Jump to content

Featured Replies

Pokusacu najednostavnije da objasnim,mislim da je ovo princip za eu drzave...

Nalazis se ispred prodavnice u x gradu, y zemlje u evropi.

Pogledate na ulaznim vratima ili kod kase u prodavnici ima li nalepnica Tax Free.

Ako ima pitajte prodavca koliko je novca potrebno potrositi u prodavnici da bi dobili povracaj poreza.

Ako kaze 100e to je minimalno koliko morate potrositi u prodavnici.

Kada vam izdaju racun trazite da vam popune formulare za Tax Free.

Treba vam pasos zbog podataka koje treba prodavac da unese u formulare.

Dobijate papire,fiskalni racun i koverat sa uputstvom za povracaj novca.

Ako putujete avionom novac mozete podici na samom aerodromu kada prodjete pasosku kontrolu. Potrazte carinu i verovatno ce vam odmah vratiti novac. Ako ne,onda ce dril biti kao i na kopnenoj granici a to je sledece: na sengen granici,tj.kada izlazite iz sengen prostora trazite carinika da mu pokazete kuljenu robu iz prodavnice,on to vidi,uporedi sa robom iz formulara i ako se poklapa roba i fiskalni racun, na formulare vam udari carinski pecat. Kada se vratite u zemlju postom u onom vec dobijenom kovertu na datu adresu posaljete formular i racune i posle par meseci dobijate cek sa iznosom povracenog poreza koji unovcite u nekoj od domacih banaka i to je to.

Yupiii!

Jos samo da nadjem 100e :banana: ,  salim se, jako lepo objasnjeno.

A da ja odgovorim na pitanje koje je postavio Nikolar91:

vracaju nam pare zato sto nismo drzavljani njihove zemlje i nema smisla da placamo porez drzavi u kojoj nezivimo.

Jesam li upravu?

Yupiii!

Jos samo da nadjem 100e :banana: ,  salim se, jako lepo objasnjeno.

A da ja odgovorim na pitanje koje je postavio Nikolar91:

vracaju nam pare zato sto nismo drzavljani njihove zemlje i nema smisla da placamo porez drzavi u kojoj nezivimo.

Jesam li upravu?

Mozda je negde dovoljno i 50 potrositi,sta zna' jaaa..

I pre ce biti da na taj nacin zele da podstaknu vecu potrosnju turista u zemlji nego da nama ucine...

Evo malo detaljnije

spisak zemalja i iznos valute koju morate potrositi da bi ostvarili povracaj poreza:

http://www.putovanja.info/sr/zanimljivosti/1-Zanimljivosti/318-Tax_Free_-_Kupovina_bez_poreza

Za vremenski rok ne znam tacno, to zavisi od zemlje do zemlje, ali uglavnom je od 3-6 meseci.

Povracaj poreza mozete uraditi i u Beogradu, ALI SAMO AKO SU U PITANJU GLOBALREFUND racuni i cekovi.

To mozete zavrsiti u Raiffeisen Banci, adresa Terazije 40, Beograd.

Za sve ostale racune morate ici ponovo u radnju u kojoj ste kupili robu.

Eto nadam se da sam malo pomogao

• 3 weeks later...

tacno je ono sto pisu marco polo i strikan. I jos nesto:ne ocekujte da dobijete svih 16 ili 18 posto poreza, budite zadovoljni i sa 10-12% od racuna, jer agencija sa kojom npr. Zara sklapa ugovor uzima svoj deo. Osim toga racun mora biti iz iste prodavnice u jednom danu, da bi vam trgovac popunio obrazac za tax free. Uz to morate priloziti i pasos. Na izlasku iz shengen zone bi vam bilo bolje da stvari za koje hocete da refundirate troskove drzite u jednoj torbi, jer je najverovatnije da ce vam traziti da ih pokazete, cak iako su u pitanju krpice.

• 1 month later...
  • Author

Prakticno...od pre 3 dana. Skoro sve kako je MArkoPolo deklamovao...

U Lisabonu smo u Cortefildu platili stvari za 65 a u adidasu za 205e. Na oba mesta smo trazili formular za TAX FREE.

Uz vas fiskalni racun, dobijete jos jedan i zapakuju vam u kovertu. Ponesite i pasos da vam odma sve ukucaju da ne popunjavate na aerodromu jer cete biti u Marfijevskoj stisci sa vremenom.

Sa tom kovertom dodjete na aerodrom, spremite kupljene stvari u rucni prtljag (lakse je) i posle Sigurnosne kontrole odete na salter gle vam udare stamp (pecat) za tax free....to je salter customer service. Sa tim pecatom i pecatom firme gde ste kupili idete na salter Global Refund-a koji je dijagonalno od tog. Predate sluzbeniku ta dva koverta i mi smo dobili sledece iznose :

za potrosenih 205e iz adidasa - 26e sto je oko 13%

za 65 iz Cortefilda 8e ..oko 11%

Sve ukupno na 270e smo dobili 34e. Nije nesto ali nije ni za baciti.

Slicna procedura i za Madrid. Bitno je samo da odete na customer service na onom terminalu sa koga polecete. Npr. nece da udari na terminalu 2 ako idete sa keca i sl...

Imali smo racun od 90e (to je i minimum za spaniju za TAX FREE) a povracaj je bio 10,5e.

Sve u svemu, nije komplikovano.

• Author

za portugal 65e

za spaniju 90e

Ne znam da li je od prodavnice do prodavnice...mislim da nije.

• 2 weeks later...

evo iskustvo iz Italije od pre dva meseca. U Trstu sam kupila laptop, racun izasao 650 eura. popunili su mi taxi free formular. Iz Trsta sam presla u Hrvatsku i na granici sa Slovenijom je krenulo malo zezanje. Cura carinik, na bedzu joj stoji prezime Jovanovic, tvrdi da ne govori ni srpski ni hrvatski ni italijanski ni engleski....Onda joj lepo pokazem obrazac, ona mahne rukom ka policajcu!!!! Kakve veze policajac ima sa taxe free, to ni njemu nije bilo jasno, nego me ponovo vratio njoj i ona je kao od bede lupila pecat. Laptop mi niko nije trazio da pokazem. Sutradan sam se vratila u Trst, u istu prodavnicu, pokazala overen racun i dobila natrag 120 evrica. Lepa paznja :)

Nema potrebe da pricas sa slovenackim carinikom, das mu pasos i kovertu sa  popunjenim obrascem iz prodavnice, lupi pecat i odmah odes  natrag, na slovenacki deo u ofice za tax free i dobijes novac odmah na ruke, nema potrebe da se vracas u Italiju. Takvo je moje iskustvo. Čak mi nisu ni pogledali stvari, doduse sve je bila garderoba, pa ih je valjda mrzelo da odu do kola koja su bila parkirana na ničijoj zemlji, da preturaju po koferima.

nisam prvo ni probala da pricam, ali posto je odgurnula obrazac onda sam valjda morala nesto da kazem, a to sa povracajem na granici, koliko mi se cini uzimaju neku proviziju, a  meni je bilo svejedno jer sam nekoliko puta u toku jedne sedmice prelazila iz istre u italiju. a vozac autobusa na liniji trst beograd mi je rekao da na granici je moguc povracaj novca u toku dana ali ne i nocu

Ok, zaista ne znam da li rade nocu, ali sigurno ne uzimaju proviziju. Proviziju ti uzme agencija iz global refunda sa kojom prodavnica ima ugovor, ali to se ne moze izbeci. Carinik koji overava papir za tax free  na slovenackoj granici ima svoj salter, koji je tako nizak da se moras  dobrano saviti da bi sa njim komunicirao te ne znam kako ti je mogao odgurnuti papire, verovatno si ih pokazala onom koji pregleda pasose a to nije njegov reon i bio je neljubazan ako te nije uputio na pravo mesto.

ee Pcelice, jeste nizak salter, ali sam niska i ja :)) a u prodavnici su mi vratili do zadnjeg eura bez ikakve provizije :)

• Author

ne sekiraj se....uzeli su svoj deo koji je u tvom slucaju trebalo da bude 138e.

Tebi super jer ti neko vrati 120e a njima jos bolje jer uzmu tvojih 18 a ti se ne bunis jer si pod utiskom onih 120.

Znaci, kada udjes u radnju na nalepnici TAX FREE pise koja kompanija je sa njima u dilu. Licno, mislim da global refund uzima najvecu proviziju ali koliko sam razumela sto su iznosi veci provizija je manja...

• 3 years later...

Planiram u Berlinu da kupim foto aparat i, naravno, trazim povracaj poreza. E sad, let je iz Berlina do Budimpeste, pa iz Budimpeste nastavljam za Srbiju. Zanima me da li povracaj poreza trazim na berlinskom aerodromu, ili moram da ga trazim na madjarskoj granici (zemlja iz koje napustam EU)? Da li je neko imao ovakvo iskustvo?

Takodje, zanima me da li na carini moram da predam kupljeni predmet u originalnom pakovanju?

Hvala svima unapred.

1. Ako nastavljas kopnenim putem (verovatnija opcija), onda na izlazu iz Madjarske.

2. Tehnika je specificna, ako ti ne smeta originalno pakovanje ponesi barem do granice. Svakako ce zapisati serijski broj i jos neke podatke, ambalazu mozes baciti vec u medjugranicnom prostoru.

• 1 year later...

Pa ja ne mogu da verujem...

Toliko se vucaram po EU i da nisam znao za ovo... :bag:

Mislim,znao sam,ali nisam nikad razmisljao o tome (kako ide ta procedura,da se malo raspitam)...jos ja ostavljam porez tim zapadnoevropskim hostaplerima,ccc :smile:

Evo jos jedan sajt cisto informativno koliko novca morate da potrosite u nekoj zemlji da bi imali pravo na povrat PDV-a.

http://i39.tinypic.com/2z7e54m.jpg

Sudeci po ovome (ako je jos aktuelno?),za povracaj poreza u Nemackoj je potrebno minimum 25 evra na jednom racunu.

Jel moze neko da me prosvetli...

1. kad se ja npr. u Lidlu nakupujem piva i rakije za 25 evra,jel onda na kasi da trazim formular za to?Ili gde?

2. da li u tu refundaciju ulaze npr. i kupljene karte za prevoz (npr. voz Berlin-Hamburg) ili ako sipam gorivo na pumpi?

3. ako neko ima iskustva sa festivalima...ako ja kupim kartu za festival koja je 150 evra,platim je unapred naravno (online),odem tamo (na festival) i vratim se,gde bih mogao da trazim povracaj poreza?Tj. jasno mi je gde (na granici Madjarske i Srbije;ili moze i negde u Nemackoj?),nego kako?Sta da im donesem kao dokaz da sam ja to platio?

Jer za online placanje ne dobijam racun,vec samo kartu (ulaznicu),a kad je iskoristim (da bih usao na festival)...sta onda?Da im donesem ponistenu kartu kao dokaz?Ili da na festivalu trazim obrazac za povracaj poreza? :unsure:

...sto mi je malo cudno,jer nikad nikog nisam niti video niti cuo da to radi.

(ili mozda niko ni ne razmislja o tome,kao sto ni ja do sada nisam razmisljao ::) )

Takodje,neko je spomenuo i da je taj povracaj poreza u Nemackoj moguce traziti i do 4 godine kasnije (posle kupovine)...da li je jos uvek to tako?

Ako je tako,i ako bi karta/ulaznica bila dokaz o kupovini...hm,pa nakupila bi se tu neka trocifrena brojka od tog povracaja pijjj (cak i da mi vrate 10%,sa provizijom te agencije koja ti dere kozu s'ledja uz to)

Hm,a ja na svakoj karti koju sam kupio vidim da pise sitnim slovima i ono za njihov porez (koji je uracunat u cenu karte)...ili se tvoj odgovor odnosio na ono za kupovinu karte za voz i sipanje goriva?

Svuda pise koliki je porez ali ne mozes ga za sve dobiti nazad. Jedino za sta mozes od tog tvog pobrojanog da dobijes povrat poreza je za hranu, ali kada je izneses iz EU. Ti si je pojeo tako da nista :P

Ne znam bas da li mozes da trazis povracaj poreza za sve zivo. Obicno u nekim radnjama, najcesce u vecim trznim centrima, pored kase stoji znak "Global blue". Kad ga vidis, to znaci da rade povracaj poreza i prilikom placanja trazis formular da ga popunis. Vazno je da imas pasos sa sobom. Prilikom napustanja EU, na aerodromu imas saltere gde treba da pokazes robu i predas taj popunjen obrazac. Mogu da ti daju kes odmah, ili da popunis broj kartice gde mogu da ti dostave novac u roku od nekih 2-3 nedelje. U slucaju kad leze na karticu, dobijas nesto vise nego ako hoces odmah kes. Ne znam kako ide sa "Global blue", ako se vracas kopnenim putem, ali mislim da cak ima i neka opcija da to posaljes postom na neku njihovu adresu, nemoj me drzati za rec.

Druga opcija, gde dobijas vise novca, je kad izbegnes "Global blue", sto je najcesce u Madjarskoj. Raspitas se za radnju koja to radi, pazaris, trazis formular, popunis i posle na izlasku iz Madjarske udjes u red od nekoliko sati da ti ispecatiraju i overe to, gde naravno, moras i da pokazes robu. Nakon toga, imas neki rok, da li bese 3 meseca, ili koliko vec, da odes opet u Madjarsku, u istu tu radnju i oni ti isplate novac u kesu, kad im odneses overen obrazac. Nisam vidjao da to rade i u drugim zemljama, cak se i cude kad im spomenem neku drugu opciju osim "Global blue".

Dakle, sve je procedura i obicno nije neki veliki novac u pitanju. Naravno, kad trosis vise stotina evra, onda to vec moze biti lepa svota, narocito u Madjarskoj.

Za te kupovine u Lidlu i sipanje goriva, ulaznice za koncert, itd, to jos nisam cuo da je iko trazio i dobio povracaj poreza. Mozda je i moguce, ko zna.

Edited by Dragance