Posted January 15, 2018 (edited) Evo da se osvezi malo tema o Moldaviji Bio sam nedavno dva dana u Kišinjevu, jeste grad ništa specijalno kao što su mnogi opisali, ali šta znam meni je bilo interesantno, makar za to kratko vreme. Do Kišinjeva sam došao iz Jašija (Iasi, Romania) sa autobuske stanice Codreanu, gde gotovo na svakih sat vremena polaze autobusi do Kišinjeva. Cena je 35 rumunskih Leja u jednom pravcu, plaća se vozaču, a u povratku su nam tražili da platimo u Moldavskim Lejima 150, to mu dođe isto oko 8 evra. Napomenite da želite da siđete u centru ako je moguće, pošto mislim da busevi po defaultu idu do Južne Stanice koja je 6 kilometara izvan grada. Samo napomena, busevi koji idu nazad u Jaši kreću sa South Station (Gara de Sud) do koje iz centra grada možete doći trolejbusom 24 ili 10 a potom presednete na 9 koji ide direktno do stanice, lako je ali pitajte bilo koga za pomoć ako treba. Inače po Kišinjevu sve možete da obilazite peške, a bus je samo 2 MDL (12 dinara) i plaćate kondukteru kada uđete u autobus. Za Moldaviju ne treba viza sa srpskim pasošom, ali ako se vraćate u Rumuniju ne preporučujem da se igrate na granici sa prenosom veće količine cigara ili čega već, jer su u povratku svaki kofer iz autobusa detaljno pregledali. Preporučujem da prošetate glavnim bulevarom Stefan Cel Mare jer tu se praktično nalaze sve glavne atrakcije grada: Park Katedrale, Stefan Cel Mare park i njegov spomenik, Triumphal Arc, Zgrada Parlamenta Moldavije gde se svi slikaju jer je travnjak pokošen tako da prikaže "MOLDOVA" 15-20 minuta peške od centra se nalazi Victory Memorial Eternal Flame, kompleks u čast Moldavskim ratnicima koji su poginuli u Drugom Svetskom ratu. U principu to je to, naletećete usput na nekoliko zanimljivih crkvica i manastira, čini mi se da je Manastir Ciuflea manje više kao neki simbol grada. Na glavnoj ulici pre Triumphal Arca naletećete preko dana na neku mini pijacu gde prodaju dosta moldavskih suvenira, majica sa Putinom, bedževa, zastava, slika itd, pa se i tuda prošunjajte. Za kafu preporučujem Tucano Coffe ima ih nekoliko u gradu, lep ambijent i dobar kapućino i cheesecake, a za fast food klopu preporučujem Star Kebab, za 2 evra sasvim solidan kebab ima i da se sedne unutra Takođe pošto je Moldavija poznata kao zemlja vina, preporučujem da probate njihovo najpoznatije vino Cricova, lepo je a jeftino, flaša je od 40 do 80 MDL (2-4 evra), možete ga kupiti u većini prodavnica. Inače dobio sam info od Rumuna, da se u Kišinjevu nalazi jako dobra prodavnica slatkiša, zove se Bucuria i nalazi se baš u glavnoj ulici. Takođe veoma jeftino, a baš su dobri slatkiši, tu možete kupiti i Cricova vino i druga Moldavska pića. Rumuni koji žive tu blizu Moldavije često pređu granicu, nakupuju gomilu slatkiša i vrate se nazad, ili poruče po nekom od Moldavskih studenata koji studiraju u Jašiju Sve u svemu, za jedan dan sve ovo možete proći, ja mislim da vredi obići Kišinjev ako vam je usput. Nikakvo negativno iskustvo, ljudi sa kojima sam imao kontakt su bili jako ljubazni, često ne znaju Engleski ali mislim da se možete sporazumeti, uglavnom svi pričaju Rumunski ili Ruski pošto su to dva službena jezika u Moldaviji. Pre spavanja sam u smeštaju prevrteo kanale na televizoru, svi do jednog stranog kanala sa sihnronizovani na Ruski možda u tome leži nedovoljno poznavanje engleskog Ako treba bilo kakva pomoć oko Jašija i Kišinjeva slobodno pitajte kad bude trebalo. P.S. - Sad tek vidim da je ovo tema namenjena za Vizu i Papirologije, pa ako neko od moderatora može da prebaci post u odgovarajuću temu za Moldaviju, da ne pravim dupli post Edited January 15, 2018 by sanchez Sad tek vidim da je ovo tema namenjena za Vizu i Papirologije, pa ako neko od moderatora može da prebaci post u odgovarajuću temu za Moldaviju, da ne pravim dupli post :) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 27, 2023 Planiram truistički put u Moldaviju sredinom oktobra ali imam blagu nedoumicu oko prelaska granice. Vidim da se ovde pisalo da Moldavija ume da zateže oko ulaska u zemlju kada su u pitanju državljani Srbije i Crne Gore. Uspeo sam da pronađem i par vesti na tu temu kao i da na samom sajtu MSP RS stoji da graničari mogu bez nekih dubljih objašnjenja da odbiju ulazak u zemlju državljanima Srbije. Poenta da je da se dokaže svrha boravka u zemlji. Imam bukiran smeštaj u Kišinjevu na par dana kao i smeštaj u Rumuniji nakon izlaska iz Moldavije. Novac ću poneti dovoljno da ne cepidlače oko toga, idem kolima, putno osiguranje...ne vidim šta bi moglo još da bude kao vid dokaza da ne idem da im rušim vlast pošto je to glavna teza zbog koje ne dozvoljavaju ulazak. Da li mislite ako imam sve od navedenih dokaza da ne bi trebalo da me odbiju i da li mislite da bih mogao kolima da skoknem do Tirasopolja da ga posetim bez nekih većih administrativnih komplikacija? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 28, 2023 Mislim da ti na to pitanje niko ne može odgovoriti. Deluje mi da imaš sve što je potrebno, ali graničari bilo koje zemlje imaju diskreciono pravo da ti odbiju ulazak u zemlju, i ne moraju da navedu razlog. Moldavija je trenutno u nezgodnoj situaciji, jer im je prošle godine odobren status kandidata za ulazak u EU, a sa druge strane, imaju nepriznatu prorusku državu u državi (uz faktore koji dodatno komplikuju situaciju). Mnogi se boje da je Moldavija sledeća na redu, posle Ukrajine. Plus imaju ogroman broj izbeglica iz Ukrajine. Zato je moguće da su na granici nervozniji nego obično. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 29, 2023 Lazare, hvala puno na odgovoru. 🙂 Verovaću da će sve proći u najboljem redu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 17, 2023 Kako je proslo na granici sa Moldavijom? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 25, 2023 Vratih se sinoć iz Moldavije pa da podelim iskustvo ovde sa granice, ujedno odgovorim sasha16 na pitanje a ako nekog budu interesovali detalji puta, šta videti i obići napisaću u temi Evrope. Išao sam kolima za Moldaviju sa stopom u Sigišoari i Jašiju. Prelazak granice nije jednostavan. Naime, iako nam ne treba viza čim su videli srpski pasoš odmah su nas stavili sa strane i pozvali na razgovor. Razgovor sam obavio sa tzv ''second line border'' koja je po rečima zadužena za građane Srbije, Crne Gore, Albanije...odveli su me u njihove prostorije gde su mi postavljena sledeća pitanja - koji je razlog posete Moldaviji, gde planiram da se krećem po Moldaviji, koliko dana planiram da ostanem, čime se bavim, kako se zove kompanija u kojoj radim, koje sam zemlje posetio u poslednje tri godine, da li živim na adresi koja je navedena u pasošu. Od dokumenata sam priložio booking za hotel u Kišinjevu, booking za hotel u povratku iz Kišinjeva u Devi (Rumunija), saobraćajnu, vozačku, polisu putnog osiguranja. Nakon nekih 45 minuta ispitivanja rekli su mi da se vratim u automobil i da sačekam 10 minuta. 10 minuta se pretvorilo u čekanje od oko 2 sata, nakon čega sam više puta pokušao da vidim šta se dešava. Rečeno mi je da njihov nadređeni odlučuje hoće li nas pustiti ili ne. Kako je počeo da pada mrak i kiša već mi je opalo raspoloženje i entuzijazam za nastavak puta pa sam tražio da popričam sa tim njihovim nadređenim kako bi se konačno odlučilo da li me puštaju ili se vraćam u Rumuniju. Posle 2 i po sata, graničarka je došla i rekla nam je da nam je odobren ulazak u Moldaviju i da se izvinjava što smo čekali toliko dugo. Odmah na granici sam kupio i vinjetu (oko 4 evra). Izlazak iz Moldavije i ulazak u Rumuniju je bila čista formalnost, mislim da se na obe granice nisam zadržao duže od 15 minuta. Na moldavskoj granici postoji freeshop ali je skuplji pogotovo za moldavske kriterijume. Sve u svemu, naoružajte se strpljenjem i potencijalnom mogućnošću da vas odbiju za ulazak jer zavisi od diskrecione ocene nadređenog na granici da li vaša dokumenta i popunjen formular ispunjavaju i opravdavaju svrhu posete Moldaviji. Moldavija mi se dopala, EU dosta ulaže u putnu infrastrukturu tako da ćete se mahom voziti na vrlo pristojnim regionalnim putevima. Krenuo sam sa namerom da vidim kako izgleda najsiromašnija, najdosadnija i najneposećenija zemlja u Evropi međutim ništa od toga nisam doživeo. Od zemalja koje sam ja posetio BiH i Makedonija (pričam o Evropi) su nivo ispod, u globalu a ne samo po gdp per capita. Mi možemo da se postidimo na čistoći u Moldaviji i da nemaju divlju gradnju ni u obrisima koliko je to kod nas. Fasade nisu full sređene ali to što imaju je čisto i uredno. Toliko od mene, ako neko ima pitanja tu sam. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 25, 2023 Hvala ti, ovo mi bas znaci. Posto bih ja usao autobusom iz Jasija i posto sam sam, postoji sansa da me nece pustiti, ili u najboljem slucaju autobus me nece cekati. Spremicu to sve od dokumenata odstampano, ponecu i prethodni pasos, imam avio karte za i od Jasija. Cekanje mi ne smeta, tako je i za Izrael, samo da mogu normalno da dokazem da sam turista. Da li si isao u Transnistriju i da li su te pitali o tome na granici? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 25, 2023 (edited) Bas me zanima zasto su Crna Gora i Albanija u toj grupi sa Srbijom...Pa oni su uveli sve sankcije Putinu, i vrlo se drze evropskog kursa u pdnosu na rat u Ukrajini, cak i vise nego neke EU zemlje.. Edited October 25, 2023 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 26, 2023 Sasha16, bio sam u Transnistriji i to u Tirasopolju i Benderu ali me niko ništa nije pitao u vezi toga na ulazu u Moldaviju. Ulaz u Transnistriju je prilično jednostavan - pitaju te koliko ostaješ (u mom slučaju par sati) i dali su mi migracionu kartu na deset sati boravka u Transnistriji nakon čega sam bio dužan da napustim teritoriju. Kupi se takodje vinjeta na samoj granici. Pri izlazu iz Transnistrije vraćaš migracionu kartu a na ulazu u Moldaviju ne postoji granica već samo “carinska kontrola” koja se u praksi ogleda da eventualno otvoriš gepek automobila i ćao zdravo. bam-bam, koliko mi je poznato Crna Gora je isto okarakterisana kao Srbija tj. njeni gradjani da predstavljaju opasnost da žele da izazovu rušenje vlasti u Moldaviji. Imaš na tu temu novinske članke, oglasio se tada i Abazović. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 6, 2023 Ja samo da prenesem iskustvo iz Moldavije. Presao sam granicu satl minibusom Jasi aerodrom-Kisinjev, pa da li je zbog toga sto oni poznaju granicare i prolaze preko reda ili se zavrsila vanredna kontrola za nas, ali ja iz autobusa ni izasao nisam, udju pokupe pasose i vozac ti vrati pasos s pecatom. Saputnici uglavnom Moldavci i poneki Ukrajinac. Kasnije u Kisinjevu sam saznao da im je bankrotirala nacionalna avio kompanija, pa ima vise minibuseva za Jasi jer odatle ljudi sad lete. Aerodrom u Jasiju je mali (1 gate) i relativno blizu grada koji upotpunjava posetu Moldaviji. Kisinjev je zanimljiv grad za 2-3 dana, cist, ljubazni ljudi, niske cene i sa Transinstrijom lepo i razlicito iskustvo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites