Jump to content

Featured Replies

Posted

Evo drugari kao sto znate krenuo sam na ovaj dalek put (1350km) do Rima i jos toliko nazad.  :stop: Putujem sa jos jednim drugarom takodje clanom naseg foruma  :comp: ali malo manje aktivnijim.

Plan nam je da za dva dana autostopom  :stop: stignemo u Rim, tamo budemo 5-6 dana i opet za dva dana se vratimo nazad.

Put je otpoceo jutros oko 7h sa sa raskrsnice futoske i bulevara.

Od opreme obojica imamo po ranac od 35litara i jos svasta po nesto od elektronike. Pored toga poneli smo 15 praznih papira A4, jedan marker i fasciklu za A4 koja nam sluzi kao podmetac  ::artist:

Prvo smo peske presli most Slobode i prosli tunel i odma nam je stao neki lik sa Fiat Siecentom i odvezao nas do Iriskog venca, vozio je kao da vozi Ferrari a ne Fiat od 1100 kubika + fiat je bio u tatalnom raspadu. Na Iriskom vencu posle jedno 15ak minuta nam je stao jedan decko iz NS sto je krenuo na svadbu u Pozegu i bacio nas do naplatne rampe za autoput kod Rume.

Onako srecni i puni entuzijazma prodjemo rampu i napisemo "SID - CRO" i posle sat ipo pocinjemo vec da se zabrinjavamo sta nije uredu!? Svi su nam govorili da sa naplatne kod Rume se moze otici bilo gde za 15min, toliko smo bili klonuli duhom da sam cak probudio gosn.sofersajbnu da se konsultujem da neradimo nesto pogresno  :o  cak smo i promenili natpis na HR. Posle jos nekih 45min i milion raznih ideja (cak smo hteli i da izadjemo na autoput pa da okusamo tamo srecu) staje nam jedna starija zena u Peuget-u 306. Mi srecni k'o Nova godina kad smo culi da nam nudi prevoz do Zagreba  :dance:.

I tako krene prica sa gospodjom koja je nekada radila u Ljubljani a sad je u penziji pa zivi u Vrdniku a ide jednom mesecno po penziju u Ljubljanu. I mi tu malo kuliramo iako ona gazi onaj stari pezo ko da je na trkama, ali nije ni to problem nego sto je sva rasejana neobazire se ninasta a gazi 130-140km/h. Predjosmo mi sa njom srpsku granicu (tu je ona pokusala da predje samo sa licnom kartom slovenackom ali to jos nije moguce kazu nasi granicari dok nedobiju sluzbeni dopis MUPa iz BGa) i stadosmo u kolonu na hrvatskoj strani. Kad ne lezi vraze hoce nasa driverka da promenu kolonu jer joj se ucinilo da druga kolona ide brze, i mrtva ladna ubaci u rikverc, ja dok sam skontao sta radi i dreknuo se STANI!!! samo sto sam dovatio rucnu... TRASSS!!! zakuca se u lika iza nas  :bag: I najbolje od svega izadje iz kola i ubedjuje lika kako on nije bio tu malo pre nego se u poslednjoj sekundi pojavio a iza njega jos 15 kola u koloni  :bag: Srecom oboje su imali plasticne branike pa sem tablica nista nije osteceno samo male ogrebotine. Da skratim pricu do naplante u Zagrebu sam joj par puta hvatao volan i ispravljao cisto da nepokupimo druge ucesnike u saobracaju  ::crazy: Kad smo izasli u ZG tako mi je laknulo.

Na naplantoj u ZG samo napisali na papir SLO i za 10min nas pokupio jaran Mirsad iz Kozaraca iz Bosne ba. Cool lik samo svasta mu duva kroz glavu ;) i eto nas u 16h u Ljubljani.

U Ljubljani polako peske do centra, obidjosmo dva hostela i smestismo se u hostelu Alibi u samom centru na obali reke (bio je najjeftiniji ma da nije nista posebno).

Danasnji troskovi:

Pereca - 20din

Voda - 50din

Sendvic i kroasani na pumpi u HR - 50kuna

Kebab u Ljubljani - 3eur

Voda, sok, mleko u Mercatoru u Ljubljani - 5 eur

Hostel Alibi nocenje - 16,01eur

Nadam se da cu vam sutra pisati izvestaj iz Rima  :mah:

• Author

Nazalost u Rim smo tek stigli jutros u 5 vozom, ovaj put se u nekim delovima prtvorio u pakao :(

Iz hostela u Ljubljani smo krenuli u 5 ujutro na benzinsku pumpu na autoputu gde se odmaraju kamiondzije.  :stop: Napolju je kisa padala kao luda i pored toga sto smo imali kabanice lepo smo se smocili jer smo jedan deo pesacili po autoputu do benzinske pumpe gde su nas vozila koja su prolazila autoputem bukvalno kupala. Pored kise bilo je jos i hladno, oko 12C :death:. Tu na pumpi posto nismo mogli da stopiramo na izlazu sa pumpe zbog kise stopirali smo pod nadstersnicom gde automobili toce gorivo. U medjuvremenu sam promenio tri para carapa i pantalone jer je sve bilo prilicno mokro  :(, na kraju sam stavio kese preko carapa i obuo patike.

Posle 4 sata stopiranja benzinskoj u Ljubljni poveze nas jedan decko do OMV benzinske na autoputu za Trst, nekih 30ak km od LJubljane. Jao sreci nikad kraja samo da smo se pomerili iz Ljubljane.  :dance:

Ovde pocinje pravi pakao. Ta benzinska OMV se nalazi na nekom prevoju na autoputu gde je duvao veter i uterivao zimu u kosti, napolju je bilo oko 7C a mi samo sa par majica kratkih rukava i jednom majicom dugackih koje nisu mogle da zaustave vetar. Kisa pada kao da nikada nije padala.  :death: Nas dvojica pokisli, prodvani hladnim vetrom stojimo tu jos 4 sata i bezuspesno stopiramo za Italiju. Negde oko 13h kisa prestaje i odlazimo na kraj benzinske pumpe i vec u ocaju na papir pisemo sve sledece gradove samo da odemo bilo gde sa benzinske pumpe. Na kraju jedan slovenac kamiondzija se zaustavlja, nismo ga nista ni pitali gde ide samo uleteli unutra.  Prvo smo skontali da ide za Kopa ali se na kraju ispostavilo da ide za Novu Goricu, svejedno bili smo toliko srecni da vam to nemogu opisati.

U Novu Goricu na granicni prelaz smo stigli oko 15h, tu je sijalo sunce i mlao smo se odmarali na suncu i pojeli po sendvic pa peske preko grnaicnog prelaza, odnosno onoga sto je ostalo od njega.

Sve u svemu iskustvo za neponoviti.

Troskovi od Ljubljane do granice sa Italijom:

autobuska karta za gradski u Ljubljani - 2 eur

caj i sendvic na benzinskoj u Ljubljani - 5eur

caj na benzinskoj OMV u sred nicega - 2eur

sendvic i voda na granici sa Italijom - 4eur

A iskustva iz Italije vam pisem sutra samo da se malo odmorim i oporavim.

• Author

Da nastavim gde sam stao ;)

Kada smo presli u Italiju posle nekih 100 metara smo naisli na jednu raskrsnicu ciji jedan krak vodi na kruzi tok a drugi je ustvari pocetak autoputa ili neceg sto lici na autoput a ima i lepo znak NO AUTOSTOP. I mi se lepo posadili ispred tog znak i bacili palac  :stop: i papir na kome pise VENEZIA i ispod nesto manjim slovima ROMA. Nije proslo ni 2min policija koja je stajala 20ak metar isperd na izlazu sa carinskog terminala za kamione (ovo je jos jedino sto radi na granicnom prelazu) poce da svira i da mase rukama. Nas dvojica pridjemo policijskim kolima a stariji policajac zapenio na italijanskog nista ga zivo nerazumem  :bag: dok mladji razapeo osmeh na lice i nesto malo natuca engleski, od njegovog  engleskog smo razumeli samo "no stop near police" :roll:. OK slegnusmo ramenima i pomerimo se 20m porema granici iza nekog podebelog drveta i zbuna gde nas nisu mogli jasno videti jer nas zbunje zaklanja. I tako stopiramo tu jedno sat dva i vidimo da niko nestaje pa se popnemo gore na kruzni tok (to je bas veliki kruzni tok jedan od najvecih sto sam ih ikada video u zivotu) i stojimo gore i razmatramo na koji izlaz da se zabodemo pa da nastavimo stopiranje ali nije proslo ni minut pali se rotacija i staje druga patrola policije. Opet slicna prica  :roll: s tim sto je ovaj put ovaj mladji policajac znao bolje engleski pa smo se malo iscaskali gde ima neka benzinaska pa da odemo tamo da stopiramo dok je ovaj drugi pregledao nase pasose i proveravo ih preko radio veze. Na kraju zakljucimo da ovoako necemo daleko i zapucamo se pravo na carinski terminal i nismo posteno ni usli ide jedan kamion sa bosanskim tablicima i mi ga tu odma startujemo sa pricom "Jarane da li bi nas bacio do prve benzinske".  ;D

Naravno Jaro nas odma primi u kamion i baci do ulaska u Padovu. Inace ovi bosnaci mnogo dobri likovi stvarno nam covek pomoga mnogo i sa savetima i jos nam kaze kud nismo prosle nedelje stpirali on isao za Napoli pa bi nas bacio bez problema do Rima. Jaro nam objasni i da je maksimalna brzina kamiona limitirna po zakonu na 80km/h a da je blokada motora na 90km/h i da nijedan kamion nemoze brze sem ako neko nije skidao blokadu sto je tezak prekrsaj. Takodje nam rece da na svakih 4 sata voznje mora da dodje najmanje 30min pauza i da valjda ne sme da vozi vise od 10 sati u jednom danu ili tako nesto. Sve u svemu lepo nam je bilo sa Jarom do Padove.

Na benzinskoj pumpi kod Padove posle nekih pola sata nas je pokupio jedan Albanac koji zivi u Italiji vec 25godina i vozi ko Lauda  ;D Usput smo saznali do njega bar koliko sam ja sa mojim jadnim italijanskim skontao da su Srbi i Albanci prijatelji da samo jos malo sredimo situaciju sa Kosovom i svima ce biti super itd..  :) Takodje lepo mi je objasnio da on neplaca kazne za prekoracenje brzine i na mestima gde su radari i ogranicenje 100km/h on je pokazivao kao vozi 150km/h i da ce sve kazne da iscepa kad mu stignu  :roll: . Sve u svemu siti se ispricasmo sa njim do Bolonje uz pomoc recnika i mog tarzan engleskog a nismo ni imali mnogo vremena jer je on tih 200km presao za sat i 15min.

Na benzinskoj stanice ispred Bolonje primecujemo jedan kamion sa NS tablicama, jao nasoj sreci nikad kraja  :) a tek vozac kad je cuo srpski ma samo sto se nismo pobratimili  ;D. Nazalost on je isao u Rimini koji je na Jadranskom moru prilicno daleko od Rima. Pokuzavao je Darko iz Futoga (vozac) da nas na razne nacine ubedi da idemo sa njim dalje cak je i pricao neke strasne price :shockkk: kako ovde otimaju stopere i vade im organe i sl. :death: . Tu sam se bas iznervirao  :x Na benzinskoj kod Bolonje smo bas zaglavili, pada noc vec proslo 21h a nema izgleda da cemo se pomeriti. Pokusavamo u kaficu na pumpi da saznamo ima li neki taxi da nas baci na zeleznicku medjutim takva opcija nije moguca. Vracamo se na benzinsku i stopiramo sa papirom u ruci na kom pise BOLOGNA. Posle nekih pola sata staje nam neki italijan koji je znao solidno engleski i rece nam da ce da nas ostaviti na autoputu kroz Bolonju jer on ide dalje za Rimini, za nas je to zvucalo extra samo da se pomerimo sa proklete pumpe. Dok je vozio poceo i on da nam prica neke strasne price sta se desava po pumpama u italiji ali uglavnom se svodilo na neke pljace i kradju kola. Cika italijan videvsi da smo nas dvojica pali sa marsa ipak se iskljuci sa autoputa i doveze nas do zeleznicke stancie. Usput nam je pricao kako je dobar prijatelj sa Valentinom Rosijem cak nam je pokazivao i nekakve slike na iPhone-u sa valjda Rosijem (kazem valjda jer ni sam ne znam kako on izgleda). Posle Rosija poceo da prica kako je dobar prijatelj i sa Franceskom Totijem :) Da nismo uskoro stigli na zeleznicu ocekivao sam da sledece kaze kako je dobar i sa Berluskonijem  ;D

Sve u svemu kad smo stigli na zeleznicku kupismo dve karte za Rim nocnim vozom u 1h i u 5 ujutro smo vec bili u Rimu :)

Sve sto smo potroslili je 23.5 eur za voznu kartu od Bolonje do Rima.

Kako ce izgledati put nazad jos ne znam jer ja nazad krecem u ponedeljak verovatno autostopom a moj drugar se vec vratio avionom za BG jer ima posla. 

...a i džabe nočiti u metelkovoj  :mah:

Jel to neki park?

Ne nije  ;D

To je bivša kasarna jna koja je skvotirana 90ih i od tada služi kao prostor raznim udrugama i inicijativama. Sve u svemu ako idete u ljubljanu onda to morate viditi, ako ništa onda kao kulturnu znamenitost  :mrgreen: a nalazi se tik do željezničkog kolodvora

http://en.wikipedia.org/wiki/Metelkova

http://www.metelkova.org/ ovdje je popis svih udruga koje tamo djeluju. Ja sam noćio nekoliko puta u A-infošopu i mogu potvrditi da je udobno i imaju čak i tuš u prostoriji pored. A povremeno oragniziraju i veganske kuharske večerji pa se možete i najesti za 2 evra ko prasci :)

Čuo sam da se može prespavati i u škratovoj čitalnici (koja je isto dio metelkove) ali nisam to osobno provjerio pa ne znam

Metelkova je super, nisam nocio tamo, ali kad sam bio u Ljubljani svako vece smo visili tamo, skvot, klubovi, kafane i gomila ljudi koja cirka pivo. Osim Metelkove ima jos jedno slicno mesto u sada yatvorenoj fabrici biciklova "Rog" samo ima malo manje ljudi, ali i tamo je skroz dobra atmosfera.

Uh, prava stoperska avantura. Ima sve sastojke. I zanimljivih ljudi, malo smrzavanja, lutanje, umor. Odma' sam poceo da razmisljam gde sledece dizem palac :). Sledeci put samo malo razradi i skockaj tekst pa da citamo u vidu putopisa.

• Author

Konacno sam se malo naspavao pa nastavim gde sam stao  ;D

Autostopersku avnaturu na relaciji Rim - Novi Sad sam zapoceo u 9h iz predgradja Rima Settebagni do kog se dloazi vozom sa stanice Trastevere ili busom 135 sa glavne zeleznicke stanice Termini. Ovo mesto sam odabrao jer sam na Google Earthu video da pored ovog mesta prolazi autoput i da se tu nalazi velika benzinska pumpa na autoputu. Pokusavao sam na sve nacine da dodjem nekako direktno do te benzinske ali bezuspesno vise od 2 sata sam bauljao na sve strane a nisam hteo da setam autoiputem 1km jer je to pre svega jako opasno u Italiji jer svi voze kao pomahnitali a i zabranjeno je zakonom. Na kraju sam u nekoj slepoj ulicici pronaso neke klice sto sede u kolima i nesto mrse tamo i posto se vidi da su iz kraja (ne bas najlepsi kraj Rima  ::crazy:) reko da ih pitam kako da dodjem do benzinske. Posle par minuta konverzacije na nekom englesko italijanskom jeziku i nabrajanja svih srpskih fudbalera u italiji  :roll: (ovo je jedan od bitnijih stvari ako idete u Italiju treba da znate sve nase fudbalere jer vam to moze vise pomoci nego 50eur  ;D ) oni kazu "upadaj mi te vozimo" juhuuu  :dance: I tako dodjoh ja do te benzinskehttp://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=42.003546,12.528663&spn=0.008818,0.01929&t=k&z=16

Tu na benzinskoj se odmorim malo posle setanja i napisem na papir VENEZIA a ispod SLOVENIA pa sta bude.

Tako na benzinskoj stopiram bezuspesno jedno sat vremena i utom nailazi jedna starija devojka i vadi iz dzepa natip MI  (ide u Milano) i eto meni spasa. Poso je ona bila slovenka znala je srpski prilicno dobro pa smo se dogovorili da cim njoj nesto stane da ce da pita da i mene pokupe. Inace u medjuvremenu mi je ispricala da je vec 15 godina u Italiji i da je ranije jako cesto stopirala ali da izbegava stopiranje juzno do Bolonje pogotovu ne nocu jer moze biti prilicno nezgodno ma sta to znacilo  :o  Posle 15ak min staje neko kamionce ona prica sa vozacem i zove me da upada i ja :). Naravno vozac nije Italijan nego Albanac. Skontao sam da juzno od Padove ako vam neko stane sa italijanskim tablicama velika je mogucnost da je Albanac jer se italijani izgleda boje stopera. Nas novi prijatelj albanc nas je odvezao do nekih 30km ispred Firence do neke velike benzinske pumpe.

Pumpa iako je velika nije bas obecavala jer je delovalo da retko ko svraca na nju. Tu se oped podelimo ona na jednu stranu izlaznog puta sa pumpe ja na drugu pa kome pre neko stane (a njoj ce jer je zensko ;) ) da pita i za ovog drugog. Posle 15ak min staje kamion i ona nesto prica sa vozacem  i kaze mi da mene nece da poveze kao nema mesta nego samo nju  :roll: Kazem nema frke i pozelim joj srecan put i pocnem da razmisljam kako cu citav zivot da kampujem na nekoj benzinskoj stanici. Posle nekih 15ak min onako obeshrabren okacih onaj papir sa natpisom Venezia na ogradu i pocnem da zveram okolo kad odjedom zaustavlja se neki lik sa austrijskim tablicama. Ja ga pitam Venecija on kaze Austrija ja ni nerazisljajuci kojim putem ide samo sedoh i kazem "vozi Misko" mojoj sreci nikad kraja  :dance:. Usput ustanovim na mapi koju sam nosio da prolazi pored Venecije a i da nije prolazio pored otisao bi sa njim u Austriju samo da se izvucem nekako iz Italije ;) Austrijanac je malo natucao engleski ko ja nemacki i siti se mi ispricasmo  ;D Srecom pa je vozio u proseku 150km/h a bilo je momenata i preko 180km/h pa sam do pola 7 vec bio na benzinskoj pumpi posle Venecije gde se odmaraju kamiondzije a u severnoj Italiji je 'fala bogu svaki peti kamion iz ex YU :)

Nisam ni stigao da se prosetam po parkingu da potrazim nase tablice stadose mi kola sa Mariborskim tablicama i unutra bracni par koji prica engleski sa americkim akcentom. Dogovorismo se da me povezu do Ljubljane i kad su me pitali kako se zovem vozac se samo okrenuo i rekao "Drago mi je Milan". I tako to krene razgovor prvo na srpskom pa opet na engleskom jer mu je zena ruskinja pa joj srpski jos nije bas najbolji. Oni su u USA vec 15 godina, tamo su se i upoznali i vec su 7 godina u braku i ovo im je prvi put posle odlaska u USA da dolazu u Evropu, bili u poseti Veneciji i jako su odusevljeni sa Evropom uopste. Kazu vec koliko su u USA da su vec i zaboravili kako izgleda Evropa iako su rodjeni ovde. Uz prijatan razgovor put do Ljubljane je proleteo za tren a i Milan ima laganu nogu na gasu ;) tako da sam vec oko 9 bio na benzinskoj stanici Petrol "Bari" u Ljubljani gde se odmaraju kamiondzije.

Opet sam na papir ispisao SRB i HR pa sta uhvatim. Posle 15min staje mi jaran kome sam zaobravio ime koji ide za Bosnu ba i baci me do granice sa Hrvatskom takodje mi je ponudio da me vozi do naplatne rampe Ivanja Reka kod ZG ali bilo je vec kasno i racunao sam da cu lakse na carini naci kamion da me preveze do Srbije. Tu sam malo ipred carine se zezao sa vozacima i oni se rastrcali da mi nadju prevozi i posle 5min me ubace kod brakta bugarina u kamion i pravac grnaica sa Srbijom  :dance:

Na granicu sa Srbijom smo stigli oko pola 3 ujutro i bugarin mi rece da ce da me odveze do iskljucenja za Rumu samo da sredi papire. Ovo sa papirima se oduzlo jos 2 sata i on odluci da ipak odspava na granici a ja pokupih stvari i na stop ipred carinskog terminala. Posle sat vremena mi stade jedan nas vozac sto nosi neke kontejnere na carinu za BG i ostavi me kod naplatne rampe kod Rume. Ovde sam posle 20ak min ustopirao opet jos jednog jarana iz Bosne ba koji vozi neke betonske konstrukcije za Matijevica u Novom Sadu i eto me kuci oko 8 ujutro.  :dance:

Od izlaska iz stana u Rimu do ulaska u stan u Novom Sadu trebalo mi je ravno 24h.

Troskovi od Rima do Novog Sada:

dorucak u Rimu 4eur

kafa za austrijanca 1.3eur (da covek nezaspe a vozi 180km/h  :roll:)

sendvic i voda u Sloveniji 4eur

Ovo je bila bas bas budget varijanta :D

Inace jako sam zadovoljan ovom turom ali mislim da necu vise praktikovati autostop u Italiji sem u slucaju nuzde.

Sve u svemu poenta je ako zelite daleko da stignete da putujete od carine do carine sto uopste nije tesko jer kamiondzije u vecini slucajeva tako i putuju i hoce da pomognu stoperima. Pored toga dobre su i velike benzinske pumpe na autoputevima gde toce gorivo i gde se odmaraju tu bukvalno kao i na carini treba da se ide od kamiona do kamiona i prica sa vozacem i velika je verovatnoca ako ide u vasem pravcu da ce vas povesti.

Ako imate bilo kakva pitanja ili savete slobodno pitajte bice mi drago da pomognem jos nekom ko zeli u ovakvu avanturu :)

Brzo si to obavio ;) Kad vidim tih 24h što si proveo na putu ispada da kad plačamo putovanje zapravo nas najviše košta vrijeme.

Svaka čast.  clap

Cijenim takve putnike  gent

E nisam verovao da će ti uspeti ali svaka čast klanj::

Imao si sreće sa ovim Austrijcima, mogli su ići i u Insbruk a ti ih nisi ništa pitao ;)

• Author

E nisam verovao da će ti uspeti ali svaka čast klanj::

Imao si sreće sa ovim Austrijcima, mogli su ići i u Insbruk a ti ih nisi ništa pitao ;)

Da je isao u Insbruk i ja bi u Insbruk samo da se iscupam iz Italije  ;D