Jump to content

ne vidim start new topic dugme :(

1. 1. ne vidim start new topic dugme :(

• 1
      0
    • 2
      0

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima. Prvi put sam ovde pa mi je ovo delovalo kao najbolji podforum za svoje pitanje, nek neko pomeri ako sam pogrešio :)

Ovog leta (tačnije oko 20. jula) planiram da sa nekim društvom idem u Austriju na utakmicu. Fora je što su svi punoletni, između 19 i 50 godina, a ja tek u oktobru punim 18. Da neko od roditelja ide sa mnom nije opcija, tako da me zanima kako bih ja mogao da putujem, šta mi sve treba od papira, dokumenata...?

Unapred hvala  ;)

Nisam bas strucnjak iz ove oblasti, a.k.a nisam siguran, ali citiram ti tekst za sajta Nemacke ambasade, odeljak za vize:

"Potreba da se zahtev za izdavanje vize podnosi lično:

Zahtev za izdavanje vize se podnosi lično, uz svu dokumentaciju potrebnu za zatraženu vizu - molimo Vas da obratite pažnju na naše informatore. Od potrebe ličnog dolaska izuzeta su samo maloletna deca mlađa od 16 godina. Od napunjene 16. godine života zahtev se podnosi lično. Podnošenje zahteva preko advokata ili drugog opunomoćenika nije moguće.

Ukoliko za decu mlađu od 16 godinasamo jedan od roditelja podnosi zahtev, potrebna je pismena saglasnost sa overenim potpisom drugog roditelja, kao i overeni prevod te izjave na nemački jezik. Ako je jedan od roditelja preminuo, potrebno je da se kao dokaz predoči izvod iz matične knjige umrlih."

Ne znam koliko ti ovo znaci, ali koliko sam ja skapirao, svi iznad 16 godina se tretiraju kao i ostali punoletni putnici. Mada, ponavljam, uzmi ove moje reci sa rezervom  ;D

kad sam isao ove godine u januaru sa tada maloletnim drugom u Budimpestu nisu pravili nikakve probleme. On je izvadio potvrdu u opstini (vade je roitelji, oboje mora da budu potpisani) koju mu niko nije trazio, samo su nam pogledali pasose i i produzili.

Moja klinceza u julu putuje za Grcku a u decembru puni 18 god i u agenciji su joj rekli da obavezno izvadi potvrdu o saglasnosti oba roditelja da sme sama da predje granicu. Prosle godine je overa jednog potpisa bila 720 din ( x 2 = 1440 ). Ako neko zna koliko je sada overa,neka javi.

• 3 weeks later...
  • Author

Još jedno pitanje, ortak mi je skrenuo pažnju, pošto prolazimo kroz Hrvatsku, Sloveniju i Austriju, jel može da se nosi regularna potvrda na ćirilici ili treba nešto da se prevodi, pošto mi kaže da znaju Hrvati da vrate ljude sa ćiriličnom potvrdom? Generalno, jel prave probleme na bilo kojoj od ovih granica?