Jump to content

Featured Replies

E stvarno baš lepa vest, ajd da je uskoro i ozvaniče, a da ne bude kao sa Izraelskom vizom, da treba da se porodiš dok je Knesset odobri ili ko to već radi . :)

Mene je posebno obradovala ova vest :) Ali, nazalost, nisam optimista da ce se to bas brzo desiti obzirom koliko su efikasne srpska i brazilska administracija. Koliko znam, turisticku vizu nije ni sad komplikovano dobiti. I dobija se na 3 meseca, sa mogucnoscu produzenja na jos 3 meseca u Brazilu. Ali, za vizu koju sam ja vadio, Vitem I, namlatio sam se triput vise nego za sve sengene zajedno, a imam ih 4-5! A da ne kazem koliko sam se para nadavao!

Hteo sam da napisem ovde sve moje nedace tokom vadjenja te vize, ali sam odustao, jer nisam hteo da obeshrabrim ostale :) Ali, moram da pohvalim izuzetno ljubazno osoblje ambasade, koji su me vec znali i po imenu i prezimenu koliko sam visio tamo :D Nisu bas bili najbolje upuceni u tematiku vezano za moj tip vize, ali su se bas trudili da pomognu! A otkad sam u Brazilu, mogao bih to i da generalizujem i kazem da je vecina Brazilaca takva, jer se zaista trude da pomognu i ostave lep utisak!

• 4 weeks later...

Шеф бразилске дипломатије Селсо Аморим борави у првој званичној посети Србији, током које  се састаје са највишим српским званичницима. Министар спољних послова Србије Вук Јеремић и министар иностраних послова Бразила Селсо Америме потписали су данас споразум о укидању виза за грађане две државе.

preneto sa sajta RTS

Super, baš mi je drago;)) Taman da se iskoristi onaj Condor let za Belo Horizonte;)

Quote:

Министри Јеремић и Аморим потписали су у Београду два споразума, о укидању виза на дипломатске и службене пасоше и о укидању виза за грађене Бразила и Србије, као и меморандум о разумевању између две земље о политичким консултацијама на различитим нивоима сарадње.

Sto si podvukao to, "na diplomatske i sluzbene", kad u nastavku pise i za sve ostale?

Daj, neka mi neko kaze da li je to stvarno ukinuto i od kad vazi? Ja sve nesto mislim da treba nesto da se popriceka, da se to overi u parlamentima ili tako nesto... Mislim da cu zvati ambasadu direktno, da proverim, jer mi je vazno.

Dakle, kao sto sam pretpostavio! Na sajtu ambasade Brazila stoji obavestenje, gde izmedju ostalog pise:

"...O acordo entrará em vigor assim aprovado por ambos os parlamentos.

Enquanto isso, é necessária a obtenção do visto de turismo junto às Embaixadas do Brasil e da Sérvia."

Ili, u slobodnom prevodu, ugovor jeste potpisan, ali ce stupiti na snagu tek kada ga usvoje parlamenti obe drzave! Sve dotle, turisticke vize ce biti neophodne za putovanje u Brazil!

Ako neko sazna da je taj ugovor o bezviznom rezimu sa Brazilom usvojen i u parlamentu, neka objavi!

Yea :dance: sad kad ukinu vize samo još kinta mi fali da stignem do Brazila... :LOLLL:

• 1 month later...

mala pomoc,

trenutno se nalazim u argentini i hteo bih da poetim brazil dok sam ovde. nasao sam sajt brazilske ambasade u argentini, poslao mail i naravno vec 3 dana niko ne odgovara. zamolio sam druga u srbiji da zovne brazilsku ambasadu u beogradu i da pita da li je moguce dobiti vizu ovde. oni su mu rekli da moze i da mi od dokumenata treba rezervacija avio karte, hotela, potvrda da sam na studentskoj praksi i zdravstveno osiguranje. medjutim, na sajtu brazilske ambasade u argentini pise da mi treba i izvod iz banke sa stanjem proslog i sadasnjeg meseca. ja to ovde nema sanse da izvadim, imam kreditnu akrticu na kojoj nemam pare, al imam cek plate od ove firme u kojoj sam na praksi. ima li neko predstavu koliko bi bili rigorozni i da li bi me odbili za vizu ako bih im odneo sve ovo sto imam, samo bez potvrde iz banke i stanja racuna? ako je neko bio u slicnoj situaciji,molim vas da pomogne.

zvao sam jedini broj koji sam nasao na sajtu za vize al on je

E, bas je bedak sto nikako da nam ukinu vize! Probaj da nadjes neki telefon te ambasade Brazila u Argentini, pa da zamolis nekog da pozove. Ili, jos bolje, ako znas adresu, da odes direktno tamo. Verujem da ti sa papirima nece mnogo zakerati, pogotovo sto su vize skoro pa ukinute i ne vidim razlog zasto te ne bi pustili u zemlju.

Ako bas nista ne uspe, mozda da probas malo na divlje :) Drugari su mi nedavno bili u Foz do Iguazu-u da vide cuvene vodopade. Posto je to na tromedji Brazila, Argentine i Paragvaja i gomila turista prelazi iz jedne u drugu drzavu da vidi vodopade iz vise uglova, po njihovim recima, tamo vlada prilicna kaubojstina sto se samih prelazaka granice tice. Tako da, ako si bas avanturista i zelis po svaku cenu u Brazil, probaj tim putem, samo sa pasosem, mozda i prodjes :)

ako nekoga interesuje ishod moje situacije:

postupio sam po pravilima sajta brazilske ambasade u argentini (http://www.conbrasil.org.ar/CONSBRASIL/visas_otros01engl.asp#4) i pribavio sva dokumenta sa tog spiska + zdravstveno osiguranje, pozvao broj, zakazao za sutradan predaju dokumenata, dosao na salter i jedino sto mi je uzela je pasos, sliku i obrazac. pitala me dali imam avionske karte i kreditnu karticu ali mi nije trazila ni na uvid a kamoli da joj predam. uplatio sam troskove izdavanja vize(oko 15ak evra) i viza mi je sutradan gotova.

valjda jos vucem traume od sengenskih viza pa sam sve savrseno odradio, odstampao, fotokopirao, sredio, rezervisao da bi mi na kraju uzela samo ovo sto sammogao da spremim za pola sata. al ne bunim se :)

• 2 weeks later...

Videh danas na vestima da je vlada na sednici usvojila uredbu, ugovor ili sta vec o ukidanju viza sa Brazilom i Turskom.

Opet se pominju i diplomatski i sluzbeni pasosi. Da li to znaci da su vize ukinute ili opet to je vlada usvojila ali opet mora na overu u Skupstinu?

Nemam pojma, ali dobro je da se bar nesto mrdnulo. Ono sto znam, to je da je danas moja devojka predala dokumenta za vizu za Brazil. Dakle, vize su jos na snazi.

• 1 month later...

Upravo se u Skupstini ratifikuju sporazumi o ukidanju viza sa Turskom, Brazilom i Azerbajdzanom. Sa Turskom se ukidaju vize za drzavljane obe zemlje, za sve vrste pasosa, sa Azerima na sluzbene i diplomatske, ali ono sto me je zaprepastilo (da, dobro sam cuo, izgleda da nije u pianju greska) je da mi gradjanima Brazila ukidamo vize za sve vrste pasosa, a oni nama samo na sluzbene i diplomatske!!! Dakle, sa naseg stanovista se onda nista ne menja, osim sto ce neki novi Dragancetovi prijatelji moci kod nas bez vize. 

• Author

Polako, polako, nije bio potpisan jedinstveni sporazum, nego su odvojeni sporazumi za "obične" građane i za nosioce dipl. i službenih pasoša:

http://seebiz.eu/sr/politika/sporazum-sa-brazilom-o-ukidanju-viza-i-memorandum-o-politickim-konsultacijama,82374.html

Tako da naša skupština potvrđuje sporazum o ukidanju viza za dipl. itd. pasoše i sporazum o ukidanju viza za njihove građane:

http://www.parlament.gov.rs/content/cir/aktivnosti/skupstinske_detalji.asp?Id=2427&t=A

a Brazilci će da potvrde sporazum o ukidanju vize o dipl. i službenim pasošima i sporazum o ukidanju viza za građane Srbije.

Догодине у Бразилу!

Nemojte da me strecate :) Koliko sam ja razumeo i koliko sam pricao sa osobljem ambasade Brazila u Srbiji, vize ce biti ukinute i za obicne gradjane, tako da, samo treba da cekamo, nista drugo ;)

Sad bih ja trebalo da saznam kad ce u brazilskom parlamentu da bude sve izglasano, je l' :comp: A obzirom da su nedavno bili izbori, nesto se sve mislim da nece skoro. No, videcemo vec. U svakom slucaju, verujem da ce sve biti objavljeno na sajtu ambasade Brazila.

I sta sad bi ? Jesu li ratifikovali ili ne? Po medijima samo vest da je opozicija kontrirala. I zavrsava se, citiram:

"Skupština Srbije završila je razmatranje sporazuma sa Turskom o uzajamnom ukidanju viza, sa Azerbejdžanom o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša i sa Brazilom o ukidanju viza za putovanje građana i nosilaca diplomatskih ili službenih pasoša. "

Iliti da preformulisem...kad ce se moci u Tursku i Brazil bez viza? I ako je neko upucen, koliko ce se vremenski moci ostati ?

Sto se Brazila tice, mislim da se ukidaju turisticke vize. Dakle, kad ih ukinu, mocices da boravis u Brazilu do 3 meseca, sa mogucnosu produzenja na jos 3, a sve ukupno, ne vise od 6 meseci u jednoj godini. Kao i za sengen. 

• 4 weeks later...

Od 4. decembra se ukidaju viza za nosioce diplomatski i službenih pasoša za boravak do 90 dana.

Još ne postoji informacija kada stupa na snagu sporazum za ukidanje viza za obične pasoše.

• 2 months later...

Pozdrav svima!!

Pa ovako... u junu idem u Brazil!! Tacnije Sao Paolo, i imam gomilu pitanja i nedoumica... Prva nedoumica je viza.. mislim da je u maju prosle godine bilo objavljeno da se vize ukidaju.. ali valjda kada oba parlamenta to ratifikuju ili kako god.. u svakom slucaju, recimo da je i dalje potrebna viza, mene zanima ako idem u junu, a htela bih da kupim kartu sto pre.. recimo za 15-ak dana.. kad sta i kako radim? pretpostavljam da bi prvo trebalo da imam vizu pa tek onda da kupim kartu (u slucaju da me odbiju) ali sta ce mi viza sad ako idem tek u junu? ili ona moze sad da se dobije..a da se aktivira tek kad udjem u Brazil? (izvinjavam se ako su mi pitanja sasvim nebulozna, ali nikada nisam imala kontakt sa procedurom  vadjenja vize) ili pak treba da imam kupljenu kartu sa datumom povratka kao dokaz da se vracam ili sta god? Drugo, idem kod drugarice, ona je Brazilka, treba mi pozivno pismo? Sta treba da napise tu? Na portugalsokm ili engleskom? I recimo treće pitanje za sada.. sto se tice vakcinacije za zutu groznicu.. kada bi trebalo da se vakcinisem, ako uopste i treba? Ufff... :( toliko za sada!!

Dobrodosla na forum!

Molio bih te da pre otvaranja nove teme pogledas da li nesto slicno vec postoji. Koristi opciju "search." Kao sto vidis, post ti je prebacen u odgovarajucu, vec postojecu, temu.

Sto se vize tice, koliko sam razumeo, dolazis kao turista. To znaci da maksimalno mozes da ostanes 90 dana, sa tim da postoji mogucnost produzenja vize u Brazilu na jos 90 dana. Vize jos postoje, nazalost, jer jos nije usvojena odluka o ukidanju istih u parlamentima obe zemlje.

Najbolje ti je da odes lepo u Ambasadu Brazila i tamo ce ti sve lepo reci, jako su ljubazni. Ja mogu samo da ti prenesem svoja iskustva i dam par saveta.

Ako hoces povoljnije da prodjes, bolje ti je da kartu kupis ranije. Ali, u ambasadi ce ti savetovati da to ne radis, jer ne zele da budu odgovorni za slucaj da ti ne dobijes vizu i da ti propadnu velike pare. Ali, realno, velika je verovatnoca da neces imati problem sa vizom. Na kraju krajeva, moguce je da ih u medjuvremenu i zvanicno ukinu.

Detalje vezano za turisticku vizu mozes naci i na sajtu ambasade: http://www.ambasadabrazila.org.rs/

Drugarica iz Brazila treba da sastavi jedan tekst, na portugalskom, nece joj biti tesko, tipa, da garantuje da ces se ti nalaziti na njenoj adresi u tom i tom periodu. Naravno, sve treba da bude propraceno odgovarajucim brojevima pasosa, njene licne karte i sl. Sa tim papirom neka ode u Cartorio, zna ona sta je to, i tamo "overi" svoj potpis. To moze da posalje tebi i sa tim ides u ambasadu. Druga opcija je da rezervises preko neta neki hotel i to odneses kao dokaz o mestu boravka, pa posle vec otkazi.

Ako nameravas da boravis samo u Sao Paulu i Riju, nema potrebe da se vakcinises protiv bilo cega.

• 1 month later...

Hvala puno na odgovoru! I na savetu, sledeci put obavezno koristim search pre postavljanja teme!!! :) Sledece nedelje idem u ambasadu da se dodatno raspitam! Interesuje me to oko pozivnog pisma, da li postoji neki šablon pokojem se pise i da li mogu njih u ambasadi ta pitam u vezi sa tim? Jos jedna stvar.. da li postoji neki minimalni iznos sa koijm more da se udje u Brazil, tipa valjda za USA je 500 dolara. To me interesuje jer cu imati smestaj kod drugarice kao i hranu. I jos jedno totalno nebulozno pitanje jer me prijatelji smaraju sa tim kako ne bi trebalo da jedem voce tamo!?? o.O znaci sto se tice hrane, voca itd. pretpostavljam da voce i povrce najnormalnije mogu da jedem? mislim vecinu tog voca mi i uvozimo u Srbiju..