Jump to content

Featured Replies

Posted

koji je najlaksi nacin da se stigne u batumi za nekih dan-dva.moze i avionom

ili eventualno vozom (ako je bezbedno).kako se mogu srediti vize za pasos si(cg).

koliko otprilike kosta sve to (vize,karte,eventualno neko nocenje ako mora posto

bih radije da stignem za dan).planiram da ostanem nekih 7-8 dana zavisno kako

uklopim let ili cime vec budem isla.i ako neko moze da napise koliko je bezbedno

tamo.i naravno na kraju posto je to neka vrsta odmora sta je dobro da se poseti

i koliko sve to kosta,bezbedno je i sl.hvala unapred.

Iz Istanbula ima direktan autobus za Tbilisi, sećam se da sam upoznao neke Nemce koji su išli njim, nešto tipa 20 sati puta, ako ne i koji sat više. Ne sećam se cene, al znajući Tursku verovatno je između 30 i 50 evra one way.

Verujem da ima i brod iz Batumija za negde u Turskoj (znam da ima za Trabzon, ali za Istanbul nisam siguran).

Najbolje bi bilo vozom / busom u Stambol, i onda busom za Tbilisi - pretpostavljam da taj bus prolazi i kroz Batumi. Jedino ne znam da li ide svaki dan.

Moje informacije o vizama su malo zastarele, čujem da se sada cena promenila, pa će ti to drugi bolje reći.

Evo i zanimljivog teksta:

http://thorntree.lonelyplanet.com/messagepost.cfm?postaction=reply&catid=15&threadid=1138252&messid=9797214&STARTPAGE=1&parentid=0&from=1

Bezbedno? Ne bih preporučio da se šetaš sama uveče po Batumiju :) Čuo sam bar od dvoje putnika da su imali (manjih) problema. Ima dosta tinejdžerskih "bandi" koje vole da cimaju strance, posebno noću. Dobio sam par prilično agresivnih pogleda, al niko me nije dirao, verovatno jer sam delovao duplo siromašnije od bilo koga od njih  ::crazy:

vizu najbolje da uzmesh u Istanbulu. Mi (ja i Jovan) smo otisli u Gruzinsku ambasadu u Istanbulu oko 11 prepodne, a vize su bile gotove vec oko 15h istog dana.

e sada cene, to se ne secam bas najbolje, ali znam da su bile mnogo skuplje nego sto sam ocekivao. Uglavnom, vize se dele na one sa jednim ulaskom/izlaskom, duplim ulaskom/izlaskom, i vishestrukim ulaskom/izlaskom iz Gruzije. Ako ides samo do Gruzije i nazad, uzmi ovu prvu. Ako se ne varam, mislim da je cena bila nesto oko 30 $. Period koji mozes da provedes u zemlji je opet faktor koji povecava cenu, a ova je valjda bila za max. 30 dana. Naravno, imas i skuplje.

Pa ti to tamo sve lepo iskombinujes, i procitas u tabeli koliko kosta.

Secam se da je viza do 30 dana boravka, sa dvostrukim ulaskom/izlaskom iz Gruzije (situacija kada npr. putujes u Jermeniju preko Gruzije) bila oko 45 $!

Mi smo uzeli dvostruku tranzitnu (2x 3dana boravka) i to je kostalo 10$

Inace, zaposljeni u Gruzinskoj ambasadi u Istanbulu su se pokazali kao izuzetno prijateljski nastrojeni ljudi :)

E sad, kada si u Istambulu, odesh do Taksim trga, ako nisi bila u Istanbulu pre, ne sekiraj se, lako ces da ga nadjes =] Od Taksima, nekako suprotno od smera one njihove dugachke glavne peshachke ulice, znaci, nekako kao u nastavku ali kad prodjesh trg, ide neki bulevar. Sa desne strane chak ima i neki McDonalds. Idesh pravo tim bulevarom. Primetices puno kancelarija i predstavnishtava avio kompanija tu na pocetku ulice :) Sa desne strane treba da ti je taj neki mali parkic. Znaci, samo pravo, i nema ni 10ak minuta i videces Gruzinsku zastavu na jednoj od zgrada sa leve strane bulevara =]

Pare za placanje vize uplacujes u banci (nekoliko banaka se nalazi na max.10 metara od ambasade pa ces da se snadjes :), medjutim oni ce sve da ti objasne, samo odneses neki papir koji ti daju, uplatis, i to je to.

Batumi... pa ne znam, mi smo stigli u Batumi oko 3:30 izjutra :) Apsolutno nas niko nije smarao, doduse bije ni bilo puno ljudi okolo :) Ali nisam imao utisak da je grad nebezbedan, okolo su se shetale radnice gradske cistoce, tu i tamo po koji prolaznik, par pijanaca se tetura i ide kuci (ili gde vec).. Nista posebno. Neko vreme smo dremali na jednoj klupi pa smo se posle prebacili na plazu, gde je opet bilo OK :) A u parku do plaze su bili neki klinci, pili neko pivo i motali se okolo sa nekim klinkama. Uobicajeno..

Grad je prilicno lepo uredjen, osvetljen nocu, ma super :) Meni se dopao, mada zbog vize nismo mogli duze da ostanemo, a i vreme nas nije sluzilo, pa smo otisli rano prepodne.

e, i da te zaduzim ako ides u Gruziju. MOLIM TE, ako mozes da mi kupis pet-shest kutijica shibica iz Gruzije, to su neke uvozne iz Belorusije ali ih svi koriste i ima svuda da se nadju. Na kutijici pishe 'SPID - budi astarozhen :) imam samo jednu za mene ali umirem od zelje da ih imam josh. aj molim te da mi doneses, bogato cu te nagraditi  :king:

Cao antoaneta, ispisacu ti koji redak vise, ali ne danas. Trenutno sedim u smrdljivom internet cafeu u sred Tbilisija i jedino sto ti mogu, za sada, napisati je da gledas da izbegnes tursko-gruzijsku granicu kod mesta Sarp(i). U pitanju je put uz obalu Crnog mora, koji vodi od Trabzona, u kome sam inace dobio vizu za Gruziju na 90 dana - pedesetdve turske lire uplacene na racun konzulata u banci.  A granica... ne, ne zelis da znas.

ali..

iz turske se u gruziju kopnom legalno moze preko tri prelaza, od kojih je jedan zatvoren za strane drzavljane (radi samo za Turke i Gruzine). Ostaju nam dva - Sarpi (uz crno more) i Posof (u sred nicega). Ja imam potpuno oprechno iskustvo sa prelazenjem Sarpija, meni je prelaz delovao jako pristojno i moderno, shta vishe, sa Gruzinske strane je bio izuzetno uredjen i moderan.

Mozda je ovo preterivanje prouzrokovano niskim ocekivanjima. Ne verujem, ali ko zna.. Definitivno je moderniji nego srpsko/bugarski prelaz na Gradini/Kalotini, mada je manji.

Ali, u Gruziju sam ushao preko Posofa, gde, ako neko ide busom iz Trabzona/Istanbula/sa bilo koje lokacije, nema sanse da tu prodje. Razlog - ne postoji put. skoro da ne postoji. Granicni prelaz je nesto nalik usamljenoj vojnoj bazi iz Delta Force PC igrica, trulez svuda, nema zive duse nigde, jedini ste, prosto se zapitate ko vas je terao da tuda prelazite. Ovde mozes da predjes jedino ako bas insistiras na tome! pa uzmes taxi/stop/dolmush dotle. Odatle pa do najblizeg grada ima oko 24km (ako neko zna blizi put nek javi, mozda je bila neka moja greska), a nema saobracaja uopste (jer skoro da nema puta a ni ljudi).  Niko vam ne garantuje ni licnu bezbednost, uopste nije naivno. Stalkeru, vracaj se ti preko Sarpija/Hope, ne zelis da znas kakav je Posof =]

• 3 years later...

Zanima me da li je neko od vas u Gruziju ulazio brodom/trajektom i kakva je situacija sa vizama u tom slučaju?

Na sajtovima kažu da se viza može nabaviti na svim kopnenim prelazima, ali niko za more ništa ne govori.