Jump to content

Featured Replies

Posted

postavio bih nekoliko pitanja iskusnim putnicima : mose li se uzeti i da li je potrebno uzeti kartu bg - varsawa - bg  ili je to skluplja varijanta. treba da putujem vozom 342  IVO ANDRIC do  BUDAPEST keleti / cena je oko 30 eu povratna ?/i stizem  oko 18.04 h,  treba da izvadim kartu za BUDAPEST -VARSAWA  krece u19.58 h, cini mi se da nema presedanja  nigde?sto bi bilo idealno//gde se mogu izvaditi karte za taj voz /povratnu/ na stanici posto ne poznajem, nisam putovao na tu stranu , i koliko kosta -povratna bez popusta- karta posto ne nadjem na evira sajtu cene /ili ne znam/  :potty: putovanje traje oko 17 h  :bang: a neznam kakav je voz , ili treba uzeti  spavaca kola , jer vidim da je R obavezan , za sada toliko  ima jos pitanja ali kasnije . hvala na objasnjenjima  :pivoooo:

Jeftinije da uzmeš Beograd - Budimpešta povratnu (26 evra) i Budimpešta - Varšava povratnu (106 evra), direktna povratna Beograd - Varšava je oko 150-160 evra. Za taj voz u 19:58 iz Budimpešte je rezervacija kušeta u kabini sa 6 ležaja 9,40 eura, a za sedenje je imeđu 3 i 5 eura. Te rezervacije možeš uzeti i u Beogradu. Takođe, ako imaš manje od 26 godina, možeš u Beogradu uzeti i povratnu kartu Budimpešta - Varšava po istoj ceni, a ako si stariji, malo skuplje nego u Budimpešti. Takođe, postoje i SPARNIGHT karte Budimpešta - Varšava (29 eura sedište, 39 kušet u kabini sa 6 ležajeva), ali je to ograničena ponuda i sigurno će već biti rasprodata. Probaj u Putniku ili Wasteelsu, možda preko njih možeš nabaviti te jeftine karte u Beogradu.

Ako nisi fiksiran na voz, postoji verovatno neka jeftinija varijanta low-cost aviokompanijama, međutim, ja nisam stručan za to, možda neko drugi zna.

Pozdrav

postavio bih nekoliko pitanja iskusnim putnicima : mose li se uzeti i da li je potrebno uzeti kartu bg - varsawa - bg  ili je to skluplja varijanta. treba da putujem vozom 342  IVO ANDRIC do  BUDAPEST keleti / cena je oko 30 eu povratna ?/i stizem  oko 18.04 h,  treba da izvadim kartu za BUDAPEST -VARSAWA   krece u19.58 h, cini mi se da nema presedanja  nigde?sto bi bilo idealno//gde se mogu izvaditi karte za taj voz /povratnu/ na stanici posto ne poznajem, nisam putovao na tu stranu , i koliko kosta -povratna bez popusta- karta posto ne nadjem na evira sajtu cene /ili ne znam/   :potty: putovanje traje oko 17 h  :bang: a neznam kakav je voz , ili treba uzeti  spavaca kola , jer vidim da je R obavezan , za sada toliko  ima jos pitanja ali kasnije . hvala na objasnjenjima   :pivoooo:

ja sam pre 2 godine isto na leto isao do varsave doduse samo u jednom smeru.....ja sam isao nocnim BG-BUD i onda bio ceo dan u BUD i hvatao taj voz u 20h za WAW. Voz koji ide za WAW (bar tada) se sastojao od dosta vagona i nisu svi isli za WAW. Tacnije, taj voz ide za Breclav (ako se nesto nije promenilo) i tamo on prepakuju kompozicije. Voz koji je isao do Breclava u drugoj klasi nije imao vagone sa kupeima. U Breclav se stize oko ponoci i prepakivanje traje 10ak minuta i tada se na kompoziciju kaci par vagona iz Beca koji imaju kupe. Ja sam imao srece pa su bili prazni i ja i jedan Boske koga sam upoznao smo se udobno smestili u novopristigli kupe ;) da li je i dalje tako ne znam ali ja nisam imao nikakvu rezervaciju mesta a kartu za WAW sam kupio na stanici Keleti i znam da me je izasla vise od 29eu koliko je pisalo na sajtu (recimo da je bila oko 40-45 u jednom smeru a da je boske koji je kupio povratnu kartu platio 70-80eu ali me nemoj drzati za rec bilo je davno ;) )

• Author

verovatno u septembru  oko 20 , pod uslovom da mi bude gotov pasos /nadam se/,

Naj povojnija avio karta bg-var-bg  oko 210-255 eura , bez presedanja a sa presedanjem ima mozda za 190 eu, kod nisko budzetnih avio kompanija nema leta  /bar ja nisam nasao/ koji je ispod 200 ali sa kombinacijama od nekoliko sati cekanja i presedanja  , Izgleda da je ipak voz najjeftiniji  i treba samo presesti u budimpesti  i sve kosta cca 130 eu + rezarvacije , posto sam stariji od 26 /x 2 /.  pa izgleda da je bolje-jeftinije- uzeti karte u budimpesti , ima li negde plan  keleti stanice a da se mogu snaci i gde /salter/ koji sluzi za izdavanje tih karata , i da li je potrebno npr prilikom dolaska nazad overiti kartu u varsavi ili moze to da uradi i kondukter, moram da pitam dosta jer nisam bio u skorije vreme /20 godina/van drzave , hvala i pozdrav

Ne treba da overavaš kartu u Varšavi. Ove cene karata što sam napisao su up to date. Takođe sad saobraća jedan vagon 2. razreda, na relaciji Budimpešta - Varšava, zajedno sa jednim kušet i spavaćim. A ove karte za 29 eura su specijalna ponuda koja važi samo za taj voz, taj datum i to sedište/taj ležaj, i moraju se kupiti dosta unapred.

Ajde za taj polazak oko 20. septembra. Ako se lepo iskombinujes, imas 18. Wizz Bg-Dortmund 19,99 E jedan smer, a 19. isto Wizz Dortmund-Warsaw 9,99 E. Povratak Dortmund-Bg je isto 19,99 E, a ako si iole fleksibilan i u povratku, naci ces (mozda ne za 10 E) prilicno povoljno i Warsaw-Dortmund. U krajnjoj liniji, barem imas odlazak jeftino resen.

Znam da je komotnije ici direktno vozom, ali cini mi se da ti je malo jeftinije ako ukombinujes tu i Orangeways  za relaciju od Budimpeste do Krakova a posle odatle imas voz za Varsavu svakih sat vremena.

Povratna od BP do KR ti je oko 35evra, mozda cak i manje.

Proveri i sta mogu da ti iskopaju ovi iz Wasteelsa na Beogradskoj zeleznickoj stanici. Ja sam kod njih kupovao povratnu kartu za Varsavu pre nekih 3-4 godine i izaslo me oko 100e (mada bilo nas je 6-oro pa smo imali popust).

Što se tiče avio karata, ja sam u martu išao LOT-om iz Beograda za Varšavu i nazad, tada su imali neke promotivne karte Varšava-Beograd za 42 eura. A karta iz Beograda u jednom pravcu je koštala 78 eura. Tako da sam otišao i vratio se za nekih 120 eura, ali su to bile 2 jednosmjerne a ne jedna povratna karta, jer je tako jeftinije izašlo. Možda i dalje imaju neke ponude, pa pogledaj da barem u jednom pravcu olakšaš sebi put, avion je avion  :)

da li si kupio /rezervisao karte preko interneta ? i da li moze  odmah odjednom da se rezervise bg- wav  za npr 17.9  a  isto za povratak  npr 23.10  i da izidje tako jeftino . to znaci dve pojedinacne karte  onda ima za odredjene dane promo let /povoljan/ to je bila cena /komplet sa taxama/ , onda je povoljno  :blob:

Da, karte sam uzeo preko neta, na njihovom sajtu i sve cijene su sa svim taksama. Iz nekog razloga imaju promotivne karte samo iz Varšave ali ne i odavde. Tako da ako npr. tražiš povratnu kartu BEG-WAW-BEG ispadne mnogo, tipa od 200e pa na dalje. A ako uzimaš pojedinačno, onda uzmeš ovu jednu promo i drugu po normalnoj tarifi. S tim što je meni i ta druga bila relativno povoljna, imajući u vidu da karte u jednom pravcu obično koštaju jako puno, upravo zbog toga da bi ljudi kupovali povratne.

E sad, te promo karte se moraju kupiti 45 dana prije putovanja, što i nije problem ako se ide tamo u septembru/oktobru. Sada sam pogledao te datume koje si rekao, za odlazak nema ništa povoljno, ali za povratak imaju. Taj 23. pada u subotu i tada nema letova, ali ima za 22, 24, 25 itd. I ta karta košta 170 zlota ili 41,5 eura. Po mom mišljenju povoljnije od toga nema s obzirom da je to direktan let, tako da barem za taj povratak možeš da se obezbijediš. A neko je čini mi se već dao neku varijantu do tamo, ili eventualno taj voz. Mada ima još vremena do septembra, tako da tu može još opcija da se pojavi, samo treba redovno provjeravati te promotivne ponude koje daju.

• Author

ovo sam nasao : njihov sajt  *lot*Belgrade (BEG) - Warsaw (WAW) oneway 22.09.2010    cena  6819.00 RSD  ,  Warsaw - Belgrade 28.09.2010 (oneway) 4306.00 RSD , datumi koje sam naveo su orijentacioni , sve zavisi kada ce mi biti gotov pasos, ali informacija je dobra i puno vredi  . pretpostavljam da je broj sedista /promo/ ogranicen  , ali treba biti uporan i traziti jer je direktan i let traje kratko . u avionu guzva ? posto ima oko 50 sedista , koja iskustva imas jos o tom letu ili putu na sta treba obratiti paznju paziti  , traze li carinici putno osiguranje i povratnu kartu ili nesto ako imas napisi mozda ce mi puno pomoci /i drugima/ inace treba da ostanem oko 7 dana tamo , a engleski jezik mi je stran a poljski tek dalek . ... i kako bi mogao otvoriti neki racun da mogu kupiti karte preko neta /platiti/

Ako si to pronašao, najbolje je da kupiš što prije. Jer sa tom cijenom nema promašaja, a te karte se jako brzo rasprodaju i tada jedino možeš da pomjeraš svoj put unaprijed za datume kada imaju. A što se tiče pasoša, ne znam zašto ne bi bio gotov do tada...

Avion kojim smo išli do tamo je bio najmanji koji sam ja ikada vidio, sa redovima sjedišta 2+1. Ali leti, nije da ne leti!  :D U povratku je bio neki veći i let traje oko sat i 45 minuta. Od papira za carinu ja sam sve prikupio, potvrde o kupljenim kartama, potvrdu o smještaju i naravno to putno osiguranje. Ali nisu mi tražili ništa, carinik je pitao za svrhu mog putovanja, ja sam kratko rekao turizam. Pitao je još i znam li adresu na koju idem i to je bilo to. Barem toliko bi trebao znati da kažeš na engleskom. Za kupovinu karte ja sam koristio viza karticu, izvadi je u nekoj banci, kaži tamo da ti treba za kupovinu preko interneta, i uplati na nju onoliko koliko koštaju karte. Ili ako već imaš neku karticu, vidi tamo na sajtu da li može i sa njom. A osiguranje izvadi zbog sebe, za tih 7 dana nije više od 7-8 eura.

• Author

sto se tice pasosa ? tek za 21.06. imam zakazano za biom.licnu kartu pa kada bude gotovo onda mugu predati za pasos /prvo termin/ pa posle kada bude kod nas u subotici je tako zato nisam siguran u datum odlaska . verovatno sam komplikovan ali : na aeradromu Nikola Tesla  lako se pronalazi *lot *gde treba predati kartu i prtljag do 20kg ? ni tu proceduru nisam bas pronasao na forumu zapravo *1.5 h pre poletanja se moram pojaviti i.. do ukrcavanja te *operacije* leteo sam vec davno pre 25 god/ali ne u inostranstvo /sada je vec inostranstvo ex-yu/. sve se promenilo verovatno . u svakom slucaju  dobio sam veoma vazne i bitne informacije  i puno se zahvaljuljem . ovaj forum je jako dobar , imama nas sto neznamo nista a ima iskusnih i veoma iskusnih putnika. a nadam se da nije sramota pitati , a sto se tice engleskog nesto osnovo cu morati nauciti. :pivoooo::blob:clap clap clap

• 5 weeks later...

Cao,

ja vec tri godine zivim u Poljskoj, i probao sam sve zive nacine putovanja tamo, jedino nisam isao stopom, jer uvek imam gomilu prtljaga sa sobom :) ali to je sigurno najjeftiniji nacin, a kroz EU je relativno bezbedan, puno ljudi to radi, a moguce je da naidjes i na neke poljake koji ce se vracati sa odmora, i mozda te povezu i do odredista, vreme putovanja kolima je oko 15h. ako zelis uopste da razmatras tu opciju..

vozom je iz mog iskustva najjeftinije, osim ovih letova sa wizzairom, vidim da moze lepo da se napravi ruta, nije ni to losa opcija, ali zavisi koliko prtljaga imas.. jos znam da poljski LOT ponekad ima neke promocije na karte, preko interneta treba traziti, povratna karta bude i za 70ak eur.. a madjare izbegavaj, oni su papreno skupi, i gledace da ti uzmu svaki dinar koji mogu, ja sam imao sa njima losa iskustva (da ne bude zabune: sa aviokompanijom), i nisam njihov ljubitelj..

vozom put izgleda ovako: ne znam tacno kada krece iz beograda, jer leti menjaju raspored i uvode neke nove linije do budimpeste, ali karta kosta 13 eur cini mi se, i u budimpestu obicno stizes knap na sledeci voz za varsavu koji ide preko slovacke i dela ceske cini mi se.. u poljskoj prolazi kroz katowice, moguce kroz czestochowu, i lodz, ali nisam siguran, ako bude trebalo mogu da proveim detalje.. ako ides do varsave, voz tamo zavrsava put, i on traje manje vise 24h, tako da treba se spremiti :)

E sad, u budimpesti mozes da kupis te karte sparday i sparnight, ne znam koja promocija ide za taj voz, ali ona kosta 29 eur, mada sigurno neces moci da je dobijes za isti dan, jer obicno budu rasprodate, ali krajem septembra je moguce da budu za naredni dan, pa ti se vise isplati da prenocis u hostelu i krenes sutra, nego da platis 90 eur za jedan pravac, sto je bezobrazna cena..

jos jedna opcija je da kupis kartu do madjarske granice, i da kupujes od konduktera u svakoj zemlji (slovacka, ceska, poljska) posebno od konduktera, karta tada izadje oko 35-40 eur.. treba znati da u ceskoj imjaju popust na dve osobe, jer racunaju kao grupu, i mislim da je popust i do 30%, tako da treba naci jos nekog ko nema kartu :) u slovackoj kondukteri ti daju "popust" za 5 evra, bez problema, samo treba naci pravi jezik ;) (mislim da se razumemo)

ako se dobro secam karta kosta ~10 evra u svakoj zemlji, zavisno od kolicine popusta koje dobijes, ja sam najjeftinije putovao za 35 eur bud-waw  tim sistemomo u svakoj zemlji..

inace, to je pravilo koje generalno vazi u svim zeleznicama.. jedino treba paziti u madjarskoj, meni su naplatili "kaznu" od 8 eur zato sto nisam imao kartu, ali kondukter nije pricao engleski, i mislim da sam bio prevaren, ali nisam imao izbora :)

jos jedan koristan savet je da se pravis da nemas sitne apoene, tada se kondukteri nerviraju, jer u medjunarodnim vozovima moraju da prihvataju evre, a nemaju da vrate kusur, i nekada se uopste i ne vrate :)

sledeca opcija su autobusi, ima ih dva, poljski i bugarski..

bugarski ne preporucujem, prvo preskupi su, mislim da karta kosta oko 80-90 eur, a drugo bilo je sluajeva kada su gradjane koji nisu iz eu terali da prelaze granicu pesice da ih ne bi dirali na carini..

poljski autobus koji ide za grcku mozes da uhvatis u beogradu, na zmajevoj pumpi,  ili bilo gde na autoputu, stace ti na bilo kom stajalistu, i karta kosta 60 eur do poljske, tj do varsave, jedino u korsnu se premestas u manji bus, koji ide za varsavu, ali to oni sve organizuju, i prebace prtljag, ti samo predjes u bus koji ti pokazu..

ako budu potrebne jos neke informacije, rado cu pomoci, ovde ili na PP..

PS

mozda se desi da oko 20 sep. i sam budem isao za poljsku, pa drustvo uvek dobro dodje :)

iz srbije generalno idem vozom, jer uvek nosim neku klopu, a na granici ne proveravaju detaljno prtljag, i ne prave probleme, sto se kolima ili busom moze dogoditi..

over & out :)

ps ps

izvinjavam se za greske u pisanju, nemam vremena da ispravljam, a koristio sam neku uvrnutu tastaturu, i vrlo je moguce da ima svega i svacega :)