Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima.

Nas dvoje planiramo putovanje autom po Evropi.

Krajnja destinacija je Španija/Barselona.

Osnovna ideja putovanja je sloboda izbora.

Ako nam se uz put mesto svidi, bacamo sidro i ostajemo dan, dva.

Uglavnom mislim na mala mesta u kojima se može osetiti duh Španije.

Ne planiramo da se zabodemo na jednom mestu, već da menjamo lokacije.

Nismo komformisti i fensi stvari nisu bitne.

Znači  :kamp: i sa istom cifrom što više kilometara.

Koliko smo uspeli da se informišemo kampovi su približnih cena kao i hosteli ( oko 30-35e ).

Kakva su vaša iskustva?

Da li je neko nešto slično praktikovao?

Kampovi za preporuku.....

Pozdrav.

Samo da ispričam jedno sveže iskustvo sa austrijskom policijom, mada nije u pitanju šatorovanje već spavanje u kolima, ali možda razbije eventualne predrasude o nekoj velikoj strogoći u nekim od članica EU. Naime pre nekih mesec dana bio sam u Austriji i kako sam bio jako umoran nije mi se dalo da tražim zgodnije mesto, pa sam odlučio da odspavam na parkingu malog parkića kraj Worther jezera na periferiji Klagenfurta, gde sam se zatekao. Video sam znak koji je tu postavljen - precrtani šator i kamp prikolica, ali reko ako i dođe policija nece me valjda hapsiti, logicno je da covek na proputovanju moze da stane malo i odrema. Taman sam se lepo namestio, kad oko 23h dolazi kombi i snažan reflektor mi obasjava kola. Izlazi hitro policajac sa baterijskom lampom, ja otvaram prozor i objasnjavam da idem nazad kuci, ali da sam legao malo da odspavam. Policajac nije neljubazan, ali je oprezan i nestrpljiv da ispita celu stvar. Kad su proverili dokumenta, malo mi je ispregledao kola i stvari, i ljubazno me pozdravio. Ja ga upitah da li mogu da ostanem tu, a odgovor je bio  "kein problem, gute nacht!". I tako se lepo sav zadovoljan namestim ponovo da spavam. I taman kad sam poceo da razmisljam da ce mozda u jutarnjoj smeni doci druga patrola, ona se pojavila. Novi policajac sav u cudu gleda u mene sa uperenom lampom, a ja mu kazem da je pre jedno sat vremena vec bila patrola i da su mi rekli da mogu da ostanem tu. Pita me "kad su bili?", ja ponovim "pre jedno sat vremena", na sta sam dobio još jedno "ok, gute nacht!" uz pitanje da li je sve u redu. Tako da mogu da kazem da sam spavao pod dvostrukom zastitom austrijske policije :)

Cuj, kao i svuda zavisi od osobe sa kojom imas posla.

Meni se desilo da na drugom kraju istog tog jezera nisam mogao pronaci mesto za kupanje - obala je ili opstinska ili u privatnom posedu i kupanje je ili zabranjeno ili se papreno placa.

Uglavnom, spavanje u vreci u obliznoj sumi i podnevna zega su ucinili svoje, a moje uzivanje u cistoj jezerskoj vodi prekinula je patrola policije, koja mi je revnosno naplatila kaznu. Nije se dalo polemisati, jer prirodna blagodet je u vlasnistvu, jelte.

Na obodu Alpa sam platio kaznu za kampovanje na mestu gde nisam znao da je isto zabranjeno, ali mi je ljubazni pripadnik organa reda objasnio da neznanje ne stiti od kazne ("Unwissenheit schützt nicht vor Strafe").

Placao sam kazne i zato sto zadnje svetlo na biciklu nije aktivno vec samo reflektujuce, usred neke vukojebine na sporednim putevima, gde saobracaj gotovo ne postoji, ali eto nabasala je patrola odnekud... I tako...

Kazne su bezobrazno i neprihvatljivo visoke, a i zasto rizikovati nedeljni budzet - malo obazrivosti nije na odmet.

Po pravilu su fini, i sa smeskom uzimaju novac.:-)

To je za ove malo zapadnije od zapadnih, a za Spaniju stvarno ne znam, ali budem utvrdio dogodine. :-)

Pogledaj ovaj sajt: http://www.vayacamping.net/en/

Cesto sam prolazila pored kampa Gava' na juznom kraju Barselone, ali nisam svracala u njega.

Lokacija je super, kamp je na samoj obali mora, ta plaza je jako lepa i nema guzvi, ali je blizu aerodroma pa moze biti mao bucno  :D

Pored kampa prolaze i gradski busevi, 94 i 95, ako me pamcenje sluzi, i jako brzo si u gradu sa njima.

@braker:

Pa pazi, nije sad da branim policiju, ali ako dobro razumem kupao si se na mestu gde jasno piše da je zabranjeno. Kampovao si na mestu koje nije kamp, a opšte je poznato da je to generalno svugde zabranjeno, pa mislim čak i kod nas. A treće bicikl si verovatno vozio po mraku, što bi takođe trebalo da ti bude jasno da je vrlo opasno. Ti si prosto magnet za policiju :)

• Author

Hvala ljudi.

Ove informacije mogu biti od koristi.

S obzirom da sam ja takođe magnet za policiju i kazne, dobro ći gledati gde da bacim sidro.

Verujem da ukoliko nije pored samog puta ne bi trebao biti problem, ali opet...

@lutalica

Konkretna informacija : )

Gomila sajtova, gomila kampova... Ipak živa preporuka zna zlata da vredi.

Da li je neko mozda koristio interrail u spaniji i da li mi se vise isplati ta varijanta ili autobuski prevoz s obzirom da pored same interrail karte moraju kupiti i rezervacije koje ni malo nisu jeftine?

Da li je neko mozda koristio interrail u spaniji i da li mi se vise isplati ta varijanta ili autobuski prevoz s obzirom da pored same interrail karte moraju kupiti i rezervacije koje ni malo nisu jeftine?

Ukoliko zelis da putujes vozom i znas unapred gde i kada putujes po Spaniji, na www.renfe.es (ali samo na spanskoj verziji sajta) postoje Web (60%) i Estrella (40%) popusti za odredjene vozove, probaj da se uklopis.

Druga opcija je autobus (www.alsa.es) koji je na mnogim relacijama znatno jeftiniji od vozova.

Par puta sam pokusavao da uklopim interrejl, ali nikad nisam uspeo da dobijem neku isplativu varijantu i stoga bih ti preporucio da se fokusiras na dve, gore pomenute.