Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li je neko koristio Interrail Pass za Svajcarsku?

Kupio bih kartu koja omogucava 6 dana putovanja u okviru jednog meseca. Zanima me da li su tamo potrebne neke dodatne doplate za rezervacije i slicno? I da li se u svim vozovima nesto doplacuje? Od sluzbenica (tj. salterusa) na zeleznickoj stanici nista ne moze da se sazna.....

Poz

Ne znam detalje specifično što se tiče InterRaila, ali u Švajcarskoj sem par izuzetaka (par specijalnih turističkih vozova), rezervacije vozova uopšte nisu potrebne (a definitivno nisu obavezne, za razliku od recimo Italije gde je uglavnom neophodna rezervacija za sve osim regionalnih vozova). Mesta ima (uglavnom) koliko hoćeš sem povremeno u špicu na frekventnim relacijama. Ali i to nije bitno jer vozovi idu toliko često da i ako se to desi ima sledeći za 30 min ili tako nešto.

• Author

Hvala na odgovoru. Takve informacije sam dobio i od Zeleznica Svajcarske.

• 1 month later...

Da li se prilikom kupovine interrail one country pass (za švicu, ili bilo koju drugu zemlju) dobija 50% popusta na povratnu voznu kartu iz srbije do zemlje odredista za koju vazi interrail? sad sam zvao onaj call centar ŽS i mislim se šta ti ženska glavo radiš tu ... brate mili nemaju pojma!!!!!

koliko si ti ja_ns platio povratnu do ciriha? kontam da si tim isao.

ne dobija se popust na One Country Pass, već samo na Global Pass. Karta do Ciriha je izuzetno, nebulozno, neshvatljivo skupa (302 evra povratna). Povoljnije je da ideš preko Budimpešte. Uzmeš Budapest specijal povratnu za 26 eura. A iz Budimpešte za Cirih je povratna 109 eura. A možeš da uzmeš u Putniku kartu od 39 eura u jednom pravcu za Budimpešta - Cirih, ako kupiš na vreme, pošto je to karta sa ograničenom ponudom. To ti je malo jeftinije.

Mozes busem iz Budimpeste za Cirih, povratna je nekih 75 eur: www.volanbusz.hu

• 6 months later...

Planiram sredinom februara da posetim Svajcarsku na osam dana/sedam nocenja. Imacu prenociste u Cirihu i Bazelu (fleksibilan sam sa nocenjima u jednom i drugome gradu). Interesuje me da li se isplati kupovati interrail za Svajcarsku za ovo vreme i vredi li Svajcarska tog novca (koliko sam video interrail je od 75 evra za 3 dana u mesec dana pa navise) ili je bolje kupovati vozne karte bez interraila? Koje gradove treba obici, koliko su reprezentativni Cirih i Bazel? S obzirom da sam obezbedjen za hranu, sta mislite koliko mi treba za trosak u obilascima muzeja, standardnom trosenju novca prosecnog turiste? Kako Vam se cini ideja da sa JAT-om za 119 evra otpalim za Cirih, gledao sam druge ponude i ova mi se cini dosta prihvatljiva?

Ne isplati se kupovati pojedinacne karte, obavezno interrail. Npr. samo karta Cirih-Zeneva u jednom pravcu kosta 82 chf (~65 eur) tako da je 75 eur za trodnevni pass super-povoljno. Da li vredi dolaziti u Svajcarsku u februaru? Ako nisi skijas, rekao bih ne. Bolje ostavi to za prolece/leto kada ima mnogo vise toga da se vidi i radi. Cirih je mali, lep grad, ali nema bog zna sta od turistickih atrakcija, niti muzeja posebno vrednih paznje. Mozes da ga obidjes za jedno prepodne/popodne. Isto vazi za Zenevu. Lucern je za mnoge nejlepsi grad u Svajcarskoj. Bern je takodje vredan posete. U Baselu nisam bio niti znam da tamo ima bilo sta vredno paznje. Ali u Svajcarsku se ne dolazi zbog radova nego zbog Alpa. Jungfraujoch i Zermatt u podnozju Matterhorna su pod obavezno, a ima jos dosta toga. Najveci izdatak pored Interraila ce ti biti zicare, koje su bas skupe. Shopping bolje zaboravi, ovde je sve skuplje nego u ostalim zemljama. Cak su i svajcarske cokolade jeftinje u Nemackoj nego u Svajcarskoj. Restorani su isto tako precenjeni, tako da nosi sendvic gde god krenes. 

• 1 year later...

caos svima  :kamp:

htedoh da pitam, da li neko zna,

sto se tice te one country pass interrail  karte,

da li taj jedan dan vazi 24 sata od kada je chekirana, npr od 18h do 18h sledeceg dana,

ili vazi samo za jedan datum (do 00 tog dana)?

da li neko ima iskustva sa interrailom u italiji,

da li moze da se ide i po siciliji, po nekim selima sa time,

dal ima vozova svaki dan tamo? pogotovu negde na jugu :P

i jel ima negde da se nabavi red voznje,

dal moraju vozovi da se rezervisu unapred itd...

hvaaaalaaaaaaa,

ako neko zna odgovore na sva ova pitanja taj je car  ;D

Dan se gleda kao datum, dakle od 00 do 24, sa jednim extra poklonom da ako putovanje počinješ posle 19h noćnim vozom (ne lokalnim) i izlaziš negde tokom noći ili ujutru (posle 00h) upisuješ samo dan izlaska iz voza i možeš da se voziš do kraja dana (do 24h).

Pored toga, Interrail je generalno neisplativ. Koju rutu tačno planiraš?

Po Siciliji ima vozova, cak sam vidjao i neke koji lice na modernije sinobuse :) Sad, bas da idu do svakog sela, to nisam siguran, ali, ono cega se secam, to je da je preporuka bila da se ipak koriste busevi za prevoz, jer su efikasniji i znatno brzi. Ja sam se kretao na relaciji Trapani-Palermo i koristio buseve, za jug Sicilije ne bih znao detalje, ali pretpostavljam da je situacija ista ili vrlo slicna.

I slozio bih se jos da ti Interrail nije isplativ. U Italiji imas prilicno povoljnih cena karata za regionalne vozove, pa sve mozes lepo da se organizujes i ne istrosis se mnogo.

A imas i lowcost aviokompaniju Ryanair, koji povezuje dosta gradova, za smesne pare.

mislim da se isplati jer gledala sam na sajtu trenitalia, i za sva mesta koja zelim da obidjem kada se cifra skupi, onda tih 200 i nesto evra za interrail nije puno... ovo mi je tura :

(ne po redu,ali gradove koje zelim)

rim,venecia,firenca,san marino,sicilija (palermo najverovatnije,i neki kamp najverovatnije skroz na jugu sicilije),

mozda napulj... a imam vec povratnu beograd-rim...tako da ne vidim jeftiniju opciju nego interrail...

Gledaj regionalne vozove (npr. Rim - Firenca) i IC, Esspresso za dalje relacije (MINI tarifa), izaći će ti dosta ispod tih 200 EUR za interrail, a  uz Interrail moraš još da doplaćuješ, osim za regionalne koji su sami po sebi jeftini.

Idi iz Rima za Firencu, vozom, pa odatle, preko Bolonje, do Venecije, koristeci regionalne vozove. Iz Venecije(Treviso) mozes Ryanairom za Siciliju, Trapani ili Palermo, spartaj po Siciliji vozom ili busom, pa opet nazad Ryanairom iz Trapanija za Rim. Ako preostane vremena, skokni vozom do Napolija, ako ne, pravac Beograd. San Marino se ne uklapa u ovu rutu, ali, ako bas insistiras, mozes i to iskombinovati vozom.

Takodje, mozes leteti i iz Bolonje ili Pise za Siciliju, Ryanairom. Ima bezbroj kombinacija, a sve zavisi od toga kad ti planiras da putujes i kakve su cene letova. U svakom slucaju, to bi ti znacajno ustedelo vremena, a i novca, nego da sve ides vozom. Ceprkaj po sajtu Trenitalije i Ryanaira, pa iskombinuj optimalno sa vremenom i cenama :mah:

thanx guys :party:

jeste bili u pravu, iako sam bila skepticna,

sinoc sam dooosta vremena ceprkala po trenitalia,

i sracunala sve sa jednim ryan airom do palerma,

i def jeste dosta jeftinije...

neke karte su tipa cak i 18 evra za dvoje, rim-firenca npr... (nadam se samo da nema nekih taksi za te vozove)

probacu da a kupim te vozne karte preko neta, jer sam primetila da za neke destinacije,

sto je blize putovanje cene skacu...

dok tipa za siciliju i dole ka jugu uopste i ne mogu da se kupe karte do 7 dana pred... pa se nadam da cu ih moci naci kasnije:D

jel ste vi kupovali karte na trenitalia unapred, to kada ste putovali po italiji??  :pivoooo:

imam samo vizu elektron, nadam se da to prolazi na trenitali...vidim da na ryan-u moze i sa tom karticom

Te karte što mogu da se kupe najviše 7 dana unapred, tj. za regionalne vozove možeš i na licu mesta po istoj ceni kupiti. Za ove na dužim relacijama (IC, Esspresso vozovi itd..) što ranije to veća šansa da se ulovi jeftina MINI tarifa.

Te karte što mogu da se kupe najviše 7 dana unapred, tj. za regionalne vozove možeš i na licu mesta po istoj ceni kupiti. Za ove na dužim relacijama (IC, Esspresso vozovi itd..) što ranije to veća šansa da se ulovi jeftina MINI tarifa.

Da ali recimo bas sad gledam i karta moze da se kupi najdalje za 8.6.2012. za vozove koji nisu regionalni. I ja planiram Siciliju u Julu pa sam izucavao ;)

p.s. na tripadvisoru ima neki lik Vagabunda covek ima 43000 postova sta god pitas sve zna tako da ako ti ista treba covek odgovara na sva pitanja u roku od par sati (na kojoj god temi da postujes) :)

Da ali recimo bas sad gledam i karta moze da se kupi najdalje za 8.6.2012. za vozove koji nisu regionalni. I ja planiram Siciliju u Julu pa sam izucavao ;)

Verovatno još nisu do kraja usaglasili letnji red vožnje pa nisu još pustili prodaju. Treba pratiti, pa čim puste kupiti po najnižoj ceni... :yok:

a sta mislite za destinaciju reggio di calabria - rim?

sada mogu da se uzmu za otprilike 40 po osobi (za jul) ... mislite da vredi rizikovati i cekati

da mozda izadju neke jeftinije karte  :o

Ne znam koji je tacno datum u pitanju, ali, mislim da treba da letis iz Palerma za Rim, Ryanairom, ima za oko 30 evra :) Ili, ako ti ne odgovara da se vracas u Palermo, posto rece da ces na jug, onda iz Katanije do Rima, Blue-expressom, za 32 evra ;)

Ustedeces na vremenu!

joj pa vec idem rajanom od venecije do palerma (sto je bio dobar savet :) ),

ali imamo jednu torbu za cekiranje, a dvoje nas je, pa mi se ne daju paru za tu jednu torbu :/

(znam znam, treba da se naucimo da idemo skroz i samo sa rucnim prtljagom :P)

a i htela sam vozom, ono gledas kroz prozor, italija :P

a i realno hocu da se vozim trajektom do ili od sicilije :P haha, zvucim kao dete

pa sam zato mislila mozda od reggio di calabria do rima... sta mislis?? msm, gledala sam na trenitalia,

ali mi se cini da jos ne izbacuju regionalne vozove za neke destinacije...pa ne znam dal da cekam ili ne...za sada je oko 70 i nesto, 80 eu za dvoje

Mislim da ti je Blue-express ovde dobra opcija, jer letis iz Katanije. Doplata za jednu torbu do 20kg je 10 evra.

Italije ces se nagledati kroz prozor voza, tako da ti ti uopste nece nedostajati. A uostalom, i avion ima prozore i jako dobar pogled :)

Trajekt nije nesto za cime bi trebalo da ceznes, veruj mi!

A ako si bas zapela za voz i trajekt i gledanje kroz prozor i sve to, mozda da predjes trajektom iz Mesine na kopneni deo, pa vozom do Lamezia-e, a odatle avionom do Rima? Opet Blue-express. Samo, cena je skoro ista kao i iz Katanije, a pritom ces imati i trosak da stignes vozom i trajektom dotle :)

Ako ces vozom, slobodno, tvoj izbor, ali, to vec nije moj fah, tu ce ti Rax bolje razjasniti :)

pa cekam onda Raxa da podeli svoje znanje o italijanskim vozovima :D

tj da cujem misljenje koje neko moze jedino iz iskustva da da,

a to je koje su sanse da izadju neke bas jeftine, ili makar jeftinije karte od ovih trenutno, od reggio di calabria do rima :P

anyway ne znam dal znate za ovaj sajt, mada je vrlo verovatno da znate :P

http://www.carpooling.it/

nesto slicno kao mitfarhgelegenheit u nemackoj,

mada ne znam koliko italijani koriste to,

i koliko se i isplati, a i rizik dal ce se pojaviti neko ko ide bas tamo gde tebi treba...

Evo sad sam na primer našao za 8. jun Palermo - Rim 39 EUR i to u spavaćim kolima. Ideš na onaj polazak u 17:30, klikneš GO, pa na sledećem ekranu čekiraš taj polazak u 17:30 ponovo (bez obzira što piše cena 82,60 EUR). Kad klikneš izaći će ti 3 ponude od čega je jedna MINI i stoji cena 41 EUR. Dole pod seats description izabereš 3 bed compartment i izaći će ti cena 39 EUR. Samo treba čekati da krene prodaja za leto, i biće za jul jeftinih karata, samo treba pratiti da se uvati čim krene prodaja.