Jump to content

Featured Replies

Posted

Drugari, planiram sa nekim društvom da se početkom avgusta pustim malo do Bliskog istoka. Računam da je red da i moja noga kroči van Evrope  :D

Ideja je da se vozom pustimo do sirijske granice, a dalje ćemo već videti kako, ali verovatno vozom sve do Damaska. Planiramo zadržavanje u Istambulu, Alepu, Damasku i Amanu, a kranji cilj su nam Mrtvo more i Petra.

Kika nas je snabdeo mapama, mada nam još fali mapa Jordana  :) Takođe, interesuje me da li neko ima Lonely za taj deo sveta i da li bi nam pozajmio ili bar dozvolio da fotokopiramo  :roll:

Da li je moguće stići do sirijske granice sa dva dana Balkanflexija? Dan do Stambola, x dana zadržavanja i dan do granice?

Ima li svežih informacija što se tiče cena viza i ulazno/izlaznih taksi?

Šta mislite o trenutnoj situaciji oko Izraela, da li to može da se zakomplikuje  :?

I molim da pišete sve što smatrate da bi moglo da nam bude od koristi  klanj::

A mi ćemo se već javljati sa nadolazećim pitanjima  ;)

• Author

Zašto, nisu valjda neki radovi?

Znam da ga povremeno otkazuju iz BG-a, ali to važi za po neki dan...

Ja imam vodic za Bliski Istok, LP izdanje iz 2002. cini mi se, pa ako ti pase, javi se.

• Author

Ja imam vodic za Bliski Istok, LP izdanje iz 2002. cini mi se, pa ako ti pase, javi se.

Oket, čujemo se, ako zatrebaju, pošto bi trebalo da dobijem neke novije

Ja bih vam preporucio da posle "uzarene" Petre se spustite do Crvenog mora i da par dana uzivate u predivnom moru. Ako vam treba preporuka gde se odlicno opustiti u Aqabi - pitajte.

• Author

Nemamo baš muno vremena na raspolaganju, pa će ovo biti neka brzinska tura od 10-ak, najviše 15, dana. Zato se verovatno nećemo spuštati južnije od Petre?

A šta mislite o varijanti da odavde odemo što pre do Petre, a posle da se polagačko vraćamo  :D Malo je suprotno uobičajenim načinima putovanja

10 - 15 dana je kratak period da bi na miru obisao to u povratku iz Petre, bolje se onda koncentrisite samo na Siriju...

• Author

Čeka nas drugarica u Amanu koja će u to vreme biti tamo na nekoj praksi. Tako da moramo u Jordan. Merak nam je videti Mrtvo more i Petru, a Sirija nam je samo usput. Zato ćemo pokušati da se ograničimo samo na Alepo i Damask.

• Author

Da li je moguće stići do sirijske granice sa dva dana Balkanflexija? Dan do Stambola, x dana zadržavanja i dan do granice?

Ima li neko odgovor na ovo pitanje? To mi je vrlo bitno.

Baš sada sam malo vršljao po netu i čini mi se da nikako ne mogu da uklopim. Iz Niša polazi voz negde oko 13h, a stiže narednog dana oko 8h. Koliko se razumem u Balkanfeksi, to se računa kao dva dana, el tako? Isto tako direktni voz od Stambola do Alepa ide od 9h ujutru do 14h narednog dana, što bi opet bilo 2 dana. Nisam proverio soluciju preko Ankare, ali ne verujem da je brže.

@ pedjalon

Da li mozes da podelis neka svoja iskustva iz Akabe? Gde su dobre plaze, neki pristojan smestaj, da li moze povoljno da se ode na ronjenje i sl. Unapred hvala.

Ja sam bio u www.darna-village-aqaba-jordan-hotel.com/index.html. Cena je bila u julu 2009godie 25JD za dve osobe sa doruckom. Odlicno mesto. nalazi se na JUznoj obali , prema Saudi Arabiji, 12km od Aqabe. Postoji javni prevoz kombijima i kosta od 0.5JD do 1,5JD u zavisnosti koliko te oderu. :). Polaze od tvrdjave na obali.

Mi smo pronaslo taksistu koga bi pozvali telefonom i on nas je vozio od Aqabe do Darne (Moja kuca ar.) za 4JD.

Pijaca u Aqbi je odlicno snabdevena tako da treba nakupovai hranu jer u hotelu sem hrane iz restorana , vode i pica nema druga ponuda, kao ni u okolini. Mada ni cene u hotelu nise prevelike.

Ispred samog hotela, cim se predje put je ogromna plaza koja je uglavnom pusta, sem petkom i subotom kada se svi Jordanci "spuste" na more. Tu i noce na plazi, prave rostilj, muzika i opsta zurka.

U Darni se moze i spavati u Beduinskom satoru za male pare.

Oni iznamljju maske i peraja i organizuju i ronjenja.

Za uzivanje u creveno morskom podmorju potrebno je samo zaroniti, tu odmah na plazi...

Hvala, Pedjalon.

Sjajan hotel, bar tako izgleda na njihovom sajtu. Mada cena je sada 35 JD za 2 osobe. Pretpostavljam da ste poprilicno "spustili" cenu sobe?

Ima li neko odgovor na ovo pitanje? To mi je vrlo bitno.

Baš sada sam malo vršljao po netu i čini mi se da nikako ne mogu da uklopim. Iz Niša polazi voz negde oko 13h, a stiže narednog dana oko 8h. Koliko se razumem u Balkanfeksi, to se računa kao dva dana, el tako? Isto tako direktni voz od Stambola do Alepa ide od 9h ujutru do 14h narednog dana, što bi opet bilo 2 dana. Nisam proverio soluciju preko Ankare, ali ne verujem da je brže.

Niš - Stambol ti se računa 2 dana, a Stambol - Niš kao jedan.

Trenutno voz za Istanbul ne ide, ali bi trebalo od 20. juna da krene ponovo, međutim sa Turcima se ništa ne zna...I ja treba u tom pravcu u Julu i sve se nadam da će srediti taj tunel dotle.

Iz Istambula za Alepo voz ne ide već dve godine, i nema naznaka da će na leto ići ponovo, a i za njega Flexipass ne važi. U Turskoj je u poslednjih godinu dve neka opsežna popravka pruga pa je dosta vozova otkazano ili skraćeno. Međutim od 18. juna bi trebalo da ponovo krene voz Mersin - Adana - Alepo jednom nedeljno (http://www.syrische-eisenbahn.de/SyrianRailways/CFS%20in%20Englisch/Fahrplan/CFS-FahrplanE.htm). Ideš vozom Istanbul (23:50) - Adana (18:40) (jedan dan na flexipassu, doplata za sedište džabe, spavaća 2-krevetna 32,50TL, kušet nema).

Adana - Alep je 16 evra, flexipass ne važi za njega, pogledaj na linku gore imaš red vožnje i cenu o tom i o svim drugim vozovima u Siriji. U povratku ti voz iz Adane kreće u 14:00 i stiže u Stambol u 9 ujutru, tako da ti se računaju 2 dana u flexipassu, dakle imaš jedan dan manjka. Pročačkaj malo https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=156.0 pa nećeš imati manjka.  :)

Pozdrav

@ RaxCherrych

Da li je moguce rezervisati sediste na vozu Istanbul-Adana istog dana i krenuti tim vozom uvece s obzirom da je (pretpostavljam) leti pun? Da li imas nekog iskustva?

Sto se tice prekida saobracanja nekih vozova u Turskoj...to je sve povezano sa zeljom Turaka da naprave brze pruge sirom zemlje (poput Istanbul-Ankara).

Nemam iskustva, sve što sam napisao su podaci sa sajta Turskih železnica i drugih sajtova. Puno sam informacija našao, pošto sam planirao sam ovo leto da idem za Siriju, ali sam ostavio za sledeće leto jer ovo neću imati mesec dana slobodno, koliko mi je potrebno da obiđem sve što sam isplanirao.

Idi na ovaj link: (radi u Internet exploreru, u Firefoxu neće)

https://etcdd.tcdd.gov.tr/tcddrezwebapproot/danismatcddservlet?ulkeid=ENG

izabereš opciju Seat Information, izabereš datum, pod Train information nađeš voz (ICANADOLU MAVI Haydarpasa - Adana) i klikneš Continue i onda ti izađe koliko slobodnih mesta je ostalo.

Pozdrav.

Načuo sam da navodno postoji direktna autobuska linija između Sofije i Damaska. U pitanju je agencija Zejtuni (ili tako nešto). Da li je ovo tačno? Da li je nekome poznato da postoji direkta autobuska linija na relaciji Sofija-Damask?

Nemoj me držati za reč, ali kada smo bili u Sofiji čini mi se da sam na autobusnoj stanici video jednu firmu gde je pisalo da idu za Alepo. Ali ja bi ipak otišao do Istanbula, isplati se ići luksuznim turskim busevima   gent