Jump to content

Featured Replies

U petak idem na prvu turu sa planinarskim drustvom, pa javljam utiske. Hvala jos jednom svima na pomoci.

i, kako je bilo???

Evo da i ja pozdravim novajlije kampere :)

Procitah ova pitanja i komentare, pa bih dodao par stvari ;)  Zmija i ostale "gamadi" nema razloga da se plasite, jer one ne cekaju kampere u zasedi nigde, sa namerom da ih "zaskoce" , i svako "normalno" mesto za kamp je dobro, i necete imati problema sa njima. Naravno, oprez je najvaznija stvar, ali ne dozvolite da vam kvari ugodjaj, jel... ;) 

Vise obratite paznju na stvari koje cete spakovati da se ne bi desilo da kicmu odvalite tegleci nesto sto vam nece biti korisno, obratite paznju na obucu, na to da li ste poneli dovoljno odece, i da li je ona odgovarajuca za mesto na koje idete i period u kome idete, i slicno...

O zivotinjama ne brinite, sklone se one na vreme kad vide ljude ( osim ukoliko preko noci ostavite hranu napolju, znam iz licnog iskustva  ::crazy: )

e sad, znam da malo kasno javljam, ali ako je neko raspolozen za "vikend" kampovanje u Kamenoj Gori i na Sopotnickim vodopadima, nek mi javi na PM ili ovde, ide se preksutra :D a vracamo se u petak/subotu ( dobro, produzeni vikend hehe )

• 4 weeks later...

Da dodam i ja nesto.

Autan nisam probao ali provereno znam za mlevenu kafu, odvojis malo kafe u metalni ciniju ili na zemlju i zapalis po mogucstvu blizu ulaza u sator, nema komaraca nigde a ne smrdi, cak ni asmaticarima nesmeta.

Plinski reso je prava stvar a pozeljno je uzeti i plinsku lampu, ona je kao reso samo sto je gorionik zatvoren dobro dodje ako iznenada padne kisa i zahladni, em osvetljava sator em ga greje.

Ako kampujes van kampa po divljini OBAVEZNO nekome kuci objasni gde tacno ides i kada planiras da se vratis NIKAD SE NEZNA.

Sto se tice buba, zmija, zaba, krokodila i ostalih ukusnih stvorenja  :eat: u divljini samo DOBRO ocisti mesto oko kampa, jer se zmije i ostala sumska stvorenja plase ciste zemlje i obilaze je. Kao sto neko vec rece zivotinje izbegavaju coveka pa cak i gladan vuk nece da napadne coveka ako bas ali BAS nemora.

Oprema je kljucna stvar sator, vreca, ranac i ostalo treba biti kvalitetno za ozbiljan i bezbrizan boravak u prirodi. Preporucujem da se nabavi vojnicka porcija, mnogo korisna stvar imas cuturu, kasiku, viljusku, noz, solju za kafu/caj, serpu za kuvanje, ciniju za jelo a moze za svasta da posluzi.

Ostale dzidzubidze se podrazumevaju kanap, kese za smece, apoteka za nedaj boze ...

sta ce ti to? zabodi sator gde ti se svidja i kampuj, to je draz kampovanja.  :kamp:

tako neshto sam i ja mislila :))

a ako se ide kolima moze svashta neshto da se ponese

npr ja planiram obavezno ćebe,posebno shto idemo krajem avgusta na planinu koja je 1500+ m

a i jastuk,shto da ne kad vec moze :)

• 2 months later...
  • 1 month later...

pozdrav forume, lepo sto postojis :)

upadam u ovu temu jer letos sam i ja postala kamper i potpuno se zaljubila u taj koncept istrazivanja nekog mesta, pa bih eto pridodala nekim svojim zapazanjima

kampovala sam na tari i kokinom brodu i fenomenalno se provela

neko je pitao ranije za kamp mesta na tari, mi smo pronasli jedno fenomenalno mesto na zaovinskom jezeru , posle brane desno, istrazite, preporucujem :)

vec ste davali savete o satorima i vrecama i resoima, ja mogu da kazem da su se nama super poazale svece jer i pored kamperske vatre super je za pravljenje stazice do wca ili slicno, imali smo i neku staru petrolejku, i to se pokazalo super

i najobaveznija stvar kod kampovanja je upoznavanje sa lokalnim stanovnistvom i to mi je highlight kampovanja zapravo

upoznajte prodavacicu jer ce vam lediti flase vode, konobara u kaficu jer ce vam prodavati jeftinije vino, bakicu sa maramom jer ce vam dati pravi domaci sir i sveza jaja i mleko, prihvatite poziv dobronamernih prolaznika na kafu jer mozda slucajno on zivi bas tamo gde vi zelite da stignete:)

sve u svemu upoznala sam nenormalne ljude ovog leta i jedva cekam neko kampovanje sledece godine

pozdravljam