Jump to content

Featured Replies

Posted

S obzirom da dolazi sezona odmora i da ce se mnogi na put odluciti kolima nije lose znati sledece informacije gde je sta potrebno/dozvoljeno: MEĐ. VOZAČKA DOZVOLA, SIGURNOSNI POJAS, ALKOHOL (PROMILA), BRZINA U NASELJU, BRZINA NA OTVORENOM PUTU, BRZINA NA AUTO-PUTU, MOBILNI, UPALJENA SVETLA, PP APARAT.

Sve ovo mozete pogledati na sledecem linku AMSS http://www.amss.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=199&Itemid=138

Браво! Баш ово 'тедох и ја поставити. :stupid:

• 1 year later...

Занима ме да ли има неко искуства са мало дужим путовањима по Европи са колима која нису баш најновија. Имам Фиат Пунто, дизел, тди, 2003 годиште, и релативно добро очуван. Хтео бих са другарима са њим да одем до Кракова и Вроцлава, али сам скептичан да ли се требам са њим упустити на такво путовање. Ако имате искуства или савете, добро су дошли!

Mene zanima nešto malo drugačije... :)

Da li je neko negde sumirao (ili bar pokušao) najbitnije informacije/savete/zakone po zemljama? Sve što je bitno, a drugačije nego ovde. Sad sam baš objasnio. :)

Recimo, viđao sam na slikama da su zebre u nekim zemljama sa značajno užim belim linijama od naših, što ih čini manje upadljivim. Drugo, u nekim zemljama se kretanje na žuto svetlo na semaforu (žuto i crveno) kažnjava. Dalje, mnoge zemlje imaju opcione stanice autobusa, za koje je potrebno signalizirati vozaču. Čuo sam da u nekim zemljama prednost u kružnom toku ima vozilo koje u njega ulazi, a ne ono koje već kruži. :) A to mi je, nekako, važnije od PP aparata koji svako normalan ipak treba da ima. :)

Naravno, ne mislim samo na saobraćajne razlike, nego i kulturološke, koje mogu da budu i značajnije. Npr, na šta su u raznim zemljama posebno osetljivi (a da to nije očigledno). Mislim da je neko na forumu pomenuo da Chevrolet u Ukrajini ima fabriku, pa su to tamo narodna kola kao ovde Fiat. Pretpostavljam da bi bilo veoma glupo u Ukrajini reći "samo budala može da vozi američki krš". :) Npr, mene je iznenadilo i da u Trstu kafići masovno imaju čučavac umesto klasičnog WC-a, a onda mi rekoše da je to neka nova evropska fora higijene...

Da li i u kojim zemljama ne treba pričati mobilnim u autobusu (ovo videh u epizodi Top Gear-a), možda na pijaci... Da li će negde čudno da me gledaju ako uđem u radnju 10 minuta pred zatvaranje, da li u bazenu moram da imam kapu čak i ako mi je kratka kosa, gde je bakšiš obavezan, gde se gorivo na pumpama sipa isključivo lično, a gde sipa isključivo radnik pumpe, da li u svim zemljama moram da sedim u autu kad me policajac zaustavi ili će negde baš zbog toga da mi piše kaznu...

Itd, itd. Ako tako nešto ne postoji, bilo bi dobro napraviti temu u kojoj bi putnici sa iskustvom navodili sve neobičnosti na koje su nailazili, posebno po Evropi koja nam je, ipak, najbliža. Pretraživanje svega za svaku zemlju baš i nije rešenje, jer se često ne zna unapred koje ćemo sve zemlje da obiđemo, a mnogo toga nam, prosto, ne padne na pamet.

Занима ме да ли има неко искуства са мало дужим путовањима по Европи са колима која нису баш најновија. Имам Фиат Пунто, дизел, тди, 2003 годиште, и релативно добро очуван. Хтео бих са другарима са њим да одем до Кракова и Вроцлава, али сам скептичан да ли се требам са њим упустити на такво путовање. Ако имате искуства или савете, добро су дошли!

Мој ауто сад има 24 године. Купио сам га пре четири године и од тада сваке године њиме идем у иностранство. У питању је један од ''неуништивих'' аутомобила, тј. Мерцедес 124 200 дизел. Ишао сам њим у Турску (северна обала Мраморног мора, Истанбул и мали део црноморске обале па назад кући), неколико пута у Румунију, БиХ, такође неколико пута у Црну Гору и у Аустрију преко Мађарске и Словачке. Никада нисам имао никаквих проблема са њим чак ни у Србији. Требам напоменути да га редовно и беспрекорно одржавам. Не знам шта да ти кажем, ти најбоље знаш стање, могућности и карактеристике свог аута. Ако те је до сада добро служио и није се озбиљно кварио сигурно нећеш имати проблема, мада су кварови увек могући чак и на новим колима. Е сад се сетих још нечега. Пре две године ишли моји ћале и кева својим колима а пријатељи својим у Црну Гору на море. Пријатељима на Фиат Пунту (мислим да је 2001. годиште) комплетно је рикнуо мењач па га је ћале шлепао.

За аутомобил је важно да је регистрован - што је гаранција да је прошао технички преглед. То је битно страним државама, али сваки полицајац има право да те заустави ако му је нешто сумњиво и да те пошаље на вансдредни технички преглед, што се у пракси ретко дешава осим ако аутомобил није крш видиљив и из даљине :D

Moj cabrio je star 25 godina i sluzi iskljucivo za turisticka putovanja. Godina proizvodnje je manje bitna, bitno je kako se auto odrzava i servisira.

GOLF II  1987.1,3 benzin, plin

presao 509.000km      znaci, ako nekoga treba da zaustave i trkeljisu....to sam ja sa svojom ljutom masinom.

Prosle kalendarske godine isao do : Izmira, Trsta, Suncevog Brega, Risna, Rijeke plus gomilu puta na krace rekacije (Temisvar, Budimpesta, Segedin, Nis, Uzice....).

Do sada me niko nije cimao zbog auta. Svu propisanu opremu imam, trudim se da postujem sve obaveze kada sam u odredjenoj zemlji (Svetla, mobilni, pojas, ogranicenja brzine....).

Placali smo i kazne ali to je bila simbolika (u Bugarskoj i Bosni).

Rutinske kontrole sam doziveo samo na Balkanu : Rumunija, Bugarska, Turska, Grcka, Bosna i Srbija.... i Italiji me niko nikada nije zaustavio...ni u Hrvatskoj.

Dva servisa godisnje od po 50-70e i to je sva tajna. Ostalo, sipanje plina i vozi. Nikad za 14 godina koliko ga vozim me nije izdao.

Evo jedna priča kako se prolazi u Evropi balkanskim ponašanjem:

U Sloveniji su se "našla" dva vozila sa dva "naša" vozača. Jedan je vozio kamion a drugi automobil. Bilo je pokušaja preticanja, verovatno svakakvih reči i jedan od vozača pokaže drugom srednji prst. Epilog je da su obojica platili kazne, stim da je kazna za srednji prst dodatno naplaćena.

• 2 weeks later...

A kako su to imali dokaza da se to desilo (policija il ko ih je vec to kaznio)?

Slikali ih dok su ovi bili u pokretu (voznji)?

Il su ih sacekali da oba vozila stanu,pa da krene fajt,pa su onda intervenisali? :)

@salleps:ako imas ovog naseg Fiat Punta (iz Zastave) bolje triput razmisli pre nego sto krenes sa njim na neko duze putovanje.

Drugar ga ima,i stalno se zali na njega (a normalno ga vozi,ne jurca i to).

S obzirom da dolazi sezona odmora i da ce se mnogi na put odluciti kolima nije lose znati sledece informacije gde je sta potrebno/dozvoljeno: ... ALKOHOL (PROMILA)

Ovo me uvek podseti na nesto sto sam procitao u (ako se dobro secam) nekom hrvatskom prirucniku pre 10-ak godina.Tamo su pobrojane sve evropske zemlje i ti osnovni podaci sto si ih naveo (ogranicenje brzine,alkohol,upaljena svetla,pojas,stanje puteva,itd.) za svaku od drzava.E,najzanimljivije u tome je bio slucaj Albanije :D

Secam se da je pisalo da imaju samo 1 autoput (Tirana-Skadar),a sto se tice alkohola...citat po secanju:"Ne postoji odredjena granica kolicine alkohola u krvi.Ako je vozac vidno pijan policajac moze da ga iskljuci iz saobracaja". :spot::roll: