Jump to content

Featured Replies

Posted

Posto generalno volim kinesku hranu i relativno cesto je narucujem za veceru interesuje me da li postoji ralizka u istim jelima u kineskim restoranima u Kini i kod nas? Ako postoji sta je to sto je karakteristicno za restorane koji se nalaze u Kini.

Ja mogu da poredim kineske restorane u Novom Sadu, Rimu i New Yorku i nikakve velike razlike nisam uocion kada se narucuju ista jela. Mozda je za nijansu ukusnija hrana u Rimu ali nista drasticno.

Kakva iskustva imate vi?

u Rimu ti je kineska hrana mozda ukusnija zbog drustva a generalno je svugde ista.Patka ko patka,bilo pekinska ili beogradska,svugde je istog ukusa.

Sobzirom da svi nasi kineski restorani imaju za kuvare kineze ne verujem da ima nesto preterano razlike u klopi. Neke posebne stvari koje ubacuju kao sto su crne kineske pecurke i bambusove mladice verovatno uvoze od tamo ...

• 8 months later...

Naprotiv,

kad ste jednom probali autenticnu hranu u Kini sve ovo po zapadu ce vam biti smesno (eventualno sa izuzetkom Njujorka, Pariza, Berlina i slicnih gradova, i to samo na odabranim mestima gde jedu Kinezi za koje najverovatnije imaju poseban meni na kineskom, tako da morate da znate sta sve postoji da bi znali sta uopste da narucite).

Najveci hit su po meni razni "dumplings" kineski ravioli na milion nacina: u juznim primorskim krajevima dim-sum (obicno veoma tankog testa od pirincanog brasna, cesto punjeni morskim plodovima), zatim jiaozi - tipicno za okolinu Pekinga i centralnu/zapadnu kinu (meso, kupus, deblje testo obicno od psenicnog brasna..) pa sve do tibetanskog momo-a punjenog ovcetinom i lukom (ovo je inace tipicno jelo u prakticno svim zemljama oko himalaja: nepal, afganistan, tadzikistan itd.)

Pojednostavljeno pravilo o regionalnim kuhinjama u kini glasi otprilike ovako (to sam cuo na vise razlicitih  mesta):

Jug = slatko (Kanton, Hong Kong i okolina)

Zapad = ljuto (Secuan, Yunan i ostale provincije u unutrasnjosti)

Sever = slano (Peking, unutrasnja Mongolija, severozapadni delovi prema Koreji)

Istok = kiselo (Sangaj i primorje)

Najbolje je posetiti velike gradove poput Sangaja, Kantona i Pekinga zato sto tamo ima mnogo "dodjosa" sa svih strana i samim tim sirok izbor regionalnih restorana sa specijalitetima iz svih delova Kine.

Kantonska kuhinja je ta koja se uglavnom odomacija na zapadu, zato sto se iz tih delova najvise emigriralo u Evropu i Ameriku.. Znaci svi ti kiselo-slatki sosovi, marinirana pecenja i ostale standardne stvari koje poznajemo su zapravo tipicne samo za jug..

Patka ko patka,bilo pekinska ili beogradska,svugde je istog ukusa.

Definitivno nije tako.

I to kakva razlika ima u ukusu. Kineska piletina ima totalno drugaciji ukus od Evropske. Sigurno je u pitanju vrsta pileta, pa i hranu sa koju hrane pilice a definitivno i lokalno maslo i zacini.

Ja nisam mogao da podnesem miris kineske hrane (bukvalno je to bila smrdea za mene kad god sam prolazio pored restorana).

E sad, nakon 3-4 minuta kad udzes u restoran, vec i ne primecujes mirizbu.

Obicno je meso peceno kao u Bugarsku, tj. polupeceno, nekoliko puta mi se desilo da jos ima krvi oko kosti.

Iskreno, meni je hrana bila problem u Kini. Svu srecu da ima prilicno puno McDonaldsa, KFC-a i slicne americke fast food-ove, pa sam ih dosta posecivao. Inace bih ostao stalno gladan tamo  :eat:

PS. Bio sam na jugu, Hong Kong, Macao, Guangzhou, Guilin.

Nesto stvarno odlicno sto sam jeo bile su rice noodles, pretezno u Guilinu, ima ih na svaki cekor i nenormalno su jeftini. Idu u kombinaciju sa susenog mesa (govedzinu ili svinjetinu) i zacina.

Slazem sa nghngh samo bi dodala da sever Kine ( Peking, Shanxi and Shaanxi Provincija) jedu uglavnom meso od govedine, gicetine, kokoske dok na jugu ( Canton, Guilin, Yangshuo) i priobalnim podrucijima preovladjuje riba na jelovniku. Riza se sluzi samo ako je narucite jer se smatra jelom nizeg staleza. Supa se sluzi poslednja i mora da se srce po mogucustvu glasno jer se time pokazuje koliko uzivate u hrani.

Ako ste na budzetu ne preporucujem food stalls a ako bas morate da jedete tu onda birajte samo vegeterijasnku hranu. Ako ste bas avanturisticki nastrojeni onda otidjite do food night market in Beijing i probajte pecene skakavce - imaju ukus chipsa iz Mc Donaldsa. Za pekinsku patku preporucujem Da Dong Rest u Pekingu. Mora da se rezervise unapred.

Izbegavajte restorane koji sluze samo za turiste( puno "big noses" kao kinezi zovu zapadnjake) jer vlada odredjuje te restorane da sluze samo zapadnjake a odredjuje i jelovnik. Ova vrsta restorana se koristi ako ste rezervisali put preko agencije i hrana je jednolicna prilagodjena ukusu kineske hrane koju imate kuci. U SHA pokusjate Kineski restoran Phoenix na 8 spratu hotela "Peace", predivan pogled na reku a hrana je odlicna. Posle vecere sidjite u Jazz Club koji postoji od 1923 god. U xian probajte hot pot. U Chengdu spicy oberzine (plavi paradajz)....

Mnogo vise volim kineske restorane u Evropi nego u Kini. Briga me da li je autenticno, vazno da je ukusno. U Guilinu sam usao u neki tradicionalni restoran, popularan kod lokalaca, natrpao gomilu razlicitih jela da probam, ali stomak nije izdrzao. Ostatak puta sam jeo na mestima gde idu zapadnjaci, gde je hrana prilagodjena njihovom ukusu. Isto vazi za indijsku hranu, uzivam da odem u indijski restoran u Evropi, ali oni u Indiji su vecinom ocaj zivi.

ne volim kinesku hranu ali nasi prijatelji koji su ludi za istom cesto skoknu na Pancevacki buvljak gde u jednom lokalu neki kinez sprema hranu po nekim starim receptima iz dela Kine koji gravitira ka Mongoliji. To se nalazi u onom delu gde su pljeskavice pa ka pored neke menjacnice prvi lokal.

Koliko se secam izasao je taj kinez i u nekim nasim novinama...

:)

Meni u Kini nedostaje kineska hrana iz Evrope.

Mislim da je jelovnik i nacin pripreme (pogotovu zbog nedostatka namernica iz kine) zaista razlikuje od ovog u kini. Verovatno je i jelovnik prilagodjen ukusu zapadnjaka.

Ja ovde uzivam u hrani, al bre nekako uvek ostanem gladan. Porcije su prilicno velike, al' hranu jednu polovinu cini meso ili povrce dok druga polovina vise dodje kao dekoracija (ili krupno narezana ljuta paprika) :)

p.s.  cokolade i mlecnih prozvoda ima u tragovima

ne volim kinesku hranu ali nasi prijatelji koji su ludi za istom cesto skoknu na Pancevacki buvljak gde u jednom lokalu neki kinez sprema hranu po nekim starim receptima iz dela Kine koji gravitira ka Mongoliji. To se nalazi u onom delu gde su pljeskavice pa ka pored neke menjacnice prvi lokal.

Koliko se secam izasao je taj kinez i u nekim nasim novinama...

Na tom buvljaku sam bio 2-3 puta, prvi put kad sam bio pre oko 6 godina bio je neki Kinez koji je isao okolo sa nekim kolicima i prodAVAO hranu. Porcija je kostala 50 dinara, sto je tad otprilike bila cenA pljeskavice u Novom Sadu. U porciji sam dobio: pirinac, proprzeni kupus, kockice svinjetine u nekom saftu i kuvano jaje koje je bilo slano iako je ljuska bila citava. Uglavnom bio je to dobar obrok, i nista vise tog dana nisam jeo, ali ne zato sto sam bio sit, vec sam se totalno cudno osecao, kao muka mi je, a i nije...

Samo da dodam da je sva kineska hrana, nevazno iz kog kraja Kine dolazi recept, prepuna belog luka i ma koliko se trudili da izaberete jelo koje ga "nema" u sebi ne postoji sansa da uspete!?! Cak i pohovani srimpovi imaju u sebi ukus belog luka. Uglavnom sve orijentalne-azijske kuhinje koriste dosta belog luka ali ipak svi uslovno receno "zuti" narodi ne zovu Kineze za dzabe "ZDERACI BELOG LUKA". E, sad to nekome prija a nekome smeta, zavisi od ukusa  :eat: