Jump to content

Featured Replies

OK. Hvala ti. Mislim da ću ipak morati da idem avionom, jer na raspolaganju imamo samo 15 dana, a voleli bi da posetimo i Siriju i Jordan.

• Author

Ja bih morala negde 3. avgusta u Istanbul pa ako planirate da krenete tih dana, javite mi

;D

Za sada nam je plan da krenemo 30. jula, ali možda iz nekog razloga okasnimo dan ili dva  :)

Još razmatramo kako najbolje kroz Bugarsku, a pojavila se i opcija da možda stignemo u Stambol preko Soluna, ako Grci ne štrajkuju  ;D A opet, neko reče da uopšte ne idu vozovi iz Stambola ka Evropi, pa verovatno ni ovaj ka Grčkoj.

Nikako ne mogu da krenem pre 3. Brat se zeni 31.7. pa onda sve postsvadbene aktivnosti sa rodbinom ce da traju jos dan dva i moram da se pakujem za godinu dana tako da to mora pazljivo da se odradi. Let iz Istanbula imam 6.8. tako da ja mogu i 4.8. da krenem ali radije bi 3.8.

Razmisljam opet o opciji voz do Sofije i bus do Stambola.

• 2 weeks later...

Voz za Alepo iz Mersina je krenuo. Saobraca samo petkom.

http://www.zawya.com/pdfstory.cfm?storyid=ZAWYA20100619061011&l=061000100618

http://www.tishreen.info/_syriami.asp?FileName=47128624320100619000612

Problem je sto izgleda da sada postoje izmene na liniji Istanbul-Adana zbog radova na pruzi ili nekih proba u blizini Konje tokom celog jula.  Nasao sam samo informacije na turskom, a elektronski prevodioci nisu bas bili od pomoci. Da li neko ima bolju informaciju?

http://www.rayturk.net/?p=9949

http://www.gazete5.com/haber/tcdd-tren-seferleri-18-haziran-201-23407.htm

@ RaxCherrych

Sad sam probao na sistemu za proveru informacija Turskih zeleznica. Voz Istanbul-Konja funkcionise i moguce ga je rezervisati, dok za Istanbul-Adana izbacuje poruku da voz ne saobraca i ne mogu da ga preko neta rezervisem. I to bas za datum 05.07. pa nadalje. Stvarno ne znam u cemu je stvar.

pozdrav svima,

pročitao sam na jednoj temi ovdje plan za siriju i jordan za cifru od 150 eura.

možda je to bila ova tema, ali sam izgubio taj post...

planirao sam sa budžetom od oko 600-700 eura do istanbula, ali sve mi se čini da bi mogao produžiti

barem nakratko u siriju tj. alepo i damask, možda i neka arheološka nalazišta u blizini, tako da smanjim boravak u istanbulu. jel mi može netko reći dal je ovo izvedivo s obzirom na vizu za siriju, bus/vlak do alepa itd. (i s obzirom na toliko para koliko sam mogao sakupiti...) i cijene prijevoza svega toga. dosta sam gledao po internetu i jasno mi je kako da dođem do istanbula i do sirije, ali nazad je već problem.

jel ne znam dal taj bus do alepa vozi svaki dan iz istanbula?

hvala puno, forum je jako dobar sa puno korisnih informacija, ali eto, opet pitam za savjet jer sam odjednom došao na ideju da bi mogao tako napraviti kad je već sve jeftino dole u siriji, a možda će mi biti puno istanbula.

@ putnik21

Sa 600 -700 evra mozes od Beograda do Crvenog mora i nazad. Sve zavisi koliko stedis, kako se snalazis. Dobro se spremi za put, nadji neke vodice i sve ce biti OK.

Svaki dan imas dosta polazaka ka Siriji i Hatayu (Antakya).

hvala na odgovoru. do crvenog mora nisam planirao, ali nadam se da mogu obići siriju i vratiti se sa tom svotom bez problema. od vodiča ću nositi lonely planet middle east. inače, imam društvo do istanbula ali dalje bi nastavio sam jer nitko ne ide dalje. može li biti opasno ići sam u siriju? kakogod, ako ima nekoga ko bi išao ovo ljeto do sirije, a nema društvo ili me prima u ekipu, neka se javi  :)

do antakye bus ili vlak iz istanbula vozi? i dal iste rute prijevoza voze nazad i koliko često sve to ide?

eto valjda ne gnjavim puno. hvala

U subotu uvece je mogla da se nadje karta Istanbul-Hatay za 27 evra sve takse (sa service fee) preko Pegausu Airlines-a. To je povoljno s obzirom da je juli. Jeftiniji je bilo od busa. U pitanju je bio cetvrtak 15. jul.

Kada trazis kartu preko njih mislim da je cilj (za let iz Istanbula) da gledas Istanbul-Hatay (jeftiniji od Gaziantepa) letove sreda ili cetrtak ujutro. Najjeftini su letovi 9-10 dana pred datum leta. Mozda jos jednom cene padnu 6-7 dana pred let (ali verovatno ne toliko).

U avgustu ce verovatno biti letova za 27 evra.

http://www.flypgs.com/en/default.aspx

Druga opcija je recimo voz. Sa Balkan Flexipassom mozes mnogo toga da uradis. Petko m imas voz Adana-Alepo za 15 evra.

I tu je autobus sa istanbulaskog otogara.

Nas cetvrorica idemo sredinom jula, ali stvarno ne znam kako cemo stici (i ukakvom stanju ;)) tako da ne mogu nista da obecam.

misliš, može se iskoristiti Balkan Flexipass do Adane? na koju foru?

ja sam mislio uzeti onaj petodnevni za mlađe od 20 godina, koliko već, ali do istanbula.

• 1 month later...

Da li se neko u skorije vreme vratio iz Sirije pa raspolaže svežim informacijama?

Prošle godine je kurs bio 65 SP za 1 EUR, cena dizela oko 0,32 EUR po litru, ulazna taksa za auto oko 170 EUR, a izlazna taksa za putnike 7-8 EUR po osobi.

Zna li neko kako stoje stvari ove godine, ima li većih promena?

Unapred hvala  :)

Pozdrav svima

ja sam se skoro vratio iz Sirije, Jordana i Libana, pa ako imate neka pitanja rado cu odgovoriti!!!

@slavica

1. kurs:

1 EVRO = 60 SYP

1 USD = 45 SYP

1 EVRO = 0.9 JOD

1 USD = 0.7 JOD

1 EVRO = 1800 LBP

1 USD = 1500 LBP

Mi smo u Jordanu uzeli kola benzin je 0.55 JOD sa 90 oktana, dizel mislim da je oko 0.435 JOD, u Siriji su slicne cene ali nisam obracao paznju koliko su tacno.

Izlazna za ljude je 550 SYP sto je oko 9 EVRA.

Izlazna taksa iz Jordana jos uvek postoji i kosta 8 JOD.

Takodje vize za Tursku nisu ukinute (10 evra).

Mogu samo da dodam da nas je npr. vecera u alepu, za 7 osoba kostala oko 20 EVRA, smestaj 250 SYP (dorm), ulaznice u sve moguce muzeje, tvrdjave, rusevine... kostale su oko 10- 20 SYP ali uz obavezno posedovanje International Student Identity Card!!! Inace su cak i do 15 puta skuplje.

P.S. Veliki pozdrav za Nislije od Novosadjana!!!

Pozdrav svima

ja sam se skoro vratio iz Sirije, Jordana i Libana, pa ako imate neka pitanja rado cu odgovoriti!!!

@slavica

1. kurs:

1 EVRO = 60 SYP

1 USD = 45 SYP

1 EVRO = 0.9 JOD

1 USD = 0.7 JOD

1 EVRO = 1800 LBP

1 USD = 1500 LBP

Mi smo u Jordanu uzeli kola benzin je 0.55 JOD sa 90 oktana, dizel mislim da je oko 0.435 JOD, u Siriji su slicne cene ali nisam obracao paznju koliko su tacno.

Izlazna za ljude je 550 SYP sto je oko 9 EVRA.

Izlazna taksa iz Jordana jos uvek postoji i kosta 8 JOD.

Takodje vize za Tursku nisu ukinute (10 evra).

Mogu samo da dodam da nas je npr. vecera u alepu, za 7 osoba kostala oko 20 EVRA, smestaj 250 SYP (dorm), ulaznice u sve moguce muzeje, tvrdjave, rusevine... kostale su oko 10- 20 SYP ali uz obavezno posedovanje International Student Identity Card!!! Inace su cak i do 15 puta skuplje.

P.S. Veliki pozdrav za Nislije od Novosadjana!!!

Najlepše hvala za ovako iscrpne informacije - mnogo obimnije nego što sam se nadala  :)

Ako bih još mogla da zamolim za informaciju koliko je taksa za ulazak automobila u Siriju. (Predpostavljam da ste tim autom koji ste uzeli u Jordanu ušli i u Siriju - ili niste?)

Još jednom hvala unapred :)

Nismo, rent-a-car u Jordanu ne dozvoljava izlazak iz zemlje! nono

Mislim da je IZlazna taksa iz Jordana 5 JOD za kola, a ne znam koliko je ulazna.

• Author

Otpozdrav od Nišlija! Čekamo vas na bureku kod Mićka  ;)

Usput, da se pohvalim da smo mi u Alepu spavali za 150 SYP po osobi i u povratku svratili na besplatno tuširanje  :P

Takođe, u Alepu za hranu preporučujem Royal Corner, kada od Sata krenete ka parku. obilne porcije za relativno male pare.

Rezervacije u Turskoj savršeno funkcionišu i mogu da se pohvalim da smo sa flexijem stigli do Sirije i nazad sa samo dva upisana dana (po jedan u svakom smeru).

Ukoliko ima bilo kakvih pitanja za Siriju i Jordan, stojim na raspolaganju

Rezervacije u Turskoj savršeno funkcionišu i mogu da se pohvalim da smo sa flexijem stigli do Sirije i nazad sa samo dva upisana dana (po jedan u svakom smeru).

Jeste išli vozom Istanbul - Adana ili preko Ankare? Pretpostavljam da ste dva dana  iskoristili za BG-Istanbul i nazad.

• Author

Jedan dan od Niša do Stambola. Odmah smo ušli u kušet, jer kad ga već plaćamo bar da se vozimo za sve pare, a ne od Sofije. Domaćin kušeta nam je samo napisao doplatnu kartu, a nije ni tražio karte na pregled. I mi se tako pravili šuntavi do posle turske granice gde nam je upao kontrolor i upisao prvi dan. Tako smo u startu uštedeli jedan.

Nije bilo mesta u direktnom vozu za Adanu u narednih 3 dana, pa smo krenuli preko Ankare.

U povratku smo išli Adana - Istanbul i dalje ka Nišu gde smo potrošili još jedan dan na flexiju. U Turskoj nam nigde nisu tražili karte, mi smo pokazivali samo rezervacije i to je bilo sasvim dovoljno.

A koliko ste za kušet doplatili Niš - Istanbul? Jel nije gužva? Može na licu mesta da se da domaćinu vagona, ne treba rezervisati?

• Author

Doplata za kušet je 10 evra po osobi i ne zavisi od relacije. Isto je i od Beograda i od Sofije.

Da, mi smo odmah na licu mesta platili čoveku. Na stanici su nam rekli da ne možemo da rezervišemo pošto je to turski vagon. Nije bilo nešto gužve u odlasku. Ali nas je u povratku rezervacija spasila. Vagon je bio pun backpakera, Evropljana što bili u Stambolu pa pošli u Guču.