Jump to content

Featured Replies

On 2/19/2011 at 7:39 AM, gosn.shofershajbna said:

Ja takodje planiram na brod.

Moj rodjak je predao papire i sad ide na neku obuku i testiranja. Kaze da ga je sve to izkostalo oko 650 eura, a ja sam po raznim forumima uglavno vidjao cenu od oko 1000 eura. Njegova agencija se zove Safe Cruise mislim, pa me zanima jesi cuo za tu agenciju, i da nije to neki zajeb s' obzirom da je jeftinije. On kaze da sad kad zavrsi te obuke i neki lekarski pregled treba da ceka da se pojavi slobodno mesto na nekom od brodova, da li znas koliko se to ceka u proseku?

Sto se tice lekarskih pregleda zanima me da li u sklopu toga postoji test na drogu, i ako postoji kakav test je u pitanju?

Zanima me kakav je prosek zarada tamo, i koje pozicije su najplacenije (mislim na ove koje svako moze da radi, kao npr konobar ili taj prodavac, ne sad neki fotograf, maser...)?

Da li su ti potrebne preporuke i koliko se to proverava, ja mogu nabaviti nekoliko preporuka (laznih naravno).

Zanima me posao konobara tamo posto za to mogu da nabavim preporuke, da li te pre nego sto odes u Srbiji proveravaju na neki nacin?

Unapred hvala na odgovorima.

P.S. Jos jedno pitanje, preko koje agencije bi mi preporucio da idem?

Jeste. I ja sam platio oko 650 evra, i isao sam preko njih.

Oni su nesto jeftiniji jer kompanija na koju salju  Princess placa avionsku kartu.

Za ostale agencije ne znam. Ali mislim da je sve to manje-vise isto.

Sve je to tacno. Zavrsis obuke, raznorazne preglede, dobijes ugovor pa cekas.

Ja sam cekao oko 7 meseci nakon inervjua. Posle 3 meseca pocinjes da ludis. :)

Najplacenije pozicije. To je diskutabilno stvarno,

Kao konobar (assistant buffet steward) pocetna plata ti je oko 1000 dolara.

Sledeca promocija ti je u buffet steward-a (1200-1400 usd), pa junior waiter-a (1600 recimo, tako nesto), pa u waiter-a (mozda 2000-3000 usd).

Plata konobara je zeznuta jer zavisi od baksisa koji ti ostave. Pa ne mogu tacno da ti kazem koliko je.

S tim sto ovaj proces od assistant buffet steward-a do waiter-a uglavnom traje dugo, vise godine.

Tamo gde sam ja radio je bio sam jedan Srbin waiter. I jos 20ak ABST i BFST.

I jos nesto sofersajbno, znam te licno (obilazili smo petrovaradinske lagume), znaj da je tezak posao konobara.

Ne i neizdrziv. Samo tezak.

Na lekarskom pregledu ima test za drogu. Znaci ako je u pitanju samo buksna s vremena na vreme, jedno mesec dana pre testa treba bataliti sve to da se iscisti organizam i to je to.

A ako su neke ozbiljnije droge u pitanju, suludo je uopste ici na brod. Jer tamo takodje imas testove na drogu s vremena na vreme. A ako te uhvate sa necim, salju te napolje u prvu luku gde odgovaras prema lokalnim zakonima.

S obzirom da se uglavnom obilaze "banana drzave" pa zamisli kako je kada zavrsis u mardelju na Jamajci. No gud. :) Doduse na Jamajci mozes da se vadis da je sve to bilo u religiske svrhe. Hehe.

Lazne preporuke su okej. Dok god izgledaju kao originali, nema problema.

Evo ja idem na drugi ugovor za par dana. 23. februar. Coral Princess.

Otprilike je kako sam i zamisljao.

Sto se droga tice u pitanju je vutra, tako da je ok, nego cisto da znam da li treba da pauziram pre nego se prijavim.

Znam da je posao veoma tazek to su mi rekli manje vise svi za koje znam da su bili, i nemam nikakav problem sa tim.

Kad kazem lazne preporuke ne mislim na falsiikate vec bi mi preporuke ispisali ljudi koji stvarno imaju lokale, samo sto ja u njima nikad nisam radio, ali imali bi pecat i sve.

E sad jedini problem je to cekanje, nisam znao da to toliko traje, ali dobro sta je tu je.

Hvala ti mnogo na odgovorima i srecno na brodu.  :)

Pauziraj obavezno.

Dok god pise tvoje ime na preporukama, nece niko to da proverava.

Sto se cekanja tice, ne mora da znaci da ces i ti toliko, Mnogo je veca rotacija osoblja iz restorana nego iz shop-a. Mislim da ces vec posle 2-3 meseca da dobijes ugovor.

Hvala. :)

zvizhd da pitam i ja jos nesto :)... Kako je raditi kao obezbedjenje na brodu,da li oni imaju vremena za obilazak luke,kakve plate? Kao konobar mrzi me,prljavi poslovi mi nesto ne stimaju,dosadilo a i da prodajem,grr ceo ziwot se ubedjujem sa rajom.. Mhm jedino security  zvizhd preporuka moze biti gomila iz dosta agencija,crni pojas i dozvola za oruzje,ne nosenje naravno. Dal moze se prodje s tim? I kakwo znanje stranog jezika treba.

Obezbedjenje je okej pozicija.

Bolje nego konobar.

Mislim imas par sati dnevno slobodno da obidjes luke.

Po mom misljenju kvalifikovan si.

Engleski tuc-muc malo i trebalo bi da bude okej.

E, a youth security?

To je po meni jos bolje.

Salju te na brodove gde ima puno dece. Dve nedelje si na Havajima, pa dve nedlje na Karibima, pa kuci, pa kada ponovo ima dosta dece na nekom brodu, pozovu te tu (ovu informaciju treba dodatno proveriti).

;) ok ok,izvini a moze li malo konkretnije plata,kakav posao tj koliko radno vreme? Mogu dobijem i strane preporuke.. Koliko su bitne i treba li jos neki kurs da se zawrsi tj. Sta bi bilo preporucljivo? Za engleski nie frka :D to tuc muc znam,razumem sve a slabo jezik slusa a ostalo?

Ne bih sada da nagadjam, jer nisam 100% siguran.

Putujem sutra, raspitacu se na licu mesta pa ti javljam.

...sto se fotografije tice tu ne treba nikavo znanje vec osoba treba biti komunikativna...sto se aparata tice ako neko nema aparat onda mu kompanija da nov koji mu se kasnije postepeno odbija od plate...radi se oko 10 dnevno u prosjeku...moj tim je 17 ljudi

...obezbedjenje...Royal caribbean, Celebrity, Azamara...su filipinci, za obilazak luke zaboravi(s vremena na vreme ces imati koji sat fore) posto security tada najvise radi...moj trenutni brod ima oko 4500 gostiju i 1700 lanova posade, od toga 75-80% ide  van tako da treba sve to prekontrolisati, bez zadrzavanja linije(metal detektor, skener za torbe, provjera identiteta, privremeno oduzimanje alkohola)...sef obezbedjenja je Izraelac i nisam nikad video osobu druge nacionalnosti na toj poziciji...Norwegian Cruise Line- obezbedjenje cine nepalski vojnici, sefobezbedjenja je Britanac...tim broji 16 ljudi ako se ne varam...mislim da su na svim brodovima security pod ZTP(zero tolerance policy), zabranjena konzumacija alkohola tokom celog ugovora, bez obzira da li si na duznosti ili ne...

to za youth security koliko znam vise ne postoji, imas Youth staff koji se samo bave decom, klasican vrtic...ovaj kruz imamo 1100 djece...pa ti vidi...radi se maksimum 8h dnevno...tim od njih 10ak plus nickelodeon staff(likovi iz nickelodeonovih crtanih)

...na vecini brodova...pogotovo NCLovim kazino je najbolji posao...prosli kruz kazino zaradio 2 000 000$ za sedam dana...ima jedan nas zemo koji je tamo kao i svi ostali dobio 800$ baksisa za jednu noc zato sto je neki lik digao neke ogromne pare pa castio sve....

za sve brodove kompanija placa letove(za neke koncesionare postoji pravilo da placas kartu kuci, npr fotografi na nekim kompanijama)...

tih 650e je previse...i sto se poziva tice, to zavisi kako ima slobodnih mjesta na brodovima...kompanije koje izbacuju nove brodove uvek primaju odmah posto trebaju ljude...recimo NCL je narucio jos dva broda od po nekih 4500 gostiju svaki a ovaj se jos posteno nije razradio, Royal sad parvi brodove u koreji i narucili su nekoliko komada, celebity pravi jos jedan brod solstice klase u nemackoj...te agencije dobijau pare od kompanija sto im zaposljavaju ljude...agenti u juznoj africi, filipinima, cileu, UK ne naplaciju nista...ovi nasi se setili kako dodatno da ogule ljude...

:o nije tako jednostavno  ... Nit sjajno,ima logike za manje slobodnog wremena za obilazak i sto izrealci i nepalci uglawnom rade. Sreca sto sam i mislio na unutrasnje obezbedjenje,preporuka iz ceskog,poljskog kazina i jedna iz austriske diskoteke a mogu i vojne preporuke da izmuvam. A mogao dodati dozvolu za ronjenje i upravljanje motornim camcom. Sto vise papirica ne moze da skodi,il bi bilo preterano. E sad.. Ako bi i könkurisao ne bi pre kraja leta.. A sto se alkohola tice :P nepotreban

e ne kontam bas ovo "unutrasnje obesbedjenje"...pa sve to i jeste u brodu(skeneri i sl)...dok brod plovi obezbedjenje ima zadatak da se proseta po brodu s vremena na vreme, i u navedena vremena(2-3ujutro) prodje po barovima i izbaci osoblje i istera sve iz crew bara...

ustajanje, hm... svaki put kad brod pristaje sto je uglavnom 5 dana sedmicno ustajes u 6(na dan ukrcavanja cak i ranije) a ostalim danima kako koga zapadne...

e da sto se ronjenja tice...mislim da svaki clan obezbedjenja ima prilican broj zarona(ne mogu tacno da kazem, provjericu ovo, uglavnom manje vise sve njih sam vidio u ronilackom odelu)...ponekad u luci jedan od obezbedjenja ima zadatak da prodje ispod broda sa kamerom...

:bag: ubi u meni i ovo malo optimizma sto sam odvojio za krizne situacije... mozes li mi bar reci kakva je plata i kakve realne sanse da se tu upadne  :P ima li tu ista interesantno  :blob: :blob:

sto se obezbedjenja tice sanse svakako ima...odes direktno na sajt kompanije i tamo se prijavis(negde u cosku uvek ima employment ili tako neka opcija)...po meni najbolja kompanija za rad je Crystal Cruises...

sto se ostalih poslova tice uvek moze da se upadne za gotovo bilo koji posao...to ovi nasi prosipaju price kako se tesko upada i kako to oni mogu srediti kako bi uzeli pare od ljudi...

:) ok.. Nego mozes na pp il mail da mi pustis par sajtova od kompanija a ja imam da razgledam i citam do kraja leta il dok se ne oladim. A neko ko zna sta bi mi trebalo od papirica,kursewa sta wec znam sta,neka javi svaka informarmacija korisna

Uh znaci ako resim to skupim sve papire skeniram kopiram prilozim itd. itd.dozvole,preporuke.... i posaljem svakoj kompaniji mail pa ako prodje,proslo je  :-\ ......

Zeljo_Bl , koliko sam razumeo iz nekog od tvojih prethodnih postova, ti radis kao fotograf na brodu, zar ne? 

Ako je tako, i ako te ne mrzi, tj imas vremena, aj molim te reci mi nesto vise o tom poslu, tj konkursu za taj posao, polaganju testova i slicno ;) jedino sto sam nacuo jeste da se ide u Zagreb, da se tamo par dana radi neki kratak kurs fotografije - tipa snimas ljude po ulicama :) zatim polazes engleski, i ako prodjes, eto te na brodu :) 

Hvala

pa dobro si nacuo...samo sto te ti Zagrepcani posteno oderu kao sto su i mene...e sad za pocetak pare i nisu neke, tacnije skoro nikakve, 1000-1400$ na mjesec a ako si dobar sa fotografjom i photoshop-om onda imas sansu da brzo napredujes gde ce ti plata biti nekih 1400-2200 zavisi od broda i koliko radis...kroz nekih dva ugovora mozes postati assistant manager gde ces uzimati nekih 2000-3000 a na nekim brodovima i vise...

Photoshop mi je u neku ruku i posao, posto se bavim web dizajnom, pa ga znam jako dobro, a fotografiju volim od malih nogu, imam i aparaturu za razvijanje fotki xD , tako da verujem da bih se dobro snasao :)  Pa dobro, jes da 1000-1400 nije neka lova, al sobzirom da tamo bar ne moram da placam smestaj i hranu, i sobzirom da tolike pare ovde ni sa fakultetskom diplomom necu moci da imam, cak i tih 1000 mi deluje ok. Pritom nisam sluzio vojsku, pa to vreme koje bih u vojsci izgubio bzvz, mogu da iskoristim da proputujem a pritom i zaradim.. A za tezak rad sam spreman, znam da se rinta od jutra do sutra, al bez truda nema nista.. 

Mozes li mi reci da li bi mi se posle taj radni staz racunao ovde, ili pretpostavimo da zelim da se preselim negde u inostranstvo, pretpostavljam da bi mi godinu-dve dana na brodu bila ok preporuka za buduce poslove..?

pa dobro sad rintanje..hm...radi se prilican broj sati al ne kopas kanal neg stojis za pultom ili u studiju...u neku ruku bi to moga uporediti sa salterom poste kad se dele penzije samo sto nemas stolicu :)...s druge strane kolika god da je plata nikad nije kasnila, nikad niko nije dobio otkaz bez nekog debelog razloga, promocije dolaze po zasluzi a ne po fizickom izgledu i imucnim roditeljima...

radni staz mozes sebi da uplacujes ako hoces kod nekog privatnog fonda u suprotnom nema staza...sve te kompanije su registrovane na Kajmanskim ostrvima, Bahamima, Malti i sl...dakle ne daju dinara drzavi i prema istoj nemau nikakve obaveza

preporuka ce svakako dobro doci, sta vise iskustvo uradu na mjestu gdje je gost UVEK u pravu je neprocjenjivo...

troskovi...stan i hrana su dz, na nekim brodovima i izvjesna cuga je dz za osoblje... s druge strane ono sto se placa je prilicno mizerna suma...Pivo(sva svetska piva...corona, becks, heineken...) su 1$, flasa nekog jeftinog vina je 2-3$...e sad potrosi se dosta para na kopu van posto je klopa na brou gotovo svaki dan ista...imas buffet sa nekih 10ak vrsta jela pa to dosadi...druga skupa stvar je internet...sat neta je oko 5$ i nije nesto brz...sem ako nisi na nekoj visokoj poziciji pa imas za dz na poslu...kartice za zvanje kuci nisu bas jeftine 10$ za nekih 30min al to je zbog naseg telekoma a ne zbog njih posto indijci, filipinci i dosta drugih nacija dobijaju u po 5-6h za istu sumu...

za net uzmes laptop i odes u bar koji ima net za dz, narucis cugu i uzivaj...kupovina stvari na netu za brodove je fina stvar...kupis nesto i posaljes na kompanijsku adresu u USA, sto se uglavnom svodi na dostavu bez postarine a dalje oni salju sa svojim posiljkama sto se svodi na 15-20dana cekanja ako nisi u USA...

hvala puno na informacijama iz prve ruke :) Aj, za sve bih se nekako i snasao, al za net bi bilo cupavo  ;D skup je :D al verujem da mi ni to ne bi predstavljalo problem ako se potrudim hehe.. u svakom slucaju, kad diplomiram, verujem da cu se na prvi konkurs za fotografa prijaviti... pa da i ja budem mornar bar na kratko  serenade

On 2/21/2011 at 12:10 PM, Behemot said:

Ne bih sada da nagadjam, jer nisam 100% siguran.

Putujem sutra, raspitacu se na licu mesta pa ti javljam.

:) otputova ti a ja jos tapkam u mestu cim jos nesto saznas,skrabaj

Pozdrav drugari :) Vec neko vreme se informisem i imam zelju da se i ja upustim u tu avanturu ako se tako moze nazvati :D Vidim da za fotografa mora da se polaza taj kurs u Zagrebu itd...Jel za svaki posao postoji neki kurs ili ne? Imam iskustva u prodaji i radio sam u Bershki pola godine, moze li mi neko reci kakav je posao prodavca odp i koliko je trazen? Da se ne prijavim za prodavca bzv...Koji se poslovi su najtrazeniji? Nasao sam neki broj agencije u Balkanskoj su, planiram da odem ali visak informacija nije na odmet :) Hvala unapred!  ;D

• 3 weeks later...

Pozdrav.

Hvala svima na informacijama, nigde drugde nisam uspeo da nadjem toliko toga na jednom mestu o radu na brodu.

Procitao sam u postovima od pre dve godine da su radnici u SPA centrima (treneri, maseri, itd) ranije imali dobar posao i platu, a da je bas tad (2009) posao i plata jako opao.

Zanima me sada, 2011. godine, kakve su sanse za masere, je li se situacija popravila, kako se krecu plate, kolika je osnovica, a koliki procenat?

Da li je za masera potrebno iskustvo i koliko iskustvo?

Da li i za to moze lazne preporuke?

Imaju li sanse Srbi za tu poziciju?

Hvala unapred