Jump to content

Featured Replies

Posted

Pre nekoliko dana sam se poprilično neprijatno iznenadio kada sam odbijen za američku turističku vizu, iako sam verovao da imam "Jak slučaj". Da li neko možda zna da li boravak u zemljama bliskog istoka može biti problem za dobijanje američke vize. Naime, ja sam prošle godine bio u Siriji, Jordanu, Libanu i Egiptu. Na intervju u ambasadi, službenik je uzeo da mi lista pasoš i došao i to viza ovih zemalja, ja sam mislio da bi problem mogla da bude Sirija međutim on se zadržao kod libanske vize, tada je pozvao još jednog službenika i nešto se dogovarao sa njim pokazujući mu libansku vizu. Ja sam očekivao da će me nešto pitati u vezi mog putovanja u Liban, međutim on to nije ni pomenuo. Postavljao mi je samo klasična pitanja Zašto ideš u SAD? Kod koga? Koliko? i odbio me. Jel konta neko da li mi je Liban napravio problem?

E vala ovo bih i ja voleo da čujem pošto isti set viza imam i ja u pasošu a razmišljao sam o odlasku u SAD opet ove ili naredne godine..

• Author

Tražio sam vizu na 2 nedelje, a on me je pitao zašto tako malo. Ja mu kažem da mislim da je to dovoljno, a i da nemam sredstava za neki duži boravak, a on mene pita zamislite a zašto nemaš više sredstava. Ja sam mu odgovorio da mi je toliko ćale dao za letovanje i tu sam završio. Inače sam priložio potvrdu da imam 2000 evra na računu i ćaletovu potvrdu o zaposlenju i plati od 85.000 RSD.  Redovan sam student još 6 ispita do kraja, prosek 9.3, još imao i povratnu kartu i pasoš sa šengen vizama. Kontam dobijam vizu 100%, kad ono prc...

Hm... pa po ovome sto si napisao trebao bi da se dobio vizu, jedino sto mi jos pada na pamet sta moze biti problem a to je da si apsolvent ili u obnovi/produzetku apsolventskog staza jer ako imas taj status od ove godine su postali jako striktni pa su mnogo ljudi sa tim statusom odbili za J-1 vizu iako su prethodnih godina isli bez problema.

da li neko moze da mi kaze za koliko dana kad uplatis vizu mogu da ti zakazu intervju otprilike i kako da nadjem taj obrazac DS 160 ili koji vec drugi, posto idem na turisticku vizu

• Author

Inetrvju možeš da zakažeš i pre nego što uplatiš taksu, važno je da imaš tu potvrdu iz banke kad dođeš na razgovor. Ja sam ih zvao u četvrtak, a razgovor su mi zakazali u ponedeljak, tako da se ne čeka mnogo. DS-160 imas na sajtu americke ambasade, ne štampaš ga već ga popunjavaš elektronskim putem na samom sajtu.

da li neko moze da mi kaze za koliko dana kad uplatis vizu mogu da ti zakazu intervju otprilike i kako da nadjem taj obrazac DS 160 ili koji vec drugi, posto idem na turisticku vizu

Mozes bukvalno danas za sutra a vizu da dobijes prekosutra, jako su brzi. Samo pazi da li ima slobodnih termina posto je sad malo guzva zbog studenata i letnje sezone.

DS160 mozes naci na ovom linku https://ceac.state.gov/genniv/ samo obrati panju da moras da koristis Internet Explorer

mozda sam dosadna, ali na tom obrascu upisujes ako ti je neko u USA.Meni je cerka legalno tamo, ali ja idem u TX USA, a ona je u NY, da li oni mogu da vide da smo neki rod, izuzev prezimena, jer se ona ne vodi na istoj adresi i da li uopste da kazem da je ona tamo ili da cutim.Hvala unapred.Jedva sam pronasla kako se pisu poruke, zato sam stalno otvarala novo.Izvinite i pomozite mi molim vas.

mozda sam dosadna, ali na tom obrascu upisujes ako ti je neko u USA.Meni je cerka legalno tamo, ali ja idem u TX USA, a ona je u NY, da li oni mogu da vide da smo neki rod, izuzev prezimena, jer se ona ne vodi na istoj adresi i da li uopste da kazem da je ona tamo ili da cutim.Hvala unapred.Jedva sam pronasla kako se pisu poruke, zato sam stalno otvarala novo.Izvinite i pomozite mi molim vas.

Ako vam je cerka tamo legalno onda cete naravno da navedete da je tamo i pitace vas na kojoj vrsti vize je ona tamo i to je to.

opet ja, u tome je problem sto je ona iyvadila novi pasos tamo, i nema u njemu viyu, a dobila je radnu dozvolu, i da li cu ja uopste dobiti vizu ako kazem da je ona tamo. Pomozite mi

Nebitno sto ima novi, trebalo bi da ima i stari pasos i vizu u njemu tamo

U formularu DS-160 koji se popunjava samo online (u kome treba i skenirana slika Vas da se ubaci) postoji par pitanja vezana za uzu porodicu (muza, roditelje, decu) i medju njima je pitanje imate li kakvu rodbinu u US i ako imate koji im je status tamo (da li su americki drzavljani ili imaju legalno odobrenu dozvolu tipa radna, studentska), tu su takodje i pitanja gde cete odsesti tamo, ko finansira Vas put tamo i slicno

Obavezno navedite pri popunjavanju da imate kcerku tamo i status koji ima - ne bitno da li cete je posetiti ili ne

Pri popunjavanju formulara trazi se i datum ulaska u US kao i ukupno vreme koje planirate da ostanete tamo - ne preporucuje se da pisete period duzi od 3 do 4 nedelje.

Obavezno nakon zavrsetka popunjavanja formulara odstampati stranicu sa bar kodom koju donosite u ambasadu na razgovor.

Ako do sada niste putovali u Ameriku i birokratu u ambasadi koji odobrava vize ne ubedite da imate cvrste veze sa Srbijom i da ne planirate da ostanete u US, sanse za dobijanje vize su relativno male.

ispod je text iz mail-a koji je poslat od strane ambasade relativno skoro sa potrebnim informacijama

a koji se dobije nakon zakazivanja termina/ uplate vize

-----

Podaci o intervjuu

Svrha putovanja: Pleasure/Business (B1/B2)

Krajnji rok za prezakazivanje ili otkazivanje: *** ovde pise vreme koje je Vam zakazano

Lista dokumenata

Opšti dokumenti za podnošenje zahteva za vizu

Ovaj imejl će vam pomoći da se pripremite za intervju za vizu. Molimo vas da pažljivo proučite navedene informacije jer će vam to pomoći da smanjite period potrebnog vremena za izdavanje vize, te ćete tako izbeći nepotrebno čekanje ili gubljenje termina za intervju zbog nepotpune dokumentacije.

Molimo vas da pročitate listu dokumenata koju trebate predati kada budete došli na intervju za vizu.

Važna napomena: Svaki podnosilac molbe za vizu treba predati sledeće dokumente (uključujući i maloletnike). Osobe koje podnose zahtev za vizu za specifičnu svrhu putovanja (npr. studenti, radnici na privremenom radu) moraju doneti dodatne dokumente specifične za taj tip vize. Dokumente morate doneti u originalu. Fotokopije neće biti prihvaćene.

Pasoš čiji datum isteka je nakon vašeg planiranog boravka u SAD. Molimo vas da posetite web stranicu Američke Ambasade da bi proverili uslove koje srpski/crnogorski pasoši moraju ispunjavati. Zakon Srbije i Crne Gore nalaže da morate izvaditi novi pasoš kada se udate- oženite.

Ako nemate pasoš Srbije molimo vas da proverite web stranicu www.travel.state.gov da bi videli koliko minimalno mora važiti vaš pasoš.

Svi podnosioci zahteva za vizu, bez obzira na godine, moraju popuniti elektronski obrazac za vizu Formular DS-160 najmanje 24 sata pre datuma intervjua. Formular DS-160 se nalazi na https://ceac.state.gov/genniv. Kada popunite Formaular DS-160 trebate odštampati stranicu sa potvrdom na kojoj se nalazi barkod i doneti samo tu stranicu na intervju.

Jedna fotografija, dimenzija 5 x 5cm, ne starija od 6 meseci mora ispunjavati sledeće standarde: lice mora biti okrenutno prema kameri, bela pozadina, uši otkrivene, bez tamnih naočara ili odsjaja koje stavaraju naočari, bez pokrivala za glavu (osim u slučaju vjerskih razloga). Molimo vas da imate u vidu: čak i ako uspešno postavite fotografiju u formular morate je doneti na intervju.

Dokaz o plaćanju nepovratne takse za vizu u iznosu od US $131 (u domaćoj valuti). Taksu možete platiti u bilo kojoj poslovnici Raiffeisen Banke u Srbiji ili Montenegro Banke u Crnoj Gori. Potrebno je da predate originalnu potvrdu o plaćanju sa zahtevom za vizu. Čekovi ili gotovina neće biti prihvaćeni od strane Konzulata. Ovo je pravilo Američke vlade, i navedeno je na svim formularima za vizu i informacionim listovima. Taksa za vizu od US $131 je nepovratna (bez obzira na to da li će Vam viza biti izdata ili ne).

Državljani određenih zemalja trebaju platit i dodatnu naknadu za izdavanje vize Recipročna naknada, dodatak plačanju takse za vizu. Konzularno odeljenje će vas informisati ako je potrebna takva naknadu. Molimo vas da posetite web stranicu www.travel.state.gov da bi dobili više informacija.

Iako nije obavezno, molimo vas da donesete originalne dokumente koji vam mogu pomoći tokom intervjua za vizu da dokažete da imate čvrsta veza sa vašom zemljom. Sledeći dokumenti mogu poslužiti u svrhu dokazivanja čcrstih veza:

dokaz o zapolsenju, platne liste i/ili drugi zvanični dokumenti iz kojih se vidi da imate neku vrstu primanja.

Dokaz o vlasništvu nad nekretninama

bankovni računi i/ili neki drugi izvori novca

porodične veze

dokaz o predhodnim putovanjima (uključujući stare pasoše)

dokaz o statusu studenta

Dokumenti iz kojih se vidi da imate dovoljno novačanih sredstava da pokrijete troškove boravka u SAD.

Preporučuje se da ne kupujete kartu dok vam viza ne bude odobrena i izdata.

Ako podnesete lažne ili krivotvorene dokumente, vaš zahtev za vizu neće biti prihvaćen i zbog toga možete dobiti trajnu zabranu za bilo koji tip vize za SAD.

Odobrene vize su obično spremne za podizanje sledeći radni dan, nakon vašeg intervjua, u 16:00. Ipak, u nekim slučajevima izdavanje vize može potrajati i duže. Molimo vas da ne pitate zaposlene u Konzularnom odelenju da li možete dobiti vizu isti dan.

Za više informacija molimo vas da posetite web stranicu Ambasade http://belgrade.usembassy.gov.

ponovo ja, ovako od dokumenata imam da sam u stalnom radnom odnosu, resenje o god.odmoru na mesec dana, toliko mogu samo, imam na deviz.racunu 5000$, potvrdu o plati, potvrdu da nisam osudjivana,listing iz PIO, radnu knjizicu, uverenje o imovnom stanju,izvod,drzavljanstvo, M-4 obrazac, potvrda iz Banke, jedino sto me plasi, ja neznam dobro engleski, i da li ima neka agencija koja moze da mi popuni taj DS-160 ili ako ima neko kopiran, da mi posalje, da vidim sta mi sve treba, prijatelj mi je dao njegovu adresu, telefone, ali pretpostavljam da treba da mi da i naziv firme i ako jos nesto, molila bih da mi pomognete, ne bih zelela da nesto zabrljam, ja cu reci istinu pa sta bude, a pretpostavljam da su male sanse da dobijem vizu. Iskreno mi odgovorite i ako mozete pomozite mi. Unapred zahvalna.

znam da je razgovor na srpskom, jedino me zeza taj obrazac DS 160 koji je na engleskom, kako cu to popuniti, ali moram da vidim da li moze neka agencija to da mi odradi ili neko drugi. U svakom slucaju hvala.

cerka je otisla na J-1, pa je pre isteka upisala skolu u NY, koju je u martu ove godine zavrsila i dobila je od imigracionog valjda radnu vizu na godinu dana, ja to moram da napisem u tom obrascu da je ona tamo, jer ne bih zelela da me vrate odande zbog nje, necu da lazem, pa ako dobijem vizu, dobijem, ako ne, opet nista. U svakom slucaju jedini mi je problem obrazac DS 160, za sada. Hvala puno.

Da moze i na srpskom intervju/razgovor.

Najbitnije za prvi put kad se ide da se donesu dokumenta koja

sluze kao garancija da cete se vratiti.

>Prijatelj kod koga idete je ''nas' covek sa regulisanim statusom tamo il 'cist' amerikanac - posto moze biti pitanje, ako je ovo drugo kako se sporazumevate / na kom jeziku.

Inace problem moze biti i to sto je kcerka otisla na J1 (najverovatnije na work&travel program), a uslov te vize koju je prekrsila (iako je sa upisom skole produzila vizu ali ne verujem da je dobila i radnu vizu vec dozvolu privremenog boravka za skolovanje) je da se nakon odredjenog vremenskog perioda (4-5 meseci) vrati u zemlju iz koje je dosla.

Za DS 160 nema potrebe da jurite agenciju, treba osnovno znanje engleskog te da imate pored pristupa netu i skeniranu sliku kao i stampac. Idite na https://ceac.state.gov/genniv pokrenite aplikaciju, izaberite Belgrade te popunite formular bez potvrdnog slanja - znaci kad popunite sve, ne ubacujte sliku u formular, vec samo pogledajte kako sve to izgleda.

hvala na pomoci, upravo sam odstampala obrazac, a ona jeste otisla preko Work travela i pre isteka vize J-1 upisala je u NY skolu, i sada je predala imigracionom i dobila tu KAO RADNU DOZVOLU NA GODINU DANA, ali nisam sigurna uopste kako se to zove, jer ona ziva neda da ja nju prijavim, a ja pa zelim, jer ne zelim da mi se desi da odem do tamo i da me deportuju.

Nemoj da se brinete zbog kcerke ako imam legalne papire sve je OK. A njena viza je ako radi neki posao sa skolom H1B a ako radi neki posao za koji joj netreba skola H2B.

a koju ja vizu trazim, ja idem u posetu tj. turisticka, jel ima ona neku oznaku ili ne. Hvala puno mnogo mi znaci Vasa pomoc, u panici sam, ali valjda ce biti dobro.

mozda sam previse smor, kako ovi mladi kazu, ali jos jedno pitanje, da li moze prijatelj da uplati kartu avionsku iz teksasa za mene i kako i na koji nacin, ili ja moram ovde da platim. Hvala jos jednom i izvinite.

Da li moze neko da mi pomogne sta da kazem u ambasadi, ja sam se sa prijateljem upoznala preko neta i on me sad poziva u goste, da li smem da to kazem ili ne, jer ne bih mnogo petljala s obzirom da on nije dolazio 2 godine ovde. Pomozite mi.