Jump to content

Featured Replies

Posted

Planiram uskoro malo duzu rutu kroz Centralnu Ameriku (Mexico, Belize, Guatemala, Honduras, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua) pa me zanima da li je neko skoro bio u El Salvadoru buduci da sam nacula da je tamo po pitanju bezbednosti najriskantnije, a posto bih isla sa sve familijom ne odgovaram samo za svoju bezbednost, te mi je ovo izuzetno vazno.

Takodje bi mi znacilo ako bi mi na isto pitanje (o bezbednosti) mogao nesto reci neko ko je eventualno zalazio u Nikaragvu, Honduras ili Kostariku. O ostalim navedenim zemljama manje vise znam ono sto me zanima.

Pa možeš da pogledaš na onom sajtu vlade SAD za putovanje u te zemlje, jes da je official al bolje išta nego ništa... Nego, koliko to putovanje bi te izašlo po osobi (izvini ako pitam direktno, nego me stvarno zanima cela ta ruta, pa zato)?

Nikada nisam bio u El Salvadoru niti u Centralnoj Americi, ali me dosta zanimala ova tema pa sam istrazivao na netu. Mislim da se el Salvador vodi kao opasna destinacija prvenstveno zbog organizacije MS13 (iliti Mara Salvatrucha). To je trenutno najveca banda u SAD i Centralnoj americi. Osnovali su je emigranti iz El Salvadora koji su izbegli u Kaliforniju zbog gradjanskog rata u svojoj zemlji. Vremenom je ova organizacija rasla i postala najveca i nejorganizovanija banda u SAD. Posto se rat zavrsio velik deo ovih ljudi se vratio ili je deportovan u El Salvador koji je postao plodno tle za njihove aktivnosti. Bar tako kazu u dokumentarcima, e sad da li je njima verovati.

Verovatno kao i u svakoj zemlji u tom delu sveta postoje delovi gde se ne treba kretati, kao i delovi koji su potpuno bezbedni za turiste.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mara_Salvatrucha

Takodje postoji jedan odlican film sa ovom tematikom. Zove se "Sin Nombre". Radnja se odvija u Meksiku, ali govori o ovoj bandi i njihovim kriminalnim aktivnostima vezanim za ilegalnu emigraciju iz zemalja poput: Hondurasa, El Salvadora, Gvatemale... U SAD. Inace sam reziser je proveo dosta vremena medju gangsterima, cak je nekoliko puta i sam ilegalno presao granicu da bi filmu dao na autenticnosti,  neki od clanovca MS13 su ucestvovali u pisanju scenarija kako bi sleng i razne druge stvari bile autenticne.

Sto se tice vedrijih stvari u filmu se vide jako lepi pejzazi Centralne Amerike snimani sa krova vozova sto je jedan od glavnih nacina putovanja ilegalnih emigranata kroz Meksiko.

Mozda je bolje da ovaj film pogledas po povratku da ne bi navukla neke glupe strahove, posto je film poprilicno surov.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/84/Sin-nombre-film.jpg

• Author

U Meksiku sam vec bila dva puta, cak u oblasti izmedju Palenkea i Gvatemalske granice (gde sam dve noci spavala pod vedrim nebom u dzungli :o) a taj kraj je opasan zbog velike koncentracije zapatista koji u to vreme bas i nisu birali zrtva, tj. nisu bili gadljivi ni na turiste iako oni sa meksickom vladom i politikom nemaju bas nikakve veze. Sve u svemu, Meksika se ne plasim, mada se nedavno u gradu Oaxaca desilo upravo ubistvo jednog turiste o cemu se dosta diskutovalo na lonelyplanet-ovom forumu.

I ja sam cula da je El Salvador najopasniji od pobrojanih zemalja ali sam se nadala da je neko od forumasa skoro isao na tu stranu ili da zna poblize u cemu je opsnost i cega se kloniti.

Sto se tice planiranih troskova, ne znam nista za sigurno za sada, ali za nas troje je budzet oko 5.700 $ pa koliko izdrzimo sa time  :D za sada samo istrazujem neke varijante za avionske karte, mada je jos rano za kupovinu i iskreno receno sve sto sam do sada videla mi se cini skupo. Inace sam pre 9 godina povratnu kartu iz Peste za Havanu platila 700$, (u iztom trenutku je M.City-Pesta  bila 600$, ali posto smo zeleli da vidimo Kubu ,a Meksikanci nisu hteli da nam daju vizu za vise od jednog ulaska u zzemlju morali smo ovako da kombinujemo) Havana-Cancun 200$, a sada gledam za bilo koju od gore pobrojanih zemalja pa sta mi bude najjeftinije.

buduci da sam hiperaktivna na CS-u ;D tko barem kaze moj muz i prijatelji, nadam se da cu moci malo i na CS da racunam, iako je izvan Meksika to prilicno tesko, nema mnogo aktivnih clanova u zemljama u koje bih se zaputila.

A sto se tice troskova u toj regiji, ranije iskustvo mi govori da su hrana i smestaj relativno jeftini, dok najvise para ode na prevoz. Inace u Meksiku malte ne niko ne stopira, sami Meksikanci se toga uzasno boje i nikom ne preporucuju.

Ja sam bio na Kostarici pre god. dana. Posto sam bio samo 7 dana, obisao sam samo Manuel Antonio i delimicno San Hoze. U San Hozeu, izbegavaj da se motas oko glavne-Coca Cola autobuske stanice nocu. Takodje postoje delovi grada u koje ne bi trebalo da zalazis, ali to je najbolje da pitas hostelijere. Manuel Antonio je malo letovaliste ali jako lepo, mada sam cuo da je oblast Guanacaste nesto najbolje od Kostarike. Isto tako karipska strana je odlicna, posebno oblast Limon i mesto Cahuita. Mogu ti preporuciti odlicne hostele u mestima koje sam obisao.

• Author

Buduci da idem na put sa sve malim detetom koje vec oko pola devet ide na spavanje ema mi mrdanja nigde uvece a posebno ne po rizicnim mestima. Mozes mi preporuciti neke prisojne i udobne hostele...

U San Hozeu-Pension de la Cuesta, a u Manuel Antoniu-Costa Linda hostel. Ovaj drugi ne mozes rezervisati preko neta, vec na licu mesta. Costa Linda je 3 min. od plaze, a 5 min. od parka M. Antonio. Nocenje ti je $10.

Kada smo kod tih zemalja centralne Amerike da li  nam treba viza za Panamu i Kostariku sa novim crvenim pasosem.

da li je neko bio u ovim zemljama kazu da je raj na zemlji gledao sam neke reportaze.

Interesuje me da li ima nasih Srba tamo.

I na kraju kako se dobija viza za Belize tj dali se moze dobiti u Britanskoj ambasadi u Beogradu.

hvala

• Author

pre dve godine sam poslala nekoliko mejlova ambasadi Beliza u Meksiku i jos nekim zemljama, ne secam se vise kojim, sa pitanjem gde mogu da zatrazim njihovu vizu, buduci da znam da nam treba, nisam dobila ni jedan odgovor. Nekako u to vreme sam bila u meksickoj ambasadi u Beogradu gde mi je receno da bez ikakvih papira u Meksiko city-ju u ambasadi Beliza mogu aplicirati za vizu i da se dobija stopostotno.

El Salvador ne preporucujem iz razloga sto ides sama s detetom.Nije bas simpaticna destinacija.Costa Rica bio dva puta i obisao celu Pacificku stranu.Sto se tice smestaja mogu ti pomoci jer sam spavao na vise mesta a i prijatelj mi je vlasnik hotela u San Jose-u.Manuel Antonio je OK ali izbegavaj nacionalni park jer neces nista videti a vlaznost je ogromna.Pre Manuel Antonia imas dva veoma lepa mesta da posetis.Prvi je EL AVION. http://travelgarisha.blogspot.com/2009/09/el-avion.htmlDrugo mesto tj restoran sa prelepim pogledom ,gde slobodno setaju Iguane.Zaboravio sam  ime ali cu se setiti i pogledati fotke ,mozda nadjem kako se zove.Uglavnom tu svi staju da fotografisu.U  Jaco-u prava legenda je nas sugradjanin Miro koji je prodao najlepsu planinu nekom ameru.BTW imao je 84 godine i bio je zivahan cikica,nadam se da je zivko i zdravko.On ti moze pomoci,samo trazi Mira kada si u Jaco-u,popularniji od gradonacelnika i svi ga znaju.Naravno ne nosi mobilni.Guanacoste najlepsi deo je Playa Del Coco i tu imam prijatetelja amera koji drzi pola mesta i dva najveca restorana u glavnoj ulici.Dacu ti kontakt preko PM naravno.U dva navrata sam spavao u http://www.grupocasaconde.com/en/ccm/descripcion.aspx ali sam ja isao u shoulder season tj. u oktobru i maju.Nije kisilo za divno cudo.Nocenje s doruckom  po sobi je bilo 80$,sto je dzabana.Naravski cenjkas se direktno na recepciji.Ovo sve pisem ako ces se zadrzati par dana u CR.Sto se tice hostela tu se neces ovajditi.Uglavnom su vlazni,bez klime i cena je cca 20-40$ dnevno .Toplo ne preporujujem.Posto ne znam kakav ti je budget pravo mesto za tebe  je Nikaragua.Jedini kopneni prelaz je Penas Blancas na severu CR.Moji drugari su pre dve godine isli preko neke lokalne turistecke agencije iz CR busom i namucili su se.Ja sam usao prosle godine kolima,dali smo lovu hendlerima i izbegli cekanje .Sve bi bilo u redu da nismo jos morali da cekamo 1h jerbo sam ja isao sa crevnom pasosem a gle cuda nemaju informaciju o Srbiji.Kasnije su kontaktirali Managvu i saznali da postoji Srbija i da nam ne treba viza.Platio sam nesto hendlerima zaboravio sam  koliko.Secam se da su ameri platili 7$ po gllavi,mi valjda 20$.Cim predjes granu na nekih 15km s leve strane je San Juan Del Sur,backpackersko mesto sa gomilom hostela.E tu sam spavao kod nekog bogatog baje u vili ali smo nocu ludovali za malo love.Cene cuge su daleko nize nego u CR. U Granadi sam bio na kratko i gledao finale proslogodisnje lige sampiona sa lokalcima.Lepo i u poslednje vreme jako popularno mesto.Ako ides prema Managvi ,obavezno obidji vulkan Masaya.Managva je za divno cudo bezbednija od San Jose-a.BTW inace su nicosi(nickargvanci) topliji od ticosa(kostarikanaca).Ticosi se iskvarili pored amera.Sad se setih da me je pre par dana zvala prijateljica iz NS koja ide u posetu decku u Nikaragvu  koji ima kucicu negde na moru.Ako idete u isto vreme mogu vas spojiti.Sto se tice Paname,pokusao sam zilion puta da dobijem vizu i uvek su mi ljubazno odgovorili da se ceka najmanje mesec dana.Ne pokusavaj da ides iz CR avionom za Panamu jer bez vize neces uci.Neki  lik je pisao na forumu da se dobija viza na aerodromu,sto je budalastina.Posto sam se dobro naoruzao podacima o C.Americi pre polaska,imam more sajtova,foruma i sl.Samo se javi na PM sve cu ti proslediti.Ako u medjuvremnu kojim cudom dobijes vizu za Panamu da cu ti kontakt  jedne amerkinje koju sam pronasao na CS.Zivi u Bocas Del Toro(sacekace me ta destinaciju jos malko) i ima svoj privatni avion.Dete bi se obradovalo!Draga sugradjanko lepo se provedi i srecan put.

• Author

El Salvador ne preporucujem iz razloga sto ides sama s detetom.Nije bas simpaticna destinacija.

Idem, sa covekom mi i zajednickim nam detetom  :D.

ali za nas troje je budzet oko 5.700 $ pa koliko izdrzimo sa time  :D

Uzgred, veca sam ja pretnja no covek mi, al` dobro, hvala ti puno na sto si sa mnom i ostalima podelio deo svoga iskustva.

Iz nekih razloga (jos uvek mi nepoznatih) Panama me ne privlaci, tako da nisam ni planirala na tu stranu, niti sam je do sada pominjala.

Za sve ostalo sto si ponudio javim ti na PM.

Uzgred te cene od cini mi se 80$ su mi apsolutno neprihvatljive, to je st za nas budzet nepodnosljive :yok:

A posto kazes da smo sugradjani mislim da ima na desetine nacina da se sretnemo i da iskamcim od tebe zlata vredne informacije ;).

Uzgred zanima me sta je "shoulder season"? Ja sam pretpostavljala da od oktobra do maja ne kisi i da im je tada u stvari najzesca sezona...

Kako sam dosao do toga da vas ide dvoje a ne troje..Ubi me ako znam.Panamu je neko ranije spomenuo ,pa sam se nadovezao.Tzv.shoulder season ti je period pre ili posle pune sezone.

U CR ti je  letnja  sezona od novembra do aprila .Posto sam bio jedared pre,a drugi put posle i to oma`,zakacio sam shooulder season.

Sajo imam jedno pitanje ili mozda vise pitanja koja zemlja tamo ima najveci standard mislim na Panamu i Kostariku tj dali se moze tamo iseliti.

Da li Srbima treba viza i kako gledaju na nas tj da li uopste znaju za Srbiju.

Kazi mi sta imaju najvise od cega zive koji su im proizvodni kapaciteti i da li je turizam razvijen.

Da i jos jedno pitanje kakvi su ljudi i kakve su im zenske.

Hvala unapred i imam jos pitanja ali za pocetak je dosta.

Bio sam u svim zemljama Centralne (i Juzne Amerike). Radio sam u Guatemali, Belize i u Trinidadu.  U El Salvador sam zadnji put 2005 godine. Ne bih isao sa jako malim detetom jer je to zamarajuce, i tada kada sam ja tamo bio zadnji put je bilo veoma nesigurno penjati se na vulkane, itd. Honduras je slican, dok se meni Nikaragva veoma svidela, pogotovo Isla de Ometepe i tu bih bez problema vodio dete, kao i u Kostariku, Gvatemalu, Belize i Panamu. Jeste da Centralna Amerika nije bezbedna ali ja nikakve probleme nikada nisam imao. Imam kolege koji vode decu po dzunglama u Gvatemali, itd, i nikada nikakvih problema.

Srecno putovanje pa nam reci kako je bilo!

Po mom skromnom misljenju zenske su im katastrofa!Male,guzate,ruznjikave.Uostalom pitaj Singa.Covek ima vise iskustva.Ostala pitanja su ti komplikovana.

• Author

Ne bih isao sa jako malim detetom jer je to zamarajuce, i tada kada sam ja tamo bio zadnji put je bilo veoma nesigurno penjati se na vulkane, itd. Honduras je slican, dok se meni Nikaragva veoma svidela, pogotovo Isla de Ometepe i tu bih bez problema vodio dete, kao i u Kostariku, Gvatemalu, Belize i Panamu.

Ne bih ni ja isla sa malim detetom, ali sta je tu je  :D, uzgred, nisam ni planirala to penjanje po vulkanima, al` sada kada si spomenuo... Salim se, to je previse i za mene a ne za nju, mada mala je vec pocela sa zestokim fizickim pripremama, bolj aje nego ja sto se tice kondicije :D Hvala na svim sugestijama, bicu slobodna obratiti se na PM ako budem imala dodatnih pitanja, i da, naravno da cu vam preneti kako je bilo, samo jos da odem i da se vratim ;)

• 4 weeks later...

MajaNS, upravo su neki Ameri sto drze hostel u Tagangi u Kolumbiji, kod mene, pa sam ih priupitao o bezbednosti u tom delu sveta. Kazu da je upravo sada Kolumbija najbezbednija zemlja Latinske Amerike, bezbednija od svih ostalih okolnih (po njihovom vidjenju, a prosli su svuda...). Nocenje u hostelu je od 5-10 evra. Evo ti sajt pa se raspitaj http://www.hotelosoperezoso.com/. Ukoliko ti ovo uopste ide u rutu putovanja :)

• Author

Hvala na informaciji, ali ovoga puta ne idemo u Juznu Ameriku, a od Meksika planiramo samo da se spustimo do Paname, ali cak ni u Panamu ne planiram da udjem, za sada me nista tamo ne privlaci, ali ko zna  ;). Sto se tice Kolumbije to sam planirala da odradim sledece godine kada sam planirala odlazak u juznu Ameriku na barem tri meseca, a sve pre no sto mi dete podje u skolu :D. U svakom slucaju hvala, mozda nekome vec sada posluzi ova informacija.

• 2 months later...

Moja preporuka je ako si u Meksiku da obavezno odesh do Gvatemale i jezera atitlan. Iz oaxace do Tapachule i odatle na bus za gvatemalu.  Iz mexica imash po prilichno konforne buseve za gvatemalu, ali busem mozesh doci i do costa rike.  Ja sam iz amerike doshao do Cipas drzave i odatle koristio http://www.ticabus.com i josh jednu kompaniju i stigao do Costa rice i to prilichno u budzetu.

Shto se tiche bezbednosti Guatemalu city izbegavati krajnje Nocu mada te ni ljudi iz hotela ne bi pusti. Salvador prochi shto brze, ispred svih hotela stoje naoruzani cuvari jer su amerikanci vratili jedan deo njihovih kriminalaca. Honduras i tepicugalpa nije za ljude lakoh zeludca, i mozda je najbolje da samo prodjesh jer bus prolazi samo kroz honduras na putu za nikaragvu. I nikaragvi nisam imao nikakve sigurnosne probleme, kao ni costa rici.

U belizeu nisam bio. Vizu za gvatemalu nisam imao, samo sam proshao i ako nam je trebala. Za el salvador izvadio u Guatemala sitiju za 2 sata. Za honduras kupujesh na granici. Za Nicaragvu kupio u Tepicugalci za sat vremena. Za costa ricu ne treba.

Ako ti treba josh informacija pitaj. Sve informacije su iz 2007

• Author

hvala puno, mnogo mi znace ove informacije o vizama, nadam se da se od tada nista bitno nije promenilo.

• 7 months later...

cuvaj se el salvador sam po sebi je mnogo opasan,mara salvatrucha terorise celu drzavu tako ako ides sama i ne pazis mozes da najebes

• Author

Bila i vratila se, a sto se tice sigurnosti u El Salvadoru, nismo imali nikakvih problema, a ljudi su fantasticni, gostoprimljivi, predusretljivi. Sutra bih se tamo vratila bez razmisljanja.

Uzgred, nisam isla sama vec sa covekom mi i nasom cerkom koja je sada skoro napunila 6 godina.