Jump to content

Featured Replies

Posted

Koje je vase iskustvo sa pisanjem putnickih dnevnika? Da li ga pisete u toku samog putovanja ili posle? Ja kad god isplaniram da ga pisem u toku puta ( sa obzirom da su tada utisci najsveziji), zaboravim ili jednostavno ne nadjem vremena, jer sam previse opsednut stvarima koje se desavaju oko mene : Lepotom okruzenja, ambijentom,  novom vrstom hrane, upoznavanjem novih ljudi...

A posle puta nije to to, promaknu ti oni sitni detalji koje si verovatno zaboravio od tog silnog uzbudjenja  :stupid:

Водим визуелни дневник, тј. фоткам. ;D У глави држим ситнице, па после све то спојим и напишем. :potty:

• 6 months later...

pre puta sve podatke (cene ulaznica, atraktivna mesta, prevoz...) zapisem u svesku, koju nosim sa sobom zajedno sa vodicem i kartom grada, a kad se vratim napisem u istu svesku utiske sa svih mesta koje sam videla, zalepim ulaznice, metro karte, a poslednja strana je ispisana onim sto se nije stiglo obici i sto ostaje za sledeci put. Trudim se da poslednja strana bude sto manje ispisana.

Imao sam razne situacije:

1. Kada sam bio saputnik, pisao sam samo u kratkim crtama kroz koja sam mesta prolazio, neke napomene u vezi sa tim, recimo da pogledam na internetu i sl., i onda bih po povratku slagao sve u jednu pricu;

2. Kada sam radio ovo leto kao spasilac, vreme sam ubijao tako sto sam pisao o svemu i svacemu, a onda kada bi me uhvatila inspiracija, pisao sam i pre posla i nakon...

A inace sam stalno u potrazi za nekim "savrsenim" dnevnikom za putovanja, koji bih mogao da tutnem u neki dzep, skoro da zaboravim da postoji, i onda kada se setim necega, izvadim i napisem na brzinu... i to bi odgovaralo broju jedan.

Problem nastaje kada odem negde na duze, a ne mogu da kuckam na kompu non stop, pa se raspisem i ne bude mi ni jedan poveci dnevnik dovoljan, sto mi se dogodilo i ove godine.

Ja volim da pisem, da koristim olovku, da skrabam i crtam, ali se plasim da zbog brzine desavanja nekih stvari i obaveza koje ce me cekati u buducnosti, ne okrenem ka telefonima i nekim super mogucnostima koje nude... poput snimanja glasa, kucanja podsetnika i sl.

Kad pišeš usput, sve je nekako sirovije, neobrađeno i mnogo dinamičnije. Pišeš ono što osećaš dok još nije bilo vremena da se to svari, promisli, slegne. Kad pišeš kod kuće priča lepše teče jer imaš vremena da lepo uobličiš rečenice i smisliš šta hoćeš da kažeš tako da ima glavu i rep, ali mnogi sitni detalji nestanu jer ih zaboraviš. Jednom sam probao da pišem baš za vreme puta, za vreme autostopiranja, ili čim izađem iz kola, i tako na svakih sat-dva po koju rečenicu, i ispalo je dosta dinamično, mada i dosta haotično.

Kad smo bili u Africi, pošto je u pitanju bio blog, pisali smo usput, kad god uhvatimo vremena, kad nešto čekamo, ili pred spavanje, itd. Zapravo smo stalno pisali samo kratke teze u svesku, pa smo onda kad nađemo sat-dva iz njih pravili tekst. Problem je bilo to što smo svi jako odviknuti od pisanja rukom, kod kog moraš imati celu rečenicu u glavi pre nego što počneš da je stavljaš na papir, pa smo se zlopatili sa škrabanjem, cepanjem stranica iz sveske, pisanjem istog pasusa pet puta itd. Čak smo razmatrali mogućnost da usput kupimo najminijaturniji mogući palmtop kompjuter, ali to ipak nismo uradili jer nam je bilo skupo.

Sve u svemu, zavisi kakav efekat želiš da postigneš. Ako želiš da ti beleške imaju tu polusirovu dimenziju, da se u njima baš "oseti" put, onda je bolje pisati usput :)

Meni je potrebno da imam mir i tišinu oko sebe da bih mogao da beležim nešto, pa na putovanju obično pišem pred spavanje. Po povratku iz Sirije trebalo mi je skoro godinu dana da ponovo otvorim beleške, iako sam često razmišljao o tom putovanju. Na kraju, kada sam seo da pišem, išlo je samo od sebe. :) No, pretpostavljam da je bolje ako ne morate da čekate godinu dana, jer se obično izgubi motivacija za pisanje.

• 2 months later...

elef i ja kontam o tom snimanju zvuka,i kucanja na teleffonu... u standardnim programima word itd  a  za simbian telefone ima aplikacija na netu orginal i placa se za slepe....govoris ono kuca slova posle prepravis ako nesto ima jer zna nekad malo da brlja

elef i ja kontam o tom snimanju zvuka,i kucanja na teleffonu... u standardnim programima word itd  a  za simbian telefone ima aplikacija na netu orginal i placa se za slepe....govoris ono kuca slova posle prepravis ako nesto ima jer zna nekad malo da brlja

ova opcija postoji u majkrosoftovom vordu odavno! Mislim da je najbolja za engleski jezik, mozda sad imaju i za srpski, poslednji put sam to koristio pre jedno 4 godine.