Jump to content

Featured Replies

Posted

monsun-thumb.jpgOko mene se stvoriše neki tipovi: nisam znao jesu li hteli da mi pomognu ili da me iskoriste. Usledilo je mukotrpno sporazumevanje. Tipovi me odvedoše u neki hotel koji po svoj prilici nije bio zaključan. Slabo sam ih razumevao, slabo i oni mene....

Autor: Marko Nikolić (Slumpy)

Pročitajte ceo tekst

Јако ми се свиђа начин писања и преношења непалске стварности...

Ако није тајна, откуд твој пријатељ Непалац у БГД?

Cvaka cast, Marko! I meni se svidja stil pisanja i prica!

Imam samo jednu malu primedbu. U delu o porodici Patak, u jednom trenutku si se naglo prebacio sa sadasnjeg u proslo vreme i ucinio je, na neki nacin, udaljenom i manje upecatljivom.

Divno docaran Nepal! Jedva cekam nastavak! Nemoj nas pustiti da cekamo dugo!

Omiljene su mi price o/sa pripadnicima drugih naroda, narocito kad su ti narodi daleki i (nama) malo poznati. U tom svetlu, jedva cekam nastavak...

Hvala na komentarima. Moj prijatelj Nepalac u Beogradu se nalazi na Couch surfing-u, mozete ga lako pronaci :)

Inace, slazem se sa primedbom u vezi sa dilemom sadasnje/proslo gl. vreme, to je jedan od tesko razreshivih problema sa kojima se suocava putopisac. Referentna tacka pripovedanja stalno oscilira izmedju proslosti (kada se opisuje neki dogadjaj) i sadasnjosti (kada se opisuje osoba/stanje/drzava/kultura). Stalnom upotrebom prezenta prica pocinje da lici na sastav iz osnovne skole, dok stalnom upotrebom proslog vremena prica se udaljava od citaoca.

Inace, ovo je tek 1/3 putopisa.

poZ

A jesi li video tamo moje cipele? :)

Sjajan putopis, ne zna covek da li je gore kada potvrdis svoju losu predrasudu ili opovrgnes dobru...ali gledati CNN i BBC, uh.

Sve u svemu zanimljivo...

Super je putopis,jedva cekam nastavak...

Opis saobracaja me podsetio na Vaskovu pricu o Nepalskim autobusima  :D

• 3 weeks later...

Veoma zanimljiva prica. Samo tako nastavi i molim te nemoj vise da pravis pleonazme. Ili je "uzgred" ili je "budi receno", jedno nakon drugog nikako.

Marko

Hvala i na pohvalama i na kritikama, ove prve nam prijaju, druge nam koriste. Neke stvari sam vec prepravio zahvaljujuci primedbama. S druge strane, treba razjasniti nesto: 'cak stavise' je pleonazam jer su obe reci suvisne, ali 'uzgred budi receno' je okoshtao izraz jer se ne moze reci samo 'budi receno'. 'Uzgred' je knjizevnije i elegantnije ali pisac ima svoje razloge kada pravi izbor.