Jump to content

Featured Replies

• 4 weeks later...

Ima. Evo, recimo, jedano razmisljenje vezano za temu.

Problem svake akcije je odrzivost. U nastanku ideje podrzavaju gotovo svi, da bi vec realizacija donela prve zrtve, a posvecenost i istrajnost ostaju privilegija pojedinaca.:-)

• 4 weeks later...

Ja mogu da dam predlog,

Na naslovnu stranu postaviti dugme DONACIJE koje ce voditi do stranice sa koje moze da se skine i odstampa uplatnica na kojoj je popunjeno sve osim UPLATILAC i IZNOS.

Jedna uplatnica za dinarski racun a jedna za devizni a moze i da se u inostranstvu otvori PayPal nalog pa i da se donira preko PayPal-a.

Ja mogu da se ponudim da to odradim i posaljem adminu da prekontrolise i okaci na hosting.

Mnogi sajtovi se lepo izdrzavaju od ovakvih izvora.

• 3 months later...

Ovo su čini mi se ozbiljni predlozi:

1. Bedževi, majice, prišivače i zastavice po malko višoj ceni (onda ćemo morati zapravo da ih napravimo  :shockkk: )

2. Neka forma reklama na sajtu (nešto diskretnije poput google ads ili nešto agresivnije)

3. Obraćanje institucijama i fondovima za neke novce (neka bude neki republički fond pošto je ovo ipak Klub Putnika Srbije)

4. Konstantne donacije članstva

5. Sponzorstvo hosting kompanije (not likely, but still...)

A sta mislite o kalendaru za sledecu godinu? Slike imate sa putovanja? Ja se ne razumem u dizajn niti umem nesto da napravim ali bih voleo da imam kalendar = mogu da ulozim neki kes u izradu. Ne mora da bude onaj zidni, moze i onaj mali/spiralni za sto

• 1 month later...

Ako primetite da sajt povremeno ne radi, ili vam izađe stranica "account suspended", to je zato što trošimo previše resursa pa nas server blokira. Nažalost, odavno smo prerasli hosting paket koji koristimo, pa će se to neko vreme dešavati, dok ne smislimo šta ćemo. U svakom slučaju, nadam se da prekidi rada sajta neće biti predugački.

Veći paket na trenutnm provajderu nam ne vredi, jer više i nismo za shared hosting. Dakle, treba nam skroz drugi tip hostinga. Imaju dva rešenja: jedno je VPS, a drugo je relativno nova usluga, Cloud service. Za cloud ne znam puno toga, a za VPS opet imaju dve različite opcije - u jednoj ti sve sam radiš i nemaš nikakvu podršku, i to je duplo jeftinije rešenje od ovog drugog, u kome ipak imaš podršku. To bez podrške se ni ne isplati ipak uzimati, jer nemam vremena da se bavim još i time, da ne pominjem šta bi bilo u slučaju da se nešto desi sa serverom, a ja budem nedostupan.

Sad konkretno da odgovorim za cenu - ne mogu. Sve se svodi na najbolji izbor u datom trenutku, i da li će uleteti neki kupon za promociju. Ali recimo ne ispod 300 evra godišnje, za dobar vps sa podrškom.

Pa evo ja se razumem u kompjutere ::crazy: i postavio sam nekoliko desetina VPS hostinga, pa recimo mogu da ti pomognem. Napravićemo neke skripte koje će nas obaveštavati ako padne sajt, tako da ne treba nonstop proveravati da li je sve ok. Ako ti ne budeš dostupan mogu ja da uskačem i popravim šta treba.

Uostalom iz iskustva znam da je najgore što se može desiti je da njima ode struja pa da se restartuju računari, a mi nemamo neki servis tipa mysql podešen da se automatski starta i tako sajt bude par sati offline. To se svima događalo i nije katastrofa, mislim nije ovo neki sofisticiran websajt pa da nam treba sve i svašta... :)

Ako bismo izbacili njihovu podršku koliko bi onda koštalo, 200 evra?

Kad sajt povuče previše resursa, skripta ga automatski ubije, ali ne možemo mi sami da ga vozdignemo. Bar ne sa paketom koji trenutno koristimo. Takva skripta bi bila korisna čisto da mi javi na mejl, pa da onda šaljem poruku administratoru servera. On je generalno okej, ali mislim da smo mu već malo dozlogrdili. Videćemo koliko će još izdržati :)

Koštalo bi možda i manje, zavisi gde bismo uzeli, i gde bi bio server - po meni bolje u Evropi, ali onda je malčice skuplje.

Nego, tvoja ponuda meni zvuči odlično, samo morali bismo se prvo naći uživo da malo porazgovaramo na tu temu ;)

Pa, sa VPS paketom obično dobiješ nešto kao 500 MB RAMa i 1 GHz CPU i to se ponaša kao da je pravi kompjuter, samo što je jelte virtualan. To znači da ne može da pukne ako dostigne neki maksimum, nego će se samo usporiti. Onda sajt ne bi nikad ni pao, osim ako ne ode struja ili neko preseče kablove kod Subotice... što se dešava 1-2 puta godišnje. ::crazy:

E sad, u slučaju da se to desi, onda bi nas ta skripta obavestila da je otišla tj. da se upravo vratila struja i da bi bilo poželjno proveriti stanje servera... mada ako sve lepo konfigurišemo onda ne treba da se brinemo jer će sve samo da se pokrene.

Pa su problem još samo hakeri i zbog njih treba neko redovno da proverava da li je sajt još uvek živ... ili da neko ko je trenutno online obavesti administratora gent

@chivitli: pa, ja ću doći ponovo u Srbiju tamo negde posle maja, ali možemo porazgovarati preko skypa...  :)

Danas je sajt već tri puta crkao (a da sam ja primetio...). Najduže crkavanje bilo je u trenutku najveće posete, kad nas je hosting jednostavno ubio zbog trošenja previše resursa. Stoga mi je zadovoljstvo da vas obavestim da je chaba rešio da donira ne samo novčana sredstva za novi hosting, već i vreme i znanje potrebno za sređivanje novog servera! :party:

Nadamo se da ćemo ubrzo prionuti na rad da sve podesimo, testiramo itd, i da će sajt biti brži i stabilniji nego ikad flowers::

Nije mi jasno koliki vi to bandwidth vučete pa da vam tako lako riknjava sajt? Meni se sa Freebiking-om ili Stazama i Bogazama nikad ništa slično nije desilo, a kad se postavi neki novi foto album pa ljudi nagrnu to baš ume pošteno da srkne bandwidth... Slika u proseku 200-300 k, pa vi sračunajte kako to izgleda kad brdo ljudi u par sati pogleda ceo album. Jeste hosting u Americi malo sporiji posmatrano iz Srbije (ping u večernjim satima ume da padne i ispod 200 ms), ali bar u poslednje 3 godine nikad nisam imao slučaj da "padne" sajt...

Ne probijamo band (tj. desi se i to, ali izuzetno retko). Pošto je to deljeni hosting, na serveru postoji skripta koja automatski ubije sajt koji povuče previše serverskih resursa, jer onda nema za druge. U principu, u ovakvom aranžmanu ne bismo smeli da koristimo više od 10% procesorske moći servera. A evo šta se dogodi:

Top Process    %CPU 50.6    httpd [klubputnika.org] [/blogovi/76-afrika/3462-kongo?start30]