Jump to content

Featured Replies

Posted

Prijateljica iz Rusije me je zamolila da saznam koji je najbolji nacin za obilazak kosovskih manastira. Pretpostavljam da ima dosta turistickih agencija koje sadrze takvu ponudu, ili da sama crkva organizuje takve ture. Da li znate koji je najbolji izbor?

Hvala

Upravo jedna zena koju poznajem planira uskoro da ide organizovano preko nekog manastira u Beogradu, imaju ture, mislim da je u pitanju manastir u Rakovici. Nemam njen telefon da bih mogla da je pitam, videla sam je nedavno, pa je najbolje okrenuti broj manastira i pitati.

Па и нема агенција које организују обилазак манастира на Космету.

Мање више редовно иду две организације студената са правног и са факултета безбедности и обиласци су одлични, посебно за некога ко иде први пут доле (за викенд се обиђе 4-5 манастира и спава се у нашим енклавама).

Наравно, и други (Црква, разна удружења...) организују посете Космету али углавном кад су неки већи празници и не обилази се више места.

За соло обилазак манастира је компликовано, практично изузимајући манастире у северном делу једино је директна и свакодневна (сигурна) веза са Грачаницом.

Са фејсбука, група "ПУТОВАЊА НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ", наравно уколико јој одговара термин, ово преписујем јер је актуелно

ПЛАН ПУТА:

Петак(30.април)

- Полазак у вечерњим сатима из Београда од Храма Светог Саве.

Субота(1.мај)

- Ујутру стижемо у Косовску Митровицу и Звечан, одакле крећемо у обилазак манастира Гориоч, Пећке Патријаршије, Високих Дечана, манастира Свети Архангели и цркве Богородице Љевишке у Призрену. На ноћење се иде у Ораховац и Велику Хочу, где је организован одлазак на наступ наших драгих Метохијских Жубора.

Недеља(2.мај)

- Света Литургија у цркви Успења Пресвете Богородице у Ораховцу, обилазак Зочишта, Грачанице, Газиместана и Самодреже-цркве у којој се причестила српска војска пред Косовску битку 1389.године. У вечерњим сатима повратак у Београд.

Аутобус ће бити под полицијском пратњом.

Број места је ограничен.

Цена пута је 45е(може и у динарској против-вредности).

У цену урачунато: превоз, преноћиште и вечера.

Могућност плаћања на рате чековима.

Пријаве до 23.априла 2010.године.

Па и нема агенција које организују обилазак манастира на Космету.

Мање више редовно иду две организације студената са правног и са факултета безбедности и обиласци су одлични, посебно за некога ко иде први пут доле (за викенд се обиђе 4-5 манастира и спава се у нашим енклавама).

Наравно, и други (Црква, разна удружења...) организују посете Космету али углавном кад су неки већи празници и не обилази се више места.

За соло обилазак манастира је компликовано, практично изузимајући манастире у северном делу једино је директна и свакодневна (сигурна) веза са Грачаницом.

Organizacija sa Fakulteta Bezbednosti se zove Ujedinjena Srbija i cesto se organizuju razni obilasci.

Ja sam sad za vikend preko njih isla u Banja Luku i obilazak Jasenovca, a pre 20ak dana su organizovali obilazak manastira u Dalmaciji. Akcije odlaska na Kosovo se odrzavaju cesto, a planiran je i dolazak dece sa Kosova u Beograd.

Pozdrav od srudentkinje FB-a :)

Стварно свака част студентима безбедности на тим турама, знам да их често организују. И стварно ако неко ради обиласке то раде студенти и неке организације. Ја сам два пута био доле са колегама са факултета, и у обиласку и у ношењу помоћи.

naravno nisu samo obilasci nego je ukljuceno i nosenje humanitarne pomoci, a mislim da je smestaj obicno kod mestana i u manastirima

• 2 weeks later...

Od 2011. će nam trebati pasoš za ulazak na Kosovo, kažu na b92 ;).. Eto, taman, nikad nisam video kosovske pečate :P LoL valjda nam neće trebati vize :) hahaha

Неком смешно, неком тужно али да не улазимо у детаље.

Ово није ништа ново, још прошлог лета на административном прелазу Мердаре више пута су цимали људе због неношења пасоша.

Вест, кроз редове, значи да власти из Приштине планирају да до нове 2011. године успоставе контролу над административним прелазима Рудница/Јариње и Брњак који се налазе у северном делу Косова и Метохије и где је у огромној већини српско становништво (и полицајци Срби). Прелаз Мердаре је у (северо)источном делу где је већинско албанско становништво (и полицајци Албанци) па су ту могли и раније да траже пасоше на увид

Са фејсбука, група "ПУТОВАЊА НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ", наравно уколико јој одговара термин, ово преписујем јер је актуелно

ПЛАН ПУТА:

Петак(30.април)

- Полазак у вечерњим сатима из Београда од Храма Светог Саве.

Субота(1.мај)

- Ујутру стижемо у Косовску Митровицу и Звечан, одакле крећемо у обилазак манастира Гориоч, Пећке Патријаршије, Високих Дечана, манастира Свети Архангели и цркве Богородице Љевишке у Призрену. На ноћење се иде у Ораховац и Велику Хочу, где је организован одлазак на наступ наших драгих Метохијских Жубора.

Недеља(2.мај)

- Света Литургија у цркви Успења Пресвете Богородице у Ораховцу, обилазак Зочишта, Грачанице, Газиместана и Самодреже-цркве у којој се причестила српска војска пред Косовску битку 1389.године. У вечерњим сатима повратак у Београд.

Аутобус ће бити под полицијском пратњом.

Број места је ограничен.

Цена пута је 45е(може и у динарској против-вредности).

У цену урачунато: превоз, преноћиште и вечера.

Могућност плаћања на рате чековима.

Пријаве до 23.априла 2010.године.

Ја сам сад ишао са овима... И било је одлично. Видели смо све што је обећано да ће се видети. И то је наравно све било више него лепо. Смештај сасвим коректан за једно вече. Јесте да је могло и за мање пара од ових 45е али ајде... Може да прође. Оно што није ваљало су услови путовања, бус без тоалета и амортизера. Лоше ради клима, спор возач... Повремени кварови на аутобусу.

Екипа у бусу је баш различита... од магистара електротехнике, преко пензионера и грађевинских радника до кикбоксера и фармаколога. Било и странаца 3-4...

Безбедност је стварно на високом нивоу. Осим што су нам у једном селу шиптарска деца показивала средњи прст и једну жену погодили фудбалском лоптом у главу ништа страшно нам се није догодило... Нас 70 је обезбеђивало 2 шиптарска полицајца. Има и прилично одвратних и потресних призора као што су балега на поду цркве или велика рупа на крову од исте. 

• 4 weeks later...

Најбољи начин да се оде на Косово и Метохија јесте кад се иде организовано.Већ је неко навео овде ко све то ради али ту су углавном одређени манастири и одређени дани,празници и сл...Ако би неко којим случајем желео сам да оде или невезано за групне туре ту се долази до проблема јер превоза нема као ни самог смештаја..У ствари има хотела али који углавном држе албанци....У самој Митровици постоји хотел који нуди одређене туре али опет су оне групне....Једина солуција која остаје јесте да се иде до неког места у коме живе Срби тамо ноћити и онда са тим домаћином отићи до манастира...Линије постоје до одређених места али је мени забрањено да стављам линкове...Ако администратори дозволе да ћу поставити.Ето то је од мене за сад,ако неко има било какво питање нека постави и ја ћу врло ради одговороти

• 1 month later...

Pozdrav

Može li mi netko pomoći u vezi puta na Kosovo iz Hrvatske. Posjetio bi Kosovsko Pomoravlje, e sad znam doć do Vranja. A sad kako dalje. Ima li neki autobus iz Vranja za tamo? Hvala

Прецизирај мало, за које место конкретно - Косовско Поморавље је широк појам, до неких места постоји директан превоз и из Београда (нпр. до Шилова) а до неких не постоји ни на локалном нивоу

Partes i Pasjane. Tamo imam neke frendove. Pitao bi ja njih, nego izgubio nam se kontakt **biga

• 3 weeks later...

Planiram da posetim jedan dan Kosovsku Mitrovicu, interesuje me kako stvarno stoje stvari tamo sto se tice kupovine npr. odece i recimo mobilnih telefona, moze li se naci nesto kvalitetno i da li su cene stvarno niske?

Takodje, da li postoji objektivan bojazan prilikom boravka u juznom delu grada i prilikom prelaska mosta, pretpostavljam da nema problema sto se tice obe stvari, ali kako nisam bio, voleo bih da mi neko docara :)

E ovako, ja sam bio 2006 na Kosovu preko jednog manastira koji inace nema ture za Kosovo, nego smo mi isli kao drustvo. Bilo je fenomenalno, sve smo zivo obisli. Ljudi su vrhunski, spavali smo u V. Hoci i stvarno je mnogo lepo. Nas je obezbedjivao Kfor i Kosovska policija.

Pa prijatelju zar od toliko mesta po Srbiji, ti bas nasao da u K. Mitrovici kupujes telefon i odecu?  :)

Pa ja mislim da Srbima nije preporucljivo da idu u Juzni deo bez pratnje. Jer u manastirima ako hoces da ides do izvora sa svetom vodicom moras da ides pod pratnjom a zamisli tek da ides u deo gde su siptari. Barem ja toliko znam.....

Истина је да су у јужном делу Митровице јефтинији мобилни телефони (кинеске копије) и патике (иста земља порекла, исти квалитет). Неки "сналажљивији" ваљају патике и у радњама у северном делу.

Везано за мост - не знам шта да ти кажем. Не мора да значи да би имао проблема али објективно постоји бојазан.

ja ne znam kakve su cene u Mitrovici.

Sto se tice mosta, upravo to sto je belacevic rekao, nikad se ne zna.

Ja licno znam jednu zenu koja je sama sa detetom od 1-2 god. i sa BG tablicama isla po Kosovu i nista joj nije bilo.

Ja kad sam bio, nikakve probleme nismo imali kad smo isli prvi put. Drugi put je samo par njih se okupilo na semaforu i gledalo u nas autobus.

• 1 month later...

Nedavno sam bila na Kosovu (isključivo stopom, nema nikakvih problem, niko nikoga ne dira, čak naprotiv) po prvi put u životu, obišla sam par gradova i manastira, jako mi se dopalo tako da planiram opet. S obzirom da idem u Albaniju za koji dan, preko Kosova, ostala bih na Brezovici dan/dva, pa me interesuje da li neko zna da preporuči jeftin smeštaj tamo? Neki kamiondžija što nas je vozio zadnji put je pomenuo smeštaj za 4-5 eura, ali nisam baš najbolje razumela o kakvom je smeštaju reč i kako ga naći...