Jump to content

Featured Replies

Posted

Sem jedne teme o Azurnoj obali, ne nađoh ništa više o jugu Francuske. A s obzirom koliko je ljudi pitalo za francusku vizu nadam se da će neko nešto korisno napisati :)

Zanima šta ima još tamo zanimljivo a da nisu Nica, Kan i Monako? Jel bio neko u Monpeljeu? Tuluz? Atlantska obala - Bijaric, Bajon, Bordo? Carcassonne? Zabačena mesta po Provansi i Languedocu? Planine, sela, vinogradi, siiiiiiiiir  :eat:

Jel ima nekih preporuka?

::artist:

Ja sam bio 2008 u letnjem kampu u Carpentranusu pa samo obilazili interesantna mesta u okolini. Montpelje ima interesantnih stvari za videti ali mi se nekako cini da ti je dosta jedan dan da prosetas, takodje mi se cini kao pust grad jer kada sam ja bio (kraj Jula) nije bilo zive duse na ulici tek poneka kola i poneki pesak. Marsej bi ti preporucio da obidjes u sirokom luku jer sem par glavih ulica ako zadjes u neku sporednu imaces utisak da si u nekom getu u Teheranu ili Alziru. Avinjon ima jako lep centar, tu je jedan od francuskih kraljeva zatocio papu i neke visoke svestenike, heteo je od Avinjona da napravi ono sto je danas Vatikan. A najlepse mesto na kom sam bio je Menton to je mesto izmedju Monte Carlo-a i Italijanske granice, mali gradic koji me je odusevio sa svojim duhom. Tu sam bio i na jednom predivnom koncertu na vodi.

da mi je nekih slobodnih dana da ih trosim po evropi garant bi otisla bas na jug francuske. moja prethodna poseta ovom kraju je pocela u marseju, pa smo stigli do san rema u italiji, i nazad do marseja, kolima.

ja sam, doduse, tuda preletela, ali evo utisaka:

marsej - interesantni geto grad, kao sto sloba vec zna :) ali, meni se dopao nekako. ima neki smek,sta ja znam. i ona crkva je fenomenalna. bas mi je grad kao neka scenografija za jako interesantan film.

dalje aix en provence - prelep, presladak grad, kao iz bajke.

cannes - meni nista spec - guzva i fenseraj, palme pored mora i to je to. ali naravno, posetila bih filmski festival.

nica - prelep grad sa mediteranskim smekom, divna pijaca i opustena stmosfera.

selo Eze (Ez) - jedna od lepsih stvari koje sam videla u zivotu. fenomenalno staro seoce na litici sa super vidikovcima, kamenim stepenicama, slatkim radnjicama... obavezno posetiti.

ville franche sur mer - takodje lepo selo, kao i vecina tamo.

monako - monte karlo - vredi obici, pravi kuriozitet. toliko luksuza, para, skockanih zena, skupoce, glamura, jahti.. pa to vredi videti cisto iz fenomenoloskih razloga. niti se lozim na dizajnersku odecu niti na bentlije i ferarije, ali nije mi zao sto sam otisla u monte karlo. toliko sredjenosti i sve pod konac u zivotu nisam videla...

menton - jos jedno lepo letovaliste.

san remo (italija) - nista specijalno, luka, palme, itd... nije mi neki preteran utisak ostavio.

Grasse - jako interesantno iskustvo, cak i meni koja nisam neki ljubitelj parfema. tamo ima na desetine proizvodjaca raznih parfema i mogu da se obidju fabrike, muzeji, prodavnice. itd.

napisacu ako se setim jos necega. znam da smo obisli jos poneko mestasce u povratku ali ne mogu da se setim imena....

muz mi je bio u bijaricu i na tom delu obale i pamtim da mu se bijaric mnogo dopao.

a siiiiiiiir :) mmmmmmmmmm

Moja preporuka za Bajon i Bijaric, mnogo lepa mestasca, pogotovo Bijaric za ljubitelje surfovanja. Blizu ovih mesta je i Spanija, odnosno prelepi San Sebastijan i okolna sela sa odlicnom kuhinjom.

Aix lepo izgleda, fontane, kafici itd... naravno i skupo je...

Ako bi zeleo da vidis planine idi u Besancon, prelep kraj, tvrdjave po planinama, gradovi ko iz Gospodara Prstena...

• Author

Za Marsej sam cuo oprecna misljenja i bas zato me sad jos vise kopka da ga vidim :)

Trebalo bi da svratim i u Monpelje, Aix en Provance i Arles jer tu imam neke poznanike. I to je otprilike jedini verovatni deo plana :) za sada...

Jel imate neku sugestiju kako da ne bankrotiram tamo? CS jos nisam angazovao jer nemam pojma gde cu, ali imacu satorce :) Ima li jeftinih soba, hostelcica da znate neki? Jel na pijacama skupo?

Wikitravel:

Aix has always been a rich city. There is a high contrast between Marseille (only 30 km and half an hour away). Whereas Marseille is one the poorest French cities (but still a unique and not to be missed town), Aix is perhaps one of the richest. People seeking for budget or popular places should continue to Marseille.

Svugde je skupo. Najjeftinija hrana koju sam video je bila pica za 8 evra. U restoranima ispod 14 evra tesko da ces naci pravu hranu. Pice 3,5-6 evra. U supermarketu je malo bolje, pivo je oko 1,5 evra.

Mora biti da ima i neki restorancic gde se moze i jeftinije jesti. Ja gde god sam isla svi su mi govorili da ne mogu da se pristojno najedem za manje od 7-8 evra, a ja uspevala da nadjem restorancice gde sam jela za 3 evra. Tako je bilo i u Atini i na Malti i u Budimpesti sto se tice Evrope. A uvek se moze i nesto kupiti u prodavnici i spremiti. Procunjaj malo na licu mesta naci ces  neko mesto gde ima jeftinije hrane sigurno.

Restorani jesu skupi, skuplji nego u ostalim delovima Evrope gde sam bio, ali, uvek je tu supermarket gde su cene prihvatljive. A i kad vec odes tamo, nece ti biti zao da das para da probas ovo, ono i da jedes ko covek. Idi i u neku pekaru, imaju strava peciva, a i kebab je uvek tu da vadi situaciju :)

imate li neki savet kako da jeftino stignem do marseja? ubih se trazeci sheme i shemice i ne ide... low cost tamo ne ide, inter rail je napravljen tako da pokriva nemacku i francusku :o ima lastin bus, ali on ide samo cetvrtkom i vraca se subotom, a ja treba da budem u marseju od utorka do nedelje :x

neki savet iskusnih? :?

Odeš Wizzairom do Milana za desetak evra, a onda voz/bus/autostop do Marseja?

Ja sam isao Ryanairom, Osijek - Frankfurt Hahn, Frankfurt Hahn - Monpelje, za sve ukupno 4 evra i onda stopom do Marseja :) Ako hoces vozom, kostace te oko 30 evra u jednom pravcu, Monpelje-Marsej. Isplati se stopirati :)

Jel imate neku sugestiju kako da ne bankrotiram tamo? CS jos nisam angazovao jer nemam pojma gde cu, ali imacu satorce :) Ima li jeftinih soba, hostelcica da znate neki? Jel na pijacama skupo?

supermarket, pekara, i nakupujes se sireva, salata i peciva boli glava. jeftino i preukusno. kako li je tek u restoranima.. meni su pekare u francuskoj zakon, udjes i ne znas sta da odaberes od onih divnih hlebova pa sve do vocnih i cokoladnih tartova.

e sada. ovaj http://www.vsaint.com/ hostel ce ti bosti oci garant na bookingu jer super izgleda i ima dobre ocene. meni je, blago receno, grozan. soba je bila toliko prljava, po poru neki izvakani cips i gumene bombone, dlake u kupatilu, sve kameno, pod kao da si napolju, betoncina, hladno, prozor 10 sa 20 cm, uzas. sve u svemu, ona soba koja se vidi na sajtu nije ni slucajno ono sto dobijes tamo kada platis dvokrevetnu sobu. jos je na slici radijator, a mi se zaledili zivi. koncept je zanimljiv, kao, hostel u ex manastiru, ali stvarno je gadno i prljavo.

• 2 weeks later...
  • Author

supermarket, pekara, i nakupujes se sireva, salata i peciva boli glava. jeftino i preukusno. kako li je tek u restoranima.. meni su pekare u francuskoj zakon, udjes i ne znas sta da odaberes od onih divnih hlebova pa sve do vocnih i cokoladnih tartova.

Golosina, this is so true :) Francuske pekare su najbolje na svetu :) A na pijacama bih mislim mogao da kupujem mesecima dok ne isprobam sve sto mi se svidja :)

U supermaketima imaju roze za 1,5 evro!

Jedan savet za smestaj - ako idete u dvoje ili troje, isplate se Etap hoteli kojih ima po celoj Francuskoj i jos po nekim euro zemljama. Soba je u proseku 45-50 EUR, bez obzira spavalo u njoj 1, 2 ili troje ljudi. A hotel je, nije hostel sa 10 kreveta u sobi i jednim kupatilom.

Francuske pekare su najbolje na svetu :)

O, da!! Zivele francuske pekare!!

A vino mogu i da vam otvore u prodavnici, i to vas onako pitaju, ko da ste u mek donaldsu, "jel vino za odmah ili za poneti" :D

sve u svemu zivot po francuskim ulicama, parkovima, pijacama, grobljima, obalama reka/mora, onako bas "le klosar" meni je sasvim lepa varijanta. nekako i kao klosar mozes da se dostojanstveno osecas sa tim rozeom za evro i po i onim bozanstvenim kiflama... i sve oko tebe tako lepo.

Heh, zanimljivo da ima iskustava i iz ovog kraja sveta, s obzirom da bi trebalo krajem jula da obiđem Provansu i obalu Francuske. Doduše, još uvek ne znam gde ćemo biti smešteni, TGV-om bi trebalo da dođemo do Eksa ili Marseja, mada ja bih negde oko Eksa da bismo mogli da cunjamo po Provansi, a da se ne uvlačimo u Marsej koji bih ipak izbegao na osnovu dosad čuvenog zarad skitanja po provansalskim selima i mestašcima po obali. Kolike su cene po tim pekarama pošto mi iskustvo kaže da najviše para vazda ode na prehranu i vodu?

Kolike su cene po tim pekarama pošto mi iskustvo kaže da najviše para vazda ode na prehranu i vodu?

pekare nisu ni toliko skupe, a vodu jednu kupi, cuvaj flasicu, pa na cesmu gde god nadjes!

...TGV-om bi trebalo da dođemo do Eksa ili Marseja...

Budes li govorio tamo da hoces da ides u Eks, svi ce te bledo gledati :) Pretpostavljam da mislis na Aix-en Provence, a to se izgovara nesto otprilike ovako: "Ezan Provans" ;)

Srecno!

• Author

Cene po pekarama, koliko me jos secanje sluzi od pre 2 nedelje:

baget 0,80 EUR

kroasan 0,80 EUR

vocni tart 1,5 - 3 EUR

kiš  2 - 3 EUR

razna druga peciva sa sirevima, maslinama, šunkom, kremom itd 1 - 2,5 EUR

sendvič 2,5 - 4 EUR

Ovo ti je okvirno, sve zavisi gde je pekara, koliko je to pecivo veliko/malo i s čim je :)

Marsej je sasvim kul, odvoji jedan dan, neće ti biti žao. Grad ima duha.

Hvala, za Marsej smo već dobili najtopliju preporuku da provedemo bar dva dana, s obzirom da smo čuli da će 2013. biti kulturna prestonica Evrope. Lično ne zazirem od emigranata, čak mi se i sviđa onaj štos: koji je drugi jezik kojim se priča u Marseju? Francuski :)