Jump to content

Featured Replies

Drugari,

Moj slučaj je sledeći: kao jedan od "afrikanaca" -- blog "Povratak u Afriku" :) --, putovao sam po Bliskom istoku i celoj Africi, te napunio novi crveni pasoš koji sam izvadio pre tek godinu i po dana. Ostalo je još 6-7 praznih stranica. Među vizama imam sirijsku, jordansku, egipatsku i sudansku, kao i mnogo čudnih arapskih pečata sa neobičnih graničnih prelaza (Asuan ili Nueiba, na primer).

Na jesen planiram da odem u Kanadu, u Vankuver, na postdiplomske. Ostajem, ako sve prođe po planu, najmanje dve godine, a moguće i duže. Za to vreme, ako već ne radoznalost, očekujem da će me školovanje/posao navesti da odem i u SAD.

Zbog svega toga bavim se mišlju da zamenim postojeći crveni pasoš novim. Naprosto, da bih izbegao (1) muku vađenja novog pasoša u tuđini kada se ovaj popuni do kraja; i (2) probleme zbog arapskih viza.

Već sam pokušao da ga izvadim regularno. Međutim, odbijen sam jer imam previše praznih stranica nono -- premda su mi isprva preko telefona, i to na više mesta, rekli da to ne predstavlja nikakav problem :(  :psuje:. Dakle, ostaje mi da proglasim pasoš nevažećim. To bi me izašlo još preko 2.000 dinara i dve nedelje čekanja na potvrdu o gubitku pasoša, a već imam problema sa dedlajnom u kanadskoj ambasadi...

Tu, najzad, stižemo i do mojih pitanja: Ima li smisla da nastavim da se maltretiram oko vađenja novog praznog pasoša? Da li su te arapske vize zaista problem za neke zemlje, SAD ili UK npr?

Koliko je procedura vađenja nove putne isprave u Kanadi zaista komplikovana i teška? Da li bih morao da putujem iz Vankuvera za Otavu/Toronto? Naposletku, da li sa kanadskom vizom -- ili potvrdom o Permanent Residence, što bih blagovremeno mogao da dobijem -- može da se putuje u SAD? :?

Hvala svima na pomoći!

Uroš

Ja licno mislim da ti te vize nisu takav problem, u najgorem slucaju ce te pitati sta si radio tamo. A mozes lepo i da odstampas putopis sa Kuluba Putnika Srbije i poneses sa sobom i lepo im prezentujes sta si tamo radio.

Da li bih morao da putujem iz Vankuvera za Otavu/Toronto?

;D Proputovao covek celu Afriku i Bliski istok i sad mu je tesko da ode od Vankuvera do Otave/Toronta :) Ma daaaaj :D Ne moras sve kopnom, sedi u avion ;)

Verovatno da mogu malo da te propituju na granici ili gde vec, ali, nemoj u startu da si u svojoj glavi sumnjiv, jer ces drugima izgledati jos sumnjivije. Vrlo dobro znas zasto si isao tamo gde si isao, nisi isao na obuku da zakucas avion u Pentagon (nadam se), pa se tako i ponasaj! Isao si zato sto volis da putujes, ili sta vec, ako delujes dovoljno ubedljivo, valjda nece praviti problem!

I reci im da lepo crtas i lepo pises i da ima tamo neki Klub putnika Srbije gde mogu da citaju tvoje putopise :)

Koliko je procedura vađenja nove putne isprave u Kanadi zaista komplikovana i teška? Da li bih morao da putujem iz Vankuvera za Otavu/Toronto?

Nije nista komplikovanija i teza od te iste procedure u Srbiji. Ali, da, morao bi da odes do ambasade, i to ne samo da podneses zahtev, nego i da preuzmes pasos.

Znam da nije za utehu, ali zamisli kako je tek onima sto nemaju srpsko DKP u zemlji u kojoj zive.

• 1 year later...

Pozdrav svima! Roditelji bi na jesen isli u Ameriku, u posetu rodbini (mamin brat) . Juce kada smo popunjavali DS-160 formular zaboravili smo da popunimo majcino devojacko prezime, iako je receno da se na to posebno obrati paznja. Interesuje me da li to predstavlja neki problem i zbog cega je potrebno da se ponovo popunjava formular, ili je moguce kada odu u ambasadu na intervju da naglasi da je pogresila, zaboravila.

Drugo pitanje, polossan je rekao da se ne preporucuje da se upise vreme boravka duzi od 3 do 4 nedelje. Oni planiraju tamo da ostanu 3 nedelje, zbog godisnjeg odmora, a na DS-160 je stavljeno 1 mesec i za datum ulaska je stavljeno otprilike.

Jos su naveli da se navedu drzave gde se putovalo, medjutim na takve stavke nismo naisli uopste, kao ni za skolovanje. Za posao smo popunili.

Da li gore navedene stvari mogu bitno da uticu na odluku dobijanja vize? Naravno razumem da je najbitnije dokazati da ce se oni vratiti.

Hvala unapred na informaciji, i unapred se izvinjavam ako sam vas smorio sa mojim pitanjima.

• 1 month later...

Zdravo svima...

Procitala sam sve postove na ovu temu ali nisam nasla ono sto mene zanima pa se nadam da ima neko ko ce mi pomoci...Naime, htela bih da idem turisticki u Ameriku i znam svu proceduru oko papirologije, ali imam dilemu oko DS-160...tacnije pitanje imate li rodbinu u US i koji im je status tamo. Ja imam sina koji je tamo, otisao je na J-1 vizu, posle toga produzio turisticku na 6 meseci i posle ostao, znaci njegov trenutni status tamo nije legalan...

Ni sama ne znam sta da radim, verujem da ima dosta slucajeva slicnih mom pa ako neko ima neka iskustva ili je cuo sta od nekoga zamolila bi da mi pomogne...

Inace tamo idem kod kumova, njihovu adresu prijavljujem kao mesto boravka tamo i svi papiri mi se odnose na njih.

Unapred se zahvaljujem svima na bilo kakvoj pomoci.

Zdravo svima...

Procitala sam sve postove na ovu temu ali nisam nasla ono sto mene zanima pa se nadam da ima neko ko ce mi pomoci...Naime, htela bih da idem turisticki u Ameriku i znam svu proceduru oko papirologije, ali imam dilemu oko DS-160...tacnije pitanje imate li rodbinu u US i koji im je status tamo. Ja imam sina koji je tamo, otisao je na J-1 vizu, posle toga produzio turisticku na 6 meseci i posle ostao, znaci njegov trenutni status tamo nije legalan...

Ni sama ne znam sta da radim, verujem da ima dosta slucajeva slicnih mom pa ako neko ima neka iskustva ili je cuo sta od nekoga zamolila bi da mi pomogne...

Inace tamo idem kod kumova, njihovu adresu prijavljujem kao mesto boravka tamo i svi papiri mi se odnose na njih.

Шта год да урадиш они знају да је он тамо и да није изашао. Па сад ти одлучи шта ћеш..

Zdravo svima...

Шта год да урадиш они знају да је он тамо и да није изашао. Па сад ти одлучи шта ћеш..

Hvala puno na odgovoru...Pa sta mislite da je bolje da navedem? Da li on tamo moze da ima neki problem zbog toga...zaista mi je potreban dobar savet...

Nas prijatelj je tako otisao, na neku frizersku izlozbu i nije se vise vracao....Kada je njegov sin iz prvog braka posle 8 godina pokusao da ode turisticki,nisu mu dozvolili.Obrazlozenje je bilo da je njegov otac prevario USA administraciju. Budi iskrena, kao sto rekose, oni sve znaju.

Hvala vam puno...Ipak cu ja pokusati da idem na razgovor pa kako prodjem, recicu sve kao sto jeste.

Inace sin mi se sada zeni za amerikanku i tako ce da sredjuje papire i ja bih da idem na vencanje, sta mislite da je pametno da to sve kazem ili da cutim za vencanje, jednostavno kazem da je on tamo i to je to...Jao, sama sam sebi dosadna, sigurna sam i vama ali me stvarno malo strah toga svega, bojim se da njemu ne napravim neke probleme tamo...Hvala vam na svakoj pomoci

Nema potrebe da se izvinjavate, potpuno je jasno da ste u velikoj dilemi.Daj Boze da vam Amerikanci uopste daju vizu. Ja nesto mislim da je to malo moguce.Cini mi se da oni imaju odredjena pravila, tj. instrukcije, pa ma sta vi rekli svodi se na isto.Oni ce i na sklapanje braka gledati kao na jos jedan pokusaj sredjivanja papira.Da ne kazete kod koga idete,opet mislimda je bezveze, tj. vas sin kada je isao ostavio je podatke,tako da oni imaju i ime majke sigurno.... Nisam vam bas nesto pomogla, ali mislimda to inace retko ko moze nazalost.Mnogo srece!