Jump to content

Featured Replies

Posted

Ima li iko kakvih informacija o radu na prekookeanskom brodu.

Jos bolje - ima li ko ISKUSTVA ???

Evo ovde imas jedno iskustvo:

http://www.b92.net/zivot/putovanja.php?nav_id=169529&start=165

A bila je i jedna Srbijatrevelerka koja je radila na brodu koji je krstario Mediteranom. Kako mi je pricala super joj je bilo. Mozda vidi temu pa svrati...

Samo pazi jako, jer ima nekih agencija koje su lazne i koje samo uzimaju pare.

A skoro je bilo i na TV-u neka emisija gde su prikazivali tako neki brod i bilo je na njemu par nasih pa su pricali....

meni je to super varijanta, samo mi se jos ne da zbog faksa...

:king:

upoznao sam jednog lika preko HC-a iz Beograda koji je radio kao fotograf na nekom prekookeanskom brodu. Kaze da mu je bilo super jer mu je dnevna satnica dozvoljavala da svaki dan dosta vremena provede van broda kada je to bilo moguce. medutim upoznao sam jednu britanku iz Mancestera u Madridu. Ona je radila za odlicne pare kao kuvarica ali skoro da nije videla svetlost dana, jer joj je radno vreme bilo od 12 do 00.....

moze to biti odlicno iskustvo ako ti zapadne neki dobar posao. ali u svkaom slucaju se ustede odlicne parice  :spot:

ja sam upoznala jednog madjara koji dugo radi na brodovima i kaze da se ubija od posla (inace radi kao konobar na brodu), ali mu se svidja. najvise mu smeta sto mora sve vreme da deluje raspolozeno i da bude nasmejan, bez obzira na umor koji oseca jer je radno vreme ponekad i 18 sati dnevno. zalio mi se da ja jednom morao da sam opsluzuje 150 ljudi tokom vecere i, naravno, jedva je postigao i, u nekom trenutku, bio na ivici nervnog sloma. iskulirao je koliko je mogao, ali su poslodavci, menadzer, ko god, to primetili i nisu propustili da mu to napisu u preporuci koju su mu dali, naravno kao manu, iako ima sve ostale ocene? izuzetne.

inace se ocenjuje sve- i izdrzljivost i snalazljivost i ljubaznost i vse ostale psihofizicke sposobnosti. ako te nesto konkretno interesuje, imam ja njegov e- mail, pa mogu da ga pitam.

meni je to delovalo kao prilicno stresan posao, ali se on trudio da me ubedi u suprotno. pa ti vidi.  :?

Znam jednog lika koji je radio na brodu kao fotograf, iako uopste i nije fotograf, nego onako, amater. E sad, da bi ga primili, morao je da ima nekakav portfolio, i to ne umetničke fotke oblaka i sunca nego svadbe, krštenja, mature, takve stvari. Onda je on lepo otisao kod nekog svog drugara, profi fotografa, ovaj mu je ustupio svoje fotke, on ih odneo kao svoj portfolio i dobio posao na brodu.

Inače, fora je da imaš neke reference, nekakav minuli rad koji tamo možeš da pokažeš, kakvu diplomicu - dal za masera, kuvara, fotografa, neke dokaze da nešto znaš da radiš. Tako je, bar, meni rečeno.

Agencija je u BG, ako se ne varam, zove se sea-agency, i tamo na sajtu piše svašta korisno. http://www.sea-agency.com/indexStari.html

U sekciju "putopisi" imamo link na putopis jednog momka koji je radio na brodu. Na njegovom sajtu imaš i mejl, pa ga možeš pitati sve što te interesuje.

http://klika.blogger.ba/

Veliki deo ovih brodova pripada USA, tako da ti treba njihova viza, koja se dobija u ambasadi u BG. Znam bar troje ljudi koji su je bez problema dobili, i svi su radili na brodovima.

Svi se žale da je posao dosta naporan, ali se svi slažu da se isplati, posebno zato što svoju sasvim solidnu platu nemaš gde da potrošiš, pa se onda vratiš posle godinu dana sa lepom hrpicom para :king:

Znam troje ljudi koji su isli na tu radnu akciju.

1. Moj komsija koji je zavrsio ugostiteljsku otisao je tamo kao asiatent konobara, a sada je tamo neki glavni sef. medjutim on je odlucio da brod postane njegov novi dom i na njemu je vec nekih osam godina. Prve dve do tri godine se ubijao od posla, minimalna kolicina sna, radi se non stop sa pauzama dva sata dnevno i cetiri nocu, a posto je fin pametan i lep i uporan stalno je napredovao, sad mu je plata jako velika i posao mnogo laksi. spava normalno i ima normalno radno vreme, ali i odgovorniji posao.

2. Drug koji je otisao dve ture od po 7 meseci da zaradi pare. Takodje kao asistent konobara, ubijanje od posla, ali on kaze i dobar provod. Obisao je skoro ceo svet doneo u svakoj turi oko 17 000,00 dolara a tamo potrosio mnogo.

3. Drugarica koja je otisla sa istom namerom da zaradi pare za skolu. Ona je isla jednu turu od 7 meseci. Mnogo radila, mnogo toga videla lepo se provela i zaradila pare za skolu, renoviranje celog stana i ostalao jos.

Dobra stvar u svemu je sto brodovi stalano staju u raznim lukama i kupe nove turiste i ponekad se zadrzi i po nekoliko dana a kad je brod u luci nema toliko posla i imas vise slobodnog vremena tako da mozes obici grad, ne znam tacno koliko cesto je remont broda? i onda kazu da je super zezanje jer su svi slobodni oko nedelju dana (mislim) radis kao nesto malo,malo za osoblje broda.

Agencija preko koje su oni isli ne znam kako se zove ali znam da je u Zagrebu (oni su iz NS, sem komsije) ali koliko sam cula otvorio se ogranak te agencije i u BG. tada kad su oni isli nije postojala nijedna na balkanu sem njih cak su i razgovore i obuku drzali u Pesti zbog tadasnje politicke situacije HR i SR.

• Author

Jao - Hvala vam ljudi PuNo...!!

Ja sam o tom samo cula tek ponesto, i to sasvim slucajno, jos pre nekog vremena,..  Ali sada ozbiljnije razmisljam o tome. Ali necu moci bas "odmah" da odem. Prvo da finishiram fax. I mislim da cu moci u svojoj profesiji da radim ( studiram DIF ) sto bi bilo jako fino.,

Tako da - prikupljam svakakve informacije, kako bih se sto bolje upoznala sa time...

Mene zanima, zna li iko koliko se to placa i treba li neko iskustvo, ili moze i bez? ::crazy:

Lijepa ideja, drincis 6 mjeseci, i onda sve potrosis za ... recimo 2 dana!  :spot: :-D

Placa se parevoz do mesta gde se ukrcavas na brod, najcesce je to majami, zatim neki lekarski pregladi, viza americka, i agencija, sto te na kraju izadje oko 2000 do 3000dolara.

Moras da imas radno iskustvo, to izvadis neke preporuke da si rdila u restoranu, to zamolis nekoga ko ima restoran da ti da, ako poznajes nekog ucinit ce ti uslugu i njbolje je da imas zavrsenu srednju ugostiteljku.

Ja ti pricam za radno mesto konobara posto samo znam za to i ja sam htela da idem pre tri godine ali....

postoje tu jos razna radna mesta, cula sam za neke ljude da su radilil kao fotografi i soberice i td..

mada imam i jednu poznanicu kja je  tamo neki koktel majstora ali to stvarno moras da imas extra preporuku i neke skole za to ali ne ove nase srednje vec priznate kurseve i td....

Cekaj malo, onaj tip na B92 kaze da sve izadje max. 1000 Eur.

Ako je potrebno toliko novca koliko ti kazes, pa kolike su onda plate?!

Imam dve godine radnog staza, a preporuke mi nisu problem, zanima me posao

stjuardese, sobarice, a najbolje bi bilo prodavacice.

Ideja mi se svidja, posebno ako je moguce zaraditi neke lijepe pare, da si napokon priustim put u New York, ali 2000-3000 i to dolara, nemam sigurno.

Izvini ali ne vjerujem da je tolika cifra u pitanju.

E ovako, ja sam upravo zvala agenciju.

Tip sto radi ovo mi je rekao:

- 200 eur agenciji, i to tek kada vas prime na posao

- za sve poslove treba neko iskustvo i preporuke, ko zna moze to i ...  :pivoooo:

- ostali troskovi ukljucuju kartu do mjesta sa kojeg krece brod, sto nije u svakom slucaju amerika, ljecnicki pregled, i jos nesto, TJ. MAKSIMALNO 1000 EURA

- sto se plata tice, za prodavacice je preko 1000 dolara

- i najvaznije je znanje engleskog jezika i pretpostavljam izgled  :bag:

Koga god zanima treba da posalje svu potrebnu dokumentaciju, navedeno je na sajtu postom ili e-majlom, i onda napraviti intervju sa njima.

Moji su drugari ishli da rade, uglavnom kao kuvari? :-D i konobari(kelneri) :bag:.

pozeljno je iskustvo, preporuka(hotel,restoran,foto-radnja-za fotografe...) naravno prevedena na eng.Ali najbitnije je znanje engleskog i ipak izgled.Ne smesh biti debeo ili neuredne frizure za intervju, mnogo nakita,shminka diskretna...

Moj drug ide sad na neki razgovor za fotografa ja sma mu pisao neke CV-e motivaciona pisma itd.

Radi se mnogo, pogotovo kuvari :happyyy: ali meni ne bi smetalo jer to volim(da budem u kujni po ceo dan), ali se zaradi lepa kinta jer nemash mnogo mogucnosti za troshak.

Prve sezone je plata negde oko 1000 evra i dalje raste.Ko prezivi "stvarno mislim" prvu sezonu sledece godine ide na bolju cifru.

Problem je shto ljudi sa nashih prostora vrlo teshko dobijaju jaku poziciju.generalni menadzer restorana, shanka ili shef kuhinje se teshko postaje ali su zato plate preko 5000 evra.

Najbitnije je da lepo uletish prvu sezonu izgurash

• 2 years later...

E ovako, ja sam upravo zvala agenciju.

Tip sto radi ovo mi je rekao:

- 200 eur agenciji, i to tek kada vas prime na posao

- za sve poslove treba neko iskustvo i preporuke, ko zna moze to i ...  :pivoooo:

- ostali troskovi ukljucuju kartu do mjesta sa kojeg krece brod, sto nije u svakom slucaju amerika, ljecnicki pregled, i jos nesto, TJ. MAKSIMALNO 1000 EURA

- sto se plata tice, za prodavacice je preko 1000 dolara

- i najvaznije je znanje engleskog jezika i pretpostavljam izgled  :bag:

Koga god zanima treba da posalje svu potrebnu dokumentaciju, navedeno je na sajtu postom ili e-majlom, i onda napraviti intervju sa njima.

ja sam na netu pokupio od prilike iste informacije. o kojoj agenciji je rec?

Moja prva komsinica radi na takvom brodu. Preko mog maila (svakodnevno) komunicira sa svojim matorcima. Sada je drugi put na brodu, a u pauzi je bila u Bgd-u i pripremala ljude (sa velikom prolaznoscu) za posao. Sada ima neki podoficirski cin i nije prost shljaker.

Ja sam bila kontaktirala sa nekom agencijom iz NS-a koja je radila sa mediteranskim brodovima ali poshto su putnici bili uglavnom nemci bilo je potrebno da znam nemacki jezik. Kretalo se iz Grcke i znam da im je hitno trebala posada ali ja nisam nikako mogla da krenem i to su bila krstarenja od mesec dana ali posao je bio od 6 meseci.

http://www.bestjobs.rs/kompanije/global-shipping-services/4684137/3

evo sad su ti poslovi aktivni pa zovite tu agenciju pa se raspitajte ili konkurisite za posao pa ce Vas oni zvati.

Evropa nikako....pricao sam skoro sa gos. Duletom iz sea agency i kaze da je losa kinta,manje posla nego na prekookeanskim rutama....jel,sto znaci vise dosade......Jedna ptica ne cini jato ali ti vidi............vise kinte,zanimljivije osoblje.............

• 7 months later...

Uskoro se otvara agencija u Zrenjaninu za zaposljavanje ljudi na prekookeanskim putnickim brodovima. Agenciju otvara covek koji je dugo godina radio za kompaniju i svojim dugogodisnjim radom stekao poverenje vlasnika te kompanije od kojeg je dobio potreban sertifikat za otvaranje agencije. Ukoliko zelite vise informacija o svemu tome posaljite mail pa cu Vam dati broj telefona osobe sa kojom cete moci vise da porazgovarate o svemu tome. Jedno je sigurno, nema lazi nema prevare...coveka poznajem vec 31 godinu. Ako neko bude resio preko njega da ide na brod otici ce 100%.

E-mail: [email protected]

a kakvi su preduslovi da neko dobije podoficirski čin?

Zavrshena vojna akademija.

Podoficir si kad zavrsis neku srednju vojnu skolu, a kad zavrsis Vojnu akademiju, onda si oficir!

evo ja se pre 4 dana vratio s broda, dao otkaz  :D

a radio sam bogami...pa skoro 5 godina....

i da vam kazem, nije lako uopste...

Za DIf-ovce, sportiste - odlicna je varijanta raditi kao fitnes trener. Uglavnom dolaze zene, cure, radi se malo pilatesa, parternog vezbanja, nista preterano, zarada u rangu pomenutih cifara. Za ovaj posao su bolji prekookeanski brodovi jer se musterije vezu za tebe kao trenera i podlozniji su predlozima za kupovinu (objasnjeno ispod).

Za fizioterapeute (priznaju i diplome skola masaze) - mozda najbolji posao na brodu. Nemas fiksno radno vreme, imas base salary plus procenat od svake masaze, dakle mozes raditi nonstop ako ima traznje (a uglavnom ima). Bolje je raditi na brodovima koji krstare Sredozemljem, jer se putnici menjaju na 7-10 dana, te je veca potraznja za masazom kao i proizvodima nego da je neko na brodu mesec dana i duze (ljudi dosli da se opuste na 7 dana pa ne cicijase).

U oba slucaja te ekipa sa broda forsira da budes prodavac slicne palete proizvoda - uglavnom nega, nutrition, ulja i kreme za masazu, alge, detox sistemi. Od toga imas takodje procenat, i mnogi koji su poceli rad dominantno sa treninzima i masazama (i to 10ak i vise termina dnevno) posle mesec dana su se preorijentisali iskljucivo na prodaju koju su usavrsili, od toga uzimali kesh za par minuta posla, a treninge/masaze sveli na par dnevno i to ili na privlacne cure ili na neku gospodju koja se pritom obradi za neki proizvod (koji je naravno savrsen za njeno lice i tvoj dzep).

Sorry ako sam oduzio, mozda nekom pomogne. ;D

koliko zaradjuju ti instruktori fitnesa dok se bave samo firnesom a ne i prodajom? otrilike bar...

@Pretender

Hm, mislim da si malo preterao...

kao sto rekoh, ja sam se vratio pre par dana, radio sam 4 godine upravo u Spa firmi, kao Health&Fitness adviser, i prodavao te iste stvarcice koje ti pominjes...

to uopste nije lako, i samo vrlo malo ljudi uspe na tome lepe pare da zaradi, govorim tipa 1500 evra mesecno npr...Medjutim, to je krvav posao, treba ubediti ljude da potrose 200-300, ili 400 evra za tih tvojih par minuta :?....ti od toga dobijas samo 7%, i to samo ako postignes tzv. target, tj. metu koju je firma postavila koliko para treba za nju da zaradis...u suprotnom, dobijas kitu :), osnovna plata je ukinuta.......a da ne pricamo sto stalno moras da lazes i petljas te jadne ljude turiste, mnogo je to stresan posao....i radi se 12 sati dnevno....

sada je jos gore, posto je ova navodna kriza, pa ljudi uopste ne trose pare, a kruzevi su sve jeftiniji, tako da dolaze ljudi kojima je jeftinije da krstare, nego da ostanu kuci, jer bi za to isto vreme potrosili vise kinte gajbi..

ja sam, da budem bio malo skroman, bio jedan od retkih koji je tu dobro zaradjivao, vise od 2000 funti mesecno, pre par godina, kad je funta bila 1, 5 eu......proslog meseca sam za isti posao uzeo 500-600 funti( funta-euro je sad 1.1), pa vi vidite koliko se to sad isplati...

btw, ako samo drzis treninge i radis pilates i konsultacije o ishrani ( tj. svoj posao, ono za sta si skolovan), plata bi ti bila oko 200-300 evra mesecno, za vise od 65 radnih sati nedeljno....vise cak ne mozes ni da vidis mnogo od luka u kojima ste, jer imas jedan slobodan dan, a ostalih radis od 7.30 ujutru, do 8.30 uvece, sa pauzom za rucak od 1sat....ostale obroke moras pre ili posle posla hehhe... radno vreme postoji, i vrlo je fixno :D

tako da, sad se mnooooogo promenila situacija u odnosu na pre 3-4 godine, tad je moglo fino da se zaradi, sad.....

jedino na brodovima jos mogu da zarade 2 zanimanja: kelner i sobar, jer dobijaju baksis....ostala zanimanja, slabo, cak su i oficirima mnogo manje plate....

svim radnicima na brodu su zarade uglavnom ispod 1000 evra, a radno vreme je minimum duplo duze nego na kopnu......jedino sto moze nesto da se usteka jer tamo trosis samo na alkohol, sve ostalo ti je pokriveno...

naravno, u startu treba negde oko 500 evra za kurseve koji moraju da poloze svi koji hoce da rade na brodu, safety, crowd management, prva pomoc, fire fighting itd...kao i lekarski 100 evra da bi dobio nasu pomorsku knjizicu, i ponovo lekarski od 100 evra da bi se ukrcao na brod, jer nas ne priznaju ;)....takodje, uglavnom moras da ides na neku obuku pre ukrcavanja na brod koja moze da traje od 7 dana pa i do 2 meseca, negde se placa smestaj, negde ti je placeno( ja npr. morao da platim 600 funti za 30 dana smestaja pre 4 god. u southamptonu, u engleskoj), klopu dok si tamo na obuci uvek sam pokrivas, kao i avionsku kartu do te destinacije gde se nalazi sediste firme, moze da bude uglavnom ili engleska, ili majami...takodje, americka viza ti je obavezna, mislim da je 110$, i uglavnom engleska (80 evra)..i da, lekarsko osiguranje za ceo boravak na brodu, uglavnom traze na godinu dana, kod nas to kosta oko 200 evra...nijedna firma te lekarski ne osigurava, pa ako se bilo sta desi, moras da budes pokriven, inace su troskovi haos...

tako da, kad se sve sabere, bar polovina novca od prvog ugovora ti ide na pokrivanje troskova da bi stigao na brod..

to je namerno i napravljeno tako, jer je kompanijama u interesu da te nekako vezu, da ne napustis posao pre vremena, i takodje da se vratis ponovo, jer je iskustvo nitan faktor...to se najbolje postize dugom hehehe...

tako do, bio sam opsiran, ali nadam se da sam malo pojasnio stvari iz prve ruke...

zarada je onako, posao je baaas stresan i krvav, ne vidi se mnogo od luka, jer nemas bas puno slobodnog vremena, ali je zato i zezanje uglavnom dobro( ima i smor brodova, nikad ne znas sta te zapadne), i naravno, upoznas ljude sa svih, ali bas svih krajeva sveta, i prosiris svoje vidike.....to je i najveca vrednost