Jump to content

Featured Replies

Prica je od pre par godina, ne znam kako je sada (odnosno sada znam, @ bam-bam  klanj::). Anyway, meni je varijanta apsolutno neisplativa, verovatno ce se neko pronaci i u tome.

PS- ranije je bilo solidno i za doktore na brodovima.

PSS - @ bam-bam  Da ne znas kako je sa maserima sad ?

Hmm sta je to moreplovska knjizica jel sa njom imaju neke beneficije za put :eat:?

Ne,nikakve beneficeje.Moreplovsku knjizicu mora da ima svaka osoba koja radi na brodu.

Pomorska knjizica se vadi u kapetaniji u beogradu,zgrada na savskom keju, pored pristanista za recne kruzere....ali pre toga moraju da se ispolazu oni ispiti, sto sam naveo u mom postu, i to se radi u brodarskoj skoli u milosa pocerca, kao i lekarski pregled u medicini rada na novom beogradu...

inace, sa pomorskom knjizicom imaju beneficije za putovanja, tj. vize se mnogo lakse dobijaju, cim nju pokazes.....naravno, ne praznu, nego ispecatiranu sa bar 2 broda heheh...

@pretender

ovo sto sam ispricao, to vazi i za masere, to su sve zanimanja koja rade u spa centru.....

pre 2-3 godine je bilo stvarno neuporedivo bolje.....

a sto se fotografa tice, to je jedan od najtezih i najstresnijih poslova, a najmanje placen....

evo samo jedan primer njihovog radnog dana..

oni moraju da ustanu pre nego sto brod uplovi u luku, znaci ako uplovljava u 6, onda u pola 6...obicno je oko pola 8....ona se oblace u neke glupave kostime, od kojih su neki bas teski, i nemaju ventilaciju unutra, i tako se slikaju s putnicima ispred broda, dok vecina ne izadje, obicno oko 4 sata....zamisli samo sebe u kostimu delfina, teskom ko tuc, i potpuno zatvorenom, , 4 sata na 40 stepeni na suncu kariba...

onda se vracaju na brod da ponesu opremu i daju filmove na razvijanje, i imaju pauzu od 12-pola jedan do malo pre 4, a nekad i za tu pauzu moraju da se setaju i snimaju video za putnike...galerija slika se na brodovima otvara u 4, a oni moraju ranije da poredjanju slike na panoe...pa onda trce da postave opremu za slikanje portreta, koja isto nije laka za postaviti, pogotovu ako imaju 2-3 fotke (studija), pa se to onda slika dok ne krene vecera za putnike oko pola 7, prvo sedenje...tad trce u restoran i slikaju sve putnike za stolom...onda se vracaju na portrete....onda ponovo vecera ali drugo sedenje, i onda ponovo slikaju portrete, i na kraju se ponovo vracaju u galeriju i rade do 11....onda skidaju studija za portrete( postavljanje traje oko pola sata, skidanje 15min. svaki), i na kraju nose sve filmove na printanje, da budu slike spremne za sutra ujutru...

ovo sam morao malo detaljnije sa opisem, da ljudi cisto vide koliko je lak posao fotografa, a ovo im je obican radni dan....ako uvece imaju neke zurke, kapetanov prijem i tako to, onda i to idu da snimaju kamerom.....i to sve za kintu koja na vecini brodova ne prelazi 500eurita mesecno, na dosta brodova i mnogo manje.....

uvek mi ih je bilo zao

a za trenere sam napisao, ako nisi dobar prodavac, neces zaraditi bukvalno nista, jer nema osnovne plate....prosecno zaradjuju oko 400 evra..

hahah jedan putopis  lol::

pa kad bih krenuo, mogao bi da napisem bar 200, sa raznim dogodovstinama, sto sa broda, sto sa kopna...

bolje da ne zalazimo tamo...

ja ovde samo pokusavam da kazem ljudima da to nije ni malo lak, a extra placen posao, nego bas obrnuto, i da treba da si posebnog mentalnog sklopa da bi sve to izdrzao...

ja se licno ne zalim, meni je uglavnom bilo super na svim mojim brodovima, zestoko sam radio, ali se i zestoko i zezao....

a bio sam na takvoj poziciji da sam fino mogao da zaradim, i da posle sam lepo platim sva moja putovanja po svetu, sve ono sto sam samo video krajickom oka dok sam bio na brodu, jer tamo se nema bas puno vremena za obilaske okoline, tu se ipak radi...

sada je situacija drasticno drugacija, uslovi zivota su sve gori, a plate sve manje, tako da sam na vreme resio da se povucem...

ali ko ima avanturistickog duha i jak karakter, neka ode i proba, tako nesto nigde drugo ne moze da se dozivi, ali nek ne ide zbog para, jer toga tamo vise nema...

@bam bam

ako kazes da je radno vreme od 7.30 do 8.30 kako je moguce da instruktor zaradi samo 200-300e?

ako radi 13 sati dnevno sa samo jednom pauzom od sat vremena za rucak onda je to minimum 10 treninga dnevno... u srbiji bi zaradio 5 puta vise... ovde u nekoj prosecnoj sali za 3 puta nedeljno treninga zaradis 100e...

pa o tome ti i pricam...

ti sedis na poslu 12 sati, ali nemas svo vreme treninge, daleko od toga.....

nek imas prosecno 5 nutricionistickih konsultacija ili personalnih treninga dnevno, svaki po sat i 15 min, 30 funti, to je 150 funti...puta 6 radnih dana....900 funti nedeljno...tvojih je 7% od toga, to je 63 funte, kompaniji 93%....

znaci, pomnozi to sa 4 nedelje i jos par dana, i dobijes oko 250-300 funti....

ali takodje moras i da ispunis svake nedelje odredjenu zaradu za kompaniju,i ako ne stignes do te cifre, onda za tu nedelju dobijes 0% :)......

ne zaboravi da su na brodovima uglavnom bakice i dekice, koje bas i ne trce na personalne treninge heheh...

taj prosek od 5 dnevno je jos i dobar, na vecini brodova je 4..

ali takodje moras i da ispunis svake nedelje odredjenu zaradu za kompaniju,i ako ne stignes do te cifre, onda za tu nedelju dobijes 0%

OVO je odvratno.

a sto se fotografa tice, to je jedan od najtezih i najstresnijih poslova, a najmanje placen....

evo samo jedan primer njihovog radnog dana........

Tesko da ce biti tezi i stresniji od posla kuvara .......... kada bih ti opisao jedan moj radni dan na Royal Caribbean Mariner of The Seas ........ ustajenje pre 5 AM, priprema za dorucak koji pocinje u 7, sam odradim izmedju 50-100 omleta do 10 sati, pauza do 12, onda rucak do 2:30, pauza do 4PM, onda sve do 10PM, desetak sati svaki dan na 40+ stepeni, itd  , svaki dan bez dana odmora pa tako 6 meseci........... fizicki napor je smesan u odnosu na stres .........

Malo su zastarele informacije, bese pre 5 godina , pa koga zanima neka procita   http://klika.blogger.ba/ 

Kako se zove tip?

Ja sam isao preko SEA agencije iz BG-a ........ ovaj mail mi nesto slicno zvuci .........

Ne mozes nikada 100% garantovati nekome odlazak na brod, zavisi od kvalifikacija, iskustva i jos mnogo cega ........

da u pravu si, ne moze se nikad garantovati 100% odlazak na brod......

a naravno, nije stvar samo otici, nego i otici na dobro mesto.......

izvini, ali ovaj post mi deluje dao poziv devojkama za poslove u italiji, dobar posao, socijalno, penzijsko i odlicni uslovi rada ;D

bam bam,

a jel i frizer isto zaradjuje na prodaji preparata,ili oni imaju neku fiksnu platu?

ma sve je to ista kompanija, spa poslovi.......isti je sistem placanja za sve......bez osnovne plate, procenat od tretmana i prodaje preparata, ali samo ako postignes odredjenu sumu odredjenu od strane kompanije...

neki put uspes, neki ne :)...al procenat od 7% je isti za sve....

• 4 weeks later...

Pomorska knjizica se vadi u kapetaniji u beogradu,zgrada na savskom keju, pored pristanista za recne kruzere....ali pre toga moraju da se ispolazu oni ispiti, sto sam naveo u mom postu, i to se radi u brodarskoj skoli u milosa pocerca, kao i lekarski pregled u medicini rada na novom beogradu...

inace, sa pomorskom knjizicom imaju beneficije za putovanja, tj. vize se mnogo lakse dobijaju, cim nju pokazes.....naravno, ne praznu, nego ispecatiranu sa bar 2 broda heheh...

@pretender

ovo sto sam ispricao, to vazi i za masere, to su sve zanimanja koja rade u spa centru.....

pre 2-3 godine je bilo stvarno neuporedivo bolje.....

oni moraju da ustanu pre nego sto brod uplovi u luku, znaci ako uplovljava u 6, onda u pola 6...obicno je oko pola 8....ona se oblace u neke glupave kostime, od kojih su neki bas teski, i nemaju ventilaciju unutra, i tako se slikaju s putnicima ispred broda, dok vecina ne izadje, obicno oko 4 sata....zamisli samo sebe u kostimu delfina, teskom ko tuc, i potpuno zatvorenom, , 4 sata na 40 stepeni na suncu kariba...

onda se vracaju na brod da ponesu opremu i daju filmove na razvijanje, i imaju pauzu od 12-pola jedan do malo pre 4, a nekad i za tu pauzu moraju da se setaju i snimaju video za putnike...galerija slika se na brodovima otvara u 4, a oni moraju ranije da poredjanju slike na panoe...pa onda trce da postave opremu za slikanje portreta, koja isto nije laka za postaviti, pogotovu ako imaju 2-3 fotke (studija), pa se to onda slika dok ne krene vecera za putnike oko pola 7, prvo sedenje...tad trce u restoran i slikaju sve putnike za stolom...onda se vracaju na portrete....onda ponovo vecera ali drugo sedenje, i onda ponovo slikaju portrete, i na kraju se ponovo vracaju u galeriju i rade do 11....onda skidaju studija za portrete( postavljanje traje oko pola sata, skidanje 15min. svaki), i na kraju nose sve filmove na printanje, da budu slike spremne za sutra ujutru...

ovo sam morao malo detaljnije sa opisem, da ljudi cisto vide koliko je lak posao fotografa, a ovo im je obican radni dan....ako uvece imaju neke zurke, kapetanov prijem i tako to, onda i to idu da snimaju kamerom.....i to sve za kintu koja na vecini brodova ne prelazi 500eurita mesecno, na dosta brodova i mnogo manje.....

uvek mi ih je bilo zao

a za trenere sam napisao, ako nisi dobar prodavac, neces zaraditi bukvalno nista, jer nema osnovne plate....prosecno zaradjuju oko 400 evra..

Dobar dan dragi drugari posle 100 godina,

Evo i ja da napišem jedno od svojih iskustava. U martu sam se, jedno 20 dana pre roka, vratio sa krstarenja, nažalost zbog smrti majke. Zaposlen, evo već drugu sezonu, na Royal Caribbean-u na poziciji Official fotografa. Slažem se apsolutno sa Bam-Bam-om po pitanju jednog najobičnijeg radnog dana. Sva moguća fotkanja putnika, sa putnicima na iskrcavanju u lukama, ustajanjima u 6, pola 7 ujutru i leganje u krevet u ponoć i kasnije, portreti, sedenje, žurke, koncerti, predstave, izrada i prodaja fotki. Nije ni malo lako, ali da, jedan određeni, jak mentalni sklop mora da postoji i jaka želja i veoma jasno definisan cilj da bi pojedinac mogao takav tempo da izdrži najmanje 6, a nekada i do 10 meseci u toku godine  :LOLLL:

Prve godine (jan 2008-jun 2008) sam odradio svojih prvih 6 meseci i u proseku oko 410-420 sati mesečno. Nije ni nalik ovome što svi mi ovde pišemo, već je prilično gore. Prvih 15 dana sam pada o u iskušenje da sve ostavim i odem, međutim posle je sve posatala rutina i to je jednostavno ostalo kao najbolja opcija. Jedino se sa Bam-Bam-om ne bih složio oko plate. Mene su ljudi iz Power-Employmenta do krajnjih granica ispoštovali i sve besprekorno uradili, od trenutka ulaska u Agenciju do trenutka polaska na ukrcavanje. U startu sam znao da je fiksni deo plate 1700$ + 2% od prodaje. Tako je i bilo prva tri meseca, a onda sam zbog izvanrednog zalaganja od mastera dobio preporuku i plata mi je bila povećana trajno 15% i dobio sam 1 day off (taman u trenutku uplovljavanja u St.Marteen) :) ). Tako da sam poslednja 3 meseca radio za 1950$ + 2%. Ovih 2% zavisilo je od visine prodaje fotki i snimaka (oko 500$).

Nakon isteka prvog Ugovora, na sastanku sa Generalnim menadžerom, supervizorom i Masterom ponudili su mi ugovor od septembra 2008. iako je to samo 2 meseca od povratka sa poslednjeg krstarenja, za platu od 2100$ ali ovog puta bez procenta na 8 meseci. Mesto ukrcavanja Majami. Boarding 4.septembar. Pristao sam, onda je to naglabanje oko nekih tehničkih detalja. U ugovoru je pisalo radno mesto : Official Supervisor of Photo Department. Dobio sam svoju avio kartu za povratak, otišli svi na zajedničku večeru sa masterom i kud koji mili moji.

Po povratku u Srbiju, odmah su krenule vizne zavrzlame, kako bih i tu muku skinuo sa vrata iako generalno traje 1 dan. Leto je bilo divno u majčici Srbiji :D, a onda je od 25.avgusta počela da me hvata panika  :o  , ne znam ni sam zašto. Da ne dužim priču, do decembra prošle godine sam bio na tom mestu koje pored naširoko opisanih dužnosti fotografa ima još gomilu nekih dodatnih, da bih od njih pred novu Godinu dobio ponudu za mesto Official fotograf.

Sada odmaram do marta 2010. i čeka me moje novo krstarenje na Freedom-u i plata od 2450$. :spot::dance:

Nastaviće se....

Pozdrav

Nikola

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

zdravo svima, a poseban pozdrav za Nikolu...divim se tvom pristupu poslu i svaka cast:)...ja razmisljam da se prijavim da idem na brod da radim i to upravo kao fotograf jer se inace bavim fotografijom pa bih ti postavila nekoliko pitanja i zamolila da mi odgovoris:)

Vec sam cula da je to losije placen posao i da je jako stresan, da li bih ja kao djevojka, iako se ne bojim rada, mogla da obavljam taj posao?...tj. da li vise primaju djevojke ili momke za to, da li su sada plate drasticno smanjene i koliko je otprilike plata jednog fotografa, koliko dobro se mora poznavati engleski jezik i da li postoji neki drugi posao koji je bolje placen za jednog pocetnika, iako bih ja licno najvise voljela da apliciram za fotografa?!...

puno pozzzz za sve:)

• 2 months later...

pozz svima,dali ima neko ko ide preko employment power-a,a da je imao glavni intervu jos u maju i da jos uvek ceka datum ukrcaja???????? :?

oni moraju da ustanu pre nego sto brod uplovi u luku, znaci ako uplovljava u 6, onda u pola 6...obicno je oko pola 8....

Veoravtno posle posla kuvara  ;)...... sta da ti kazem, ustajanje u 4:30 da bi se pripremila radna stanica za pocetak u 7 (room service) , dorucak traje do 10  .... o stresu da ne pricam, sam radim 100-njak omleta u 3 sata ........ pauza do rucka koji traje od 12-14:30 , i onda vecera od 18-22h , rad na liniji , cirka 40-45C  , dva sitinga od po 1500 gostiju (Mariner of the Seas, u to vreme najveci brod posel QM 2) .....

Malo sire opisano na vec pomenutmom sajtu  http://klika.blogger.ba/ 

Vise infomacija o radu na brodu , na dnu stranice link za preko skoro 2000 komentara ...

• 8 months later...

Ej, drugari.

Evo da se i ja javim. Ukrcavam se na brod Grand Princess u četvrtak (osim ako se nešto ne izjalovi).

Pišem vam uskoro info iz prve ruke.

Budite mi pozdravljeni.  :tt: