Jump to content

Featured Replies

Ovih i ovakvih gresaka u ceni avio karata ima jako cesto, kod mnogih avio kompanija i u svim delovima sveta.

Ono sto sam primetio i sto je karakteristicno (skoro pravilo) je da cim neki site ili forum objavi gresku veliki broj ljudi, i onih koji zele da putuju, kao i oni cisto radoznalih, okupiraju site te avio kompanije i pocnu da salju zahtev za taj objavljeni let. To natprosecno interesovanje za specificni let registruju u avio kompaniji i vrlo brzo otkriju i isprave gresku.

Npr. ovu gresku za Brazil sam otkrio pre mesec ipo dana, ali cim je objavio ovaj nemacki site, greska je ispravljena u roku od 2 dana, dok neke greke koje sam otkrio, a koje nisu objavili putnicki forumi trajale su i po 5-6 meseci, cak i do samog polaska avio kompanija nije nikada otkrila gresku u ceni i pored toga sto sam ja kupio te karte. Ovo nije samo karakteristicno za avio kompanije, vec i za rezervacione sisteme hotela, rent-a-car, bookshop i mnogih drugih velikih on-line prodavnica.

Poenta price je da kada vidite da je neko objavio gresku na internetu racunajte da imate nekih par sati do par dana, pre nego sto avio kompanija ispravi tu gresku. Ako vi otkrijete gresku, nemojte visiti po ceo dan na site-u te kompanije i proveravati stalno cenu, reci te uskom krugu prijatelja i kada kupite sve karte za vas, objavite na internetu. 

Samo da napomenem da ova sifra WKND15UK  vazi samo na UK verziji sajta. Na nemackoj verziji, sifra je WKND15DE. Ne znam da li ista logika vazi i za sve ostale verzije, ali, ovo definitivno treba iskoristiti :dance:

Sigurno rade i -PL i -IT kodovi. Treba probati i na drugim Alitalia sajtovima i promeniti kod u skladu sa sajtom.

@Dule,

ovde mi malo skripi u objasnjenju, jer, ako u kompaniji primete preveliko interesovanje za odredjeni let, pa tek onda "isprave" cenu, kako onda ne primete da su, npr, mesec i po prodavali karte za 235 evra za Rio?! Ja bih pre rekao da je to "namerna" greska(ako je uopste greska) kompanije sto se cene tice i da im je u interesu da se o tome cuje, jer je to zapravo odlicna reklama.

I kako uopste nekom moze da padne na pamet da trazi cenu karte, za odredjene datume, za relaciju Zeneva-Rio, Rio-Amsterdam? Ajde, prosvetli nas, ako nije top secret. Meni je logika stvari da, ili je neko opsednut i provodi nenormalno mnogo vremena u pretrazi i ne radi nista drugo u zivotu, ili da koristi neki softver koji to resava ocas posla.

I moram da te kritikujem, ako vec tvrdis da si pre mesec i po dana naisao na te cene za Rio, ako si vec obavestio sve blize i dalje prijatelje, zasto posle svega nisi podelio sa nama ovde nono

Ili barem mene, iz kategorije daljih i manje bitnih, obzirom na moje preferencije ka Brazilu :roll:

ovde mi malo skripi u objasnjenju, jer, ako u kompaniji primete preveliko interesovanje za odredjeni let, pa tek onda "isprave" cenu, kako onda ne primete da su, npr, mesec i po prodavali karte za 235 evra za Rio?! Ja bih pre rekao da je to "namerna" greska(ako je uopste greska) kompanije sto se cene tice i da im je u interesu da se o tome cuje, jer je to zapravo odlicna reklama.

Ja ne kazem da je moje objasnjenje apsulutno ispravno, ali je ovo zakljucak na osnovu mnogobrojnih iskustava sa prethodnim i ovom greskama avio kompanija. Oni ne proveravaju svaku pojedinacnu kartu koju prodaju (bilo bi suludo) vec to ide preko kompjuterskog sistema. Zbog toga i ne primete par karata koje ja kupim po greska ceni.

Prilicno glupo razmisljanje... ako neko prodaje karte po ekstremno niskoj ceni zbog reklame, on ce je objaviti na sva zvona ili bar na naslovnoj stranici svog site-a, ne bi cekao da to objavi tamo neki forum ili mozda (kao sto je u vecini slucajeva) nikad niko ne pronadje i ne objavi. I ne bi odah cim neko objavi povukli i ispravili gresku.

A apsolutno ne treba dovoditi u sumnju da postoje greske u cenama avio kompanija - popularno "error fare" je nesto sto je opste poznato. Kao potvrdu iz licnog iskustva imam primer da me je Qatar Airways zvao kada sam kupio povratnu kartu do Pekinga po ceni od oko 180e i objasnili da je doslo do greske i zamolili me da preispitam svoju savest:  1.ponistim rezervaciju, 2.doplatim oko 500e ili 3.da ostane trenutno stanje. Takodje kada sam rezervisao hotel sa 5* u centru Makaoa (gde je smestaj prilicno skup) po ceni od 15e po osobi, pozvali su me sa sajta gde sam rezervisao da me zamole da doplatim jos po 135e po osobi, jer su zaboravili posle 15 da dodaju nulu (0) na kraju. Dok sam citao na nekim americkim forumima da je japanska avio kompanija JAL ponistila svima karte koji su kupili po "greska ceni". Mislim da po zakonima EU, online prodavnice nemaju pravo da nesto prodaju, a kasnije zahtevaju doplatu... nisam siguran, ali znam da van evrope avio kompanije mogu lako da vam poniste rezervaciju ako primete da su imali gresku u sistemu.

I kako uopste nekom moze da padne na pamet da trazi cenu karte, za odredjene datume, za relaciju Zeneva-Rio, Rio-Amsterdam? Ajde, prosvetli nas, ako nije top secret. Meni je logika stvari da, ili je neko opsednut i provodi nenormalno mnogo vremena u pretrazi i ne radi nista drugo u zivotu, ili da koristi neki softver koji to resava ocas posla.

Evo meni. :) Ne znam da li sam opsednut, ali znam da mi je to jedan od hobija i ponekad ceprkam u slobodno vreme. Volim i cesto mnogo putujem, tako da mi je velika satisfakcija kada odletim negde za 0,0001euro isl.

Kao sto rekoh greska cena ima dosta, ali nije ih lako otkriti... najbitnije je: sreca, iskustvo, znanje i strpljenje ... i ponekad ubodes. I sada trenutno ima par gresaka, na svu srecu ni jedan forum nije pronasao i objavio.

I moram da te kritikujem, ako vec tvrdis da si pre mesec i po dana naisao na te cene za Rio, ako si vec obavestio sve blize i dalje prijatelje, zasto posle svega nisi podelio sa nama ovde nono

Ili barem mene, iz kategorije daljih i manje bitnih, obzirom na moje preferencije ka Brazilu :roll:

OK, prihvatam kritiku... izvini nisam se setio tebe... U odbranu imam da dodam da: skoro sam se vratio sa jednomesecnog backpack putovanja po Centralnoj Aziji. Nisam objavio na ovom forumu posto sam kupio samo 6 karata, a jos oko 12 drugara je trebalo ovih dana da sakupi lovu, ali nazalost sjebali su nas Nemci pre neki dan. :)

Nije namerna greska, jer sto se tice YQ, avio kompanije se dele u dve kategorije: one koje koje to odvojeno naplacuju i one koje to inkorporiraju u cenu karte [basefare]. Ove sto naplacuju, mogu nekad drasticno da smanje YQ zbog promotivnih karata [pogledati strukturu KL ili LH karata za €79/€99], ali nikad ne ukidaju skroz. Alitalia je 'poznata' vec par godina da u odredjenim open-jaw kombinacijama kompletno nestane taj fuel surcharge iz cene karte.

I kao sto Dule kaze, ne primeti se zato sto ti tu kartu kupis online. I isprave tek kad se greske pojave na blogovima i forumima, ne samo zato sto veliki broj ljudi kupi te jeftine karte, nego sto onda ljudi pocnu da zovu avio kompaniju [da otkazu/promene, da izaberu sediste i sl] pa tada, ne kompjuter, vec stvarna osoba pogleda detaljnije u tu kartu i primeti gresku.

Kombinacija te dve stvari - ima ljudi koji provode podosta vremena trazeci kombinacije, ali (i) uz dosta pomoci softvera [sajtova/programiranja].

@Dule: U Americi isto ne mogu vise online prodavnice da nesto prodaju, a kasnije zahtevaju doplatu... DOT ruling od ove godine.

Evo meni. :) Ne znam da li sam opsednut, ali znam da mi je to jedan od hobija i ponekad ceprkam u slobodno vreme. Volim i cesto mnogo putujem, tako da mi je velika satisfakcija kada odletim negde za 0,0001euro isl.

Kao sto rekoh greska cena ima dosta, ali nije ih lako otkriti... najbitnije je: sreca, iskustvo, znanje i strpljenje ... i ponekad ubodes.

Ovo kao da sam ja napisao  ;D

A sta neki drugi ljudi rade - mi smo amateri...

Tako ljudi, javite se, recite po nesto korisno, nemojte da moram stalno da klestima izvlacim reci i provociram :)

Malo se ne slazem oko toga da li su pogresne cene karata namerne ili slucajne i od cega zavisi kad ce sistem to otkriti. Ne kazem ni da sam ja 100% u pravu, ali, nekako mi ima logike ono sto sam rekao i dalje cu da stojim iza toga, sto ne znaci da ono sto vi tvrdite nema logike.

Oni ne proveravaju svaku pojedinacnu kartu koju prodaju (bilo bi suludo) vec to ide preko kompjuterskog sistema. Zbog toga i ne primete par karata koje ja kupim po greska ceni.

Kao potvrdu iz licnog iskustva imam primer da me je Qatar Airways zvao kada sam kupio povratnu kartu do Pekinga po ceni od oko 180e i objasnili da je doslo do greske i zamolili me da preispitam svoju savest:  1.ponistim rezervaciju, 2.doplatim oko 500e ili 3.da ostane trenutno stanje.

Cekaj sad, da li primete ili ne primete pojedinacno prodate karte po pogresnoj ceni :)

Btw, sta si uradio ovde, pretpostavljam da te bas grizla savet :D Ja znam sta bih uradio ;)

Nije namerna greska, jer sto se tice YQ, avio kompanije se dele u dve kategorije: one koje koje to odvojeno naplacuju i one koje to inkorporiraju u cenu karte [basefare]. Ove sto naplacuju, mogu nekad drasticno da smanje YQ zbog promotivnih karata [pogledati strukturu KL ili LH karata za €79/€99], ali nikad ne ukidaju skroz. Alitalia je 'poznata' vec par godina da u odredjenim open-jaw kombinacijama kompletno nestane taj fuel surcharge iz cene karte.

Nije namerna greska, a Alitalija je poznata godinama po tome :) Ako za toliko godina nisu provalili da im sisterm ne valja i da im pravi stetu, onda ih bas briga po kojoj ceni prodaju karte. Ili im je ipak vise stalo da budu "poznati" po tome. Think about that!

Kao sto rekoh greska cena ima dosta, ali nije ih lako otkriti... najbitnije je: sreca, iskustvo, znanje i strpljenje ... i ponekad ubodes.

Ovo kao da sam ja napisao  ;D

A sta neki drugi ljudi rade - mi smo amateri...

I ja potpisujem :)

Ne znam da li mi je hobi ili opsesija, ali, znam da trazim jeftine karte i kad znam da me uopste ne zanima neka destinacija i kad znam da nisam u mogucnosti tamo negde da letim ;D  Ali, jos nisam naleteo na neki "error fare", pogotovo ne za neki "long-haul" let, u toj "open-jaw" kombinaciji. Verovatno mi je falilo znanja, jer jedino tu mogu da se nadogradim, na ostalo ne mogu da uticem mnogo. Smatram se amaterom, ali ucim, izmedju ostalog, zahvaljujuci i vama.

U svakom slucaju, rado bih otvorio preduzetje s vama  :comp:

Malo se ne slazem oko toga da li su pogresne cene karata namerne ili slucajne i od cega zavisi kad ce sistem to otkriti. Ne kazem ni da sam ja 100% u pravu, ali, nekako mi ima logike ono sto sam rekao i dalje cu da stojim iza toga, sto ne znaci da ono sto vi tvrdite nema logike.

Pa retko koja kompanija koja hoce da ostane profitabilna ce da pravi namerne greske... los IT, pogresno unete cene, i sl. - to nisu namerne, vec slucajne greske.

Nije namerna greska, a Alitalija je poznata godinama po tome :) Ako za toliko godina nisu provalili da im sisterm ne valja i da im pravi stetu, onda ih bas briga po kojoj ceni prodaju karte. Ili im je ipak vise stalo da budu "poznati" po tome. Think about that!

Pa isto tako su poznati po tome da gube prtljag i briga ih je za to - da li mislis da im je ipak vise stalo da budu "poznati" i po tome. Think about that!

Ja sam namerno stavio 'poznati' zato sto sam to mislio na forume/grupe frequent flyer-a i lovaca na 'error fares'. AZ definitivno ne reklamira ni to da imaju los IT, kao ni to da gube prtljag. Ako pogledas na nekoj prethodnoj strani, fuel surcharge na ovim kartama je €390 - ne bi Alitalia namerno zaboravila da naplati to.

Ja licno imam i dobrih i losih iskustava, poslednje od pre manje od mesec dana gde mi je Travelocity otkazao kartu jednostrano [bila je njihova greska, koju sam ja iskoristio] i gde sam cekao 4 nedelje da mi vrate kintu.

Oni ne proveravaju svaku pojedinacnu kartu koju prodaju (bilo bi suludo) vec to ide preko kompjuterskog sistema. Zbog toga i ne primete par karata koje ja kupim po greska ceni.

Kao potvrdu iz licnog iskustva imam primer da me je Qatar Airways zvao kada sam kupio povratnu kartu do Pekinga po ceni od oko 180e i objasnili da je doslo do greske i zamolili me da preispitam svoju savest:  1.ponistim rezervaciju, 2.doplatim oko 500e ili 3.da ostane trenutno stanje.

Cekaj sad, da li primete ili ne primete pojedinacno prodate karte po pogresnoj ceni :)

Ovde si uzeo dve recenice iz dva razlicita pasusa i izvukao ih iz konteksta, tako da naizgled ispda da ne znam sta pricam.

Kao sto rekoh oni proveravaju onda kada neko objavi na internetu... tada uoce gresku i krenu sve da proveravaju i ispravljaju ih. U ovom slucaju sa Qatar Airways-om je usledio poziv oko dva meseca nakon sto sam kupio karte, kada su mnogi forumi otvorili im oci i ukazali im na gresku.

Cao svima,cesto putujem i trazim jeftine karte,tu i tamo ubodem poneku ali mi nije jasno kako nalazite ovakve ponude?Pokusao sam preko Alitalie ali cene su bar 5 puta skuplje od ovih koje probao sam i skyscanner i kayak... i svuda su manje vise iste cene.Moze li mi neko reci u par reci kako i na kom sajtu mogu naci takve ponude za recimo Brazi,Argentinu,Maleziju,Juznu afriku...I kako pretrazujete multicity destinacije,tipa,Geneva-Rio-Rio-Amsterdam? Od svih sajtova koje sam do sada probao najjeftinije karte sam nalazio na lastminute.de i neckermann.de.Poz svima!

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2

Ove ponude su bile aktuelne pre koji dan i verovatno ih vise nema po toj ceni. Multi-city destinacije trazimo pomocu opcije multi-city, koju ima vecina sajtova aviokompanija  ;D Imas je i na kayaku i ostalim pretrazivacima tog tipa.

Jel moze mala pomoc oko pretrage jeftinih letova kod Wizz-a. Npr kad trazim ovim sistemom na sajtu.

2a9qj44.jpg

Nadjem kartu za 2190 po osobi u jednom pravcu (18. septembar npr).

Ali, kad klinem na tu istu cenu evo sta se pojavi za dalju pretragu.

otj61f.jpg

U cemu je fora? Jel postoji karta po toj ceni, ili ne. Pokusavao vise puta, uvek me izbaci na skuplju opciju.

I malo mi je cudno, pre su imale karte da se kupe redovno za te novce, dok je za 1000din bilo ono da kazes jeftino.

Sad kad idem ovim drugim sistemom bukinga na slici, nema bre nista ispod 5 soma.

I zasto kod viza nema karata za par meseci unapred (pre je bilo)? Obicno ima do mesec i po unapred.

Hvala!

I meni se desava da pise jedna cena u kalendaru a sasvim druga kada se klikne na nju.. Mislim da oni pokazuju najnizu cenu za taj dan ali da ne azuriraju toliko cesto sajt ili kako vec to funkcionise. Vidim da si odabrao Beograd-Rim, koliko sam citao ovde na forumu mislim da prekidaju sa letom od Oktobra, pa opet krecu na prolece sa linijom tako da je moguce da zbog toga ne mozes da vidis unapred cene. I meni se cini da je Wizz poskupeo u poslednje vreme, pogotovo kada vidim koliko su bagatelne cene iz Skoplja.

Vidim da si odabrao Beograd-Rim, koliko sam citao ovde na forumu mislim da prekidaju sa letom od Oktobra, pa opet krecu na prolece sa linijom tako da je moguce da zbog toga ne mozes da vidis unapred cene.

Neko rece, 24. septembra - me thinks.

I meni se desava da pise jedna cena u kalendaru a sasvim druga kada se klikne na nju.. Mislim da oni pokazuju najnizu cenu za taj dan ali da ne azuriraju toliko cesto sajt ili kako vec to funkcionise. Vidim da si odabrao Beograd-Rim, koliko sam citao ovde na forumu mislim da prekidaju sa letom od Oktobra, pa opet krecu na prolece sa linijom tako da je moguce da zbog toga ne mozes da vidis unapred cene. I meni se cini da je Wizz poskupeo u poslednje vreme, pogotovo kada vidim koliko su bagatelne cene iz Skoplja.

Pa kako da znam kad ce zaista ta najniza cena moci da se odabere na sajtu? :P Inace, probao sam sa vise destinacija. Isti slucaj, visa cena nego sto je prikazano u rasporedu. :102:

U mesečnom pregledu uglavnom piše cena karte za one koji su članovi Wizz cluba i bez naknade za rezervaciju (880 din), mada ni to nije uvek slučaj, ni sam nisam baš uspeo da ih provalim.

Ima li neko neku svezu ponudu za bilo koje daleko putovanje?Recimo Malezija,Singapur,Brazil,Juzna Afrika...

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2

Mislim da sam rešio misteriju prikazivanja cene na wizz mesečnom pregledu. Dakle stoji cena za članove kluba i bez naknade za rezervaciju. Kasnije pri odabiru leta se te vrednosti povećavaju jer je uračunata normalna cena i naknada za rezervaciju (880 din po letu). Ja probao da izaberem let iz Skoplja za Memingen. Cena na mesečnom pregledu 0,99€ a na onom za izbor leta se popela na čitavih 8,99€ (napominjem da su cena za članove kluba i normalna cena karte iste). Ovaj zaključak onda eksperimentalnom metodom probao i za nekoliko drugih letova i sve se uklapa. Jeste malo zbunjujuće za onoga ko prvi put ide na sajt, ali uz trud se uštedi.

Kako najbolje do Barselone (oktobar mesec) ???

PS

Do sad sam našao sledeće varijante:

1. Ryanair iz Budimpešte direktno , povratna oko 60 evra

2. Wizzair iz Sofije do Bergama povratna oko 60 evra + Ryanair iz Bergama do Barse povratna oko 30 evra

3. Wizzair iz Sofije direktno, povratna oko 120 evra

4. Flyniki iz Beograda povratna oko 170 evra (preko Beča)

5. SWISS  iz Beograda povratna oko 180 evra  (preko Ciriha)

Ako vec ides u Budimpestu moze i

Bud-Brisel ...03./08.10. Povratna 4e

Brisel-Barca 03./08.10. Povratna 38e

Ima dosta polazaka po ovoj ceni za kombinovanje datuma.

Ovo je idealno ko ima Netteler karticu jer su ovo skoro pa konacne cene.

Promocija Lufthanse:

Abu Dabi  529 evra,

Johanezburg  649 evra,

Filadelfija  829 evra,

Boston  829 evra,

Njujork  619 evra,

Karakas  1199 evra,

Bogota  1219 evra,

Rio De Ženeiro  1069 evra,

Peking  589 evra,

Hong Kong  679 evra,

Tokijo  819 evra.

Qatar Airways, 3-dnevna promocija!

Rim-Perth-Berlin €505

Istanbul-Perth-Venecija €454

Takodje povratne karte iz Varsave:

Sri Lanka 2071 zł

Hongkong 2142 zł

Singapur 2271 zł

Bangkok 2283 zł

Datumi letenja: izmedju 10/09/2012 i 13/03/2013.

Ako vec ides u Budimpestu moze i

Bud-Brisel ...03./08.10. Povratna 4e

Brisel-Barca 03./08.10. Povratna 38e

Ima dosta polazaka po ovoj ceni za kombinovanje datuma.

Ovo je idealno ko ima Netteler karticu jer su ovo skoro pa konacne cene.

Hvala za info, Netteler je naručena pre neki dan  ;)

---------------------------

Qatar ima puno kombinacija:

preko Ebookers

Istanbul-Perth-Frankfurt 490 Euro

Istanbul-Dubai-Frankfurt 260 Euro

Istanbul-Peking-Frankfurt 325 Euro

Istanbul-Denpasar (Bali)-Frankfurt 480 Euro

Istanbul-Singapur-Frankfurt 380 Euro

Istanbul-Bangkok-Frankfurt 360 Euro