozu.  :)

Pa u vozu.  :)

jao da, ok :)

Na dobrom si tragu Nikola, samo ti je realizacija loša :) Ne možeš tek tako butovati neki drugi sistem u internet kafeima - nemaš pravo da restartuješ komp niti pravo da izađeš iz sistema za merenje vremena, koji je program koji obično trči pod windowsom. Da ne pominjem da se mora promeniti boot opcija biosa kompa kome pristupaš, čemu takođe ne bi trebao da imaš pristup. Ne treba nikom portabilni operativni sistem, već portabilni programi, tako da na fleš instaliraš portabilne verzije browsera, gimpa, editora itd. Skoro sve može da se nađe u portabilnom izdanju.

hmmm nisam znao da tako moze ;)

Meni se mnogo svidja ovo sa linuxom. Prvi put cujem za instaliranje programa na flesu, video sam da moze da se instalira xp na flash kao i linux ali opet treba da restartujes i sve to.

Raspitacu se malo za tu tvoju varijantu ;)

• Author

Secam se lika kog sam sreo pre par godina negde ispod Fruske Gore,dok sam putovao

bajsem iz BG za Ns.

Leto,zvezda upekla skoro 40,usijano sve,a lik ide bos,u majIci i bermudama.

Stali smo u Irigu koliko se secam da pijemo vode,i ja ga pitam kuda putuje i gde mu je

prtljag,a on mi pokazuje na sebe kao to je to,ne nosi vise nista :) :) :) :)

Kaze putuje sirom zemlje i inostranstva iskljucivo na nogama (bosim!).

Toliko o nasoj potrebi da nosimo kompjutere,telefone,gps,akumulatore,masine za

brijanje,kamenje za kupus u rancu i slicno  :stop:

Neprestano zamisljam tog coveka kako seda onako bos ispred nekog wifi podrzanog

lokala,vadi lap top na kvrgava kolena i bleji u google earth,trazeci dalji put  :hihi:

Ja sam od onih sto stalno kaze da nece da nosi laptop ali ga uvvecini slucajvea ponesem, doduse meni dosta treba zbog posla i faxa i veoma cesto putujem tako da nebih mogao bez njega. E sad u planu mi je da kupim jedan DELL mini pa da malo relaksiram moje desno rama (mislim da mi se vec kicma iskrivila od laptopa ;D). Ma da se cesto sluzim za net i e mail telfonom (imali ste prilike da citate prvi dan u jEvropu bez viza tu temu sam skoro kompletno napisao preko telefona Nokia E51) mislim da je jedan netbook pravo resenje za putovanja i obavezno da je laksi od 1kg.

Pre par godina kad sam outovao sa drugarima vozom iz Beograda za Skoplje negde na pola puta upalimo laptop da gledamo film (neki domaci ne secam se koji, ali je bitno da je domaci za nastavak price  :roll: ) to je bilo u neko gluvo doba noci oko 3 ujutro. I naravno posle 20min filma sva petorica smo zaspali. Ja se budim posl 20min i sve nekako kroz san mi se prividja da vidim ljudska lica na vratima i prozorima naseg kupea (narano zavese nismo imali) i sve mislim da sanjam. Malo se razbudim i skontam da 10-ak ljudi a bilo je i neke decurlije se naguralo ispred naseg kupea i mirno u tisini gledaju film  :angel: samo mi nije bilo jasno sta im je tu bila zanimljivo kad tona nema jer jedva smo i mi u kupeu ista culi  lol::