Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima, ove godine planiram da se konacno upustim u kampovanje po Srbiji. E sad, lokacije sam manje-vise odredio, opremu cu nabaviti povoljno (drugar radi u prodavnici Gora) i jos mi ostaje da postavim "glupa" pocetnicka pitanja  :)

Dakle, prvo, kako odrediti gde je bezbedno za kamp? Kad dazem bezbedno, mislim kako znati da u okolini nema zmija i sl. zivotinja koje bi mogle da predstavljaju opasnost?

Drugo, ukoliko se i desi da naidjem na nesto od gore navedenog, kako ih izbeci? Bezanje ili...?

Seticu se jos stvari koje sam hteo da pitam i zahvaljujem unapred na svakoj pomoci. Inace prvo mesto na koje planiram da idem je reka Gradac...

Dobro nam dosao dragi Ogi. Lepo sto se upustas u avanture. Ja iz svog prvomajskog i letnjeg kamerskog iskustva mogu da kazem da je najbitnije da poneses dosta mena i da pazis da se to ne pokvari.

Ako si pored reke zavezes meso u plasticnu, pazi da nema negde rupice gde bi mogla da udje voda jer ce ti onda i uci bakterije iz reke i ove mast propast. Imas i one fensi varijante sa prenosnim friziderima, ali ja to ne podrzavam.

Sto se tice zmija, vukova, zaba, pacova i ko zna cega sve vec toga ne bi trebalo da se bojis preterano. Toga mozda na par mesta u srbiji, medveda mislim da ima na dve planine i da su u rezervatu (koliko sam pratio memedovica). To je najbolje pitati mestane, oni znaju gde ima gamadi i gde se lepo kampuje, a boga mi i cugu mogu da nabave. :D

Ako te usreci da vidis medjeda pravi se mrtav.  :death:

Naravno za odabir mesta za kamp imas ceo sajt da prebirtas i mogu ti reci da je to zeznut posao ako ne znas sta trazis.

:kamp:

• Author

O, hvala na savetima, tako nesto sam i mislio. Jos nesto, vrece za spavanje su bezobrazno skupe u Gori, naravno imaju samo firmirane, a posto ne planiram da kampujem po minusu i sl. gde bih mogao da nabavim jeftinije? Obisao sam juce i danas sve mega markete i jos 2 radnje sa opremom, ali ispod 2500 nema nista da se nadje. I jos nesto, vodu pretpostavljam moze covek da nadje bez vecih problema, da ne vucaram balon vode sa sobom... I danas sam nalete na neke tablete za preciscavanje vode. Cemu sluze i da li uopste necemu sluze? Hvala

• Author

Izvinjavam se na poruci odmah posle moje, ali nema opcije edit, ili je ja nisam nasao... Imam jos jedno pitanje, da li kod nas postoji neki klub, udruzenje, osim ovog, koje organizuje kampovanja i sl. Veoma mi je tesko da nadjem ljude koji bi isli sa mnom...

Обично то иде овако: Отвориш тему: "Је л' неко за камповање ту и ту тад и тад" и неко се јави.  ;D

Што се тиче змија и пацова, не плаши се тога. Камп нека ти обавезно буде пре подне у 'ладовини, јер после изласка Сунца, имаш форе још сат-два до сна. Ако легнеш касно, неш се наспавати.

O, hvala na savetima, tako nesto sam i mislio. Jos nesto, vrece za spavanje su bezobrazno skupe u Gori, naravno imaju samo firmirane, a posto ne planiram da kampujem po minusu i sl. gde bih mogao da nabavim jeftinije? Obisao sam juce i danas sve mega markete i jos 2 radnje sa opremom, ali ispod 2500 nema nista da se nadje.

Pogledaj ovaj link za vrecu: https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=4145.0;topicseen

• Author

Uzeo sam na kraju vrecu u Metrou za sitnih 800 din, -5 do +15 sto mi je sasvim odgovarajuce. Takodje sam i kupio dusek na naduvavanje kao podlogu za menj od 500 din. Inace imaju i gasne resoe za oko 400 din, sa patronama koje su oko 50 din.Imaju i satore ali su dosta nekvalitetni, ali zato kostaju 1000din

Гасни решо - обавезно. Није скуп, а вреди много. Патроне су јефтине а и трају доста дуго.

Шатор гледај да узмеш двослојан ако можеш, јер ако је киша не пропушта, а чак је и по врућини малчице хладнији. Међутим, добар шатор је и солидно скуп, али вреди сваку пару, јер ако идеш на камповање, то је круцијална ствар. :)

Још неки савети за камповање:

Ако не идеш колима, онда мораш носити велик ранац, тако да колико год да је велик увек је мали. :) Носи пола каладонта, стару четкицу за зубе, по могућству и картонске тањире да не мораш да их переш. Обавезно и нешто против комараца нпр Аутан, који ћеш, поред себе, попрскати и шатор, поготову око улаза у исти.

Не заборави да иако је +40 у Градовима, по недођијама је температура доста нижа, поготову ноћу.

Стаде ми мозак сада :) Ал' камовање је супер ствар, али није неозбиљна, тако буди солидно припремљен. :kamp:

Evo i ja da ti pomognem ako uopste mogu. Bio sa na toj recici i meni se veoma dopala, cista je i hladna, ali ako sam mogao nekoliko puta da se bucnem u maju, ti ces sada sigurno uzivati. Ne znam gde cete odluciti da postavite satore, ali meni se veoma dopalo mesto na samom, koliko toliko prohodnom kraju reke, sa leve strane.

Uzivaj :)

• Author

@beauty

Hvala na savetima, ranac cu uzeti 50l, ceka me :) takodje i sator, tu nisam stedeo, dvoslojan je i sa svim onim ostalim "strucnim" izrazima :D

@hijavata

Tako sam nesto i ja cuo, da ce biti sada i kupanja a i da je prelepo. Islikacu kad budem obisao.

u 50 litara ti mozda stane sve, ali treba dobro da mudrujes kad ga budes pakova. Vreca i sator obavezno napolje jer neces imati mesta. Ako budes nosio konzerve, sto ti ne bi preporucio jer ce ti otpasti ledja, stavi ih u ranac i namesti tako da ti budu sto blize ledjima jer je tako lakse za nosenje.

vodu kupi usput, to je bar jeftino.

nosi one sitne dzidzabidze, kanap, lampa, flasteri, baterije, grickalica... sve to posluzi.

• Author

Jos jedno pitanje, podloga za sator, sta uzeti? Procitao sam ovde na forumu da neko preporucuje neku foliju koja u Merkuru ima da se isece na meru, ali ja je u Merkuru nisam nasao...

Купи ону у ролни за плажу. Мени је то сасвим довољно, али гледај да терен на који ћеш ставити шатор буде без џомби.  :kamp:

• Author

Ti mislis na podlogu za vrecu, ako sam te dobro razumeo. Ne to, nego nesto da stavim ispod satora da se ne prlja. Chini mi se da to za plazu nije dovoljno veliko?

ma stavi obican najlon ispod, a unutra tu podlogu za plazu i bog da tre vidi.

inace ako nemas autan mozes se namazati i limunom. Radi provereno samo ga nemoj mazati po satoru jer ne znam efekat.

cackajuci po neti naleteh na ovaj sajt. Super ste  :D. smem li i ja da se pridruzim temi ( da ne otvaram novu) kao novi clan sa pitanjcima.

E ove godine smo resili drugar i ja da napravima turu po Srbiji. Tako da me zanimaju mesta za kampovanje (posto smo takodje totalni pocetnici  :D)

Krenuli bi od Golupca, pa na Kladovo Djerdap 1i2 onda do Bora odakle bi obilazili okolinu. posle bi se spustili na Djavolju varos a odatle na Sirogojno i Taru. Putujemo kolima a planiramo da sve to traje 10-12 dana.

E sad pitanje: dali i gde oko Kladova ima kamp? Isto pitanje i za Djavolju varos. Kao i gde je najbolje kampovati na Tari?

ZA oko Bora sam nasla ovde na sajtu kamp na planini Stol, mada vidim da ima kam i kod Borskog jezera. Za sada toliko  klanj:: hvala unapred na odgovorima

Ako se spuštate do Đerdapa 2, u Kusjaku su pre neku godinu krenuli sa izgradnjom kampa (dok sam ja kampovao, buldožeri su okolo ravnjali :) ), trebalo bi da su ga do sada sredili. A kad ste već tu u kraju, Kapije Vratne nikako nemojte da promašite (na sajtu imaš putopis pa pročitaj).

Generalni savet za sve početnike: ne morate da tražite organizovani kamp da postavite šator na dan ili na noć. Samo izaberite gde vam se sviđa i pobodite čador. Za ovih mojih mnogo godina kampovanja sam puno puta tako uradio i nikada nisam imao problem.

I, pokupite đubre iza sebe kad krenete. Crne kese se nose OBAVEZNO!

Hvala.  Procitala sam putopis i divan je prosto mi dodje da sutra krenem. Sad mi krivo sto ranije nisam naletela na ovaj sajt. Kapije Vratne obavezno ubacujem u rutu. Ja vozim tako da ce ostatak morati da se pomiri sa sudbinom  lol::

Ovo ce nam biti prvo kampovanje pa sam zbog toga i trazila kampove, prosto nisam bila sigurna koliko je bezbedno postaviti sator tamo gde nam se svidi  :-[

Kese za djubre su naravno obavezne. Mrzim kada ljudi odu sa nekog mesta i iza sebe ostave gomilu djubreta kao da nikad niko ne treba tu ponovo da dodje i posle njih lici na deponiju  :psuje: uvek pomislim da to rade i u svojoj kuci  :o

Ako neko ima jos neki predlog sta obici ...

• Author

Da se pohvalim, danas sam se ponovim, pazario sam, na preporuku drugara kojeg sam vec pomenuo, sator Loap Sande, odusevljen sam, za te pare (6000din) bolje nije moglo. Ima nepropustnost 3000mm, a donji deo cak 5000mm

http://www.loap.cz/?nav=en/collection/outdoor/tents/&page=produkt-316.html

Takodje sam uzeo i ranac Loap Miwok

http://www.loap.cz/?nav=en/collection/outdoor/bags/&page=produkt-289.html

Sa kojim sam takodje odusevljen i platio sam ga bas dzabe 4500. Bolji je od svakog McKinley-a koji sam pogledao, a i od vecine Ferrino ranaca. U svakom slucaju u ovom cenovnom rangu mu nema premca. Ima 50+10l.  Tako da sam za 100e kupio manje-vise sve sto mi treba.

U petak idem na prvu turu sa planinarskim drustvom, pa javljam utiske. Hvala jos jednom svima na pomoci.

• 3 weeks later...

Ljudi ima li negde na netu ili bilo gde neki spisak kampova u Srbiji,nesto mi se neda da ih nadjem?

Ma nije do mene,treba mi za druge,pa ako neko zna neke organizovane kampove,ne bi bilo lose za informacije

A to sto kazes,ja bih tako,ali ovog puta ja ne idem :)