Jump to content

Featured Replies

Posted

http://www.globalrefund.com/default.asp?viewFolderId=5922&viewDocumentId=11396

Ukoliko neko ima bilo kakvih iskustava sa ovim problemom, let me know.

Posto smo u Portugalu u maju a kupicemo sigurno nesto odece, obuce...etc..volela bih da mi daju 20% nazad.

Na ovom site-u kaze da kada napustam poslednju zemlju EU trazim pare da mi se prebace na karticu ili da mi daju u keshu...

To znaci da bi ja trebalo kada izlazim iz Bugarske da izadjem na granici iz voza i trazim bugarima da mi daju kesh???

To mi nesto mlogo smrdi...  nono nono nono

Na izlasku iz poslednje EU zemlje ti pečatiraju obrazac za povraćaj poreza. Ukoliko Global refund ili koja je već agencija u pitanju, ima predstavništvo na toj granici, onda možeš odmah i da unovčiš. Ako nemaju predstavništvo, onda im pošalješ poštom obrazac i račune, pa ti oni pošalju ček ili uplate pare na račun (ne znam da li rade wire transfer u inostranstvo, mislim da ne). Uz to, nećeš dobiti 20% nazad, već manje, jer će Global refund uzeti solidnu proviziju za svoje usluge.

• Author

Cek, cek...oni su posrednici?

Pa da li postoji legalan put kako uzeti svoje pare nazad? Mislim bez 3 ruke izmedju mene i isplate...

Ja ga nisam našao... Kad sam se raspitivao, svaka prodavnica (koja drži do sebe) imala je ugovor sa nekom od tih agencija.  Kad kupiš robu, dobiješ pored običnog računa i formu od te agencije. Od nje zavisi na kakav način možeš da dobiješ pare nazad i koliko će da ti uzmu proviziju. Bar je tako u UK.

• Author

Svasta, mislila sa da je to nekim zakonom regulisano. Kada smo uvozili auto znam da je MM prespavao u Zagrebu pa se vratio na granicu i uzeo lovu nazad...

Mislila sam da u EU nema muckanja, izgleda da sam omashila...  :psuje: :psuje: :psuje:

Ja sam to radio davno, možda 2004. U Dioru, isto tako ako potrošiš više od neke cifre (sad stvarno ne mogu da se setim) rade refund. I popunili su mi oni taj formular, i dobio sam 50ak evra koliko se sećam...

Само што и за све што купујеш мораш да прилажеш пасош и попуњаваш нешто да би могао после и да добијеш назад.

Ja sam imao fotokopiranu prvu stranu pošto je original bio u hotelu.

Evo neceg najsvezijeg - nas lik je u Parizu kupio dvoje farmerki i odmah je trazio da popuni obrazac da mu vrate tih 20 pasto ili kolko vec, i oni su mu rekli ok i uputili ga kuda da ide da podigne te pare. Mada je platio preko 120 evra ako se dobro secam, sto je uslov da trazi povracaj... i da, imao je pasos sa sobom, posto to traze

dakle, max 20%... a da li moze nekako pre kupovine da se sazna koliko ce para biti vraceno? jel to pise negde? nikad se nisam zadubljivala u ta tax free obavestenja...

U pitanju je klasican povracaj PDVa...kao sto je u Srbiji 18%, tako i svaka zemlja ima svoj neki i to je iznos koji se moze ocekivati nazad (trebalo bi cak, da vam je na racunu i naveden iznos samog poreza)...

Ipak, kao sto sam gore naveo (slucaj je i za Spaniju i Italiju) potrebno je na jednom mestu potrositi vise novca...dakle, eventualno neka tehnika, navedeni auto ili ako ste shoping zavisnik, pa na taj nacin ;)

Mislila sam da u EU nema muckanja, izgleda da sam omashila... 

У ЕУ не живе наднационални морално исправни хипици већ људи од крви и меса. ;D

• Author

Mislila sam da u EU nema muckanja, izgleda da sam omashila... 

У ЕУ не живе наднационални морално исправни хипици већ људи од крви и меса. ;D

onda me javni servis prevario...  zvizhd zvizhd zvizhd

Sve zavisi kolika je stopa PDV-a u nekoj zemlji, od toga zavisi i koliko cete novca dobiti nazad.

Primer: U Madjarskoj je stopa PDV-a 25%, ali nemojte da mislite da cete dobiti 25% nazad, dobicete 20% od bruto iznosa koji ste platili. Treba znati kako se racunaju procenti unazad tj kada se odbijaju od bruto cene, osim ako nije navedena neto cena + PDV, onda je sve jasno.

Cuo sam, (nisam proveravao), da se i u Beogradu moze uraditi povrat PDV-a kod nekih banaka, ali kao sto neko rece i oni uzimaju neki solidan procenat sebi pa ne znam koliko se to isplati.

Ako je neka zemlja u okruzenju ja bih sacekao ponovni odlazak u tu zemlju i onda uzeo lovu nazad, a ako je u pitanju neka dalja ili redja destinacija onda bih to zavrsio i ovde ako je moguce.

Evo jos jedan sajt cisto informativno koliko novca morate da potrosite u nekoj zemlji da bi imali pravo na povrat PDV-a.

http://i39.tinypic.com/2z7e54m.jpg

Poz

• Author

Cekaj, ovo su cene koje moram da stucem sve na jednom mestu ili moze kumulativno sakupim vise fiskalnih isecaka?

Znam da su nam onih ludih godina kad smo isli u Ikeu u Madjarsku vracali na granici neke parice al sam vec zaboravila koliko i kako...Ali mislim da tada nikad nisam imala 200maraka u racunima kad mi je dzeparac bio 5dm.

Cekaj, ovo su cene koje moram da stucem sve na jednom mestu ili moze kumulativno sakupim vise fiskalnih isecaka?

Moras tu sumu na jednom racunu da imas.

Povracaj poreza za nerezidente EU, o tome se radi. Svi koji su isli na soping ture po Madjarskoj i Bugarskoj jos ranije (pre ulaska u EU) se secaju redova za povracaj poreza (PDV po srpski), u Bugarskoj je bilo pri izlasku iz zemlje, u Madjarskoj je bilo kad drugi put udjes, poneses racun prethodne kupovine iz Metroa npr. i vrate ti iznos AFE naznacen na racunu. U Austriji, Nemackoj, Svajcarskoj se porez zove meverstojer (po nemacki) i za vecinu robe se dobija na izlasku sa teritorije date zemlje. Svuda je pravilo da se ima fiskalni racun ili kupoprodajni ugovor (za kola npr.)...

• Author

pa da, o tome se prica a ko je propisao i da li je uopste propisano da u jednoj radnji moras da kupis robu za toliko i toliko para. Mislim, besmisleno je. Ako odem u onaj ooogromni outlet, pa necu sve da kupim u jednoj radnji vec malo u Ziri, malo mango, malo adidas...i tako...a 4 crvene cemo da usijemo u jaknu da imamo cime da se vratimo od Sofije do Bgd-a...

Valjda i ovde ima neka AFA...majku mu..

Samo po računu je sigurno, ne može zbirno, pa nisu ni oni blesavi ;)

Povracaj poreza za nerezidente EU, o tome se radi. Svi koji su isli na soping ture po Madjarskoj i Bugarskoj jos ranije (pre ulaska u EU) se secaju redova za povracaj poreza (PDV po srpski), u Bugarskoj je bilo pri izlasku iz zemlje, u Madjarskoj je bilo kad drugi put udjes, poneses racun prethodne kupovine iz Metroa npr. i vrate ti iznos AFE naznacen na racunu. U Austriji, Nemackoj, Svajcarskoj se porez zove meverstojer (po nemacki) i za vecinu robe se dobija na izlasku sa teritorije date zemlje. Svuda je pravilo da se ima fiskalni racun ili kupoprodajni ugovor (za kola npr.)...

Zasto bi iko vracao nekom novac? Pa zar nije cela trgovina i poreski sistem zasnovan na tome da te sto vie oderu? I je l' mogu ja u srbiji da kupim negde nesto, da odem na granicu i trazim povracaj?  nista mi nije jasno.... :bang:

Ukoliko imas SAMO strani pasos, mozes da odes na neki nas granicni prelaz, sa METRO racunom npr. i da trazis povracaj poreza od 18%. Cini mi se da funkcionise na vecim, nece da ih ima svuda.

Trebalo bi da odem za Austriju u skorije vreme da pazarim nesto pa cu ti reci da li sam dobio povracaj meverstojera na iszlasku iz Osterajha :)

Ukoliko imas SAMO strani pasos, mozes da odes na neki nas granicni prelaz, sa METRO racunom npr. i da trazis povracaj poreza od 18%.

Ne baš :) Prodavac treba da ti popuni četiri forme za povraćaj poreza, koje ti zatim overe na granici na carini i uzmu ti jedan-dva primerka. Sledeći put kad se vratiš u zemlju, odeš u radnju gde si pazario robu, odneseš im pečatirane formulare, i oni ti vrate pare nazad. Eto, to je procedura kod nas, za strance :)

• 3 months later...

A posto cu ja da svrckam po evropi, gde tacno da trazim pare?

Kada iz Italije budem ulazio u Hrvatsku? Istrcim iz voza ili kako se vec budem vracao i kazem cariniku

"Hocu svoj deo necete da me prevarite..."

Ili ?